In het kort

Ben jij gek op scheikunde en biologie? Bij de hbo-opleiding Milieukunde (Environmental Innovation) ga je met deze vakken aan de slag om oplossingen te vinden voor een beter milieu en een leefbare aarde. Zo help je bedrijven om te produceren zonder afval. Of om grondstoffen opnieuw te gebruiken. Belangrijk voor nu én later.
Diploma
Bachelor of Science
Start in
september
Studieduur
4 jaar
Taal
Nederlands
Leerweg
Voltijd
Locatie
Den Bosch

Opleiding in beeld

De combinatie van theorie met praktijk is echt top! We werken veel samen in groepsverband met klasgenoten, we hebben vaak excursies en het contact met de docenten is super informeel. Dat is heel erg fijn!
Emma
Student Milieukunde

Tijdens je studie

Bij de hbo-opleiding Milieukunde (Environmental Innovation) leer je creatieve en vernieuwende oplossingen bedenken om het gebruik van grondstoffen, energie en water terug te dringen. Ook leer je meer over het opzetten van management- en milieuzorgsystemen, over (milieu)recht en vergunningen. Je kunt je specialiseren door binnen projecten, stages of je afstudeeropdracht zelf te kiezen voor technologie of management.

Inhoud van de studie

Jaar 1: Kennis en basis

In het eerste jaar krijg je lessen in scheikunde, wiskunde en biologie. Met deze kennis leer je te begrijpen waarom en hoe milieuproblemen echt ontstaan en dát is dan weer nodig om over de juiste oplossingen na te kunnen denken! Je leert bijvoorbeeld over klimaatverandering, wereldwijde watervoorziening, bodemverontreiniging, de beschikbaarheid van energie en de verspreiding van plastic afval in de oceanen.

Daarnaast krijg je vakken die van de middelbare school minder bekend zijn. Denk hierbij aan Milieubeleid, Milieumanagement en Milieurecht. Deze kennis heb je nodig om mee te kunnen denken met bedrijven en je te kunnen inleven in de belangen die deze bedrijven hebben.

Jaar 2: Oriëntatie en verdiepende informatie

In het tweede jaar van de hbo-opleiding Milieukunde verdiep je je meer in verschillende thema's. In het eerste half jaar ga je met de thema’s lucht en energie aan de slag en in het tweede halfjaar met de thema's water en bodem. Via de projecten die we tijdens dit jaar uitvoeren kun je je specialiseren in één thema per half jaar.

Naast deze vakken krijg je ook onderwerpen aangeboden zoals Levenscyclus Analyse (LCA), Milieurecht en procestechnologie.  

Jaar 3: Stage en minor

Het derde leerjaar staat in het teken van een verbredende of verdiepende minor én je gaat in dit leerjaar op binnen- en buitenlandse stage. Je heb dit jaar de mogelijkheid om je jaar flexibel in te richten. De lengte van de stages kunnen variëren, maar je hebt ook de mogelijkheid om een minor te gaan volgen en je zo te verbreden. De keus is aan jou.

Minor

Je gaat een minor volgen waarbij je jezelf specialiseert of je horizon verbreedt. Deze minor kun je op de HAS of bij een andere hogeschool volgen. 

Stage

In het derde jaar loop je stage, zowel in Nederland als in het buitenland. Op deze manier krijg je meer kennis en ervaring in het bedrijfsleven en krijg je meer inzicht in de uitdagingen die er wereldwijd liggen. Je mag zelf kiezen welk onderwerp je stage wilt lopen. Op deze manier kun je jezelf nog verder specialiseren na jaar 2.

Jaar 4: Afronding en beroepsopdracht

In het vierde jaar krijg je de kans om samen met studenten van allerlei andere opleidingen projecten uit te voeren voor bedrijven tijdens de specialisatie Challenge Sustainability. Tijdens deze Challenge ga je verder op zoek om jouw talenten en kennis in te zetten om bedrijven te helpen een volgende stap te zetten richting verduurzaming van hun productieproces.

Vervolgens ga je afstuderen samen met een collega student.

Leerplan overzicht

Je krijgt bij de opleiding Milieukunde verschillende hoorcolleges, werkcolleges, projecten en practica. Op scheikunde en wiskunde na, krijg je niet meer de vakken zoals je ze kent van je vooropleiding. De lessen zijn meer gericht op hoe je jouw kennis op je latere werk toepast. 

