1. Home
 2. Hbo-opleidingen
 3. International Food & Agribusiness

In het kort

Wist je dat Nederland de op één na grootste exporteur van landbouwproducten is? En wist je dat het voeden van meer mensen een van de grote uitdagingen is waar de wereld voor staat? Leer hoe je in de toekomst internationale voedselsystemen kunt ontwikkelen en transformeren in het hart van de Nederlandse landbouwexpertise. In de Engelstalige bacheloropleiding International Food & Agribusiness word je onderdeel van de oplossing. Onze missie is om jou te inspireren de verandering in de wereldwijde voedsel en agri-systemen aan te sturen. We voorzien jonge professionals van belangrijke kennis en vaardigheden; in een internationale setting met studenten van over de hele wereld.
Diploma
Bachelor of Business Administration
Start in
september
Studieduur
4 jaar
Taal
Engels
Leerweg
Voltijd
Locatie
Den Bosch

Opleiding in beeld

Topopleiding

De hbo-opleiding International Food & Agribusiness is in 2023 uitgeroepen tot TOPOPLEIDING! Dit kwaliteitszegel is gebaseerd op tevredenheidsonderzoek onder studenten van Keuzegids Hbo.

Tijdens je studie

Het studiejaar bestaat uit 4 blokken van 10 weken. De 3 modules per blok zijn gericht op vaardigheden, duurzame innovatie in wereldwijde voedsel- en landbouwsystemen inclusief productie/consumptie en het bijdragen aan nieuwe bedrijfsmodellen. De wekelijkse studiebelasting is ongeveer 40 uur, waarvan 30% contacturen in het 1ste jaar.

Inhoud van de studie

Jaar 1

Jaar 1 vormt de basis en ondersteunt de oriëntatie binnen de agri-food sector. Naar aanleiding van de eindkwalificaties en de visie van de opleiding is de basis ingedeeld volgens vier zwaartepunten:

 • Focus op primaire productie waaronder kennis van bodem en veredeling, steeds in het bredere perspectief van milieu en duurzaamheidsthema's; vakken zijn onder meer primary production en biobased economy.
 • Focus op voedsel en voedselsystemen met kennis van (duurzame) ketens, nutriënten en eindproducten. De vakken omvatten intro food en global food systems.
 • Focus op internationale agri-business met kennis van de bedrijfsomgeving en interne dynamiek, marketingstrategieën/tactieken, bedrijfseconomie en bedrijfsontwikkeling. De vakken bestaan uit agro-food business en business economics.
 • Tijdens de studie richten we ons ook op de ontwikkeling van uw vaardigheden als value based leadership, creating change, doing research en project management. De vakken omvatten persoonlijke ontwikkeling en een stage van 9 weken ter afsluiting van het eerste jaar.
Jaar 2

Het tweede jaar voegt meer diepte toe en is gericht op toepassing van kennis en het verder ontwikkelen van je vaardigheden. Dit doe je door je domein track (primary of food) verder uit te diepen en meer inzicht te krijgen in voedselsystemen, circulaire economie en (agri-food) business. Binnen de opleidingen pas je theorie en vaardigheden direct toe door middel van meerdere projecten die je uitvoert; waardoor je de theorie verbindt met je (toekomstige) werkveld. Je blijft persoonlijk leiderschap ontwikkelen.

De cursussen zijn gericht op business (strategy, marketing, management, organisation, financials, operations, entrepreneurship), maar ook op circular economy, food governance en extension on sustainability.

In het tweede jaar gaan studenten op internationale studiereis. In het verleden bezochten we bijvoorbeeld Indonesië, Vietnam, Kirgizië, Marokko en Sicilië.

Jaar 3

Het derde studiejaar draait om het versterken van je profiel: het kennismaken met het (internationale) professionele werkveld en het in de praktijk toepassen van de opgedane kennis en kunde. Dit kan tijdens een 20-weekse stage, bovendien kan je een 20-weekse minor kiezen om verder te verbreden en/of verdiepen. Die minor kan gedaan worden op de HAS of een andere (inter)nationale hbo/wo-instelling. Het doel is in elk geval 50% van dit jaar buiten je thuisland door te brengen.

