

In het kort
Opleiding in beeld
-
Food Innovation Den Bosch
-
Food Innovation Venlo
Tijdens je studie
Ben je vaak creatief bezig met eten of draag je graag bij aan een betere wereld door gezonde producten en duurzame verpakkingen te ontwikkelen? Dan is Food Innovation echt iets voor jou! Hier ga je aan de slag om jouw ideeën uit te werken tot concepten en succesvol op de markt te zetten.
Inhoud van de studie
Jaar 1: Food Innovation breed
In het eerste jaar krijg je les in alle grondbeginselen van Food, Marketing en Packaging. De lessen Food zijn gericht op de eigenschappen van voedingsmiddelen uit verschillende productgroepen, wetgeving en de invloed van voeding op de gezondheid.Ā Daarnaast krijg je les in de basisprincipes van marketing en ga je aan de slag met consumentenonderzoek in de praktijk.Ā Verder leer je werken met computerprogrammaās InDesign en Photoshop, leer je schetsen en doe je kennis op over de basisbeginselen van verpakkingsdesign.Ā
Aan het eind van dit leerjaar kies je een richting: Food & Design, Marketing & Business of Packaging & Design.
Jaar 2: Verdiepende vakken, International Food en een buitenlandse excursie
In leerjaar 2 ga je de diepte in. Het eerste blok volg je samen met al jouw medestudenten dezelfde vakken, ongeacht welke afstudeerrichting je gekozen hebt. Vanaf het tweede blok krijg je naast algemene vakken als Engels en consumentenonderzoek ook vakken en projecten die bij jouw afstudeerrichting horen. Voor Food & Design is dit bijvoorbeeld een project waarbij je een festival food concept ontwikkelt en bij Marketing & Business ga je een online communicatieplan voor een bekend A-merk ontwikkelen. In dit studiejaar kijk je verder dan de landsgrenzen. Letterlijk. Tijdens de Engelstalige module International Food, ga je op excursie naar een bedrijf in het buitenland.
Jaar 3: Verbreding of verdieping, binnen- en buitenlandse stage
Het 3e leerjaar staat in het teken van verdiepende vakken, een verbredende of verdiepende minor Ʃn je gaat in dit leerjaar op binnen- en buitenlandse stage. Je gaat een minor volgen waarbij je jezelf specialiseert of je horizon verbreedt. Deze minor kun je op de HAS of bij een andere hogeschool volgen. Je gaat in totaal 30 weken op stage, waarvan minimaal 12 weken in het buitenland. Je leert de (internationale) beroepspraktijk kennen en past je opgedane kennis toe in de praktijk. In leerjaar 3 kom je Ʃcht uit je comfortzone.
Jaar 4: Afronding van de opleiding, HAS Food Experience en beroepsopdracht
In het 4e leerjaar ga je o.a. aan de slag met jouw zelf bedachte food-concept. Je bedenkt van A tot Z een innovatief food-concept. Aan het eind van deze periode exposeer je voor ongeveer 1.500 bezoekers het food-concept tijdens de HAS Food Experience. Tijdens de HAS Food Experience komt het bedrijfsleven jouw concept bekijken. Wie weet tref je hier je toekomstige werkgever wel. Na de HAS Food Experience is het tijd voor de beroepsopdracht. Deze beroepsopdracht wordt vanuit de HAS voor je geregeld. Het vraagstuk dat jij samen met jouw projectgroep uitvoert is afkomstig uit het bedrijfsleven.
Specialisaties
Food & Design
Hou jij vooral van experimenteren met bereidingstechnieken, productiemethoden en ingrediƫnten? Met de specialisatie Food & Design verdiep je je in wat de consument wil en vertaalt dat in nieuwe food concepten. Je leert hoe je deze maakt en verder ontwikkelt, ook op grote schaal.

Marketing & Business
Hoe zet je een nieuw food concept in de markt? Bij de specialisatie Marketing & Business draait het allemaal om behoeften en verleiding. Je doet consumentenonderzoek en leert alles over marketingstrategieĆ«n en reclame. Zo ontdek je de commerciĆ«le kansen van een product.Ā

Packaging & Design
Uiterlijk is best belangrijk! Een goede verpakking valt op, maar heeft ook een functie in het transport en bewaren van het product. Bij de specialisatie Packaging & Design komt alles aan de orde: van materialen en technieken tot trends en marketing. Zo ontwerp jij straks een slimme verpakking, die er ook aantrekkelijk uitziet.

