Design methoden (methoden gebaseerd op design thinking) zijn zeer bruikbaar om antwoorden en oplossingen te vinden voor de complexe uitdagingen die wij tegenkomen in de agri- en food sector. Design methoden geven je heldere inzichten in de wensen en het denken van consumenten op het gebied van gezonde en duurzame voedselkeuzes. Met deze inzichten ontwerp je effectievere oplossingen voor complexe problemen.
Design methoden geven zicht op onderliggend menselijk gedrag. Hierdoor, ontwerp je oplossingen en antwoorden die meer impact en marktsucces hebben dan wanneer je sec ontwerpt vanuit kennis van sectoren, producten en markten.
Ook al zijn er niet veel cijfers bekend, er wordt altijd geroepen dat slechts 10% van alle innovaties succesvol is. Winger en Ray (2006, Food product innovation) noemen een succeskans van 10% van food concepten die de markt halen. John Stanton heeft onderzoek gedaan en gevonden dat gemiddelde 66% van alle 1500 nieuwe food introducties tussen 2010 en 2012 (Mintel Global NPD) na 1,5/2 jaar nog op de markt staan (Management (2016), Food Innovation, the good, the bad and the ugly). Dit betekent dat de meeste food concepten waarschijnlijk al sneuvelen voordat ze überhaupt op de markt komen.
Design methoden kunnen dus ingezet worden om marktsucces van zinvolle agro-food innovaties te vergroten. Daarnaast is het huidige agro-food systeem onvoldoende gericht op een duurzame wereld.
Het lectoraat Design methoden in Food richt zich primair op: • het stimuleren van het gebruik en toepassen van design methoden • het gemakkelijk maken van het gebruik en toepassen van design methoden
Het doel van het lectoraat is om zo veel mogelijk agro-food innovaties te ontwerpen die ook gericht zijn op verduurzaming van systemen.
Het lectoraat richt zich primair op zinvolle food-innovaties die consumenten bewegen in de richting van duurzaam en gezond eten. Het lectoraat maakt daarbij onder andere gebruik van innovatieve nieuwe technologieën en nieuwe ingrediënten, zoals bv 3D food-printing en plantaardige reststromen.
Het lectoraat heeft de volgende doelstellingen:
Onderzoek doen naar bestaande innovatiemethoden in de agrofoodsector en de relatie met de kans op succes in de markt
Op basis van design methoden simpele en werkende design tools ontwikkelen en testen (zie project AUTO model)
Nieuwe design methoden ontwikkelen gericht op positieve verleiding van ‘zinvolle’ innovaties, gebruikmakend van bestaande kennis in Nederland over nudging en verleiden (zie project Ontwikkeling verleidingsmodel)
Werken aan innovatieprojecten met betrekking tot oude versus nieuwe methoden om betekenisvolle innovaties tot stand te brengen voor consumenten. De focus ligt daarbij op gezondheid, duurzaamheid of sociale aspecten, waarbij nieuwe technologieën en/of ingrediënten samenkomen (zie Project 3D-printen in de zorg)
Rody van den Heuvel – student Food Innovation bij HAS Hogeschool – heeft de Voedselzuinigheidsaward gewonnen met het project Challenge Beefy Green. De award werd uitgereikt door de HAS, de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en Rabobank aan een student of groep studenten die het meest impactvolle voedselverspillingsproject hebben uitgevoerd sinds de start van de eerste Brabantse Hbo Voedselverspillingschallenge.
HAS Hogeschool start op 14 september 2021 in samenwerking met de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en de Rabobank de eerste Brabantse Hbo Voedselverspillingschallenge. Het doel? Zoveel mogelijk studenten en bedrijven in Brabant bewust maken van hoeveel voedsel er nodeloos verspild wordt. Dit draagt positief bij aan het halen van Sustainable Development Goal 12.3 van de Verenigde Naties: vóór 2030 50% minder voedsel verspillen.
Antien Zuidberg startte 3 jaar geleden bij HAS Hogeschool met haar lectoraat ‘Design methoden in Food’. Ze onderzocht in die periode allerlei design methoden op het gebied van waardevolle food-innovaties die consumensen bewegen in de richting van duurzaam en gezond eten. Komend jaar verleggen zij en haar kenniskring de focus naar onderzoek over gedrag ten behoeve van een gezonde en duurzame voedselkeuze, een keuze die voedseltransities ondersteunt.
Designmethoden, methoden gebaseerd op design thinking, zijn zeer bruikbaar om antwoorden en oplossingen te vinden voor de complexe uitdagingen die wij tegenkomen in de agrofoodsector. Lector Design Methoden in Food Antien Zuidberg laat in deze rondleiding zien hoe daar vanuit haar lectoraat aan wordt gewerkt.
De focus van het lectoraat van Antien Zuidberg, Design Methoden in Food, richt zich primair op zinvolle foodinnovaties die consumenten bewegen in de richting van duurzaam en gezond eten. Haar overtuiging: consumenten moeten verleid worden.
De afgelopen maanden deed HAS Hogeschool met enkele andere partijen gezamenlijk praktijkonderzoek met 3D geprint voedsel gericht op het verbeteren van de eetbeleving van dysfagie-patiënten. Op donderdag 24 juni vertellen de partners erover tijdens een bijeenkomst bij het Delta Agrifood Business in Bergen op Zoom.
Etensrestenfeestjes, zero waste apps, voedseldeelinitiatieven, korte en lange documentaires, eindeloze media- en sociale mediacampagnes - het lijkt erop dat de wereld eindelijk wakker geworden is. Terwijl bijna een miljard mensen iedere dag hongerlijden, wordt meer dan 30% van de voedselproductie wereldwijd verspild.
Antien doet daarbij onder meer verdiepend onderzoek via afstudeeropdrachten van studenten. In februari start er een afstudeeropdracht met als doel een methode te ontwikkelen die startups in de agrofood helpt innoveren.
HAS Hogeschool en verschillende lokale Rabobanken hebben recent hun samenwerking vernieuwd én geïntensiveerd. Niet alleen banken uit heel Brabant maar ook uit Limburg zijn bij de samenwerking betrokken. Het doel is samen een bijdrage te leveren aan een duurzame en toekomstbestendige agrofoodsector.