1. Home
  2. Onderzoek
  3. Lectoraten
  4. Lectoraat Groene Gezondheid

Lectoraat Groene Gezondheid

Het lectoraat Groene Gezondheid heeft als doelstelling kennisontwikkeling en kennisverspreiding rond het verhogen van groente- en fruitconsumptie. Ook richt het lectoraat zich op de gezondheid van Nederlandse consumenten en de duurzaamheid van de Nederlandse samenleving.

Lectoraat Groene Gezondheid

Over het lectoraat

Doel

Het lectoraat Groene Gezondheid wil kennis rond het verhogen van groente- en fruitconsumptie ontwikkelen en delen om zo bij te dragen aan de vitaliteit van de tuinbouwsector, de werkgelegenheid voor HAS-studenten, de gezondheid van Nederlandse consumenten en het verduurzamen van de Nederlandse samenleving. 

Onderzoeksprogramma

Nederland heeft grote behoefte aan innovatieve oplossingen rond voeding om de voortdurend stijgende kosten in de gezondheidszorg een halt toe te roepen. Er is brede consensus dat het eten van voldoende groente en fruit bijdraagt aan de preventie van allerlei welvaartsziekten. Toch eten de meeste Nederlanders veel te weinig groente en fruit.  

Wat ontbreekt zijn groente- en fruitproducten die makkelijker en op andere momenten te eten zijn. Van andere ongezondere producten is het aanbod wel heel groot, waardoor het moeilijk concurreren is voor groente en fruit. Dit biedt kansen voor conceptontwikkeling, waarbij ingespeeld kan worden op het eetgedrag van diverse groepen consumenten. 

Inhoudsstoffen 

Groente en fruit bevatten van nature veel positieve inhoudsstoffen en passen in een gezond eetpatroon. Deze inhoudsstoffen worden echter amper gemeten vanwege te hoge kosten. Onduidelijk is dan ook het effect van raskeuze, teeltcondities, naoogst-condities en verwerkingsmethode op de voedingswaarde.  

Het snel en goedkoop kunnen meten van inhoudsstoffen levert dat inzicht wel en kan leiden tot meerwaarde, bijvoorbeeld onderbouwde voedingsclaims als ‘bron van’ en ‘rijk aan’. 

Product- en businessconcepten 

De tuinbouwsector is een belangrijke economische motor voor Nederland. De sector profileert zich echter nauwelijks met het feit dat zij via gezonde voeding sterk bijdraagt aan de gezondheid en het welbevinden van mensen. De sector heeft behoefte aan nieuwe producten en businessconcepten rond groente en fruit om de consumptie te verhogen en de waarde van haar producten te vergroten. 

Onderzoekslijnen

Het lectoraat Groene Gezondheid heeft binnen haar onderzoeksprogramma 3 onderzoekslijnen: 

  • Het verhogen van groente- en fruitconsumptie met nieuwe concepten
    Het lectoraat richt zich op het ontwikkelen van nieuwe concepten op basis van vers of verwerkte groente en fruit, passend bij andere eetmomenten en eetlocaties en rekening houdend met doelgroepen. Het testen van nieuwe concepten op de plek waar ze gekocht en gegeten worden vergroot de kans dat deze concepten daadwerkelijk de markt bereiken.
     
  • Het ontwikkelen van goedkope meetmethoden voor de voedingswaarde van groente en fruit
    H
    et lectoraat ontwikkelt goedkope en betrouwbare meetmethoden om systematisch de voedingswaarde van groente en fruit (vers en verwekt) te monitoren. Op basis geeft het lectoraat adviezen voor veredeling, teelt, naoogstcondities en verwerking. 

  • Het behoud van de kwaliteit van groente en fruit tussen oogst en consumptie
    Het lectoraat past postharvest kennis toe op kwaliteitsproblemen bij groente en fruit. Op dit moment gaat nog veel product verloren tussen oogst en consument. Denk bijvoorbeeld aan de grote derving tijdens het transport van zachtfruit of de korte houdbaarheid van bladgewassen. De vraag naar bladgewassen als sla en spinazie stijgt juist door onder meer de toename van kant-en-klaar salades. 
Publicaties

Het nieuwe normaal - column Food + Agribusiness, september 2022

Gezond eten: hoe moeilijk kan het zijn? - column Food + Agribusiness, augustus 2022

Wat zit er in die groente?  - column Food + Agribusiness, april 2022

‘Grip op inhoudsstoffen groente en fruit nodig’ – Interview Food + Agribusiness, april 2022

Essentieel!  - Column Food + Agri Business, 6 januari 2022

Brabantse leerlingen bedenken zelf gezondere schoolkantine  - ZLTO.nl, 25 juni 2021

Hoe bereik je jongeren als het over groente gaat? - Voeding Nu, 9 april 2021

Weet wat er in je voedsel zit! - Brightlands.com, 26 februari 2021

A free-produce stand on campus: impact on fruit and vegetable intake in Dutch university students - Public Health Nutrition, januari 2020

Groenteconsumptie jongeren stimuleren met snacks met groente als ingrediënt - Voeding Nu, 13 november 2021