Naast ongeveer 12-17 contacturen per week kun je 23-28 uur aan zelfstudie en projectwerk per week verwachten. Aan het einde van ieder blok sluit je het vak af. Dit kan zijn met een tentamen, met een eindpresentatie of door opdrachten in te leveren.

In het leerplan lees je welke vakken je volgt in welke periode. Download het leerplan hieronder.

Leerplan Milieukunde

#HASverhalen

Topopleiding

De hbo-opleiding Milieukunde is in 2023 uitgeroepen tot TOPOPLEIDING! Dit kwaliteitszegel is gebaseerd op tevredenheidsonderzoek onder studenten van Keuzegids Hbo. Milieukunde kreeg het zegel ook al in 2021 en 2022.

Studenttevredenheid (NSE 2023)

  • 4,1/5
    Tevredenheid algemeen
  • 4,5/5
    Sfeer op de opleiding
  • 3,9/5
    Opleiding opnieuw kiezen
  • 3,9/5
    Aansluiting beroepspraktijk
  • 4,1/5
    Docenten
  • 4,1/5
    Betrokkenheid en contact

Handig om te weten

Studeren met een functiebeperking

Studenten met een aandoening die (vooralsnog) blijvend van aard zijn en die een vertragend effect kunnen hebben op de studievoortgang, komen in aanmerking voor extra voorzieningen via Studie+. Studenten die beschikken over een officiële dyslexie/dyscalculie verklaring krijgen zonder intakegesprek automatisch een half uur extra tijd tijdens tentamens. Voor andere voorzieningen kun je een intakegesprek aanvragen met een Studie+ begeleider. Tijdens dat gesprek wordt samen bekeken welke aanpassingen en voorzieningen de student tijdens de opleiding nodig heeft en/of HAS green academy deze kan leveren. 

HAS Den Bosch

In Den Bosch studeren zo’n 3.800 studenten. Het gebouw in Den Bosch beschikt over moderne en innovatieve faciliteiten op het eigen complex, zoals een food technology centre, kas, laboratorium, techniekhal, schooltuin, klimaatkamers, etc.

Voor projecten werk je zoveel mogelijk samen met het bedrijfsleven, dus geen verzonnen cases, maar echte vraagstukken uit het beroepenveld. In Den Bosch voer je deze opdrachten vooral op school uit. Je gaat een aantal keer per jaar op bedrijfsbezoek of er komt een gastspreker uit het bedrijfsleven.

Studentenstad Den Bosch

's-Hertogenbosch of simpelweg Den Bosch is de leukste stad van Nederland. Dat zeggen ze niet alleen in Den Bosch maar dat blijkt ook uit allerlei onderzoeken. Je kunt er uitstekend winkelen, prima eten in iedere prijsklasse, leuk uitgaan en op het gebied van theater, film en festivals staat Den Bosch bovenaan in bijna iedere 'hit' lijst. Daarnaast zijn er 2 leuke studentenverenigingen aan de HAS gekoppeld: Gremio Unio (GU) en Ichthus. Kortom: in Den Bosch zul je je niet snel vervelen.

Studeren in Den Bosch
Informatie voor nieuwe studenten

Kom kennismaken met de opleiding! Op woensdag 12 juni ben jij welkom om onze kennismakingsbijeenkomst bij te wonen. De introductie activiteiten starten 26 augustus 2024 en vanaf 2 september 2024 start het studiejaar. Meer informatie over dit studiejaar volgt in Juli.

Informatie voor nieuwe studenten

#studiekeuze #events

Na je studie

DURF HET! Waar komen de afgestudeerden van de hbo-opleiding Milieukunde (Environmental Innovation) terecht? Om je een idee te geven van de diversiteit aan functies en organisaties vertellen oud-studenten hier over de baan die zij na hun opleiding kregen.

Jouw carrière

Beroepen

Ben jij benieuwd waar jij terecht kan komen na de opleiding Milieukunde? Onze studenten starten hun carrière onder andere als:

  • Duurzaamheidscoördinator

Als duurzaamheidscoördinator bepaal je het beleid ten aanzien van duurzaamheid van een organisatie. Ook op het gebied van inkoop, projectmanagement, communicatie en compliance speelt de duurzaamheidscoördinator een belangrijke rol.