Jaar 4

Jouw vierde studiejaar begint met de 20-weken IFA specialisatie: Future Food Systems. In deze specialisatie komen alle onderwerpen van het International Food & Agribusiness programma samen; onder andere zal je een toekomstbestendig systeem definiëren voor een organisatie. Je sluit het bachelor programma af met een 20 weken durende bedrijfsopdracht: dit is je afstudeeropdracht. HAS regelt deze opdracht voor je. Binnen een projectteam (2-5 personen) werk je samen aan een hoofddoel/hoofdprobleem voor een organisatie. Parallel hieraan rond je je eigen IFA portfolio af, dat samen met het interview de 4 jaar ontwikkeling van persoonlijk leiderschap en vaardigheden afsluit.

Leerplan overzicht

Je krijgt bij de opleiding International Food & Agribusiness verschillende hoorcolleges, werkcolleges, projecten, onderzoeken in het laboratorium, probleemgestuurd onderwijs (PGO), excursies naar bedrijven en gastlessen. Een fulltime studieweek bestaat voor 30% uit contacturen, de andere 70% is voor zelfstudie en projectwerk.

Na ieder blok sluit je een of meerdere vakken/modules af. In de meeste gevallen sluit je een vak af met een tentamen én een opdracht of PGO (probleemgestuurd onderwijs) sessies. Soms bestaat een module uit meerdere tentamens en meerdere opdrachten.

In het leerplan lees je welke lessen je volgt in welke periode. Download het leerplan hieronder.

Leerplan International Food & Agribusiness

#HASverhalen

Handig om te weten

Studieverenigingen

Studievereniging

Aan de hbo-opleiding International Food & Agribusiness is de studievereniging ISA (International Student Association) verbonden. Deze studievereniging streeft ernaar om alle studenten zich thuis te laten voelen in Den Bosch en een netwerk van vrienden te creëren dat een leven lang meegaat. Door middel van sociale en educatieve evenementen die het hele jaar door worden georganiseerd met thema's die verband houden met de voedingsindustrie, wil de vereniging studenten stimuleren om studenten van verschillende opleidingen te ontmoeten, kennis en ervaringen te delen en samen plezier te maken.

Volg de leden van ISA via Instagram @isahasdenbosch

Studeren met een functiebeperking

Studenten met een aandoening die (vooralsnog) blijvend van aard zijn en die een vertragend effect kunnen hebben op de studievoortgang, komen in aanmerking voor extra voorzieningen via Studie+. Studenten die beschikken over een officiële dyslexie/dyscalculie verklaring krijgen zonder intakegesprek automatisch een half uur extra tijd tijdens tentamens. Voor andere voorzieningen kun je een intakegesprek aanvragen met een Studie+ begeleider. Tijdens dat gesprek wordt samen bekeken welke aanpassingen en voorzieningen de student tijdens de opleiding nodig heeft en/of HAS green academy deze kan leveren. 

Contact Studie+ begeleider
HAS Den Bosch

In Den Bosch studeren zo’n 3.800 studenten. Het gebouw in Den Bosch beschikt over moderne en innovatieve faciliteiten op het eigen complex, zoals een food technology centre, kas, laboratorium, techniekhal, schooltuin, klimaatkamers, etc.

Voor projecten werk je zoveel mogelijk samen met het bedrijfsleven, dus geen verzonnen cases, maar echte vraagstukken uit het beroepenveld. In Den Bosch voer je deze opdrachten vooral op school uit. Je gaat een aantal keer per jaar op bedrijfsbezoek of er komt een gastspreker uit het bedrijfsleven.

