1. Home
 2. Hbo-opleidingen
 3. International Food & Agribusiness

International Food & Agribusiness

In het kort

Verleg grenzen en denk na over het verbeteren en verduurzamen van voedselsystemen over de hele wereld. Ontdek de ins en outs van diverse bedrijfskundige strategieën, marketing en ondernemerschap. Werk in kleine projectgroepen samen aan praktijkgerichte vraagstukken en kom tot diverse oplossingen die bijdragen aan het voeden van alle mensen wereldwijd. Thema’s als circulaire economie, voedselbeheer en duurzaamheid komen hierin voorbij. Wist je dat Nederland de op één na grootste exporteur van landbouwproducten is? Rechtstreeks van experts in de sector hoor je alles over de laatste innovaties in de voedsel- en landbouwsector. Daarnaast staat, in de Engelstalige bacheloropleiding International Food & Agribusiness, jouw persoonlijke ontwikkeling centraal. Hier bouw je aan de vaardigheden die je nodig hebt voor een succesvolle carrière. Dit alles in een internationale setting met medestudenten uit verschillende landen.
Diploma
Bachelor of Business Administration
Start in
september
Studieduur
4 jaar
Taal
Engels
Leerweg
Voltijd
Locatie
Den Bosch

Opleiding in beeld

Ik ben ervan overtuigd dat IFA de beste keuze was voor de brede benadering die ik zocht in een bedrijfskundestudie.
Jessica
Student International Food and Agribusiness

Tijdens je studie

Van productie tot consumptie, bij de opleiding International Food and Agribusiness komt de hele internationale voedingsketen in beeld. Je gaat meer leren over circulaire processen, nieuwe business modellen, wetgeving, marketing en persoonlijk leiderschap. ERVAAR HET!

Inhoud van de studie

Jaar 1

Jaar 1 vormt de basis en ondersteunt de oriëntatie binnen de agri-food sector. Naar aanleiding van de eindkwalificaties en de visie van de opleiding is de basis ingedeeld volgens vier zwaartepunten:

 • Focus op primaire productie waaronder kennis van bodem en veredeling, steeds in het bredere perspectief van milieu en duurzaamheidsthema's; vakken zijn onder meer primary production en biobased economy.
 • Focus op voedsel en voedselsystemen met kennis van (duurzame) ketens, nutriënten en eindproducten. De vakken omvatten intro food en global food systems.
 • Focus op internationale agri-business met kennis van de bedrijfsomgeving en interne dynamiek, marketingstrategieën/tactieken, bedrijfseconomie en bedrijfsontwikkeling. De vakken bestaan uit agro-food business en business economics.
 • Tijdens de studie richten we ons ook op de ontwikkeling van je vaardigheden als value based leadership, creating change, doing research en project management. De vakken omvatten persoonlijke ontwikkeling en een stage van 9 weken ter afsluiting van het eerste jaar.
Jaar 2

Het tweede jaar voegt meer diepte toe en is gericht op toepassing van kennis en het verder ontwikkelen van je vaardigheden. Dit doe je door je domein track (primary of food) verder uit te diepen en meer inzicht te krijgen in voedselsystemen, circulaire economie en (agri-food) business. Binnen de opleidingen pas je theorie en vaardigheden direct toe door middel van meerdere projecten die je uitvoert; waardoor je de theorie verbindt met je (toekomstige) werkveld. Je blijft persoonlijk leiderschap ontwikkelen.

De cursussen zijn gericht op business (strategy, marketing, management, organisation, financials, operations, entrepreneurship), maar ook op circular economy, food governance en extension on sustainability.

In het tweede jaar gaan studenten op internationale studiereis. In het verleden bezochten we bijvoorbeeld Indonesië, Vietnam, Kirgizië, Marokko en Sicilië.

Jaar 3

Het derde studiejaar draait om het versterken van je profiel: het kennismaken met het (internationale) professionele werkveld en het in de praktijk toepassen van de opgedane kennis en kunde. Dit kan tijdens een 20-weekse stage, bovendien kan je een 20-weekse minor kiezen om verder te verbreden en/of verdiepen. Die minor kan gedaan worden op de HAS of een andere (inter)nationale hbo/wo-instelling. Het doel is in elk geval 50% van dit jaar buiten je thuisland door te brengen.

