Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Cursus Voedselveiligheid & Houdbaarheid

Post-it met tekst 'Food safety' op eieren geplakt - Cursus voedselveiligheid en houdbaarheid
  1. HAS Bedrijfsopleidingen
  2. Bedrijfsopleidingen
  3. Cursus Voedselveiligheid & Houdbaarheid

Voedselveiligheid is en blijft een hot topic binnen de voedingsmiddelenindustrie. In de cursus Voedselveiligheid & Houdbaarheid leer je alles over het minimaliseren van risico's. Je doet kennis op van toxische stoffen en micro-organismen in voedingsmiddelen. Zo maak je écht het verschil in het beoordelen van voedselveiligheid.

Wat kun je na de cursus Voedselveiligheid & Houdbaarheid?

Na het volgen van de cursus Voedselveiligheid & Houdbaarheid kun jij:

  • De microbiologische houdbaarheid van producten bepalen.
  • De risico's van micro-organismen, natuurlijke gifstoffen, allergenen en contaminanten vaststellen.
  • Uitleggen welke vormen van bederf de houdbaarheid van voedingsmiddelen beperken.
  • De belangrijkste toxicologische stoffen benoemen.
  • Verschillende onderzoekstechnieken toepassen.

Voedselveiligheid als topprioriteit

Micro-organismen, natuurlijke gifstoffen, allergenen en contaminanten. Ze spelen allemaal een belangrijke rol in de houdbaarheid van voedingsmiddelen. In deze cursus leer je hoe deze zaken de houdbaarheid van producten beïnvloeden, maar ook hoe je de houdbaarheid van producten kunt verlengen. Een must voor iedere foodprofessional!

Inhoud cursusprogramma

De volgende onderwerpen komen tijdens de cursus aan bod:

  • Ziekteverwekkende micro-organismen.
  • Hoe je hitte en fermentatie kunt inzetten om bederfkans en -snelheid te beperken.
  • Ketenverantwoordelijkheid en risicobeheersing.

Voor wie?

De cursus Voedselveiligheid & Houdbaarheid is interessant voor iedereen die betrokken is bij (de kwaliteit van) voedingsmiddelen.

Begeleiding

De theoretische kennis krijg je van verschillende HAS-docenten:

  • Joost van Linschooten - docent Voedingsmiddelentechnologie
  • Judith van Eijk - docent Voedingsmiddelentechnologie

Toelatingseisen

Voor deze cursus heb je tenminste nodig:

Start- en cursusdata

De cursus Voedselveiligheid & Houdbaarheid start op 7 februari 2023 op onze locatie in Den Bosch. Je hebt 8 dinsdagavonden les van 17.30 tot 20.45 uur. 

  • 8 avonden theorie/praktijk
  • 1 toetsavond (11 april 2023)

De cursus duurt in totaal 3 maanden.

Studiebelasting

De cursus vraagt om ongeveer 4,5 uur aan zelfstudie per week, buiten de lessen om.

Afronding van de cursus

Je sluit de cursus af met een examen. Als je een voldoende haalt en minimaal 80% van de lessen hebt gevolgd, ontvang je een certificaat.

Samenvatting

Aanvangsdatum
07 februari 2023
Duur
3 maanden
Investering
€ 1.414,00
excl. BTW

Prijsspecificatie

Cursusprijs
€ 1.395,00
Cateringarrangement
€ 19,00
Totaalprijs
€ 1.414,00
excl. BTW
*Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. Opleidingskosten, waaronder lesmateriaal, zijn vrijgesteld van btw. Alle overige kosten worden belast met 9% btw.

De cursusprijs is inclusief cursusmateriaal en exclusief eventuele boeken. De boekenprijs voor deze cursus is €104,95, excl btw. Deze kosten worden los gefactureerd.


STAP-budget

Voor deze cursus kun je het STAP-budget aanvragen: een subsidie tot €1.000 van de overheid. 

Zet de stap!

De combinatie werk- en privéleven en het volgen van een cursus is enigszins lastig omdat er veel bij komt kijken met maar een beperkt aantal lesuren. Voorkennis zoals de cursus microbiologie was erg welkom. De vertaling naar de praktijk maakte het voor mij makkelijker omdat ik op het werk al met de stof bezig ben. Het onderwerp dat me met name aansprak was het bepalen van de houdbaarheid en beoordelen van voedselveiligheid risico’s. Kortom een aanrader, zeker volgen!

Fedde Strik

Manager kwaliteitszorg bij Sligro Food Group bv

Deel deze pagina