
-
-
Nieuwe cursusleiders Sport & Golf: Kim en Nathalie
Met ingang van dit cursusjaar verwelkomen we twee vertrouwde gezichten in een nieuwe rol bij HAS green academy: Kim de Bont en Nathalie Roefs zijn de nieuwe cursusleiders van de leerlijn Sport en Golf. In dit interview stellen zij zich voor en vertellen ze over hun drijfveren, toekomstplannen en de unieke waarde van deze niche binnen ons opleidingsaanbod.
-
Podcast Hart voor Groen: Maartje en Jan vertellen over een carrière in praktijkgericht onderzoek
In de nieuwste aflevering van onderzoekspodcast Hart voor Groen zoomen we in op de jonge onderzoekers onder ons. We hebben inmiddels namelijk al behoorlijk wat lectoren en docentonderzoekers aan de podcasttafel gehad. Allemaal bevlogen experts die op een bepaald moment kozen voor een carrière in onderzoeksland. Over dat moment willen we meer weten!
-
Samen bouwen aan een toekomstbestendig kennis- en innovatie-ecosysteem in Noord-Limburg
HAS green academy en Universiteit Maastricht hebben op 12 juni een intentieverklaring ondertekend voor verdere samenwerking. Een belangrijke stap richting een meerjarige, strategische samenwerking in Venlo, waarin we onze krachten bundelen voor de regio, specifiek gericht op de Brightlands Campus Greenport Venlo.
-
Praktijkgericht leren voor een wendbare sector
De voedingsmiddelenindustrie staat onder druk. Veranderende consumentbehoeften, toenemende eisen rond gezondheid en duurzaamheid én een groeiend tekort aan goed opgeleide professionals maken wendbaarheid belangrijker dan ooit. HAS green academy speelt hierop in met een vernieuwd cursusaanbod microbiologie – praktijkgericht, modulair opgebouwd en ontwikkeld in samenwerking met het werkveld.
-
Voor professionals die duurzaamheid concreet willen maken in hun werk
Duurzaamheid is allang geen extraatje meer. Het is een integraal onderdeel geworden van hoe organisaties opereren en keuzes maken. Toch is verduurzamen in de praktijk vaak een uitdaging: waar begin je, wat is haalbaar, en hoe neem je anderen daarin mee? Voor iedereen die met die vragen rondloopt, biedt HAS green academy vanaf dit najaar de cursus Basis Duurzaamheid. Een praktische en inhoudelijke opleiding waarin je leert hoe je duurzaamheid kunt herkennen, begrijpen én vertalen naar concrete acties binnen jouw organisatie.
-
HAS studenten volgens NSE 2025 (zeer) tevreden over hun opleiding
Bijna driekwart van de studenten op het hbo en wo is tevreden over de opleiding die ze volgen. Dat blijkt uit de resultaten van de Nationale Studenten Enquête 2025, die werd ingevuld door bijna 260.000 hbo- en wo-studenten. In het algemeen steeg het percentage tevreden studenten van 71,5 procent naar 74,2 procent de afgelopen 4 jaar. Tegelijkertijd daalde het percentage ontevreden studenten van 8,4 procent naar 6,3 procent.
-
Nu in onze podcast Hart voor Groen: transitie naar een duurzaam voedselsysteem
In de nieuwste aflevering van onderzoekspodcast Hart voor Groen zoomen we in op het recent afgeronde onderzoekprogramma ‘Transitie naar een duurzaam voedselsysteem’. Een breed consortium heeft de afgelopen 4 jaar onder de vlag van de Nationale Wetenschapsagenda aan dit nationale onderzoeksprogramma gewerkt met HAS green academy - vanuit het lectoraat Future Food Systems - als penvoerder. Ook het lectoraat Groene Gezondheid was nauw bij het programma betrokken.