  • Proces- en afvalwatertechnoloog

Je draagt bij aan innovaties op het gebied van afvalwatertechnologie en voert op basis van inhoudelijke kennis duurzame en maatschappelijke projecten uit.

  • Specialist luchtkwaliteit

Als specialist luchtkwaliteit adviseer je bij vraagstukken over luchtkwaliteit bijvoorbeeld bij vergunningen, toezicht en handhaving. Ook beoordeel je rapportages over de luchtkwaliteit en begeleid je onderzoeken.

Vervolgopleidingen

Heb je straks je hbo-opleiding Milieukunde afgerond, maar ben je nog niet uitgestudeerd? Dan kun je na het behalen van je hbo-bachelor diploma een masteropleiding gaan volgen aan een universiteit. Hiermee kun je je nog verder specialiseren op jouw favoriete terrein.

Doorstuderen

Masteropleidingen

Mogelijke vervolgopleidingen na Milieukunde

  • Environmental Sciences (Wageningen University)
  • Biotechnology (Wageningen University)
  • Sustainability Science and Policy (Maastricht University)

*De betreffende onderwijsinstelling bepaalt of je toelaatbaar bent voor een vervolgopleiding. HAS green academy heeft hier geen medezeggenschap in.

Het onderwijs in

Na de hbo-opleiding Milieukunde kun je ervoor kiezen om een ‘Kopopleiding onderwijsbevoegdheid’ te volgen waardoor je les mag geven in het beroepsonderwijs (vmbo en mbo) en in het praktijkonderwijs. Deze opleiding duurt 1 jaar.

Facts & figures 1,5 jaar na afstuderen

  • 68%
    Goede basis om te starten op de arbeidsmarkt
  • 64%
    Aansluiting opleiding en functie
  • 8,3%
    Werkloosheid
  • 43%
    Doorstuderen
  • 3012
    Bruto maandsalaris
  • 80%
    Veel carrièremogelijkheden
  • 79%
    Opleiding opnieuw kiezen

Toelating

Welke vooropleiding heb je nodig om aan deze opleiding te beginnen? Wat is de toelatingsprocedure? En welke mogelijkheden zijn er als ik niet helemaal voldoe aan de eisen?

Vooropleiding

havo

Toelaatbaar met de volgende profielen:

  • Economie en maatschappij
    + scheikunde
  • Natuur en gezondheid
  • Natuur en techniek

 

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan is er de mogelijkheid om scheikunde bij te spijkeren via de basiscursus scheikunde.

vwo

Toelaatbaar met de volgende profielen:

  • Economie en maatschappij
    + scheikunde
  • Natuur en gezondheid
  • Natuur en techniek


Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan is er de mogelijkheid om scheikunde bij te spijkeren via de basiscursus scheikunde.

mbo

Toelaatbaar met het volgende niveau:

  • Niveau 4
    Wiskunde en scheikunde worden sterk aanbevolen

Kom jij studeren bij HAS green academy en wil je jezelf extra goed voorbereiden? Het is mogelijk om bepaalde vakken bij te spijkeren via onze basiscursussen. Bekijk ze hier:

 

Ouder dan 21?

Ben je 21 jaar of ouder en voldoe je niet aan de bovengenoemde toelatingseisen (havo/vwo of mbo 4)? Dan kun je in aanmerking komen voor een 21+ toelatingstoets. Neem hiervoor contact op met de studieadviseur.

Beschik je over een niet-Nederlands diploma?

Internationale student? Bekijk ook de toelatingseisen op de Engelstalige website.

International Office behandelt de aanmeldingen van studenten met een niet-Nederlandse vooropleiding die zich willen inschrijven voor een Nederlandstalig hbo bachelor programma.

Verder moet je voldoen aan de volgende taaleis:

  • NT2-certificaat Nederlands, óf
  • bewijs dat je in Nederland hebt gestudeerd tot 3 HAVO / 3 VWO

Heb je vragen over deze aanmeldprocedure? Neem dan contact op met International Office: international@has.nl

Begeleiding projecten O&O

Zit je op de havo of het vwo en ga je binnen het vak O&O aan de slag met een project (3/4 havo of 4/5 vwo), je profielwerkstuk of meesterproef? En heb je interesse in milieu- of duurzaamheidsvraagstukken? Dan kunnen wij je helpen! Vanuit de opleiding Milieukunde van HAS green academy krijg je expert-begeleiding én kun je onderzoek komen doen in het milieukundig laboratorium van HAS green academy in Den Bosch.