Jaar 4

Jouw vierde studiejaar begint met de 20-weken IFA specialisatie: Future Food Systems. In deze specialisatie komen alle onderwerpen van het International Food & Agribusiness programma samen; inclusief het definiëren van een toekomstbestendig systeem voor een organisatie. Het bachelorprogramma wordt afgesloten met een 20 weken durende bedrijfsopdracht, dit is je afstudeeropdracht, die door HAS wordt geregeld. Samen met een projectteam van 2-5 personen werk je aan het hoofddoel/hoofdprobleem van een organisatie. Tegelijkertijd rond je jouw eigen IFA portfolio af, wat tevens het einde markeert van 4 jaar persoonlijke leiderschaps- en vaardighedenontwikkeling.  afsluit.

Leerplan overzicht

Je krijgt bij de opleiding International Food & Agribusiness verschillende hoorcolleges, werkcolleges, projecten, onderzoeken in het laboratorium, probleemgestuurd onderwijs (PGO), excursies naar bedrijven en gastlessen. Een fulltime studieweek bestaat voor 30% uit contacturen, de andere 70% is voor zelfstudie en projectwerk.

Na ieder blok sluit je een of meerdere vakken/modules af. In de meeste gevallen sluit je een vak af met een tentamen én een opdracht of PGO (probleemgestuurd onderwijs) sessies. Soms bestaat een module uit meerdere tentamens en meerdere opdrachten.

In het leerplan lees je welke lessen je volgt in welke periode. Download het leerplan hieronder.

Leerplan International Food & Agribusiness

#HASverhalen

Topopleiding

De hbo-opleiding International Food & Agribusiness is in 2024 uitgeroepen tot TOPOPLEIDING! Dit kwaliteitszegel is gebaseerd op tevredenheidsonderzoek onder studenten van Keuzegids Hbo. International Food & Agribusiness kreeg het zegel ook al in 2023.

Studenttevredenheid (NSE 2023)

 • 4,0/5
  Tevredenheid algemeen
 • 4,6/5
  Sfeer op de opleiding
 • 4,1/5
  Opleiding opnieuw kiezen
 • 4,3/5
  Aansluiting beroepspraktijk
 • 4,0/5
  Docenten
 • 4,1/5
  Betrokkenheid en contact

Handig om te weten

Studieverenigingen

Studievereniging

Aan de hbo-opleiding International Food & Agribusiness is de studievereniging ISA (International Student Association) verbonden. Deze studievereniging streeft ernaar om alle studenten zich thuis te laten voelen in Den Bosch en een netwerk van vrienden te creëren dat een leven lang meegaat. Door middel van sociale en educatieve evenementen die het hele jaar door worden georganiseerd met thema's die verband houden met de voedingsindustrie, wil de vereniging studenten stimuleren om studenten van verschillende opleidingen te ontmoeten, kennis en ervaringen te delen en samen plezier te maken.

Volg de leden van ISA via Instagram @isahasdenbosch

Studeren met een functiebeperking

Studenten met een aandoening die (vooralsnog) blijvend van aard zijn en die een vertragend effect kunnen hebben op de studievoortgang, komen in aanmerking voor extra voorzieningen via Studie+. Studenten die beschikken over een officiële dyslexie/dyscalculie verklaring krijgen zonder intakegesprek automatisch een half uur extra tijd tijdens tentamens. Voor andere voorzieningen kun je een intakegesprek aanvragen met een Studie+ begeleider. Tijdens dat gesprek wordt samen bekeken welke aanpassingen en voorzieningen de student tijdens de opleiding nodig heeft en/of HAS green academy deze kan leveren. 

Contact Studie+ begeleider
HAS Den Bosch

In Den Bosch studeren zo’n 3.800 studenten. Het gebouw in Den Bosch beschikt over moderne en innovatieve faciliteiten op het eigen complex, zoals een food technology centre, kas, laboratorium, techniekhal, schooltuin, klimaatkamers, etc.

