1. Home
  2. Bedrijfsopleidingen
  3. Cursus Vleestechnologie en alternatieve eiwitten

Cursus Vleestechnologie en alternatieve eiwitten

In het kort

Plantbased- en vleesproducten hebben meer overeenkomsten dan je zou denken. Van vleesverwerking tot hulpstoffen: alles komt tijdens deze cursus Vleestechnologie en alternatieve eiwitten aan bod. Je inspiratie haal je uit gastcolleges van experts uit de (vlees)industrie. Theorie en praktijk vormen de perfecte combinatie om je verder te ontwikkelen op dit gebied. HAS green academy geeft deze cursus samen met technologisch platform Meattech.
Start
3 september 2024
Duur
5 maanden
Taal
Nederlands
Locatie
Den Bosch
Investering
€ 3369
Kostendetails

Over de cursus

Als professional wil je alles weten over verschillende producten op eiwitbasis. Van 100% dierlijk tot 100% plantaardig en alles wat er tussen in zit. Zo ontdek je de theoretische achtergrond en verbreed je jouw kennis binnen de voedingsmiddelenindustrie.

Wat kun je na de cursus Vleestechnologie en alternatieve eiwitten?

Na het volgen van de cursus Vleestechnologie en alternatieve eiwitten kan jij:

  • De productieprocessen beter herkennen.
  • Betere ingrediĆ«ntkeuzes maken en toepassen op basis van functionaliteit.
  • De laatste ontwikkelingen uit de industrie toepassen.

Over de cursus

Inhoud van de cursus

De volgende onderwerpen komen tijdens de cursus aan bod:

  • Grondstoffen (vlees, plantaardige eiwit)
  • De microbiologie en biochemie van de grondstoffen
  • Functionaliteit van hulpstoffen en hun interactie
  • Verpakkingstechnologie
  • Processing
  • Wet- en regelgeving
  • Kleur, structuur en binding
  • Roken en fermentatie
  • Coatings technologie
Voor wie

De cursus Vleestechnologie en alternatieve eiwitten is interessant voor iedereen die werkzaam is in de vlees-, vega- of snackindustrie. Of je nu meer verdieping wilt, jezelf wilt ontwikkelen of op zoek bent naar technische kennis.

Begeleiding

Frank Verkroost is HAS-docent en het vaste gezicht van deze cursus. Frank is docent van de opleiding Food Technology. Daarnaast worden er regelmatig gastcolleges gegeven door experts uit het netwerk van HAS en Meattech. Ook ga je zelf aan de slag in praktijksessies. Dit alles met een ultieme afsluiting van een Meattech challenge waar alles samen komt in een eindopdracht waar een nieuw concept moet worden bedacht, ontwikkeld en gepresenteerd.

In de cursus kreeg ik meer theoretische achtergrond van de vleesindustrie en dat kwam na mijn MBO opleiding levensmiddelentechnologie en een aantal jaar werken goed van pas.
Renate Zumbrink
Applicatie technoloog bij Corbion / Purac

Cursisten & docenten over de cursus Vleestechnologie & Alternatieve Eiwitten

Praktische info

Wat heb je nodig om deze cursus te volgen en wat is nog meer handig om te weten?

Handig om te weten

Start- en cursusdata

De cursus Vleestechnologie en alternatieve eiwitten start op 3 september 2024.

Je hebt 20 dinsdagavonden les van 17.30 tot 20.45 uur, hiervan zijn 6 avonden practicumavonden. De cursus duurt in totaal 5 maanden en vraagt naast de lesavonden om ongeveer 4,5 uur aan zelfstudie per week.

Toelatingseisen

Voor deze cursus op hbo-niveau heb je tenminste nodig:

  • Een havo- of vwo-diploma (scheikunde en wiskunde zijn een pre), of
  • Een afgeronde mbo-4 opleiding (scheikunde en wiskunde zijn een pre).
  • Werkervaring in de voedingsmiddelenindustrie.
Studiebelasting

De cursus vraagt om ongeveer 4,5 uur per week aan zelfstudie.

