1. Home
  2. Meer HAS
  3. Expertiseoverzicht

Expertises bij HAS green academy

HAS green academy heeft expertise op het gebied van agro, food en leefomgeving.

Onze expertises hebben we onderverdeeld in 8 categorieën. Selecteer 1 van de categorieën om onze verhalen te lezen over het onderwerp. 

Onze expertises

Expertise
  • Cursisten kijken naar petrischaaltje - Levensmiddelenmicrobiologie

    Cursus Basis microbiologie van voedings-middelen

    Locatie
    Den Bosch
    Studieduur
    2 maanden

    In de cursus Basis microbiologie van voedingsmiddelen leer je de basisprincipes van microbiologie, met directe toepassingen voor jouw werkveld. Ontdek hoe micro-organismen bederf veroorzaken. Leer risico's inschatten en ontwikkel het inzicht om analyseresultaten juist te interpreteren. We combineren theorie met hands-on praktijk in ons geavanceerde microbiologisch lab, zodat je jouw kennis meteen kunt toepassen.

  • Module Bodembiologie en organische stof

    Locatie
    Den Bosch en Op locatie
    Studieduur
    2 dagen

    De module "Bodembiologie en organische Stof" biedt inzicht in de rol van organische stof en bodemleven in de bodemvruchtbaarheid en bodemgezondheid. Je leert hoe organische stof de bodemstructuur en vruchtbaarheid beïnvloedt en waarom bodembiologie een belangrijke rol speelt in duurzaam bodembeheer in de landbouw.

  • PlantWaardig

    De wereldbevolking groeit gestaag. Al die mensen moeten gevoed worden binnen de grenzen van onze planeet. De vraag naar plantaardige eiwitten stijgt. Daarmee neemt ook de vraag naar plantaardige vleesvervangers toe. Die vleesvervangers dienen makkelijk te gebruiken zijn en dicht bij traditionele vleesproducten te blijven. Tegelijkertijd is voedselveiligheid een cruciale factor in de ontwikkeling van deze alternatieven.

  • KAAZ

    Het KAAZ-project (Kaas Alternatief, Ambachtelijk en Zuiver) richt zich op de ontwikkeling van een innovatief plantaardig kaasalternatief. Dit alternatief benadert de smaak, textuur en voedingswaarde van traditionele kaas. Het verschil? Het is gemaakt van duurzame, plantaardige ingrediënten.

  • koe

    Hoe verminder je emissies in de veehouderij?

    Het is van belang dat emissies in de veehouderij worden verminderd en dat groen gasproductie uit mest moet wordt verhoogd. Er is dus een dringende behoefte aan innovatieve oplossingen om dit mogelijk te maken. Biologisch aanzuren is zo’n innovatie, die bovendien snel in de praktijk kan worden gebracht.

  • Module Bodemfysica en bodemchemie

    Locatie
    Den Bosch
    Studieduur
    2 dagen

    De module 'Bodemfysica en bodemchemie' biedt inzicht in de fysische en chemische eigenschappen en processen in de bodem. Je leert hoe deze processen de bodemstructuur, bodemvruchtbaarheid en waterhuishouding beïnvloeden, en hoe je deze kennis kunt toepassen voor duurzaam bodembeheer in de landbouw. Dit is een module van de cursus Bodemcoach voor agrarisch adviseurs.

  • Hoe maak je gezond en duurzaam eten onweerstaanbaar?

    pubDate
    21-01-2025

    We willen allemaal het liefst zo gezond en zo duurzaam mogelijk consumeren. Maar de meeste gezonde en duurzame producten worden door de consument vaak gezien als duurder, complexer en minder lekker. Bovendien is het in de supermarkt niet altijd duidelijk hoe gezond en hoe duurzaam de producten zijn. Hoe maak je gezond en duurzaam voedsel zo verleidelijk dat het kan concurreren met minder gezonde en minder duurzame producten? Daar ga je in deze workshop samen met twee experts op het gebied van voedsel naar kijken.

  • Groen gas als gamechanger: Het verhaal van Pleun

    pubDate
    20-01-2025

    Tijdens haar bacheloropleiding International Food & Agribusiness aan HAS green academy kreeg Pleun de kans om haar interesses te verkennen. Ze volgde de specialisatie Future Food Systems, waarin ruimte was voor een individueel onderzoek. “Ik dacht: dit is het moment om me te verdiepen in iets wat ik écht relevant vind,” vertelt Pleun. Na overleg met haar ouders op hun melkveebedrijf besloot ze zich te verdiepen in een onderwerp dat haar moeder ter sprake bracht: groen gas.

  • Wat eten leerlingen? Onderzoek naar koopgedrag en gezonde alternatieven

    In opdracht van gemeente ’s-Hertogenbosch is vanuit het lectoraat Groene Gezondheid onderzocht wat leerlingen van het Van Maerlant aan de Onderwijsboulevard kopen, waarom ze dat doen, én waar ze dit halen. Daarnaast zijn door de leerlingen zelf creatieve oplossingen bedacht om het voedselaanbod in de schoolkantine te verbeteren waardoor gezondere voedselkeuzes gemakkelijker worden.

  • JUBL choco paste

    Consumer Behaviour Lab en Rabobank ronden pilot 'Ontdek Onderzoek' af

    pubDate
    09-01-2025

    Het Consumer Behaviour Lab (CBL) en Rabobank hebben de afgelopen 6 maanden een pilot uitgevoerd dat de kans voor foodbedrijven op een succesvolle marktintroductie van hun producten vergroot. Vijf start-ups of scale-ups in gezonde en duurzame voedselinnovaties doorliepen een ‘Ontdek Onderzoek’: een consumentenonderzoek in de retail dat uitgevoerd wordt vóórdat de producten uitontwikkeld en geïntroduceerd zijn. Met behulp van de resultaten kunnen de foodbedrijven hun product aanpassen en beter laten aansluiten op de wensen van de consument.