Studentenstad Den Bosch

's-Hertogenbosch of simpelweg Den Bosch is de leukste stad van Nederland. Dat zeggen ze niet alleen in Den Bosch maar dat blijkt ook uit allerlei onderzoeken. Je kunt er uitstekend winkelen, prima eten in iedere prijsklasse, leuk uitgaan en op het gebied van theater, film en festivals staat Den Bosch bovenaan in bijna iedere 'hit' lijst. Kortom: in Den Bosch zul je je niet snel vervelen.

Studeren in Den Bosch
Informatie voor nieuwe studenten

Het studiejaar 2023-2024 begint op maandag 28 augustus 2023.

De literatuurlijst voor het eerste jaar en minimum laptopeisen worden uiterlijk 1 juli gepubliceerd. Dictaten worden door docenten digitaal beschikbaar gesteld, je kunt zelf bepalen of je het dictaat wil laten printen. De kosten voor boeken, introductie activiteiten en excursies zijn ongeveer € 750

Naast de kosten van leermiddelen en voor activiteiten betaal je wettelijk collegegeld.

Informatie voor nieuwe studenten

Studenttevredenheid (NSE 2023)

 • 4,0/5
  Tevredenheid algemeen
 • 4,6/5
  Sfeer op de opleiding
 • 4,1/5
  Opleiding opnieuw kiezen
 • 4,3/5
  Aansluiting beroepspraktijk
 • 4,0/5
  Docenten
 • 4,1/5
  Betrokkenheid en contact

#studiekeuze #events

Na je studie

Als een generalist met een brede kijk op het gehele agri-food systeem, ben jij de verbindende schakel die specialisten samenbrengt. Of je nu voor een grote of kleine organisatie gaat werken, in een multinational of familiebedrijf, jij zult bruggen bouwen tussen de verschillende domeinen binnen de agri-food sector. Bovendien vind jij de sleutel om deze sector duurzamer te maken. Zodra je afstudeert ben je een goed getrainde professional die in een internationaal team kan werken en projecten op een systematische en pragmatische manier benadert.

Beroepen

Account/Business development manager
CSR/Sustainable sourcing manager
(Inter)nationale ondernemer
Export/Trade manager
Business consultant/adviseur

Facts & figures 1,5 jaar na afstuderen

 • 72%
  Goede basis om te starten op de arbeidmarkt
 • 70%
  Aansluiting opleiding en functie
 • 0%
  Werkeloosheid
 • 26%
  Doorstuderen
 • 3012
  Bruto maandsalaris
 • 40%
  Veel carrièremogelijkheden
 • 80%
  Opleiding opnieuw kiezen

Handig om te weten

Doorstuderen

Ben je afgestudeerd in International Food & Agribusiness, maar nog niet uitgeleerd? Wil jij je kennis nog verder verdiepen?

Dan kun je na het behalen van je hbo-bachelor diploma een masteropleiding gaan volgen aan een universiteit. Hiermee kun je je nog verder specialiseren op jouw favoriete terrein. Bij de opleiding International Food & Agribusiness kiest ongeveer 50% van de afgestudeerden voor doorstuderen.

Vervolgopleidingen International Food & Agribusiness

 • Agricultural sciences (bijv. in Duitsland)
 • Agricultural economics (bijv. in Duitsland)
 • Agroecology and Sustainable Agriculture (bijv. Wageningen Universiteit)
 • Development and Rural Innovation (bijv. Wageningen Universiteit)
 • Environment and development (bijv. in Denemarken)

De betreffende onderwijsinstelling bepaalt of je toelaatbaar bent voor een vervolgopleiding. HAS green academy heeft hier geen medezeggenschap in.

