1. Home
  2. Bedrijfsopleidingen
  3. Incompany en maatwerk
  4. Incompany sectorcursus food voor de Rabobank

Incompany sectorcursus food voor de Rabobank

Food is van de een topsectoren in Nederland. De levensmiddelenindustrie is de grote (s)maakindustrie, maar ook de toeleveranciers, groothandel en retail zijn onderdeel van de dynamiek. Om als (financiële) dienstverlener van waarde te zijn voor klanten in de foodsector, is het van groot belang dat je snapt wat er in de sector gebeurt. De sectorcursus food geeft o.a. inzicht in de business, de keten, de uitdagingen, en de trends en ontwikkelingen.

Incompany sectorcursus food voor de Rabobank

Martijn Rol is sectormanager food bij de Rabobank. Sinds 2016 werkt hij met HAS green academy, een samenwerking waaruit o.a. deze sectorcursus is ontstaan. De reden voor de cursus? “Onze klanten bevinden zich in alle schakels van de voedselketen, van boer tot bord. Als financieel adviseur gespecialiseerd in agrifood moeten we het krachtenveld begrijpen waar ze dagelijks mee te maken hebben.”

WAT IS HET BELANGRIJKSTE DAT DE CURSUS HEEFT OPGELEVERD?

“We geven de cursus al bijna 6 jaar. Wat ik zie is dat de kennis van de sector bij onze accountmanagers omhoog gaat. Bij de Rabobank groeit het aantal klanten uit de food. Dat heeft te maken met sectorbankieren, een keuze die we zelf hebben gemaakt om de klantfocus te verhogen.

We zien niet alleen onze portefeuille groeien maar ook wat we er hebben uitstaan aan financieringen. Dat is de grote meerwaarde van sectorkennis: je kunt je keuzes beter onderbouwen, dus je financiert beter. We snappen waar onze klanten van wakker liggen.”

WAT WILDE JE MET DE OPLEIDING BEREIKEN?

“Food is een veelomvattende sector. Van vleesverwerkers tot koekjesbakkers en van cateraars tot industrie. Er is veel dynamiek tussen spelers onderling. Van de grondstofleveranciers aan het ene uiteinde tot de supermarkten aan het andere uiteinde van de supply chain en alles wat daar tussen zit. Wil je een beetje begrijpen wat dat betekent, dan heb je meer nodig dan basiskennis.

Onze accountmanagers willen een goede gesprekspartner zijn. Dat geldt overigens niet alleen voor de accountmanagers food. Ook agri accountmanagers volgen de cursus om te snappen wat er verderop in de keten gebeurt.”

HOE IS DE CURSUS SAMENGESTELD?

“Ik zie de cursus echt als samenwerking tussen Rabobank en HAS green academy. De HAS heeft met haar docenten veel inhoudelijke kennis op specifieke thema’s en wij brengen de casuïstiek vanuit de praktijk in, verrijkt met inzichten vanuit onze onderzoeken.  Samen met Maarten Luijf bekijk ik elke keer of de inhoud van de cursus nog actueel is. De sector en de keten zijn sterk in ontwikkeling, daar moet je bovenop zitten.

We hebben een opzet van drie dagen waarin we de eerste dag de sector en de ketendynamiek onder de loep nemen, de tweede dag inzoomen op belangrijke thema’s in relatie tot financiering en de derde dag inspiratie opdoen in bedrijfsbezoeken. Daar spreken we met ondernemers over de business en thema’s zoals voedselveiligheid, risicomanagement, recalls.

De lessen worden zowel door HAS docenten als gastdocenten gegeven, aangevuld door onze casuïstiek en de praktijkvoorbeelden in bedrijfsbezoeken. Door die dynamische opzet leer je altijd wel wat nieuws.”

WAT ZIJN JE ERVARINGEN MET HAS HOGESCHOOL ALS MAATWERKOPLEIDER?

“De Rabobank heeft al jaren goede contacten met de HAS. Zelf werken we sinds 2016 samen. We weten elkaar op verschillende vlakken te vinden. Naast opdrachtgever voor de sectorcursussen, ben ik ook ambassadeur van de Food Experience. Omdat ik de sector goed volg, zie ik ook vaak oud HAS’ers die hier als ondernemer aan de weg timmeren. Vaak geef ik ondernemers ook als tip de HAS in te schakelen, als ze een vraagstuk hebben, maar geen geld voor een adviesbureau. Vierdejaars studenten kunnen hen in een afstudeeropdracht vaak goed op weg helpen. ”

Opdrachtgever: Martijn Rol / Rabobank Nederland

  • Logo Rabobank