1. Home
  2. Meer HAS
  3. Expertiseoverzicht

Expertises bij HAS green academy

HAS green academy heeft expertise op het gebied van agro, food en leefomgeving.

Onze expertises hebben we onderverdeeld in 8 categorieën. Selecteer 1 van de categorieën om onze verhalen te lezen over het onderwerp. 

Onze expertises

Expertise
  • HAS-Yuverta Posterpodium op vrijdag 14 maart 2025 in Horst

    pubDate
    14-02-2025

    Op vrijdag 14 maart 2025 organiseren HAS green academy en Yuverta samen voor de eerste keer het Posterpodium in Horst. Ruim 90 studenten van verschillende opleidingen van Yuverta en de HAS, maar ook het Young Professionals Traject zijn aanwezig om de resultaten van hun gezamenlijke projecten te laten zien. Na het posterpodium is er tijd voor een hapje en een drankje. Laat je inspireren en kom netwerken en leren.

  • podcast_20

    Deze keer in onze podcast Hart voor Groen: internationaal onderzoek doen

    pubDate
    13-02-2025

    In de nieuwste aflevering van onze onderzoekspodcast Hart voor Groen van HAS green academy praten we over internationaal onderzoek doen. Gasten Marjo Baeten en Bram van Helvoirt gaan in op het belang van internationaal onderzoek doen in de sectoren agro, food en leefomgeving. Ook vertellen ze hoe internationaal samenwerken de laatste jaren nieuwe vormen heeft aangenomen.

  • Voorlezen brieven

    Gesproken brieven van studenten met zorgen over landbouw, klimaat en ons voedselsysteem raken bestuurders in het hart.

    pubDate
    11-02-2025

    Op maandag 10 februari kwamen 140 tweedejaars studenten van de opleidingen Milieukunde, Veehouderij en Management van de Leefomgeving van HAS green academy samen om hun visies en zorgen over de toekomst van ons landbouw- en voedselsysteem te delen. De middag stond in het teken van dialoog en samenwerking, met als hoogtepunt het voorlezen van hun brieven aan Alex Datema, directeur Food & Agri van de Rabobank en het gesprek daarover met een aantal Brabantse bestuurders.

  • voedselproductie

    True Price - van Inzicht naar Actie

    De verduurzaming van de Nederlandse agrofoodketens is noodzakelijk en een belangrijk aandachtspunt voor bedrijven, NGO’s en overheid. True Pricing is een innovatieve methode die kan bijdragen aan het versnellen van deze verduurzaming door het inzichtelijk maken van maatschappelijke kosten en baten.

  • Project COMBINED kick-off

    Project COMBINED over stedelijke biodiversiteit officieel van start

    pubDate
    31-01-2025

    Het NWA-onderzoeksproject COMBINED waar HAS green academy in participeert, is officieel van start. Donderdag 23 januari vond de kick-off plaats. Met COMBINED werken we toe naar een toekomst waarin Nederlandse landschappen met grasland, bos en stedelijk groen actief bijdragen aan biodiversiteitsherstel, klimaatbestendigheid en een gezonde leefomgeving.

  • Eiwit van Columbus

    Peulvruchten, zoals veldbonen en lupine, zijn belangrijk voor de eiwittransitie en dragen bij aan duurzame landbouw. Een sterker businessmodel ontwikkelen voor de teelt van Nederlandse peulvruchten, is dan ook het doel van dit tweejarige onderzoeksproject van bedrijven en hogescholen.

  • Diervrije melkeiwitten

    Melkeiwitten produceren zonder koeien. Dat is het doel van dit onderzoeksprogramma. In plaats van melk gebruiken we gist om een duurzame en diervrije eiwitvervanger te creëren met dezelfde voedingswaarde en structuur als melk. We onderzoeken ook hoe deze nieuwe eiwitbron op een verantwoorde manier in de samenleving kan worden ingebed.

  • Juan Felipe Camacho Mancheno wint vierde editie van Adri den Dekker Prijs

    pubDate
    28-01-2025

    Juan Felipe Camacho Mancheno, vierdejaars student International Food & Agribusiness aan HAS green academy, is dit jaar de trotse winnaar van de Adri den Dekker Prijs. Met deze stimuleringsprijs daagt HAK jaarlijks studenten uit om te komen met het beste idee om de landbouw duurzamer en toekomstbestendiger te maken. Aan de prijs is ook een studiecheque van €2000,- verbonden.