Baankansen
 • 68% van de afstudeerders vindt de opleiding een goede basis om te starten op de arbeidsmarkt (62% landelijk gemiddelde hbo)
 • 82% van de afstudeerders vindt dat de opleiding goed aansluit bij hun functie (79% landelijk gemiddeld hbo)
 • 73% vindt dat er (heel) veel carrièremogelijkheden zijn (67% landelijk gemiddeld hbo)
 • 20% is werkeloos 1 jaar na afstuderen (2,5% landelijk gemiddeld hbo)
 • 86% zou opnieuw dezelfde opleiding kiezen aan dezelfde hogeschool (71% landelijk gemiddeld hbo)

Bron: hbo-monitor 2019-2020-2021, n=14

Wat ga je verdienen?

Na de hbo-opleiding International Food & Agribusiness is het gemiddelde bruto maandsalaris € 2.725 (1 jaar na afstuderen, 40-urige werkweek).

Twijfel je nog tussen opleidingen? Anderen bekeken ook:

 • Bedrijfskunde en agribusiness

  Diploma
  Bachelor of Business Administration
  Locatie
  Den Bosch en Venlo
  Studieduur
  4 jaar

  Ligt jouw hart in de agrarische sector? Dan past de hbo-opleiding Bedrijfskunde en agribusiness bij jou! Je leert hier de bedrijfskundige kant van agrarische bedrijven kennen.

 • Bedrijfskunde en foodbusiness

  Diploma
  Bachelor of Business Administration
  Locatie
  Den Bosch en Venlo
  Studieduur
  4 jaar

  Ben jij nieuwsgierig hoe een pak melk in het schap van jouw supermarkt komt? Bij de hbo-opleiding Bedrijfskunde en foodbusiness leer je de bedrijfskundige kant van bedrijven in de foodsector kennen.

 • Horticulture & Business Management

  Diploma
  Bachelor of Science
  Locatie
  Den Bosch
  Studieduur
  4 jaar

  Onderzoek jij graag de optimale groei omstandigheden voor de tomatenteelt? Tijdens de Engelstalige opleiding Horticulture and Business Management ga je aan de slag in de open en gesloten teelt, ontdek je nieuwe innovaties binnen de sector en pas jij je kennis toe in praktische situaties.

Toelating

Welke vooropleiding heb je nodig om aan deze opleiding te beginnen? Wat is de toelatingsprocedure? En welke mogelijkheden zijn er als ik niet helemaal voldoe aan de eisen?

Vooropleiding

havo

havo

Toelaatbaar met de volgende profielen:

 • Cultuur en maatschappij
  + wiskunde
 • Economie en maatschappij
 • Natuur en gezondheid
 • Natuur en techniek

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan is er de mogelijkheid om wiskunde bij te spijkeren via de basiscursus wiskunde.

vwo

vwo

Toelaatbaar met de volgende profielen:

 • Cultuur en maatschappij
 • Economie en maatschappij
 • Natuur en gezondheid
 • Natuur en techniek
mbo

mbo

Toelaatbaar met het volgende niveau:

 • Niveau 4
  Wiskunde wordt sterk aanbevolen

Kom jij studeren bij HAS green academy en wil je jezelf extra goed voorbereiden? Volg dan het Young Professionals Traject, speciaal voor mbo-studenten!

Het is ook mogelijk om wiskunde bij te spijkeren via de basiscursus wiskunde. 

Ouder dan 21?

Ben je 21 jaar of ouder en voldoe je niet aan de bovengenoemde toelatingseisen (havo/vwo of mbo 4)? Dan kun je in aanmerking komen voor een 21+ toelatingstoets. Neem hiervoor contact op met de studieadviseur.

Beschik je over een niet-Nederlands diploma?

Internationale student? Bekijk ook de toelatingseisen op de Engelstalige website.

International Office behandelt de aanmeldingen van studenten met een niet-Nederlandse vooropleiding die zich willen inschrijven voor een Nederlandstalig hbo bachelor programma.

Verder moet je voldoen aan de volgende taaleis:

 • NT2-certificaat Nederlands, óf
 • bewijs dat je in Nederland hebt gestudeerd tot 3 HAVO / 3 VWO

Heb je vragen over deze aanmeldprocedure? Neem dan contact op met International Office: international@has.nl

Aanmelden

Via Studielink kun jij je aanmelden voor deze opleiding bij HAS green academy. Je moet uiterlijk 1 mei aangemeld zijn om toelatingsrecht te hebben.