Afronding van de cursus

Je sluit de cursus Vleestechnologie en alternatieve eiwitten af met een examen en de presentatie van de Meattech Challenge. Als je een voldoende haalt en minimaal 80% van de lessen hebt gevolgd, ontvang je een certificaat.

Ā 

De cursus Vleestechnologie en alternatieve eiwitten is onderdeel van de landelijke pilot Microcredentials. Hierdoor kun je na het succesvol afronden van de cursus ook een microcredential in de vorm van een EduBadge aanvragen.Ā 

Ā 

Een microcredential staat voor accreditatiewaardig onderwijs en maakt het behalen van leeruitkomsten herleidbaar en controleerbaar, omdat er landelijk geregistreerd wordt wie welke microcredential heeft behaald.

Prijsspecificatie
Aanvangsdatum
03 september 2024
Investering
€ 3.369,00
excl. BTW

Prijsspecificatie

Cursusprijs
€ 3.250,00
Cateringarrangement
€ 119,00
Totaalprijs
€ 3.369,00
excl. BTW
  • Indien een cateringarrangement van toepassing is, wordt dit benoemd.Ā 
  • Opleidingskosten, waaronder lesmateriaal, zijn vrijgesteld van btw.Ā 
  • Alle overige kosten, zoals het cateringarrangement worden belast met 9% btw.
  • Prijzen zijn onder voorbehoud van indexering.
Ik heb voor deze cursus gekozen om meer achtergrond te krijgen bij mijn huidige functie. Om vanuit kennis goed te kunnen communiceren met onze productontwikkelaars en begrijpen welke uitdagingen zij tegen komen. De basiskennis over vlees en alternatieve eiwitten heb ik daarvoor in de cursus geleerd. Voor mij een hele goede verbreding van kennis!
Monique Witteveen
Manager product en marketing Vion Food Group

Vragen? Neem contact met ons op!

In het nieuws

  • cursus Vleestechnologie en alternatieve eiwitten microcredential

    Behaal een microcredential met de cursus Vleestechnologie en alternatieve eiwitten

    pubDate
    08-02-2023

    Door de alsmaar veranderende arbeidsmarkt en ontwikkelingen binnen het werkveld wordt er van werkgevers en professionals verwacht dat ze continu meebewegen. Daardoor ontstaat behoefte aan scholing, maar niet per se behoefte aan een volledige opleiding met graad. Jij wil als professional flexibiliteit en gerichte scholing met erkende kwaliteitswaarde. Microcredentialing, ofwel het opknippen van het onderwijs in kleinere eenheden die afzonderlijk worden gecertificeerd, stimuleert de flexibilisering van onderwijs en geeft een herkenbare waarde aan het aanbod Leven Lang Ontwikkelen.

  • Meat & Friends award HAS

    Cursus Vleestechnologie: HAS Hogeschool reikt Meat & Friends Award uit

    pubDate
    03-05-2022

    Een BBQ worst met Oesterzwam. De Happy Chicken; een hybride kipschnitzel die ook voor 19% uit kikkererwtenmeel bestaat. Een hotdog met bloemkool en insectenmeel, genaamd de Bugdog. En het Zwamcijsje, een vegetarische saucijs met oesterzwammen. Het zijn de productinnovaties die cursisten onlangs presenteerden tijdens de eindafsluiting van de cursus Vleestechnologie van HAS Hogeschool en Meattech. Het beste product ontving hiervoor de Meat & Friends Award en werd door een heuse jury van foodtechnologen beoordeeld.

Deze cursus wordt mogelijk gemaakt door

  • Logo MeatTech

Sustainable Development Goals

  • Sustainable Development Goal 2: Geen honger
  • Sustainable Development Goal 9: Industrie, innovatie en infrastructuur
  • Sustainable Development Goal 12: Verantwoorde consumptie en productie