Leerplan overzicht
Je krijgt bij de opleiding Food Innovation verschillende hoorcolleges, werkcolleges, practicumlessen, bedrijfsbezoeken, gastcolleges en trainingen. Naast ongeveer 15 contacturen per week, kun je 20-25 uur aan zelfstudie en projectwerk verwachten.
Sommige vakken sluit je af met een tentamen, bij andere vakken lever je een opdracht in of geef je een eindpresentatie.
Jaar 1: Oriënteren en partnerbedrijven
Het eerste jaar, de propedeuse, is een oriƫnterend jaar waarbij je het vakgebied van Food Innovation in de volle breedte leert kennen. Je krijgt lessen over voeding en gezondheid, consument en markt, product en sectorkennis. Je leert over groente, fruit, zuivel, eieren, vlees, vis, granen en aardappelen. Natuurlijk ben je veel bezig met conceptontwikkeling. En word je getraind in schetsen, fotografie en andere vaardigheden, zoals het doen van onderzoek, projectmatig werken, verslagleggen en presenteren.
Naast de lessen op school bezoek je wekelijks partnerbedrijven in de regio. Daar kom je voor excursies, opdrachten, rondleidingen en kun je met de ondernemers praten.
Ook volg je een coachingstraject dat door alle 4 studiejaren heenloopt en je helpt bij je persoonlijke en professionele ontwikkeling.
Jaar 2: Verdiepen en eigen stijl ontdekken
Het tweede jaar start met een oriƫntatiestage. Hier ervaar je het werken in een agri-food bedrijf. Je leert de kennis en vaardigheden die je in het eerste jaar hebt opgedaan toepassen en verder doorontwikkelen.
Je krijgt modulen waarin je leert of je ideeƫn voor Food Innovaties economisch haalbaar zijn en of dat deze ook te vermarkten zijn. Je volgt de modulen Bedrijfskunde, Marketing & Strategie, Marketing & Communicatie en Innovatie & Samenwerking. Je leert ook steeds meer over het doen van onderzoek, ontwerpen en ontwikkelen van verpakkingen.
Binnen de module Visie en Eigenheid ga je op zoek naar je eigen stijl en persoonlijke visie. Met daarnaast trainingen en coaching ontwikkel je je steeds verder tot een professionele en zelfverzekerde Food Innovator. Op het eind van het jaar stel je met je coach een persoonlijk tweejarenplan op om je verder te ontwikkelen, te verbreden en/of te verdiepen. Dit doe je op basis van je eigen interesses, kwaliteiten en ambities.
Jaar 3: Tweejarenplan, persoonlijk profiel, stages en minor
In jaar 3 en 4 krijg je veel ruimte om je studie zelf in te vullen. Je tweejarenplan vormt de basis om af te studeren met een persoonlijk profiel. Dit is puur maatwerk. Jij kiest je eigen stages en minor in een zelfgekozen volgorde, bij bedrijven en hogescholen naar jouw keuze.
Je gaat gedurende 30 weken stage lopen in binnen- en buitenland. Je doet op deze manier veel praktijkervaring op, leert zelfstandig werken en je ontwikkelt je persoonlijke en professionele kwaliteiten.
Zo werk je tijdens je binnenlandstage aan een opdracht en doe je ervaring op met het werkveld. Je buitenlandstage zorgt ervoor dat je horizon wordt verbreed en je talenkennis wordt vergroot. Bovendien leer je werken in een internationale context wat heel belangrijk is voor een Food Innovator.
Verder volg je een minor bij de HAS of bij een andere hbo-instelling in Nederland. Of je kiest ervoor om in het buitenland bij een hogeschool of universiteit te gaan studeren.Ā
Jaar 4: Individuele opdracht en beroepsopdracht
Jaar 4: Individuele opdracht en beroepsopdracht
Het vierde jaar is het afstudeerjaar. Tijdens dit jaar werk je aan 2 grote opdrachten.
Je werkt aan een individuele opdracht. Dit is een vrije opdracht waarin je zelfstandig en individueel werkt. Je laat zien waar jij voor staat en wat je in je mars hebt.
Daarnaast werk je met een groepje van 2 of 3 studenten aan een Beroepsopdracht. Dit is een real-life opdracht uit het beroepenveld (bedrijf, overheid of organisatie). Je wordt bij deze beroepsopdracht intensief begeleid door een docent.
