1. Home
 2. Samenwerken
 3. Samenwerken werkveld

Werkveld & HAS

HAS green academy hecht veel waarde aan de samenwerking met het bedrijfsleven. Wij zijn een hbo-instelling met een marktgerichte oriëntatie. Een goede aansluiting bij het werkveld staat bij ons voorop. Om die reden werken wij graag met jou samen.

professionals in overleg

Samenwerkingen in cijfers

 • 4,7/5
  tevredenheid werkveld
 • 900+
  cursisten per jaar
 • 200 +
  afstudeerprojecten per jaar
 • 50 +
  adviesopdrachten per jaar
 • 200 +
  stagiaires per jaar
 • +/- 3
  Sector Netwerkevents per jaar
overleg in de deel - Den Bosch

Wellicht herken jij deze vragen

 • Wil jij en jouw collega’s blijven leren en ontwikkelen?
 • Ben je op zoek naar expertise, talent en/of innovatie?
 • Heb je vraagstukken waar je tijd en mankracht voor mist?
 • Wil je verbeteren, optimaliseren, vernieuwen, uitbreiden?
 • Wil je gebruik maken van een projectteam met senior en junior professionals?
 • Wil je actief aan de slag met studenten in jouw bedrijf en heb je een concrete en leuke opdracht?
 • Wil je gebruik maken van onze expertise, ervaring en netwerk in agro, food, natuur en leefomgeving ?
 • Heb je een betrouwbare en praktijkgerichte kennis- en onderzoeksinstelling nodig voor een uitdagend onderzoek ?

 

Dit soort uitdagingen en vraagstukken gaan onze studenten en docent-adviseurs graag met jou aan. Met onze expertise en enthousiasme zorgen wij voor een passend eindresultaat.

Afstudeeropdrachten

In het 4e jaar voeren studenten van HAS green academy in het kader van hun afstuderen een project uit in het bedrijfsleven (de zogenaamde beroepsopdracht). Dit gebeurt samen met een senior inhoudelijk expert van HAS green academy.

HAS green academy hanteert bij beroepsopdrachten een heldere filosofie: studenten dienen in een resultaatgerichte omgeving te laten zien dat zij hun diploma waard zijn.

Voorbeelden van afstudeeropdrachten

 • Business

  Business & Ondernemerschap

  Bekijk op deze pagina alle afstudeeropdrachten zien die zich binnen de domeinen agro, food en leefomgeving specifiek richten op business en ondernemerschap. Denk aan: digitalisering, verdienmodellen, certificering en nieuwe markten verkennen.

 • DIER

  Dier

  Binnen het thema dier laten we afstudeeropdrachten zien die zich richten op diverse onderwerpen zoals stalklimaat, voeropname, beweiding, kringlopen sluiten en het reduceren van ammoniak- en methaanemissies.

 • Food

  Food

  Bekijk de posters per onderwerp: Productontwikkeling, Verpakkingen, Kwaliteit & Productie, Gezondheid & Advies en Voedselsystemen.

 • Leefomgeving

  Leefomgeving en Natuur

  Op deze pagina laten we afstudeeropdrachten zien die zich specifiek richten op het thema leefomgeving en natuur. Er zijn onderwerpspecifieke selecties te bekijken: Leefomgeving & landschap, Water en Landbouw & Biodiversiteit.

 • Plant

  Plant

  Bekijk hier alle afstudeerprojecten op het gebied van het thema plant. De posters zijn onderverdeeld op sector: Landbouw en Glastuinbouw.

De opzet

Aanpak

De projectaanpak, doelstellingen en resultaten worden in een contract tussen HAS green academy en de opdrachtgever vastgelegd. Dankzij deze formule profiteert de opdrachtgever van multidisciplinaire deskundigheid, een brede know-how en enthousiaste jonge professionals.

Opdrachtgever

Als opdrachtgever investeer je in een projectresultaat en de daarvoor benodigde expertise en tijd van één of meer adviseurs. De onderwijskundige begeleiding blijft een verantwoordelijkheid van HAS green academy en wordt gefinancierd uit de onderwijsmiddelen. Het projectteam werkt als externe consultants voor de opdrachtgever. De standplaats is afhankelijk van het type werkzaamheden en kan dus op het bedrijf zijn, bij HAS green academy of op een andere locatie.

Opzet teams

Een beroepsopdracht wordt uitgevoerd door een team van doorgaans twee studenten, waarbij elke student zijn of haar expertise, belangstelling en ervaring meebrengt.

