1. Home
 2. Bedrijfsopleidingen
 3. Cursus Life Cycle Analysis: meten is weten

Cursus Life Cycle Analysis: meten is weten

In het kort

Tijdens deze cursus leer je de basisbeginselen van een LCA. LCA is een instrument dat bedrijven helpt hun ecologische voetafdruk te begrijpen en te verbeteren. Het stelt je in staat om te identificeren waar de grootste milieu-impact zit en om duurzamere alternatieven te onderzoeken. Een mooie stap voor bedrijven die op gestructureerde wijze aan de slag willen met duurzaamheid.
Start
1 september 2024
Duur
3 maanden
Taal
Nederlands
Locatie
Venlo

Over de cursus

En opeens gaat het hard: duurzaamheid! We horen het tegenwoordig overal, in reclames en in de media. Maar over praten is niet voldoende. Er is werk aan de winkel. Europese en Nederlandse wetgeving stelt steeds hogere eisen aan bedrijven. De komende jaren gaat er veel veranderen. Een eenvoudige paragraaf in je jaarrapportage over duurzaamheid is niet meer voldoende. Hoe kun je je voorbereiden op deze ontwikkelingen? Welke methoden kun je gebruiken om je impact op mens en milieu in kaart te brengen?

Over de cursus

Inhoud van de cursus

Tijdens deze cursus introduceren we o.a. de Corporate Sustainability Reporting Directive en Dubbele Materialiteit. Je gaat uitgebreid aan de slag met een Life Cycle Analysis. Tijdens 6 bijeenkomsten leer je de basisbeginselen van een Life Cycle Analysis kennen. 

De theoretische basis neem je tot je via tutorials (kennisvideo's) en een test casus die je op basis van zelfstudie maakt. Deze kennis pas je gelijk toe op een zelfgekozen voorbeeld op het eigen bedrijf. Je maakt dus een eerste LCA aan de hand van een proces binnen jouw bedrijf of een bedrijf naar keuze.

Tijdens de 6 bijeenkomsten op locatie verdiepen we de nieuw opgedane kennis. Door middel van vraag en antwoord sessies met een LCA-expert en discussies met mede cursisten verdiep je je kennis van de LCA.

Bij afronding van deze cursus ken je de theoretische basis van een LCA en kun je een LCA uitvoeren op beginners niveau. Hierdoor ben je een goede gesprekspartner voor een LCA-expert en kun je LCA-trajecten binnen het bedrijf voorbereiden en begeleiden.

Deze cursus is ontwikkeld in samenwerking met Blonk Sustainability. Blonk Sustainability is een toonaangevend en leidend adviesbureau in LCA in de agro en food wereld. Op hun website vind je verschillende voorbeelden van bedrijven waarvoor zij een LCA uitvoerden en wat dit bedrijven heeft opgeleverd.

Voor wie?

De cursus is interessant voor medewerkers van bedrijven in agro, food en leefomgeving die aan de slag willen met duurzaamheid en Life Cycle Analysis. De cursus is geschikt voor deelnemers die werken op hbo niveau en gevoel hebben voor cijfers. 

Begeleiding

De cursisten bestuderen de stof zelfstandig aan de hand van tutorials (Engelstalige kennisvideo's), testcasus en eventueel literatuur. Tijdens de bijeenkomsten op locatie wordt de bestudeerde stof besproken met mede-cursisten, docenten en een LCA expert van Blonk (online gesprek). De opgedane kennis wordt daarna gelijk toegepast op een echt voorbeeld binnen het (eigen) bedrijf. Je bouwt je eigen LCA model.

Praktische info

Wat heb je nodig om deze cursus te volgen en wat is nog meer handig om te weten?

Handig om te weten

Start- en cursusdata

We houden een ritme aan van twee weken. Op basis van zelfstudie maak je de stof eigen. We treffen elkaar 7 keer op locatie, van 13.00 -17.00 uur, voor verdieping, begeleiding en beoordeling. De bijeenkomsten op locatie zijn op de volgende data:

 • 23 november 2023: Introductie voedsel, duurzaamheid en LCA
 • 7 december 2023: Inzicht in het productieproces: de Life Cycle Inventory
 • 21 december 2023: Wat hoort waar? Allocation and modelling choices
 • 11 januari 2024: Het model bouwen: een workshop LCA software
 • 25 januari 2024: De uitkomsten: Life Cycle Impact Assesment
 • 8 februari 2024: Wat betekent die voor ons? Interpretation
 • 22 februari 2024: Slotbijeenkomst: Beoordeling LCA product
Afronding van de cursus

Je sluit de cursus af met de LCA rapportage van je eigen bedrijfsproces.

De cursus LCA is onderdeel van de landelijke pilot Microcredentials. Hierdoor kun je na het succesvol afronden van de cursus ook een microcredential in de vorm van een EduBadge aanvragen. Een microcredential staat voor accreditatiewaardig onderwijs en maakt het behalen van leeruitkomsten herleidbaar en controleerbaar, omdat er landelijk geregistreerd wordt wie welke microcredential heeft behaald.

Over microcredentials
Toelatingseisen

Het ontwikkelen van een LCA vereist procesmatig denken en secuur werken. Het wordt aangeraden dat deelnemers op hbo niveau werkzaam zijn. Gevoel voor cijfers is aan te raden; je gaat een model bouwen. Wij ondersteunen bij de keuze voor de voorbeeldcasus bij het eigen bedrijf.

Prijsspecificatie
Aanvangsdatum
01 september 2024
Investering
€ 1.722,00
excl. BTW

Prijsspecificatie

Cursusprijs
€ 1.650,00
Cateringarrangement
€ 72,00
Totaalprijs
€ 1.722,00
excl. BTW
 • Kosten voor boeken worden los gefactureerd. 
 • Indien een cateringarrangement van toepassing is, wordt dit benoemd. 
 • Opleidingskosten, waaronder lesmateriaal, zijn vrijgesteld van btw. 
 • Alle overige kosten, zoals het cateringarrangement worden belast met 9% btw.

Deze cursus is ontwikkeld in samenwerking met

Heb je vragen? Neem contact met ons op.

Sustainable Development Goals

 • Sustainable Development Goal 7: Betaalbare en duurzame energie
 • Sustainable Development Goal 9: Industrie, innovatie en infrastructuur
 • Sustainable Development Goal 12: Verantwoorde consumptie en productie
 • Sustainable Development Goal 13: Klimaatactie
 • Sustainable Development Goal 14: Leven in het water
 • Sustainable Development Goal 15: Leven op het land