-
Hbo-voorbereidingsprogramma's nu ook bij HAS green academy
Vanaf schooljaar 2025/2026 doet naast Avans en Fontys ook HAS green academy mee aan het hbo-voorbereidingsprogramma! Dit programma is speciaal ontwikkeld voor havo 4/5- en vwo 5/6-leerlingen die overwegen om na hun middelbare school een hbo-opleiding te volgen. Het biedt een unieke kans om kennis te maken met het studeren aan het hbo én met de inhoud van specifieke opleidingen.
-
HBO Monitor 2024: HAS studenten zijn klaar voor de toekomst!
Uit de HBO Monitor 2024, die vandaag is verschenen, blijkt dat maar liefst 66% van de HAS afgestudeerden vindt dat ze een sterke basis hebben om maatschappelijke vraagstukken aan te pakken. Dit is aanzienlijk hoger dan het landelijke gemiddelde van 44%.
-
Aftermovie Geo Experience 2025: bekijk hem hier
Op donderdag 24 april stroomde HAS green academy vol met zo'n 400 bezoekers, klaar om te ontdekken wat de nieuwste ontwikkelingen en uitdagingen zijn op het gebied van geodata. Dit mooie moment hebben wij natuurlijk vastgelegd. Veel kijkplezier!
-
Ontdek geo-innovaties bij de Geo Experience 2025
Op donderdag 24 april stroomde HAS green academy vol met zo'n 400 enthousiaste bezoekers, klaar om te ontdekken wat de nieuwe ontwikkelingen en uitdagingen zijn op het gebied van geo-data. De ontmoeting tussen het werkveld en onze studenten stond centraal. Het was een geslaagde dag waarop de grenzeloze mogelijkheden van geo-informatie en haar toepassingen werden verkend in volle breedte en diepte.
-
Vernieuwing cursusaanbod microbiologie: betere aansluiting op de praktijk
Bij HAS green academy blijven we continu in gesprek met professionals uit de voedingsmiddelensector om ons cursusaanbod optimaal af te stemmen op de praktijk. Op basis van de behoeften uit de markt hebben we onze cursus Levensmiddelenmicrobiologie vernieuwd en opgesplitst in twee gerichte cursussen: - Cursus Basis Microbiologie van Voedingsmiddelen - Cursus Verdieping Microbiologie van Voedingsmiddelen (beschikbaar in de nabije toekomst)
-
Partnership draagt bij aan het versterken van een duurzamer en toekomstbestendig voedselsysteem
HAS green academy en de Coöperatieve Rabobank hebben op 22 april een overeenkomst getekend waarmee ze de huidige samenwerking met twee jaar verlengen. De HAS draagt met projecten bij aan de transitie naar een duurzaam voedselsysteem. Van grond tot mond kijkt de onderwijsinstelling naar de veranderingen die nodig zijn om ons voedsel duurzamer te produceren en op het bord te krijgen bij de consument. Rabobank levert een belangrijke (financiële) bijdrage aan deze projecten.
-
Deze keer in onze onderzoekspodcast Hart voor Groen: samenwerken met WBVR en Avans
In de nieuwste aflevering van onderzoekspodcast Hart voor Groen zoomen we in op waarom het zo waardevol is om samen te werken binnen praktijkgericht onderzoek. We doen dit met behulp van een onderzoeksproject gericht op het detecteren van MKZ bij koeien met behulp van beeldherkenning.
-
HAS green academy investeert in ontwikkeling, innovatie en toekomstbestendigheid
HAS green academy heeft subsidie ontvangen van de LLO-Katalysator voor maar liefst 4 thema’s binnen het LLO-programma! Deze toekenning biedt ons een geweldige kans om Leven Lang Ontwikkelen (LLO) verder te integreren en versterken, zowel binnen onze organisatie als in samenwerking met onze werkveldpartners in het groene domein.