Multidisciplinaire teams komen steeds vaker voor: studenten uit verschillende opleidingen maken dan deel uit van het team, bijvoorbeeld voedingsmiddelentechnologie & fooddesign, milieutechnologie & bedrijfskunde, veehouderij & vleestechnologie, en management van de leefomgeving & toegepaste biologie.

Voordelen

Wat zijn de voordelen voor jouw bedrijf?

 • enthousiaste professionals, aan het begin van hun professionele carrière
 • fulltime beschikbaarheid gedurende een periode van 5 maanden
 • professionele begeleiding en advies door adviseur van HAS green academy
 • resultaatgarantie
Startmoment

De meeste beroepsopdracht hebben als startmoment begin februari, maar ook op andere momenten van het jaar beginnen studenten met hun beroepsopdracht. 

Over het startmoment kan overlegd worden. 

Adviestrajecten

Naast onze beroepsopdrachten bieden wij ook adviestrajecten aan. Tijdens onze adviestrajecten gaan we met onze adviseurs en specilaisten in gesprek met jou om tot de bodem van de vraag te komen. 

Vanuit daar zorgen we voor een passend advies. 

Vragen over beroepsopdracht of adviestraject

Incompany en maatwerk

Zittende cursisten luisteren naar cursusleider

HAS green academy stelt regelmatig maatwerkprogramma’s samen op basis van specifieke behoeften van een organisatie of bedrijf. Wat je vraag ook is: we helpen je graag met een passende oplossing.

Meer weten? Bekijken onze pagina over onze incompany werkwijze. 

Incompany en maatwerk

Voorbeelden van incompany trajecten

 • Incompany sturen met data voor de gemeente Midden-Groningen

  Binnen gemeenten, waterschappen en provincies wordt steeds meer gebruik gemaakt van data om inzicht in complexe vraagstukken te krijgen. Informatie uit verschillende databronnen wordt ingezet als onderlegger voor beleidsvorming en besluitvorming. Hoe kunnen gemeenten vraagstukken met data inzichtelijk maken? En welke mensen, kennis, vaardigheden en houding zijn hiervoor nodig om innovatie te realiseren?

 • Incompany Basis Bakkerij-technologie voor Colruyt

  Colruyt Group is een Belgisch familiebedrijf dat over drie generaties is uitgegroeid tot een retailgroep met bijna 33.000 medewerkers, actief in drie landen. En toch heeft de groep nog altijd de troeven van een familiebedrijf, zoals passie, expertise, eenvoud en efficiëntie. Colruyt Group zet in op verticale integratie van verse producten en heeft zo ook de gehele broodwaardeketen in eigen beheer.

 • Incompany de bodem als basis voor gebiedsontwikkeling

  De ruimtelijke, maatschappelijke opgaven in Nederland zijn groot: het woningtekort, de verduurzaming van de energievoorziening, de kwaliteit van de natuur en landbouw. Aan al deze uitdagingen ligt de bodem en hoe je die gebruikt aan de basis. In de maatwerkcursus De bodem als basis voor gebiedsontwikkeling komen stakeholders samen om een gezamenlijke visie te ontwikkelen op de bodem in de eigen regio. Dit traject was voorheen bekend onder de naam Integraal bodemcoach.

 • Incompany sectorcursus food voor de Rabobank

  Incompany sectorcursus food voor de Rabobank

  Food is van de een topsectoren in Nederland. De levensmiddelenindustrie is de grote (s)maakindustrie, maar ook de toeleveranciers, groothandel en retail zijn onderdeel van de dynamiek. Om als (financiële) dienstverlener van waarde te zijn voor klanten in de foodsector, is het van groot belang dat je snapt wat er in de sector gebeurt. De sectorcursus food geeft o.a. inzicht in de business, de keten, de uitdagingen, en de trends en ontwikkelingen.

 • Incompany plantenfysiologie voor Dümmen Orange Group

  Dümmen Orange is 's werelds grootste veredelings- en vermeerderingsbedrijf voor bloemen en planten. Het bedrijf met Nederlandse wortels (Agribio, voorheen Fides) is door een fusie met het Duitse Dümmen uitgegroeid tot wereldspeler met meer dan 7.000 werknemers wereldwijd. Vanuit ‘social corporate responsibility’ wil Dümmen Orange meer investeren in opleidingsprogramma’s.

Vragen over incompany trajecten?