  • HAS-docent Erno Bouma draagt bij aan aanpak tegen Phytophthora in aardappelteelt

    pubDate
    27-01-2025

    In de nasleep van de grote Phytophthora-resistentie uitbraak in de herfst van 2023, stond de aardappelsector in begin 2024 voor een grote uitdaging. Er was resistentie tegen een aantal veel gebruikte middelen, er werd veel aardappelopslag verwacht en ook uit het pootgoed werden veel zieke planten verwacht. Dankzij de gezamenlijke inspanningen van de Taskforce Phytophthora, waar ook HAS-docent Erno Bouma nauw bij betrokken was, is er nu een effectieve geïntegreerde aanpak ontwikkeld die de sector nieuw perspectief biedt.

  • Cursisten kijken naar petrischaaltje - Levensmiddelenmicrobiologie

    Cursus Basis microbiologie van voedings-middelen

    Locatie
    Den Bosch
    Studieduur
    2 maanden

    In de cursus Basis microbiologie van voedingsmiddelen leer je de basisprincipes van microbiologie, met directe toepassingen voor jouw werkveld. Ontdek hoe micro-organismen bederf veroorzaken. Leer risico's inschatten en ontwikkel het inzicht om analyseresultaten juist te interpreteren. We combineren theorie met hands-on praktijk in ons geavanceerde microbiologisch lab, zodat je jouw kennis meteen kunt toepassen.

  • Module Bodembiologie en organische stof

    Locatie
    Den Bosch en Op locatie
    Studieduur
    2 dagen

    De module "Bodembiologie en organische Stof" biedt inzicht in de rol van organische stof en bodemleven in de bodemvruchtbaarheid en bodemgezondheid. Je leert hoe organische stof de bodemstructuur en vruchtbaarheid beïnvloedt en waarom bodembiologie een belangrijke rol speelt in duurzaam bodembeheer in de landbouw.

  • PlantWaardig

    De wereldbevolking groeit gestaag. Al die mensen moeten gevoed worden binnen de grenzen van onze planeet. De vraag naar plantaardige eiwitten stijgt. Daarmee neemt ook de vraag naar plantaardige vleesvervangers toe. Die vleesvervangers dienen makkelijk te gebruiken zijn en dicht bij traditionele vleesproducten te blijven. Tegelijkertijd is voedselveiligheid een cruciale factor in de ontwikkeling van deze alternatieven.

  • KAAZ

    Het KAAZ-project (Kaas Alternatief, Ambachtelijk en Zuiver) richt zich op de ontwikkeling van een innovatief plantaardig kaasalternatief. Dit alternatief benadert de smaak, textuur en voedingswaarde van traditionele kaas. Het verschil? Het is gemaakt van duurzame, plantaardige ingrediënten.

  • koe

    Hoe verminder je emissies in de veehouderij?

    Het is van belang dat emissies in de veehouderij worden verminderd en dat groen gasproductie uit mest moet wordt verhoogd. Er is dus een dringende behoefte aan innovatieve oplossingen om dit mogelijk te maken. Biologisch aanzuren is zo’n innovatie, die bovendien snel in de praktijk kan worden gebracht.

  • Module Bodemfysica en bodemchemie

    Locatie
    Den Bosch
    Studieduur
    2 dagen

    De module 'Bodemfysica en bodemchemie' biedt inzicht in de fysische en chemische eigenschappen en processen in de bodem. Je leert hoe deze processen de bodemstructuur, bodemvruchtbaarheid en waterhuishouding beïnvloeden, en hoe je deze kennis kunt toepassen voor duurzaam bodembeheer in de landbouw. Dit is een module van de cursus Bodemcoach voor agrarisch adviseurs.