Na het afronden van beide grote opdrachten en het behalen van al je studiepunten, ben jij een volleerd Food Innovator en ben je klaar voor de beroepspraktijk.
Leerplan overzicht
Je krijgt bij de opleiding Food Innovation verschillende hoorcolleges, werkcolleges, practicumlessen, bedrijfsbezoeken, gastcolleges en trainingen. Naast ongeveer 15 contacturen per week, kun je 20-25 uur aan zelfstudie en projectwerk verwachten.
Sommige vakken sluit je af met een tentamen, bij andere vakken lever je een opdracht in of geef je een eindpresentatie.
In het leerplan lees je welke lessen je in welke periode volgt. Download het leerplan hieronder.
#HASverhalen
Handig om te weten
Studie+
Studeren met een functiebeperking
Studenten met een aandoening die (vooralsnog) blijvend van aard zijn en die een vertragend effect kunnen hebben op de studievoortgang, komen in aanmerking voor extra voorzieningen via Studie+. Studenten die beschikken over een officiĆ«le dyslexie/dyscalculie verklaring krijgen zonder intakegesprek automatisch een half uur extra tijd tijdens tentamens. Voor andere voorzieningen kun je een intakegesprek aanvragen met een Studie+ begeleider. Tijdens dat gesprek wordt samen bekeken welke aanpassingen en voorzieningen de student tijdens de opleiding nodig heeft en/of HAS green academy deze kan leveren.Ā
HAS Den Bosch
Vestiging Den Bosch
In Den Bosch studeren zoān 3.800 studenten. Het gebouw in Den Bosch beschikt over moderne en innovatieve faciliteiten op het eigen complex, zoals een kas, technologiehal, laboratorium, techniekhal, schooltuin, klimaatkamers, etc.
Voor projecten werk je zoveel mogelijk samen met het bedrijfsleven, dus geen verzonnen cases, maar echte vraagstukken uit het beroepenveld. In Den Bosch voer je deze opdrachten vooral op school uit. Je gaat een aantal keer per jaar op bedrijfsbezoek of er komt een gastspreker uit het bedrijfsleven.
Studentenstad Den Bosch
Studentenstad
's-Hertogenbosch of simpelweg Den Bosch is de leukste stad van Nederland. Dat zeggen ze niet alleen in Den Bosch maar dat blijkt ook uit allerlei onderzoeken. Je kunt er uitstekend winkelen, prima eten in iedere prijsklasse, leuk uitgaan en op het gebied van theater, film en festivals staat Den Bosch bovenaan in bijna iedere 'hit' lijst. Kortom: in Den Bosch zul je je niet snel vervelen.
Informatie voor nieuwe studenten
Het studiejaar 2023-2024 begint op maandag 28 augustus 2023.
De literatuurlijst voor het eerste jaar en minimum laptopeisen worden uiterlijk 1 juli gepubliceerd. Dictaten worden door docenten digitaal beschikbaar gesteld, je kunt zelf bepalen of je het dictaat wil laten printen. De kosten voor boeken en andere leermiddelen zijn ongeveer ⬠650.
Naast de kosten van leermiddelen en voor activiteiten betaal je wettelijk collegegeld.
Studievereniging
Studievereniging Verde is een opleidingsoverstijgende studievereniging en verbindt Venlose HAS-studenten met een passie voor agro, biologie, business, food en health. Deze studievereniging organiseert activiteiten zoals workshops, etentjes, excursies en feestjes.
Studeren met een functiebeperking
Studenten met een aandoening die (vooralsnog) blijvend van aard zijn en die een vertragend effect kunnen hebben op de studievoortgang, komen in aanmerking voor extra voorzieningen via Studie+. Studenten die beschikken over een officiĆ«le dyslexie/dyscalculie verklaring krijgen zonder intakegesprek automatisch een half uur extra tijd tijdens tentamens. Voor andere voorzieningen kun je een intakegesprek aanvragen met een Studie+ begeleider. Tijdens dat gesprek wordt samen bekeken welke aanpassingen en voorzieningen je tijdens de opleiding nodig hebt en/of HAS green academy deze kan leveren.Ā
HAS Venlo
In Venlo heeft HAS green academy een breed netwerk van partnerbedrijven. Studenten bezoeken minimaal ƩƩn keer per week een partnerbedrijf. Zo kunnen ze de theorie die geleerd wordt tijdens hoor- en werkcolleges meteen toepassen in de praktijk.