-
Gezondheid kippen en koeien centraal in nieuwste aflevering podcast Hart voor Groen
In de nieuwste aflevering van onderzoekspodcast Hart voor Groen zoomen we in op het thema diergezondheid. Te gast zijn docentonderzoekers en dierenartsen Tom Vingerhoets en Arjen Oord van het lectoraat Healthy Farming. Via praktijkonderzoek werken zij aan een toekomstbestendige veehouderij.
-
Rianne Jansen start PhD over effect groente op prediabetes in de darm
Docentonderzoeker Rianne Jansen van HAS green academy heeft de Promotiebeurs voor Leraren van het NWO toegekend gekregen. Ze start per 1 september 2025 met een promotietraject gestart gericht op het effect van groenteconsumptie op prediabetes in de darm.
-
HAS green academy ontvangt wederom Cedeo erkenning
Voor onze bedrijfsopleidingen en maatwerktrajecten hebben we onze Cedeo erkenning voor de komende 2 jaar mogen ontvangen! Een mooi certificaat wat staat voor erkenning van de specialistische kennis, inhoudelijke kwaliteit en praktijkgerichtheid van ons aanbod.
-
Het lectoraat Precision Livestock Farming heet vanaf nu Dierenwelzijn en Technologie
Het lectoraat Precision Livestock Farming van HAS green academy heeft een nieuwe naam: Dierenwelzijn en Technologie. Een hele verandering, of toch niet? “Het lectoraat is van naam veranderd, maar niet van inhoud”, legt lector Lenny van Erp uit. “Wel past de nieuwe naam veel beter bij wat we al doen, namelijk het meten en monitoren van gezondheid, gedrag en welzijn van dieren met behulp van technologie."
-
Midterm Review Onderzoek: trots op wat we bereikt hebben
Bij HAS green academy was op 13 maart de Midterm Review Onderzoek. In 2021 werd de onderzoekstak van de HAS gevisiteerd door een BKO-panel. Daaruit volgden verschillende aanbevelingen. Via showcases en gesprekken lieten directeuren, lectoren, docentonderzoekers en onderzoeksondersteuners afgelopen donderdag zien hoe wij als HAS met deze aanbevelingen aan de slag zijn gegaan. Ook gingen we in op de ambities die we hebben voor de toekomst.
-
Deze keer in onze onderzoekspodcast Hart voor Groen: onderzoekscoalitie CoE Groen
In deze aflevering zoomen we in op het Centre of Expertise Groen, kortweg CoE Groen. Dit is een onderzoekscoalitie bestaande uit de 4 Nederlandse groene hogescholen. Te gast zijn programmamanager Olivier Bello en business developers Monique de Knegt en Susan Martens.
-
Innovatie in Vleestechnologie: van traditioneel naar toekomst-bestendig
HAS green academy startte op 3 september 2024 in samenwerking met Technologisch Platform Meattech de vierde editie van de vernieuwde cursus Vleestechnologie & Alternatieve Eiwitten. Het is een cursus die theorie en praktijk combineert om technologische verdieping op het gebied van vlees én alternatieve eiwitten te bieden. De cursus Vleestechnologie maakt al meer dan 25 jaar deel uit van het cursusportfolio van HAS Hogeschool. Bijzondere onderdelen van deze vierde editie van de cursus zijn de Meattech Challenge en het kunnen behalen van een microcredential (Edubadge).
-
Van Biologie Olympiade naar docent: Het verhaal van Fabian Ercan
Op 3 april 2025 heeft HAS green academy de eer om de Biologie Olympiade te hosten. Een bijzondere gelegenheid om jong talent samen te brengen en hun passie voor biologie te testen. Eén van de docenten van HAS green academy, Fabian Ercan, deed 20 jaar geleden zelf mee aan de Biologie Olympiade. Inmiddels is hij gepromoveerd op het gebied van klimaatbiologie en werkt hij als docent en onderzoeker aan de HAS. We spraken met Fabian over zijn ervaringen en tips voor deelname aan de Biologie Olympiade.