Stage

De stage is een vast onderdeel van het onderwijsprogramma van HAS green academy. Studenten zoeken zélf actief naar een stageplaats. Ze hebben een thuisbasis op het stagebedrijf en komen daar in aanraking met alle facetten van het bedrijf. Gelijktijdig voeren zij een opdracht uit.

De begeleiding van de student wordt verzorgd vanuit het stagebedrijf. HAS green academy draagt daarbij geen verantwoordelijkheid voor het geleverde resultaat. Ook studenten uit het buitenland doen in Nederland hun werkervaring op.

Stageopdracht aanbieden

Heb je een stageopdracht beschikbaar? Biedt deze dan aan via ons formulier. 

Stage aanbieden

Contact Stages

Direct contact over een stageopdracht voor een van onze studenten?

Neem contact op met de betreffende opleiding. 

Opleiding

Contactpersonen

Bedrijfskunde en agribusiness (DB+V)
Bedrijfskunde en foodbusiness (DB+V)
Hippische Bedrijfskunde en Pet Business (V)

Den Bosch: Ge-anneke Hof-de Vries
Venlo: Marjolein de Bruin
Veehouderij Annemarie Kerkhof
Food Innovation (DB+V)

Health Innovation (V)
Den Bosch: Patricia van de Pol
Venlo: Janet Lebbink
Venlo: Kelly Hendriks
Applied Geo-Information Science Mark Terlien
Horticulture & Business Management Arianne Kreggemeijer
International Food & Agribusiness Neeltje Bekkers
Management van de Leefomgeving Tanycha Roos
Milieukunde Pauline Spitters
Toegepaste Biologie (DB+V) Den Bosch: Suzanne Schut-Ghysen
Venlo: Isabella Visschers
Tuinbouw en Akkerbouw Arianne Kreggemeijer
Food Technology Stagebureau Foodtechnology

 

Onderwijsprojecten

Wij werken samen met het werkveld om praktijkvoorbeelden naar het onderwijs te brengen. Dit doen wij onder andere door gastlessen en excursies. 

Gastlessen en excursies

Gastlessen

Via gastlessen krijgen onze studenten meer inzicht in hoe het er echt aan toe gaat in het werkveld. Maar ook het bedrijfsleven krijgt nieuwe inzichten en input van onze studenten hoe zij aankijken tegen de huidige ontwikkelingen in de wereld en wat zij als mogelijkheden en ontwikkelingen zien. 

Zo worden we samen slimmer in een steeds veranderende wereld. 

Excursies

Excursies

Praktijksituaties zorgt er voor dat de studenten zich tijdens stages en opdrachten beter kunnen navigeren in het werkveld. Excursies zijn daar een belangrijk onderdeel van voor de beeldvorming. 

Als organisatie kom je zo ook direct in aanraking met onze studenten die zich later in het werkveld gaan begeven. 

Interessante gastles beschikbaar, of staat je bedrijf open voor een excursie? Neem contact met ons op!

Onderzoek

Voor organisaties, bedrijven en overheden zijn we is HAS green academy een partner in het verkennen, verbinden en toepassen van ‘groene’ kennis en kunde en we werken daarbij nauw samen met andere kennispartners binnen het Centre of Expertise Groen.

We bouwen hiermee een brug tussen kennisontwikkeling, het bedrijfsleven en de maatschappij. 

 

Meer weten over onderzoek?

Check onze pagina Onderzoek, met voorbeelden van projecten en onze lectoren. 

Onderzoek
Studenten schrijven op tegeltjes

HAS netwerk evenementen

Wil je kennismaken met HAS green academy voor inspiratie voor een project of vraagstuk? Of om in contact te komen met onze studenten? Dat kan!

We organiseren regelmatig (gratis) vakinhoudelijke events, zoals: 

Bekijk de meest recente events op onze evenementen agenda. 

Wil je kennismaken met HAS green academy voor inspiratie voor een project of vraagstuk? Bekijk onze netwerk events

HAS Faciliteiten

Bij HAS green academy zijn er allerlei faciliteiten beschikbaar voor onze studenten en cursisten, maar ook voor bedrijven. De faciliteiten zijn heel geschikt voor bijvoorbeeld

 • scholing,
 • events en
 • project- en onderzoekswerk.
Faciliteiten
Milieuhal

Een greep uit onze faciliteiten

 • Practicum Waterzuivering
 • Kas HAS Hogeschool
 • Techniekhal HAS Hogeschool
 • Student in HAS Biolab - HAS Hogeschool

Meer weten?