In Venlo studeren zoān 500 studenten. Het gebouw beschikt over een hypermodern laboratorium. Voor andere faciliteiten maken de studenten gebruiken van de faciliteiten van partnerbedrijven.Ā
Studentenstad Venlo
Venlo is een wereldstad op provinciale schaal, een energieke, moderne handels-, transport- en industrieregio aan de Maas, vlakbij de grens met Duitsland. Venlo bruist! Het is het culturele epicentrum van Noord-Limburg. Met volop activiteiten, inspirerende kunst, hippe festivals, uitdagende winkels en heerlijke terrasjes in de knusse, historische binnenstad en aan de gemoderniseerde Maasboulevard. Vanuit HAS green academy loop je zo het centrum in.
Info eerste jaars
Het studiejaar 2023-2024 begint op maandag 28 augustus 2023.
De literatuurlijst voor het eerste jaar en minimum laptopeisen worden uiterlijk 1 juli gepubliceerd. Dictaten worden door docenten digitaal beschikbaar gesteld, je kunt zelf bepalen of je het dictaat wil laten printen. De kosten voor boeken en excursies zijn ongeveer ⬠400.
Naast de kosten van leermiddelen en voor activiteiten betaal je wettelijk collegegeld.
Studie in cijfers (NSE 2022)
#studiekeuze #events
Na je studie
Met het hbo-diploma Food Innovation op zak ga jij straks aan de slag als productontwikkelaar, food marketeer, onderzoeker, sensorich specialist of designer. Je leert namelijk alles over de wereld van groente en fruit, zuivel, eieren, vlees en vis. En je leert de behoefte van de consument te vertalen naar innovatieve concepten en verpakkingen. Wat dacht je van een product met een compleet unieke smaak of producten die goed zijn voor de gezondheid?!
Beroepen
Food Designer / Conceptontwikkelaar
Je combineert consumentinzichten, trends, marktinformatie tot een food concept dat technisch en commercieel haalbaar is.
Productontwikkelaar
Je ontwikkelt nieuwe producten of verbetert bestaande producten op basis van marktinformatie en kennis van food en ingrediƫnten.
Food Marketeer/Marketing manager
Je houdt je bezig met het in de markt zetten van nieuwe voedingsmiddelen en de daarbij behorende marketingstrategie.
Marktonderzoeker Food sector
Je onderzoekt nieuwe producten, trends, het imago van een bedrijf en klanttevredenheid over een product.
Verpakkingsontwerper
Op basis van kennis van verpakkingen en materialen, 3d en grafische vormgeving ontwikkel je nieuwe verpakkingsconcepten voor een bedrijf. Of je houdt je bezig met de grafische vormgeving van de opdruk van de verpakking.
Inkoper
Je bestelt nieuwe materialen, diensten of grondstoffen voor een bedrijf tegen goede inkoopprijzen.
Ondernemer
Soms heb je als food innovator een concept bedacht dat Ʃcht de markt op moet. Bij de hbo-opleiding Food Innovation stimuleren we je om jouw eigen bedrijf te starten. Bijvoorbeeld in conceptontwikkeling of een ontwerpstudio voor verpakkingen. Na de hbo-opleiding Food Innovation ben je klaar voor deze stap!
#HASverhalen #afgestudeerd
Handig om te weten
Doorstuderen
Heb je straks je hbo-opleiding Food Innovation afgerond, maar ben je nog niet uitgestudeerd? Wil je je nog verder verdiepen?
Dan kun je na het behalen van je hbo-bachelor diplomaĀ een masteropleiding gaan volgen aan een universiteit.Ā Hiermee kun je je nog verder specialiseren op jouw favoriete terrein.Ā Bij de opleiding Food Innovation kiest 7% van de afgestudeerden om te gaan doorstuderen.
Voor Food Innovation kun je denken aan deze vervolgopleidingen*:
- Wageningen University:Ā Food Quality Management, Food Safety of Consumer Studies/Science
- Technische Universiteit Delft/Eindhoven/Enschede:Ā Industrial Design
- Harper Adams University (Engeland):Ā MSc in Food Industry Management of Master of Research
- IULM (Italië): Master Course Food Design
- University of Copenhagen (Denemarken):Ā Integrated Food Studies
- University of Helsinki (Finland):Ā Master's Programme in Human Nutrition and Food-Related Behaviour
- Hogeschool voor de Kunsten:Ā Cross-over Creativity
- Diverse hogescholen:Ā Communicatie of Psychologie
*De betreffende onderwijsinstelling bepaalt of je toelaatbaar bent voor een vervolgopleiding. HAS green academy heeft hier geen medezeggenschap in.