  • Hoe maak je gezond en duurzaam eten onweerstaanbaar?

    pubDate
    21-01-2025

    We willen allemaal het liefst zo gezond en zo duurzaam mogelijk consumeren. Maar de meeste gezonde en duurzame producten worden door de consument vaak gezien als duurder, complexer en minder lekker. Bovendien is het in de supermarkt niet altijd duidelijk hoe gezond en hoe duurzaam de producten zijn. Hoe maak je gezond en duurzaam voedsel zo verleidelijk dat het kan concurreren met minder gezonde en minder duurzame producten? Daar ga je in deze workshop samen met twee experts op het gebied van voedsel naar kijken.

  • Groen gas als gamechanger: Het verhaal van Pleun

    pubDate
    20-01-2025

    Tijdens haar bacheloropleiding International Food & Agribusiness aan HAS green academy kreeg Pleun de kans om haar interesses te verkennen. Ze volgde de specialisatie Future Food Systems, waarin ruimte was voor een individueel onderzoek. “Ik dacht: dit is het moment om me te verdiepen in iets wat ik écht relevant vind,” vertelt Pleun. Na overleg met haar ouders op hun melkveebedrijf besloot ze zich te verdiepen in een onderwerp dat haar moeder ter sprake bracht: groen gas.

  • Wat eten leerlingen? Onderzoek naar koopgedrag en gezonde alternatieven

    In opdracht van gemeente ’s-Hertogenbosch is vanuit het lectoraat Groene Gezondheid onderzocht wat leerlingen van het Van Maerlant aan de Onderwijsboulevard kopen, waarom ze dat doen, én waar ze dit halen. Daarnaast zijn door de leerlingen zelf creatieve oplossingen bedacht om het voedselaanbod in de schoolkantine te verbeteren waardoor gezondere voedselkeuzes gemakkelijker worden.

  • JUBL choco paste

    Consumer Behaviour Lab en Rabobank ronden pilot 'Ontdek Onderzoek' af

    pubDate
    09-01-2025

    Het Consumer Behaviour Lab (CBL) en Rabobank hebben de afgelopen 6 maanden een pilot uitgevoerd dat de kans voor foodbedrijven op een succesvolle marktintroductie van hun producten vergroot. Vijf start-ups of scale-ups in gezonde en duurzame voedselinnovaties doorliepen een ‘Ontdek Onderzoek’: een consumentenonderzoek in de retail dat uitgevoerd wordt vóórdat de producten uitontwikkeld en geïntroduceerd zijn. Met behulp van de resultaten kunnen de foodbedrijven hun product aanpassen en beter laten aansluiten op de wensen van de consument.

  • Teacher story Esther

    Meet Esther van Lieshout, the study advisor for the International Food & Agribusiness (IFA) programme at HAS green academy. Esther has been part of HAS green academy for 16 years, building extensive experience in supporting students during their studies and helping them get the most out of their time at the academy.

  • Hippische Monitor 2024: Balans houden in de Hippische Sector

    pubDate
    19-12-2024

    De Hippische Monitor 2024 van HAS green academy is nu beschikbaar, en biedt een gedetailleerde blik op de trends en uitdagingen in de hippische sector. De Hippische Monitor bestaat uit verschillende onderzoeken die dit jaar zijn uitgevoerd. HAS green academy heeft deze onderzoeken samengebracht in samenwerking met het Trendpanel Paard.

  • Ad Ecologie

    Diploma
    Associate degree
    Locatie
    Den Bosch
    Studieduur
    2 jaar

    Ben jij geïnteresseerd in de natuur, ecologie en het beschermen van onze leefomgeving? Dan is de Ad Ecologie iets voor jou! Ontdek alles over ecosystemen, biodiversiteit en milieu- en natuurwetgeving. Leer hoe je duurzame oplossingen kunt realiseren voor vraagstukken van nu en later.

  • Amely-Joost-Florieke

    Word meer eiwitwijs met de nieuwste aflevering van podcast Hart voor Groen

    pubDate
    13-12-2024

    In deze aflevering zoomen we in op het thema eiwitinname en ouderen. Te gast zijn docentonderzoekers Amely Verreijen en Joost Linschooten van het lectoraat Voeding en Gezondheid. Mensen van boven de 65 krijgen vaak niet voldoende eiwit binnen. Dat is over het algemeen wel bekend, maar toch zijn veel van hen zich daar niet van bewust. Ze kunnen daardoor zelfs ondervoed raken.

Filters

Expertise