Aanmelden

Proces van aanmelden

Je kunt je aanmelden voor de hbo-bacheloropleiding International Food & Agribusiness (CROHO 39281) bij HAS green academy. Meld je aan via www.studielink.nl en log in met jouw DigiD-code. 

Let op: meld je uiterlijk 1 mei aan voor toelatingsrecht.

Aanmelden via Studielink
Studiekeuzecheck

Het maken van een juiste studiekeuze is belangrijk. Voor de opleiding International Food & Agribusiness is een studiekeuzecheck verplicht. De studiekeuzecheck bestaat uit het invullen van een motivatieformulier. Het motivatieformulier krijg je automatisch gemaild als je je hebt ingeschreven voor de opleiding via Studielink.

Collegegeld

Om te kunnen starten aan een opleiding bij HAS green academy, moet je collegegeld betalen. Via Studielink kun je deze digitale machtiging afgeven vanaf 1 juni. Voor meer informatie over de kosten van het collegegeld, de betalingsdata en wanneer je de digitale machtiging moet indien, bekijk de pagina Collegegeld.

Collegegeld

FAQ

Ik twijfel nog tussen een aantal opleidingen, wat kan ik doen?

Wij helpen je graag

Als jij twijfelt tussen verschillende studies, raden wij je aan om in ieder geval een open dag te bezoeken. 

Zijn er bepaalde struikelvakken die lastig zijn?

Dit is voor iedereen persoonlijk

Er zijn altijd vakken die lastiger zijn dan de andere. Dit is voor iedereen persoonlijk. Sommige studenten hebben moeite met wiskunde en statistiek.

Ik heb een functiebeperking. Kan ik hulp krijgen?

Natuurlijk, wij vinden het belangrijk dat jij je goed voelt tijdens een studie bij de HAS. Binnen de HAS begeleidt de werkgroep Studie+ studenten met een functiebeperking. Dit kan een beperking zijn op het gebied van:

 • visuele, auditieve en motorische handicaps; slechthorend, slechtziend
 • chronische en psychische ziektes; M.E. , faalangst, ADHD
 • stoornissen in het autistisch spectrum; PDD-NOS, Asperger
 • stoornissen in taal en spraak; dyslexie, dyscalculie

Heb je een beperking en verwacht je tijdens de studie tegen belemmeringen aan te lopen? Dan is het verstandig om ruim voor de start van de opleiding een intakegesprek aan te vragen (vóór de zomervakantie). In dit gesprek bekijken we welke aanpassingen en voorzieningen je tijdens de opleiding nodig hebt en hoe de HAS deze kan leveren. Heb je een officiële dyslexie en/of dyscalculie verklaring? Dan krijg je, zonder intakegesprek, automatisch een half uur extra tijd tijdens je tentamens.

Voor Den Bosch, neem contact op met Monique Huberts: email M.Huberts@has.nl telefoon 088 890 3822.

Voor Venlo, neem contact op met Daniëlle Graat: email D.Graat@has.nl, telefoon 088 890 38 59 of mobiel 06 434 594 51.

Ik wil op kamers als ik ga studeren bij HAS green academy. Hoe pak ik dit aan?

Op kamers in Den Bosch

Ben je op zoek naar een kamer in Den Bosch, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt jezelf inschrijven op een of meerdere websites waar kamers worden aangeboden, zoals kamernet.nl of kamers.nl. Daarnaast kun je jezelf inschrijven als woningzoekende bij Coöperatie Brabant wonen.

Vestiging(en)

 • 's-Hertogenbosch

  Onderwijsboulevard 221
  5223 DE 's-Hertogenbosch

  Building HAS University
  Exterior HAS University of Applied Sciences

  's-Hertogenbosch