Baankansen
- 38% van de afstudeerders vindt de opleiding een goede basis om te starten op de arbeidsmarkt (62% landelijk gemiddelde hbo)
- 54% van de afstudeerders vindt dat de opleiding voldoende/goed aansluit bij hun functie (79% landelijk gemiddeld hbo)
- 58% vindt dat er (heel) veel carriĆØremogelijkheden zijn (67% landelijk gemiddeld hbo)
- 4,8% is werkeloos 1 jaar na afstuderen (2,5% landelijk gemiddeld hbo)
- 58% zou opnieuw dezelfde opleiding kiezen aan dezelfde hogeschool (71% landelijk gemiddeld hbo)
Bron: hbo-monitor 2021
Wat ga je verdienen?
Het gemiddelde bruto maandsalaris bij een 40-urige werkweek is ⬠2.342 (1 jaar na afstuderen).
Twijfel je nog tussen opleidingen? Anderen bekeken ook:
Toelating
Welke vooropleiding heb je nodig om aan deze opleiding te beginnen? Wat is de toelatingsprocedure? En welke mogelijkheden zijn er als ik niet helemaal voldoe aan de eisen?
Vooropleiding
havo
havo
Toelaatbaar met de volgende profielen:
- Cultuur en maatschappij
- Economie en maatschappij
- Natuur en gezondheid
- Natuur en techniek
vwo
vwo
Toelaatbaar met de volgende profielen:
- Cultuur en maatschappij
- Economie en maatschappij
- Natuur en gezondheid
- Natuur en techniek
mbo
mbo
Toelaatbaar met het volgende niveau:
- Niveau 4
Kom jij studeren bij HAS green academy en wil je jezelf extra goed voorbereiden? Volg dan het Young Professionals Traject, speciaal voor mbo-studenten!
Ouder dan 21?
Ben je 21 jaar of ouder en voldoe je niet aan de bovengenoemde toelatingseisen (havo/vwo of mbo 4)? Dan kun je in aanmerking komen voor een 21+ toelatingstoets. Neem hiervoor contact op met de studieadviseur.
Beschik je over een niet-Nederlands diploma?
Internationale student? Bekijk ook de toelatingseisen op deĀ Engelstalige website.
International Office behandelt de aanmeldingen van studenten met een niet-Nederlandse vooropleiding die zich willen inschrijven voor een Nederlandstalig hbo bachelor programma.
Verder moet je voldoen aan de volgende taaleis:
- NT2-certificaat Nederlands, óf
- bewijs dat je in Nederland hebt gestudeerd tot 3 HAVO / 3 VWO
Heb je vragen over deze aanmeldprocedure?Ā Neem dan contact op met International Office:Ā international@has.nl.Ā
Aanmelden
Via Studielink kun jij je aanmelden voor deze opleiding bij HAS green academy. Je moet uiterlijk 1 mei aangemeld zijn om toelatingsrecht te hebben. Aanmelden is daarna nog mogelijk tot en met 31 augustus, uitsluitend wanneer je aan de aanmeldeisen voldoet.
Aanmelden
Proces van aanmelden
Je kunt je aanmelden voor de hbo-bacheloropleiding Food Innovation (CROHO 34122)Ā bij HAS green academy. Meld je aan via www.studielink.nlāÆen log in met jouw DigiD-code.
Let op: meld je uiterlijk 1 mei aan voor toelatingsrecht. Aanmelden is daarna nog mogelijk tot en met 31 augustus, uitsluitend wanneer je aan de aanmeldeisen voldoet.
Studiekeuzecheck
Doe de studiekeuzecheck
We adviseren je om gebruik te maken van de studiekeuzecheck. Je weet dan beter of de studie van je keuze bij je past. Vraag hiervoor een motivatieformulier aan bij de studieadviseur.
Collegegeld
Om te kunnen starten aan een opleiding bij HAS green academy, moet je collegegeld betalen. Via Studielink kun je deze digitale machtiging afgevenĀ vanaf 1 juni. Voor meer informatie over de kosten van het collegegeld, de betalingsdata en wanneer je de digitale machtiging moet indien, bekijk de paginaĀ Collegegeld.
FAQ
Ik twijfel nog tussen een aantal opleidingen, wat kan ik doen?
