
Cursus Natuurinclusief ondernemen in de landbouw
In deze cursus werken we praktijkgericht aan de combinatie van de boerenpraktijk en de natuur waarin een goede economische onderbouwing een belangrijk uitgangspunt is.
We denken graag mee met de ontwikkelvragen van jou als cursist én die van je organisatie. Daarom biedt HAS green academy diverse opleidingstrajecten aan: van korte cursus tot volledige bedrijfsopleiding, van online tot midden in de praktijk, van vaste trajecten tot maatwerk en Incompany.
In deze cursus werken we praktijkgericht aan de combinatie van de boerenpraktijk en de natuur waarin een goede economische onderbouwing een belangrijk uitgangspunt is.
Ben jij boer of tuinder in Brabant en speel je met het idee voor een meer natuurinclusieve bedrijfsvoering? Of je wil een initiatief succesvol verder brengen, maar zoek je nog naar welke vorm voor jou het beste werkt?
De cursus Natuurondernemer (niveau 1) richt zich op ondernemers die natuurgronden in beheer hebben en/of die zich meer willen verdiepen in natuurbeheer.
In de cursus Packaging Projectmanager nemen we je mee in alle facetten van het verpakkingstraject. Zo leer je het hele ontwikkeltraject overzien én managen. Van ontwerp tot schap.
Welke teelt is voor jou belangrijk en waar stuur je op? Leer tijdens deze cursus hoe precisielandbouwtechnieken jou kunnen helpen je bedrijfsvoering verder te optimaliseren. Ervaar hoe je data verzamelt en verwerkt tot een taakkaart voor een eigen perceel, waarbij je oog houdt voor het verdienmodel op je bedrijf.
Productontwikkeling en daarmee innovatie is belangrijk voor de groei en continuïteit van voedingsmiddelenbedrijven. Daarom wordt in bedrijven veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van nieuwe producten. Maar hoe kom je efficiënt tot succesvolle nieuwe producten? Dat leer je tijdens de cursus productontwikkeling van voedingsmiddelen.
De cursus Professioneel natuurondernemer (niveau 2) is bedoeld voor ondernemers van wie een groot deel van het bedrijf bestaat uit natuurgronden en die een grote mate van zelfstandigheid hebben bij het uitvoeren van het beheer en de monitoring. Deze cursus bouwt verder op de inhoud van de cursus Natuurondernemer (niveau 1).
De cursus Regulatie van groei en ontwikkeling bekijkt de belangrijkste interne en externe drijvers voor plantontwikkeling en hoe deze worden beïnvloed.
Om goed te kunnen scouten, is kennis van ziekten en plagen, van hun gedrag en levenscyclus noodzakelijk. In de cursus Scouten van plagen in bedekte teelt leer je alles over het signaleren, monitoren en bijsturen.
In de cursus Smart & clean beheer leer je gerichte onderhoudsmaatregelen uit te voeren op jouw sportveld met efficiënter gebruik van middelen. Hierbij komen onder meer precisietechnieken aan bod.
Logistieke planning is belangrijk in de agri-foodsector, omdat er gewerkt wordt met levend materiaal of bederfelijke waar. In de cursus Supply Chain Management in Agri & Food leer je plannen en beheersen.
De cursus Telen met licht, die inzicht geeft in de teelttechnische en bedrijfseconomische aspecten van licht, wordt uitgevoerd in samenwerking met Delphy.
Hoe voer je een gedegen onderzoek uit om de kwaliteit van de grasmat te verbeteren? De cursus Toegepast onderzoek op de grasmat leert je alles over de opzet en uitvoering.
Er wordt weer steeds meer gesport op natuurgras. In de cursus Vitaliteit en kwaliteit van de grasmat ga je je kennis van de natuurlijke grasmat en groeiplaats verdiepen en toepassen.
Van vleesverwerking tot hulpstoffen: alles komt tijdens deze cursus Vleestechnologie en alternatieve eiwitten aan bod. Je inspiratie haal je uit gastcolleges van experts uit de (vlees)industrie.
Micro-organismen, natuurlijke gifstoffen, allergenen en contaminanten. Ze spelen allemaal een belangrijke rol in de houdbaarheid van voedingsmiddelen. In deze cursus leer je hoe deze zaken de houdbaarheid van producten beïnvloeden, maar ook hoe je de houdbaarheid van producten kunt verlengen.
Zonder water kan een plant niet groeien en overleven. Maar hoe zorgt een plant er nu voor dat alle organen voldoende voorzien zijn van water? Dat leer je in de cursus Waterhuishouding.
Weefselkweek neemt in de vermeerdering en veredeling van planten een steeds belangrijkere plaats in. Weefseltechnieken hebben namelijk enkele voordelen ten opzichte van traditionele vermeerderingstechnieken. Planten worden onder zo optimaal mogelijke groeiomstandigheden opgekweekt, zodat de groei optimaal gestuurd wordt.
De cursus Zelfstandig professioneel natuurondernemer (niveau 3) leidt ondernemers op die een volledig of grotendeels op natuurbeheer gericht bedrijf willen voeren. En die hiervoor een gedegen plan voor willen ontwikkelen. De cursus bouwt verder op de inhoud van de cursussen Natuurondernemer (niveau 1) en Professioneel natuurondernemer (niveau 2).
Tijdens de cursus Zuiveltechnologie is de relatie tussen melkcomponent, zuivelproduct en verwerking een belangrijk thema. Daarnaast leg je verbanden en maak je keuzes over de productie van zuivelproducten.
Deze Engelstalige online cursus richt zich vooral op de praktische toepassingen van indoor farming.
De Omgevingswet geeft nieuwe beleidsinstrumenten en brengt nieuwe uitvoeringsprincipes met zich mee. Dit vraagt om een nieuwe werkwijze die je helpt om de verschillende doelstellingen in de omgevingsprogramma's te integreren.
In de maatwerkcursus De bodem als basis voor gebiedsontwikkeling komen stakeholders samen om een gezamenlijke visie te ontwikkelen op de bodem in de eigen regio. Dit traject was voorheen bekend onder de naam Integraal bodemcoach.
De verlengingscursus 'Jouw veranderende rol als gewasbeschermingsadviseur' kun je volgen als 1 van de verplichte kennisbijeenkomsten voor de verlenging van je licentie Adviseren Gewasbescherming. Deze cursus valt onder het thema ‘kennis en informatieoverdracht’.