Voor projecten werk je zoveel mogelijk samen met het bedrijfsleven, dus geen verzonnen cases, maar echte vraagstukken uit het beroepenveld. In Den Bosch voer je deze opdrachten vooral op school uit. Je gaat een aantal keer per jaar op bedrijfsbezoek of er komt een gastspreker uit het bedrijfsleven.

Studentenstad Den Bosch

's-Hertogenbosch of simpelweg Den Bosch is de leukste stad van Nederland. Dat zeggen ze niet alleen in Den Bosch maar dat blijkt ook uit allerlei onderzoeken. Je kunt er uitstekend winkelen, prima eten in iedere prijsklasse, leuk uitgaan en op het gebied van theater, film en festivals staat Den Bosch bovenaan in bijna iedere 'hit' lijst. Daarnaast zijn er 2 leuke studentenverenigingen aan de HAS gekoppeld: Gremio Unio (GU) en Ichthus. Kortom, in Den Bosch zul je je niet snel vervelen.

Studeren in Den Bosch
Informatie voor nieuwe studenten

Ben je er klaar voor? Op vrijdag 30 augustus begint je eerste dag van de opleiding International Food and Agribusiness aan de HAS in 's-Hertogenbosch.

Dictaten worden door docenten digitaal beschikbaar gesteld, je kunt zelf bepalen of je het dictaat wil laten printen. De kosten voor boeken, introductie activiteiten en excursies zijn ongeveer € 750

Naast de kosten van leermiddelen en voor activiteiten betaal je wettelijk collegegeld.

De literatuurlijst en laptopeisen voor het eerste jaar kun je vinden via de button 'informatie voor nieuwe studenten' hieronder.

Informatie voor nieuwe studenten

#Studiekeuze #Events

Na je studie

DOE HET! Als een generalist met een brede kijk op het gehele agri-food systeem, ben jij de verbindende schakel die specialisten samenbrengt. Of je nu voor een grote of kleine organisatie gaat werken, in een multinational of familiebedrijf, jij zult bruggen bouwen tussen de verschillende domeinen binnen de agri-food sector. Bovendien vind jij de sleutel om deze sector duurzamer te maken.

Jouw carriére

(Inter)nationale ondernemer
Business development manager
Sustainable sourcing manager
Export manager
Duurzaamheidsadviseur

Vervolgopleidingen

Heb je straks je hbo-opleiding International Food and Agribusiness afgerond, maar ben je nog niet uitgestudeerd? Wil je je nog verder verdiepen?

Dan kun je na het behalen van je hbo-bachelor diploma een masteropleiding gaan volgen aan een universiteit. Hiermee kun je je nog verder specialiseren op jouw favoriete terrein.

Doorstudeermogelijkheden

Masteropleidingen

Vervolgopleidingen International Food & Agribusiness

 • Agricultural sciences (bijv. in Duitsland)
 • Agricultural economics (bijv. in Duitsland)
 • Agroecology and Sustainable Agriculture (bijv. Wageningen Universiteit)
 • Development and Rural Innovation (bijv. Wageningen Universiteit)
 • Environment and development (bijv. in Denemarken)

De betreffende onderwijsinstelling bepaalt of je toelaatbaar bent voor een vervolgopleiding. HAS green academy heeft hier geen medezeggenschap in.

Facts & figures 1,5 jaar na afstuderen

 • 72%
  Goede basis om te starten op de arbeidmarkt
 • 70%
  Aansluiting opleiding en functie
 • 0%
  Werkeloosheid
 • 26%
  Doorstuderen
 • 3012
  Bruto maandsalaris
 • 40%
  Veel carrièremogelijkheden
 • 80%
  Opleiding opnieuw kiezen

Benieuwd naar andere opleidingen?

 • Applied Geo-Information Science

  Diploma
  Bachelor of Science
  Locatie
  Den Bosch
  Studieduur
  4 jaar

  Wil jij weten hoe je een app ontwikkelt die de kortste route berekent naar een laadpaal voor elektrische auto's? Dan ben je bij de opleiding Applied Geo-Information Science aan het juiste adres! Je leert met behulp van (geo) data science maatschappelijke thema's op te lossen.