Vragen
Heb je vragen over expert-begeleiding bij O&O projecten? Mail dan onze begeleider Sebastiaan Morre via s.morre@has.nl

Aanmelden

Via Studielink kun jij je vanaf 1 oktober aanmelden voor deze opleiding bij HAS green academy. Je moet uiterlijk 1 mei aangemeld zijn om toelatingsrecht te hebben.

Ben jij er komend studiejaar bij?

Proces van aanmelden

Je kunt je aanmelden voor de hbo-bacheloropleiding Milieukunde (CROHO 34248) bij HAS green academy. Meld je aan via www.studielink.nl en log in met jouw DigiD-code. 

Let op: meld je uiterlijk 1 mei aan voor toelatingsrecht.

Aanmelden via Studielink
Studiekeuzecheck

Het maken van een juiste studiekeuze is belangrijk. Voor de opleiding Milieukunde is een studiekeuzecheck niet verplicht. De studiekeuzecheck bestaat uit het invullen van een motivatieformulier, je kunt deze aanvragen bij de studieadviseur.

Email studieadviseur
Collegegeld

Om te kunnen starten aan een opleiding bij HAS green academy, moet je collegegeld betalen. Via Studielink kun je deze digitale machtiging afgeven vanaf 1 juni. Voor meer informatie over de kosten van het collegegeld, de betalingsdata en wanneer je de digitale machtiging moet indien, bekijk de pagina Collegegeld.

Collegegeld

FAQ

Ik twijfel nog tussen een aantal opleidingen, wat kan ik doen?

Wij helpen je graag

Als jij twijfelt tussen verschillende studies, raden wij je aan om in ieder geval een open dag te bezoeken. Daarnaast zijn er proefstudeerdagen waarbij je een nog beter beeld van de opleiding krijgt. Ook kun je altijd je vragen stellen aan de studieadviseurs van de desbetreffende opleidingen.

Zijn er bepaalde struikelvakken die lastig zijn?

Dit is voor iedereen persoonlijk

Er zijn altijd vakken die lastiger zijn dan de andere. Dit is voor iedereen persoonlijk. Sommige studenten hebben moeite met wiskunde en statistiek. Voor vragen over dergelijke vakken kun je altijd terecht bij de studieadviseur van de opleiding.

Ik heb een functiebeperking. Kan ik hulp krijgen?

Natuurlijk, wij vinden het belangrijk dat jij je goed voelt tijdens een studie bij de HAS. Binnen de HAS begeleidt de werkgroep Studie+ studenten met een functiebeperking. Dit kan een beperking zijn op het gebied van:

  • visuele, auditieve en motorische handicaps; slechthorend, slechtziend
  • chronische en psychische ziektes; M.E. , faalangst, ADHD
  • stoornissen in het autistisch spectrum; PDD-NOS, Asperger
  • stoornissen in taal en spraak; dyslexie, dyscalculie

Heb je een beperking en verwacht je tijdens de studie tegen belemmeringen aan te lopen? Dan is het verstandig om ruim voor de start van de opleiding een intakegesprek aan te vragen (vóór de zomervakantie). In dit gesprek bekijken we welke aanpassingen en voorzieningen je tijdens de opleiding nodig hebt en hoe de HAS deze kan leveren. Heb je een officiële dyslexie en/of dyscalculie verklaring? Dan krijg je, zonder intakegesprek, automatisch een half uur extra tijd tijdens je tentamens.

Neem contact op met Monique Huberts: email M.Huberts@has.nl telefoon 088 890 3822.

Ik wil op kamers als ik ga studeren bij HAS green academy. Hoe pak ik dit aan?

Op kamers in Den Bosch

Ben je op zoek naar een kamer in Den Bosch, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt jezelf inschrijven op een of meerdere websites waar kamers worden aangeboden, zoals kamernet.nl of kamers.nl. Daarnaast kun je jezelf inschrijven als woningzoekende bij Coöperatie Brabant wonen.

Vestiging(en)

  • Den Bosch

    Onderwijsboulevard 221
    5223 DE 's-Hertogenbosch

    has@has.nl

    088 890 3600

    Exterieur HAS Hogeschool

    Den Bosch