1. Home
 2. Bedrijfsopleidingen
 3. Pilot Microcredentials

Pilot Microcredentials

Door de alsmaar veranderende arbeidsmarkt en ontwikkelingen binnen het werkveld wordt er van werkgevers en professionals verwacht dat ze continu meebewegen. Daardoor ontstaat behoefte aan scholing, maar niet per se behoefte aan een volledige opleiding met graad. Een professional wil flexibiliteit en gerichte scholing met erkende kwaliteitswaarde. Microcredentialing, ofwel het opknippen van het onderwijs in kleinere eenheden die afzonderlijk worden gecertificeerd, stimuleert de flexibilisering van onderwijs en geeft een herkenbare waarde aan het aanbod Leven Lang Ontwikkelen.

pilot microcredentials

Landelijke pilot Microcredentials

HAS green academy neemt sinds oktober 2021 deel aan de landelijke pilot Microcredentials van de Vereniging Hogescholen. Waar maar liefst 32 onderwijsinstellingen – waarvan 10 universiteiten en 22 hogescholen – aan meedoen. Het doel van de pilot is om het concept microcredentials door te ontwikkelen binnen het Nederlandse stelsel, in lijn met de Europese ontwikkelingen.

Een microcredential is een erkend certificaat waarmee je als professional kunt aantonen wat je weet, kunt en begrijpt na afronding van een korte onderwijseenheid (tussen de 3-30 EC). De microcredential staat voor accreditatiewaardig onderwijs en voegt een kwaliteitskeurmerk toe: de deelnemer/werkgever kan erop aan dat de cursus zo is opgezet dat leeruitkomsten bereikt worden. De microcredential maakt het behalen van leeruitkomsten herleidbaar en controleerbaar, omdat er landelijk geregistreerd zal worden wie welke microcredential heeft behaald. Microcredentials worden uitgegeven in de vorm een digitale badge, via de applicatie Edubadge.

Microcredentials worden ook erkend door onderwijsinstellingen onderling, dit maakt het voor jou gemakkelijker om vrijstellingen binnen programma’s aan te vragen.

Wat zijn microcredentials?

Eerste HAS microcredentials

Microcredential cursusaanbod

 • Onderzoeker met vlees en pincet - Cursus Vleestechnologie

  Cursus Vleestechnologie en alternatieve eiwitten

  Locatie
  Den Bosch
  Studieduur
  5 maanden

  Van vleesverwerking tot hulpstoffen: alles komt tijdens deze cursus Vleestechnologie en alternatieve eiwitten aan bod. Je inspiratie haal je uit gastcolleges van experts uit de (vlees)industrie.

 • man en vrouw plakken post-its

  Cursus Business concept & sales

  Locatie
  Venlo
  Studieduur
  4 maanden

  Hoe ontwerp je een business concept voor producten en diensten waar je klanten echt behoefte aan hebben? Hoe test je je concept? En hoe verkoop je dit vervolgens aan je klanten. Dit is in het kort waar de cursus Business concept & sales over gaat.

 • Opleiding GIS-specialist

  Locatie
  Den Bosch
  Studieduur
  5 maanden

  Gegevens zijn er in overvloed. Maar hoe zorg je ervoor dat je deze op een snelle en efficiënte manier inzet? De waan van de dag en de diversiteit aan vragen die je gesteld worden zorgen er dikwijls voor dat je voor (korte termijn) snelheid kiest in plaats van (lange termijn) structuur. Je maakt bijvoorbeeld snel een kaart voor je collega, terwijl je met kaartlagen in een viewer meer collega’s kunt helpen. In samenwerking met Geon biedt HAS green academy de 10e editie van de opleiding GIS-specialist aan, waar jij leert om sneller en efficiënter met je data om te gaan. Na het succesvol afronden van de opleiding ontvang je een microcredential, officiële HBO-certificering en kun je een microcredential in de vorm van een EduBadge aanvragen. 

 • Man bij bord

  Cursus Life Cycle Analysis: meten is weten

  Locatie
  Venlo
  Studieduur
  3 maanden

  Tijdens deze cursus leer je de basisbeginselen van een LCA. Een mooie stap voor bedrijven die op gestructureerde wijze aan de slag willen met duurzaamheid.