 • Food Innovation

  Diploma
  Bachelor of Science
  Locatie
  Den Bosch
  Studieduur
  4 jaar

  Ben je vaak creatief bezig met eten? Of wil je bijdragen aan een betere wereld door duurzame verpakkingen te ontwikkelen? Bij de HBO-opleiding Food Innovation aan HAS green academy leer je hoe je nieuwe food concepten bedenkt en succesvol in de markt zet.

 • Management van de Leefomgeving

  Diploma
  Bachelor of Science
  Locatie
  Den Bosch
  Studieduur
  4 jaar

  Ben jij graag in de natuur en houd je van aardrijkskunde of biologie? Dan is de hbo-opleiding Management van de Leefomgeving iets voor jou!

 • Toegepaste Biologie

  Diploma
  Bachelor of Science
  Locatie
  Den Bosch en Venlo
  Studieduur
  4 jaar

  Ben jij nieuwsgierig en geïnteresseerd in biologie? Bij Toegepaste Biologie leer je om met onderzoek een bijdrage te leveren aan gezonder eten, een beter milieu en een goed leven voor de dieren.

Toelating

Welke vooropleiding heb je nodig om aan deze opleiding te beginnen? Wat is de toelatingsprocedure? En welke mogelijkheden zijn er als ik niet helemaal voldoe aan de eisen?

Vooropleiding

havo

havo

Toelaatbaar met de volgende profielen:

 • Cultuur en maatschappij
  + wiskunde
 • Economie en maatschappij
 • Natuur en gezondheid
 • Natuur en techniek

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan is er de mogelijkheid om wiskunde bij te spijkeren via de basiscursus wiskunde.

vwo

vwo

Toelaatbaar met de volgende profielen:

 • Cultuur en maatschappij
 • Economie en maatschappij
 • Natuur en gezondheid
 • Natuur en techniek
mbo

mbo

Toelaatbaar met het volgende niveau:

 • Niveau 4
  Wiskunde wordt sterk aanbevolen

Kom jij studeren bij HAS green academy en wil je jezelf extra goed voorbereiden? Het is mogelijk om wiskunde bij te spijkeren via de basiscursus wiskunde.

Ouder dan 21?

Ben je 21 jaar of ouder en voldoe je niet aan de bovengenoemde toelatingseisen (havo/vwo of mbo 4)? Dan kun je in aanmerking komen voor een 21+ toelatingstoets. Neem hiervoor contact op met de studieadviseur.

Beschik je over een niet-Nederlands diploma?

Internationale student? Bekijk ook de toelatingseisen op de Engelstalige website.

International Office behandelt de aanmeldingen van studenten met een niet-Nederlandse vooropleiding die zich willen inschrijven voor een Nederlandstalig hbo bachelor programma.

Verder moet je voldoen aan de volgende taaleis:

 • NT2-certificaat Nederlands, óf
 • bewijs dat je in Nederland hebt gestudeerd tot 3 HAVO / 3 VWO

Heb je vragen over deze aanmeldprocedure? Neem dan contact op met International Office: international@has.nl

Aanmelden

Via Studielink kun jij je aanmelden voor deze opleiding bij HAS green academy. Je moet uiterlijk 1 mei aangemeld zijn om toelatingsrecht te hebben. Aanmelden is daarna nog mogelijk tot en met 31 augustus, uitsluitend wanneer je aan de aanmeldeisen voldoet. Let op: voor EU-studenten en Non-EU-studenten gelden andere aanmelddeadlines, zie 'Proces van aanmelden' hieronder voor de toelichting.

Aanmelden

Proces van aanmelden

Je kunt je aanmelden voor de hbo-bacheloropleiding International Food & Agribusiness (CROHO 39281) bij HAS green academy. Meld je aan via www.studielink.nl en log in met jouw DigiD-code. 