  • Staff story Esther

    Meet Esther van Lieshout, the study advisor for the International Food & Agribusiness (IFA) programme at HAS green academy. Esther has been part of HAS green academy for 16 years, building extensive experience in supporting students during their studies and helping them get the most out of their time at the academy.

  • Hippische Monitor 2024: Balans houden in de Hippische Sector

    pubDate
    19-12-2024

    De Hippische Monitor 2024 van HAS green academy is nu beschikbaar, en biedt een gedetailleerde blik op de trends en uitdagingen in de hippische sector. De Hippische Monitor bestaat uit verschillende onderzoeken die dit jaar zijn uitgevoerd. HAS green academy heeft deze onderzoeken samengebracht in samenwerking met het Trendpanel Paard.

  • Ad Ecologie

    Diploma
    Associate degree
    Locatie
    Den Bosch
    Studieduur
    2 jaar

    Ben jij geïnteresseerd in de natuur, ecologie en het beschermen van onze leefomgeving? Dan is de Ad Ecologie iets voor jou! Ontdek alles over ecosystemen, biodiversiteit en milieu- en natuurwetgeving. Leer hoe je duurzame oplossingen kunt realiseren voor vraagstukken van nu en later.

  • Amely-Joost-Florieke

    Word meer eiwitwijs met de nieuwste aflevering van podcast Hart voor Groen

    pubDate
    13-12-2024

    In deze aflevering zoomen we in op het thema eiwitinname en ouderen. Te gast zijn docentonderzoekers Amely Verreijen en Joost Linschooten van het lectoraat Voeding en Gezondheid. Mensen van boven de 65 krijgen vaak niet voldoende eiwit binnen. Dat is over het algemeen wel bekend, maar toch zijn veel van hen zich daar niet van bewust. Ze kunnen daardoor zelfs ondervoed raken.

  • CoE Groen tweede fase

    Mooi nieuws! CoE Groen kan 4 jaar verder met praktijkgericht onderzoek

    pubDate
    12-12-2024

    Vorige week kregen we mooi nieuws: we mogen als Centre of Expertise Groen (CoE Groen) weer 4 jaar als de slag met het doen van praktijkgericht onderzoek in het groene domein. Het toekennen van de tweede fase van de subsidie SPRONG Groen maakt het mogelijk om de onderzoeksinfrastructuur van de 4 groene hogescholen gezamenlijk verder uit te bouwen.

  • Foto voorstelling iets met boeren

    Vanuit ongemak, samen werken aan een gezond toekomstperspectief

    pubDate
    09-12-2024

    Op 4 en 6 december bezochten 200 studenten van HAS green academy, Yuverta en Curio de theatervoorstelling ‘Iets met boeren, de nieuwe lichting’ op het melkveebedrijf van de familie Hanegraaf in Maren-Kessel. Studenten leren door de voorstelling van Bureau Pees in samenwerking met theaterstudenten van Fontys hoe complex de uitdagingen van het landelijk gebied zijn. Voor de studenten van Milieukunde, Veehouderij en Management van de Leefomgeving van HAS green academy is dit onderdeel van de lessenreeks die zij gezamenlijk volgen.

  • Teacher story Dirk

    My name is Dirk Beerendonk, I have been working at HAS for two years now and I am a lecturer at International Food & Agribusiness (IFA).

  • Naar een gezondere voedselomgeving in het Jeroen Bosch Ziekenhuis

    Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) streeft naar een gezonde voedselomgeving. Om gezondere keuzes te stimuleren is er een project uitgevoerd in het medewerkersrestaurant. Door een drieweekse pilot, met interventies met gezondere alternatieven die aansloten bij de behoeften van de medewerkers, maar ook workshops en aanvullende informatie zoals een stoplichtsysteem, steeg het aanbod binnen de Schijf van Vijf met 8%. De medewerkers waren bovendien erg tevreden met de veranderingen.

  • Video: docent Giel aan het woord

    In een korte video vertelt docent Giel van de opleiding Toegepaste Biologie (in Venlo) meer over zijn werkzaamheden en zijn ervaringen op de HAS en in het werkveld.

  • Video: docent Jesse aan het woord

    In een korte video vertelt docent Jesse van de opleiding Applied Geo-Information Science meer over zijn werkzaamheden en zijn ervaringen op de HAS en in het werkveld.

  • Klimaatrobuust Stadsgroen

    Bij HAS green academy staat duurzaamheid centraal. In samenwerking met diverse organisaties neemt de hogeschool deel aan het grensoverschrijdende Interreg-project Klimaatrobuust StadsGroen. Dit project richt zich op het ontwikkelen van stedelijk groen dat bestand is tegen de steeds extremere weersinvloeden, zoals langdurige droogte en hevige regenval.

  • Consumer Behaviour Lab

    Het lectoraat Design Methoden in Food ontwikkeld in samenwerking met bedrijf Bamboo Brands het Consumer Behaviour Lab. Deze samenwerking richt zich op het creëren van voorspellingsmethoden die niet alleen consumentintenties vastleggen, maar ook hun werkelijke keuze- en koopgedrag meten. Het doel is om de ‘intention-behaviour gap’ in food innovaties te overbruggen met name voor startups en scale-ups met een gezonde e/o duurzame voedselinnovatie.

Filters

Expertise