Vijf vragen over groente- en fruitproject - Nieuwe Oogst, 9 november 2018

HAS Talk, oktober 2018  

Factsheet Groente - Voedingscentrum, oktober 2018

Factsheet Fruit - Voedingscentrum, oktober 2018

Eindrapport Taskforce Gezond eten met Ouderen - Herman Peppelenbos en Lasca ten Kate, 24 mei 2018
Meer informatie is te vinden op de website denieuwepraktijk.nl

HAS-studenten eten meer groente en fruit - Groen Kennisnet, 12 april 2018

Inaugurele rede lector Herman Peppelenbos, november 2017

Hoe krijg je studenten aan de snackkomkommers? - AGF.nl, 13 juli 2017

Gastblog - Het begin van een groene revolutie? – Voeding Nu, 7 april 2017

Nieuw project ‘Groente als ingrediënt’ - Jong Helmond Lekker Gezond, 11 januari 2017

Let's be positive about boosting fresh produce consumption, says Dutch expert – Produce Business UK, 27 december 2016

Romige bloemkoolcake met erwtjes – Volkskrant, 28 november 2016

Pancks! is nieuwe groentensnack voor kinderen – AGF.nl, 7 juli 2016

Seminar London Produce Show in teken innovatieve Nederlandse concepten – AGF.nl, 14 juni 2016

Dutch innovation gets vegetables moving up the menu – Produce Business UK, 30 mei 2016

Herman Peppelenbos lector Groene Gezondheid aan HAS Hogeschool – VMT, 31 januari 2014

Lectorenplatform Voedsel, Voeding & Gezondheid

Lector Herman Peppelenbos is lid van het lectorenplatform Voedsel, Voeding & Gezondheid.

De lectoren die samen het Platform Voedsel, Voeding en Gezondheid vormen, werken vanuit verschillende invalshoeken aan voedselvraagstukken. Deze vraagstukken hebben allemaal te maken met beschikbaarheid en toegankelijkheid van duurzaam, veilig en gezond voedsel voor iedereen.

De betrokken lectoren willen samen het praktijkgericht onderzoek rond voedsel, voeding en gezondheid versterken en de resultaten maatschappelijk breder uitdragen. Wat heeft de burger eraan en hoe komt het gezonde, duurzame voedsel bij de consument terecht? Hoe zorgen we ervoor dat kinderen ‘groenere groentes’ eten? Hoe leiden we (gezondheids)professionals op met ‘oog voor gezonde voeding?’ Deze en andere vragen staan centraal in de betrokken lectoraten.

Floriade 2022

Hoe nodig je mensen uit om na te denken over gezonde en duurzame voeding? Onderzoekers van Platform Voedsel, Voeding en Gezondheid testten het op de Floriade Expo 2022. Bekijk de video over het onderzoek:  Mensen uitnodigen om over gezonde en duurzame voeding na te denken

Projecten

  • NWA-transitie

    Transitie naar een duurzaam voedselsysteem

    pubDate
    27-10-2022

    Onder de vlag van de Nationale Wetenschapsagenda werkt een breed consortium van 30 wetenschappers uit het wo en hbo samen met een groot aantal bedrijven, NGO’s en innovatieve netwerken aan het driejarige programma ‘Transitie naar een duurzaam voedselsysteem’. HAS green academy is vanuit het lectoraat Future Food Systems penvoerder.

  • Interactieve kaart Groene Gezondheid

    Interactieve kaart voedingsinitiatieven

    pubDate
    21-11-2022

    Het lectoraat Groene Gezondheid van HAS green academy is betrokken bij de publicatie van een interactieve kaart die per gemeente initiatieven met betrekking tot voeding en gezondheid laat zien. De kaart werd ontwikkeld in opdracht van de Roadmap Voeding, Gezondheid en Leefomgeving.

Lector

Kenniskring

Partners

Sustainable Development Goals

  • Sustainable Development Goal 3: Goede gezondheid en welzijn
  • Sustainable Development Goal 4: Kwaliteitsonderwijs
  • Sustainable Development Goal 12: Verantwoorde consumptie en productie
  • Sustainable Development Goal 17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken

Gerelateerde lectoraten

  • Voeding & Gezondheid

    Lectoraat Voeding en Gezondheid

    In het lectoraat Voeding en Gezondheid van HAS green academy staat een gezonde voedselomgeving en het maken van gezonde voedselkeuzes maken centraal. Het lectoraat richt zich daarbij enerzijds op een gezondere samenstelling van het aanbod aan voedingsmiddelen en anderzijds op een verantwoorde, transparante communicatie richting alle consumenten.

  • design-methoden

    Lectoraat Design Methoden in Food

    Het lectoraat Design Methoden in Food doet onderzoek naar design methoden die binnen het hbo gebruikt kunnen worden en resulteren in nieuwe ontwerpen voor gezond en duurzaam voedselkeuzegedrag. Denk daarbij aan voedselproducten, verpakkingen en communicatieuitingen, maar ook aan compleet nieuwe voedselomgevingen en voedselsystemen.