Meld je uiterlijk 1 mei aan voor toelatingsrecht. Daarna gelden er verschillende aanmelddeadlines*:

 • Nederlands diploma: Aanmelden is nog mogelijk tot en met 31 augustus 2024, uitsluitend wanneer je aan de aanmeldeisen voldoet.
 • EU-studenten: Aanmelden is nog mogelijk tot en met 15 augustus 2024, uitsluitend wanneer je aan de aanmeldeisen voldoet.
 • Non-EU-studenten:De aanmelddeadline was uiterlijk 1 mei 2024.

*Vanwege administratieve processen hanteert HAS green academy verschillende aanmelddeadlines, zodat we voor alle studenten een tijdige inschrijving kunnen realiseren.

Aanmelden via Studielink
Studiekeuzecheck

Het maken van een juiste studiekeuze is belangrijk. Voor de opleiding International Food & Agribusiness is een studiekeuzecheck verplicht. De studiekeuzecheck bestaat uit het invullen van een motivatieformulier. Het motivatieformulier krijg je automatisch gemaild als je je hebt ingeschreven voor de opleiding via Studielink.

Collegegeld

Om te kunnen starten aan een opleiding bij HAS green academy, moet je collegegeld betalen. Via Studielink kun je deze digitale machtiging afgeven vanaf 1 juni. Voor meer informatie over de kosten van het collegegeld, de betalingsdata en wanneer je de digitale machtiging moet indien, bekijk de pagina Collegegeld.

Collegegeld

FAQ

Ik twijfel nog tussen een aantal opleidingen, wat kan ik doen?

Wij helpen je graag

Als jij twijfelt tussen verschillende studies, raden wij je aan om in ieder geval een open dag te bezoeken. Daarnaast zijn er proefstudeerdagen waarbij je een nog beter beeld van de opleiding krijgt. Ook kun je altijd je vragen stellen aan de studieadviseurs van de desbetreffende opleidingen.

Zijn er bepaalde struikelvakken die lastig zijn?

Dit is voor iedereen persoonlijk

Er zijn altijd vakken die lastiger zijn dan de andere. Dit is voor iedereen persoonlijk. Sommige studenten hebben moeite met wiskunde en statistiek. Voor vragen over dergelijke vakken kun je altijd terecht bij de studieadviseur van de opleiding.

Ik heb een functiebeperking. Kan ik hulp krijgen?

Natuurlijk, wij vinden het belangrijk dat jij je goed voelt tijdens een studie bij de HAS. Binnen de HAS begeleidt de werkgroep Studie+ studenten met een functiebeperking. Dit kan een beperking zijn op het gebied van:

 • visuele, auditieve en motorische handicaps; slechthorend, slechtziend
 • chronische en psychische ziektes; M.E. , faalangst, ADHD
 • stoornissen in het autistisch spectrum; PDD-NOS, Asperger
 • stoornissen in taal en spraak; dyslexie, dyscalculie

Heb je een beperking en verwacht je tijdens de studie tegen belemmeringen aan te lopen? Dan is het verstandig om ruim voor de start van de opleiding een intakegesprek aan te vragen (vóór de zomervakantie). In dit gesprek bekijken we welke aanpassingen en voorzieningen je tijdens de opleiding nodig hebt en hoe de HAS deze kan leveren. Heb je een officiële dyslexie en/of dyscalculie verklaring? Dan krijg je, zonder intakegesprek, automatisch een half uur extra tijd tijdens je tentamens.

Neem contact op met Monique Huberts: email M.Huberts@has.nl telefoon 088 890 3822.

Ik wil op kamers als ik ga studeren bij HAS green academy. Hoe pak ik dit aan?

Op kamers in Den Bosch

Ben je op zoek naar een kamer in Den Bosch, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt jezelf inschrijven op een of meerdere websites waar kamers worden aangeboden, zoals kamernet.nl of kamers.nl. Daarnaast kun je jezelf inschrijven als woningzoekende bij Coöperatie Brabant wonen.

Vestiging(en)

 • Den Bosch

  Onderwijsboulevard 221
  5223 DE 's-Hertogenbosch

  has@has.nl

  088 890 3600

  Exterieur HAS Hogeschool

  Den Bosch