
Afgestudeerde Anouk aan het woord
Hoi! Ik ben Anouk en ik ben net afgestudeerd aan de opleiding Toegepaste Biologie in Den Bosch. Ik heb er vijf jaar gewoond en gestudeerd.
HAS green academy heeft expertise op het gebied van agro, food en leefomgeving.
Onze expertises hebben we onderverdeeld in 8 categorieën. Selecteer 1 van de categorieën om onze verhalen te lezen over het onderwerp.
Hoi! Ik ben Anouk en ik ben net afgestudeerd aan de opleiding Toegepaste Biologie in Den Bosch. Ik heb er vijf jaar gewoond en gestudeerd.
Ik ben Jessica, 23 jaar en ik kom uit Maarheeze. Ik studeer Food Innovation in op de HAS in Venlo en zit op dit moment in mijn 3e jaar.
Ik ben Suzan, ik kom uit Waspik, maar ben momenteel voor een jaar wonende op Texel. Ik studeer Toegepaste Biologie en zit nu in mijn laatste studiejaar, jaar 4. En ik ben ook werkende voor de HAS als promo-student.
Ik ben Jil van der Hoeven, 22 jaar en ik kom uit Steenbergen. Ik volg de opleiding Bedrijfskunde en foodbusiness en ik zit momenteel in het tweede jaar.
Twee veelbelovende onderzoeksprojecten, gericht op eiwittransitie en ‘true value’ gaan binnenkort van start, mede dankzij een financiële bijdrage van Rabobank. De projecten staan nog in de kinderschoenen, maar de samenwerking die eraan ten grondslag ligt is allesbehalve pril.
Dr. Céline Nicole is sinds 1 augustus lector van het nieuwe lectoraat Horticulture Technologies bij HAS green academy. Zij combineert deze functie met een rol als associate professor aan de Universiteit Maastricht (UM). Met de benoeming intensiveren de twee onderwijsinstellingen hun samenwerking. Het nieuwe lectoraat geeft een boost aan de expertise van HAS green academy rondom hightech tuinbouw.
In het tweede jaar van de opleiding Horticulture & Business Management werk je in een groep aan een teeltproject. Je kiest een gewas én een praktijkprobleem dat je probeert op te lossen, bijvoorbeeld rond bemesting, watergift of plantgezondheid.
In het tweede jaar van de opleiding Tuinbouw en Akkerbouw werk je in een groep aan een teeltproject. Je kiest een gewas én een praktijkprobleem dat je probeert op te lossen, bijvoorbeeld rond bemesting, watergift of plantgezondheid.
In een korte video vertelt alumnus Bedrijfskunde en agribusiness Anna meer over haar werkzaamheden en haar ervaringen op de HAS.
In een korte video vertelt docent Bedrijfskunde en agribusiness Bas meer over zijn werk op de HAS en zijn ervaring in de sector.
Ulrike Wild is per 1 september a.s. benoemd als nieuw lid van de Raad van Toezicht van HAS green academy. Zij is momenteel innovator bij Wageningen University & Research (WUR). Met haar komst versterkt de Raad van Toezicht zich nadrukkelijk op het gebied van onderwijs en onderwijsvernieuwing.
Hoe ziet de toekomst van leren eruit? Wij geloven dat die begint bij samenwerking. Daarom heeft HAS green academy zich aangesloten bij een unieke Brabantse samenwerking, waarin 10 mbo-, hbo- en wo-onderwijsinstellingen hun krachten bundelen om studententeams toegankelijk te maken voor álle studenten in de provincie.
Deze aflevering staat in het teken van verschillende onderzoeksprojecten die HAS green academy samen met Bamboo Brands uitvoert binnen het Consumer Behaviour Lab. Dit lab heeft als doel start-ups en scale-ups te helpen succesvolle innovaties te realiseren op basis van écht consumentengedrag. Want 80% van de innovaties zijn binnen een jaar alweer uit het winkelschap verdwenen.
Hoe kun je bedrijven goed adviseren als je hun processen niet kent? Die vraag bracht Kiwa VERIN naar HAS green academy. Een eendaagse maatwerktraining zorgde voor praktische inzichten en direct toepasbare resultaten.
De Nederlandse voedingsmiddelenindustrie staat wereldwijd bekend om haar innovatieve kracht. Maar volgens recent onderzoek van ING komt deze koploperspositie steeds verder onder druk te staan door een toenemende schaarste aan goed opgeleid personeel. Met name technologische kennis op het snijvlak van traditioneel vakmanschap en innovatieve eiwitbronnen blijkt schaars.
Van februari tot mei 2025 volgde een professional uit de bankensector de opleiding AI-geletterdheid voor professionals bij HAS green academy, in samenwerking met ITHAX. De deelnemer kijkt met veel waardering terug op de opleiding en de impact ervan op zijn werk.
Nick Paulussen (22) uit Susteren werkt al meer dan drieënhalf jaar op een golfbaan in Limburg. Waar hij begon zonder enige kennis van gras of greenkeeping, is hij inmiddels doorgegroeid tot hoofdgreenkeeper. Zijn kennis? Die bouwde hij grotendeels op bij HAS green academy, waar hij inmiddels zijn derde opleiding volgt.
Binnen het Innovatiekwartier Den Bosch werken onderwijs, overheid, ondernemers én bewoners intensief samen aan de stad van morgen. Studenten van HAS green academy dragen hier ook aan bij binnen het meerjarige programma Smart Climate Adaptive Environment (SCAE). Dit doen ze door te onderzoeken hoe groene daken bijdragen aan een duurzamere stad.
Bij Ruitenberg Ingredients, een familiebedrijf dat ingrediëntpremixen ontwikkelt voor de voedingsmiddelenindustrie, weten ze al langer dat duurzaamheid geen bijzaak meer is. Maar hoe maak je zoiets ongrijpbaars als ‘impact op het milieu’ concreet? Voor Marian Verbruggen en Tomas Kuijpers was de cursus Life Cycle Analysis: meten is weten van HAS green academy precies de zet in de goede richting.
Milouska Lensing is een bekend gezicht binnen HAS green academy. Als docent, coach en jaarcoördinator van het eerste jaar van de International Food & Agribusiness (IFA) opleiding zet ze zich al meer dan twintig jaar in voor het welzijn en de ontwikkeling van studenten. Met haar warme persoonlijkheid, scherpe blik en betrokkenheid helpt ze studenten groeien, van binnenuit. Maak kennis met Milouska!
Een opleiding volgen terwijl je al midden in de praktijk staat: het klinkt ambitieus, misschien zelfs wat overweldigend. Toch hoefde Margo Govers niet lang na te denken toen haar leidinggevende bij Rijk Zwaan haar attendeerde op de Vakopleiding Plantenveredeling van HAS green academy. “Ik was nog geen jaar aan de slag, toch had ik echt zin om mijn kennis te verdiepen, en weer op de HAS aan de slag te gaan.”
HAS green academy heeft een nieuwe, innovatieve cursus ontwikkeld op het gebied van plaagdierbeheersing. Initiatiefnemer en HAS-docent Bruce Schoelitsz werkte hiervoor samen met Training Coördinator Richard van ’t Noordende en Communicatie- en Eventspecialist Katho Lepee van Killgerm. Samen vertellen zij het verhaal achter de totstandkoming van deze unieke cursus, waarin praktische toepasbaarheid wordt gecombineerd met diepgaande ecologische inzichten.
Twijfel over je Studiekeuze? HAS Empower is er om je te helpen. Empower is speciaal bedoeld voor jou als student om samen te onderzoeken welke studie bij jou past.