1. Home
  2. Meer HAS
  3. Reviews
  4. Stageverhaal Laurence

Stageverhaal Laurence

Laurence studeert Bedrijfskunde en foodbusiness en heeft voor zijn derdejaars onderzoeksstage stage gelopen bij een koffiebranderij waar hij naast het uitvoeren een marktonderzoek ook al praktijkgericht aan de slag mocht gaan.

Hoe ben je aan deze stage gekomen?

Ik werk in een horecatent in Den Bosch en hier werken we met De Laat Coffee. Vaak kreeg ik te horen dat het goede koffie is, en dat het bedrijf gerund wordt door leuke mensen. Toen de directeurs (vader en zoon) een keer bij mij op het terras zaten, heb ik ze bij het afrekenen aangesproken met de vraag of ze nog op zoek waren naar een stagiair. Daar reageerden ze enthousiast op, en toen hebben we contacten uitgewisseld. Daarna ben ik een keer langsgegaan om eens te kijken of we samen een mooie en leuke stageopdracht konden formuleren, en van het een kwam het ander!

Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in de foodsector. Koffie is een product waar ik nog weinig kennis over had, en daarnaast dronk ik het zelf voordat ik aan deze stage begon ook nog niet. Maar ondanks dat, vind ik het altijd interessant om meer te leren over hoe bepaalde producten gemaakt worden. Vandaar ben ik er met een open houding in gegaan omdat het iets compleet nieuws was voor mij.

Wat voor onderzoek deed je tijdens je stage?

De Laat Coffee realiseert 99% van hun verkoop op het gebied van business-to-business (B2B). Aan mij was het de taak om marktonderzoek te gaan doen naar een nieuw product, gericht op de consument (B2C). Wat je tegenwoordig steeds vaker ziet zijn koffieboxen/koffieabonnementjes, en met dit verdienmodel wilde De Laat geen kansen laten liggen. Daarom ben ik hier een marktonderzoek naar gaan doen. Voor De Laat was het wel van belang dat de koffiebox-abonnementen brievenbusgeschikt zouden zijn. Zo hoeven klanten niet thuis te zijn om hun vers gebrande koffie te ontvangen elke periode.

Allereerst heb ik een interne analyse van het bedrijf gemaakt om te weten te komen hoe het bedrijf in elkaar steekt en welke verbeterpunten hierin zijn. Vanuit daar ben ik gestart met mijn onderzoek naar 3 concurrenten van brievenbusgeschikte koffiebox-abonnementen, en deze heb ik beschreven op basis van de 4P's (Product, Prijs, Plaats en Promotie). Daarna heb ik een enquête opgesteld met vragen gebaseerd op de 4P's, en deze afgenomen bij 381 mensen uit de potentiële doelgroep. Op basis van mijn bevindingen heb ik conclusies getrokken en aanbevelingen gegeven aan het bedrijf.

Voor mij was het leuk dat ik aan het eind van mijn stage ook echt een tastbaar product had waar ik zelf aan gewerkt heb!

Had je naast je onderzoek ook nog andere werkzaamheden?

Naast mijn eigen onderzoek kon ik bij De Laat Coffee hier en daar soms wat dagen rondrijden om bestellingen af te geven of machines op te halen. Ook had ik meetings waarin ik overeenkomsten aanging met leveranciers die van belang zijn bij het opzetten van de koffiebox-abonnementen. En toen ik de smaak te pakken had testte ik natuurlijk ook producten uit van De Laat en de concurrenten en vergeleek deze met elkaar.

Daarnaast heb ik ook nog meegelopen met collega’s van verschillende afdelingen en hielp ook gewoon mee met overige werkzaamheden op momenten dat het nodig was. Ik mocht zelfs bij ene paar evenementen met de Piaggio mobiel van De Laat staan om mensen te voorzien van koffie en thee!

 

Wat vond jij uitdagend aan je stage?

De motivatie houden was voor mij een uitdaging waar ik al wel eens eerder last van heb gehad. Dus, ik wist van tevoren dat ik er gewoon voor moest gaan als ik het af wilde maken. 
Hulp vragen aan de juiste persoon voor bepaalde vraagstukken waar ik zelf niet uit kom heb ik ook altijd lastig gevonden. Voorheen liet ik hier dan veel tijd overheen gaan die verloren gaat omdat je niet precies weet hoe je verder moet.

Om de motivatie te behouden ben ik elke dag naar kantoor gegaan. Dit zorgde ervoor dat ik altijd in omgeving van de werksfeer zat, en ook het gevoel had dat ik moest presteren. De afleidingen die ik thuis heb zijn voor mij simpelweg te groot.
Verder had ik met mijn stagebegeleider afgesproken dat ik op momenten dat ik vastloop meteen contact zoek met de juiste persoon die mij kan helpen met mijn vragen. Op deze manier liep ik zo min mogelijk vertragingen op met het onderzoek en kon ik altijd met iets bezig blijven!

Als jonge student kan je ook weer nieuwe inzichten bieden aan anderen, dat is waardevol!

Was het leuk om zo in de praktijk te mogen leren?

Ja, het praktische aspect vond ik echt een hele toffe aanvulling. Terwijl ik bezig was met dit marktonderzoek ben ik ondertussen namelijk ook al bezig geweest met een stukje uitvoering. Ik heb koffiecups in productie laten zetten, wat een nieuw product voor De Laat Coffee was. Ook heb ik nog leveranciers gevonden voor het aanleveren van Nespresso machines, koffiebonen zakjes, brievenbusverpakkingen, verpakking voor de cupjes, ontkalkingsmiddel en nog meer dingen die erbij komen kijken. Voor mij was het dus leuk dat ik aan het eind van mijn stage ook echt een tastbaar product had waar ik zelf aan gewerkt heb!

Ik heb hier ook echt veel van geleerd. Ten eerste heb ik geleerd om erachteraan te gaan als een leverancier bijvoorbeeld bepaalde afspraken niet nakomt. Hier moet je soms wat harder in zijn, heb ik gemerkt. Daarnaast, omdat ik veel vrijheid heb gekregen om het aan te pakken op mijn manier, ben ik zelfstandiger geworden. Tenslotte heb ik ook geleerd hoe een echte baan van 9 tot 5 eruit zou kunnen zien voor mij en wat mijn kijk hierop is.

Het leukste aan de opleiding is dat je elk jaar veel bedrijven bezoekt. Hierdoor krijg je meerdere inzichten in allerlei verschillende soorten bedrijven waar je later wellicht iets mee wilt doen. Ik vond het leuker om zelf te mogen meemaken hoe het eraan toe gaat in bepaalde bedrijven, in plaats van het alleen te leren uit een boek.

Wat zou je een student die nog op stage moet als advies geven?

Probeer zoveel mogelijk in of rondom de werksfeer van het bedrijf te blijven en zorg ervoor dat je flexibel bent en overal een handje mee wilt helpen als het nodig is.

Wees ook niet bang om op mensen af te stappen met je vragen. Je bent nog geen expert en bent er om te leren! Daarnaast moet je ook weer niet bang zijn om je eigen mening of kijk op iets te geven. Als jonge student kan je ook weer nieuwe inzichten bieden aan anderen, dat is waardevol!