Wij helpen je graag
Als jij twijfelt tussen verschillende studies, raden wij je aan om in ieder geval een open dag te bezoeken.Ā
Zijn er bepaalde struikelvakken die lastig zijn?
Dit is voor iedereen persoonlijk
Er zijn altijd vakken die lastiger zijn dan de andere. Dit is voor iedereen persoonlijk. Sommige studenten hebben moeite met wiskunde en statistiek.
Ik wil op kamers als ik ga studeren bij HAS green academy. Hoe pak ik dit aan?
Op kamers in Venlo
Ben je op zoek naarĀ een kamer in Venlo, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kan jezelf inschrijven op een of meerdere websites waarop ze kamers aanbieden, zoals kamernet.nl of kamers.nl. Maar je kan ook terecht bij Student Housing Venlo, LEBE City Campus en LEBE woonruimte huren.
Op kamers in Den Bosch
Ben je op zoek naar een kamer in Den Bosch, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt jezelf inschrijven op een of meerdere websites waarop ze kamers aanbieden, zoals kamernet.nl of kamers.nl. Daarnaast kun je jezelf inschrijven als woningzoekende bij Coöperatie Brabant Wonen.
Wat zijn de verschillen tussen studeren in Venlo en studeren in Den Bosch?
Zoek wat bij je past
Als je twijfelt tussen Den Bosch of Venlo, adviseren we je om het verschil vooral zelf te komen ervaren.Ā
Bezoek op beide locaties een open dag of kom proefstuderen en kies de locatie die het beste bij jou past.
Ā
Onderwijsconcept
Op beide locaties werken we met zoveel mogelijk projecten uit het bedrijfsleven, dus geen verzonnen cases, maar echte vraagstukken uit het beroepenveld. Er is een verschil in werkwijze:
- In Den Bosch voer je deze opdrachten vooral op school uit. Je gaat een aantal keer per jaar op bedrijfsbezoek of er komt een gastspreker uit het bedrijfsleven.
- In Venlo heeft HAS green academy een breed netwerk van partnerbedrijven. Studenten bezoeken minimaal een keer per week een partnerbedrijf. Zo kunnen ze de theorie die geleerd wordt tijdens hoor- en werkcolleges meteen toepassen in de praktijk.
Ā
Gebouw en faciliteiten
Het andere verschil tussen de locaties is de grootte.
- In Den Bosch studeren zoān 3.800 studenten. Het gebouw in Den Bosch beschikt over moderne en innovatieve faciliteiten op het eigen complex, zoals een kas, technologiehal, laboratorium, techniekhal, schooltuin, klimaatkamers, etc.
- In Venlo studeren zoān 500 studenten. Het gebouw beschikt over een hypermodern laboratorium. Voor andere faciliteiten maken de studenten gebruiken van de faciliteiten van partnerbedrijven. Bijvoorbeeld het researchcenter voor vertical farming BrightBox, het Co Creation Lab in Villa Flora, het hightech melkveebedrijf Hoeve Rosa en het studentlaboratorium Baylab Plants van Bayer Crop Science.
Ā
Ik heb een functiebeperking. Kan ik hulp krijgen?
Natuurlijk, wij vinden het belangrijk dat jij je goed voelt tijdens een studie bij de HAS. Binnen de HAS begeleidt de werkgroep Studie+ studenten met een functiebeperking. Dit kan een beperking zijn op het gebied van:
- visuele, auditieve en motorische handicaps; slechthorend, slechtziend
- chronische en psychische ziektes; M.E. , faalangst, ADHD
- stoornissen in het autistisch spectrum; PDD-NOS, Asperger
- stoornissen in taal en spraak; dyslexie, dyscalculie
Heb je een beperking en verwacht je tijdens de studie tegen belemmeringen aan te lopen? Dan is het verstandig om ruim voor de start van de opleiding een intakegesprek aan te vragen (vóór de zomervakantie). In dit gesprek bekijken we welke aanpassingen en voorzieningen je tijdens de opleiding nodig hebt en hoe de HAS deze kan leveren. Heb je een officiële dyslexie en/of dyscalculie verklaring? Dan krijg je, zonder intakegesprek, automatisch een half uur extra tijd tijdens je tentamens.
Voor Den Bosch, neem contact op met Monique Huberts: email M.Huberts@has.nl telefoon 088 890 3822.
Voor Venlo, neem contact op met Daniƫlle Graat: email D.Graat@has.nl, telefoon 088 890 38 59 of mobiel 06 434 594 51.