1. Home
  2. Bedrijfsopleidingen
  3. Cursus Zuiveltechnologie

Cursus Zuiveltechnologie

In het kort

Tijdens de cursus Zuiveltechnologie is de relatie tussen melkcomponent, zuivelproduct en verwerking een belangrijk thema. Daarnaast leg je verbanden en maak je keuzes over de productie van zuivelproducten. Na de cursus kan jij aan de slag in de zuivelsector.
Start
12 september 2024
Duur
5 maanden
Taal
Nederlands
Locatie
Den Bosch

Over de cursus

Zuivelproducten zijn veilig, houdbaar en smakelijk. Althans: dat is wat de consument verwacht. In de zuivelsector ligt bederf namelijk altijd op de loer. Tijdens de cursus Zuiveltechnologie duik je in de voedingsmiddelenindustrie. Hier leer je over de chemische, microbiologische en fysieke aspecten van zuivelproducten.

Wat kun je doen na de cursus Zuiveltechnologie?

Na het volgens van de cursus Zuiveltechnologie kun jij:

  • Cijfers en trends in de zuivelindustrie uitleggen.
  • Verklaren hoe melkcomponenten de eigenschappen van melkproducten beïnvloeden.
  • Omgaan met kennis van melkproducten zoals kaas, slagroom en boter.
  • Een productieproces uitleggen.

Over de cursus

Inhoud van de cursus

De volgende onderwerpen komen tijdens de cursus Zuiveltechnologie aan bod:

  • Basiskennis over plantaardige alternatieven voor zuivel.
  • Aspecten die een rol spelen bij de productie, opslag en het vervoer van zuivelproducten.
  • Soorten en functionaliteit van melk.
  • Verschillende soorten bewerkingen.
  • Productsamenstellingen, processtappen en veranderingen.
  • Verbanden leggen in het product.
Voor wie

De cursus Zuiveltechnologie is interessant voor iedereen die werkzaam is in de zuivelsector of hier ambitie in heeft.

Begeleiding

De lessen krijg je van verschillende HAS-docenten:

  • Henk-Jan Meijer - docent Food Technology
  • Gerlinde van Santen - docent Food Technology en specialist in zuivel.
In de cursus zocht en kreeg ik meer verdieping en specialistische kennis over zuivel.
Florentien van der Marck
QA Specialist Cheese bij FrieslandCampina

Praktische info

Wat heb je nodig om deze cursus te volgen en wat is nog meer handig om te weten?

Handig om te weten

Start- en cursusdata

De cursus Zuiveltechnologie start op 12 september 2024.

Je hebt 16 donderdagavonden les van 17.30 tot 20.45 uur:

  • 14 avonden theorie
  • 2 practicumdagen
  • 2 toestavonden

De cursus duurt in totaal 5 maanden en vraagt naast de lesavonden om ongeveer 4,5 uur per week aan zelfstudie.

Toelatingseisen

Voor deze cursus op hbo-niveau heb je tenminste nodig:

  • Een havo- of vwo-diploma met scheikunde en wiskunde, of
  • Een afgeronde mbo-4 opleiding (met minimaal een 6 voor scheikunde en wiskunde).
  • Werkervaring in de voedingsmiddelenindustrie.

Mocht je niveau van wiskunde en/of scheikunde niet voldoende zijn, dan bieden we de mogelijkheid om een Deficiëntiecursus Scheikunde of Deficiëntiecursus Wiskunde te volgen.

Afronding van de cursus

Je sluit de cursus Zuiveltechnologie af met een examen. Als je een voldoende haalt en minimaal 80% van de lessen hebt gevolgd, ontvang je een certificaat.

Prijsspecificatie
Aanvangsdatum
12 september 2024
Investering
€ 3.340,20
excl. BTW

Prijsspecificatie

Cursusprijs
€ 3.245,00
Cateringarrangement
€ 95,20
Totaalprijs
€ 3.340,20
excl. BTW
  • Indien een cateringarrangement van toepassing is, wordt dit benoemd. 
  • Opleidingskosten, waaronder lesmateriaal, zijn vrijgesteld van btw. 
  • Alle overige kosten, zoals het cateringarrangement worden belast met 9% btw.
  • Prijzen zijn onder voorbehoud van indexering.
In de cursus leer je welke processtappen een product ondergaat en hoe diverse bestanddelen reageren op een bewerking. Het is een nuttige en leerzame cursus voor mensen die in de zuivel werkzaam zijn of die met zuivelproducten in hun bedrijf te maken hebben.
Maarten van Luijtelaer
Productiemanager FrieslandCampina

Vragen? Neem contact met ons op!

Sustainable Development Goals

  • Sustainable Development Goal 2: Geen honger
  • Sustainable Development Goal 9: Industrie, innovatie en infrastructuur
  • Sustainable Development Goal 12: Verantwoorde consumptie en productie