1. Home
 2. Bedrijfsopleidingen
 3. Opleiding Bedrijfscoach precisielandbouw

Opleiding bedrijfscoach precisielandbouw

In het kort

Agrarisch ondernemers gebruiken steeds meer precisietechnieken. Zij willen graag op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van precisielandbouw. In de opleiding Bedrijfscoach precisielandbouw leer je hoe je als adviseur gericht kunt helpen op het gebied van strategische bedrijfskeuze en precisielandbouw.
Start
24 september 2024
Duur
4 dagen
Taal
Nederlands
Locatie
Dronten
Investering
Kostendetails

Over de cursus

De opleiding Bedrijfscoach precisielandbouw is onderdeel van het scholingsprogramma precisielandbouw Open Teelten, een gezamenlijk programma van groene hogescholen (HAS green academy, Aeres Hogeschool en Hogeschool van Hall Larenstein) en Wageningen Universiteit & Research/Wageningen Academy.

Over de opleiding

Inhoud

Tijdens de opleiding wordt theorie aan praktijk verbonden middels praktijkvoorbeelden (best practises).

Daarnaast ga je in de praktijk ervaren hoe je een taakkaart in de trekker kunt inladen, uitvoeren en vervolgens de gerealiseerde taak kan exporteren om de uitvoering te kunnen evalueren en verbeteren.

Resultaten

Na de opleiding:

 • Heb je als adviseur concrete aanknopingspunten om het gesprek met ondernemers te voeren rondom de technische vragen met betrekking tot precisielandbouw.
 • Heb je inzicht verkregen in toepassingsmogelijkheden van precisielandbouw.
 • Heb je voorbeelden aangereikt gekregen van precisietoepassingen waarmee je de ondernemer kunt adviseren op het gebied van een toekomstbestendige bedrijfsvoering op basis van reeds beschikbaar onderzoek en/of best practices.
 • Kun je passend advies geven aan verschillende type ondernemers.

De opleiding wordt afgesloten met een examen over de theorie en een assessment van de adviesvaardigheden op basis van een opdracht. Dit is geen verplicht onderdeel.

Opleidingsprogramma

Kennis (5 dagdelen)

Tijdens de opleiding wordt relevante kennis over precisielandbouw aangeboden. Daarbij besteden we aandacht aan grondbewerking, variabel zaaien & poten, bestrijding ziekten & plagen, plaatsspecifiek bemesting, plaatsspecifieke gewasbescherming en de ontwikkeling taakkaarten.

Vaardigheden voor toepassing in de praktijk (3 dagdelen)

In dit onderdeel wordt er gewerkt aan het toepassen van de kennis in de advies- en coachpraktijk. De toepassing van de stof in een veilige leeromgeving, maar met echte casussen staat hier centraal. Je kunt denken aan het voeren van gesprekken middels rollenspelen, oefenen met het omgaan van weerstand, het analyseren van een bedrijf en ondernemer onder leiding van deskundigen, het schrijven van een stikstofplan en het bespreken daarvan met de ondernemer. 

Voor wie

De opleiding Bedrijfscoach precisielandbouw is bedoeld voor adviseurs in de agrarische sector met een denk- en werkniveau op minimaal hbo-niveau.

De opleiding kan worden opgenomen in het portfolio als voorbereiding voor een assessment voor het BAS-register.

Praktische info

Wat heb je nodig om deze opleiding te volgen en wat is nog meer handig om te weten?

Handig om te weten

Start- en cursusdata

De Opleiding Bedrijfscoach precisielandbouw beslaat 4 dagen.
De regio (Noord, Oost, Zuid) van de cursus wordt bepaald door de locatie van de deelnemers.

Dag 1: 24 september 2024
Dag 2: 01 oktober 2024
Dag 3: 07 oktober 2024
Dag 4: 21 oktober 2024

Dag 1: 03 december 2024
Dag 2: 10 december 2024
Dag 3: 16 december 2024
Dag 4: 10 januari 2025

Dag 1: 25 februari 2025
Dag 2: 04 maart 2025
Dag 3: 10 maart 2025
Dag 4: 24 maart 2025

Begeleiding

De theorie wordt onder leiding van docenten behandeld en er wordt ingegaan op mogelijke (regionale) toepassingsmogelijkheden voor agrarische bedrijven, gebaseerd op best practices en inzichten uit literatuur en onderzoek. Tijdens de opleiding wordt ruimschoots tijd besteed aan intervisie en is er gelegenheid om kennis en ervaringen uit te wisselen met medecursisten. Dat zorgt voor waardevolle inzichten en verruimd je blik. Dit traject omvat naast klassikale - ook praktijkbijeenkomsten en individuele begeleiding & coaching.

Certificering

Na succesvolle afronding van het traject ontvang je een certificaat van de kennisinstellingen. Indien je niet wilt deelnemen aan het examen, kan een bewijs van deelname afgegeven worden. De voucher vanuit de SABE-regeling kan dan alsnog ingezet worden. De totale investering blijft gelijk.

Als adviseur heb je mogelijk de wens om jezelf te registreren in het BAS-register. Inschrijving in het BAS-register valt niet onder de verantwoordelijkheid van de groene kennisinstellingen. Een succesvol afgeronde opleiding biedt geen garantie op inschrijving in het BAS-register.

Toelatingseisen

Voor deze cursus gelden geen specifieke toelatingseisen.

Prijsspecificatie
Aanvangsdatum
24 september 2024
Investering
€ 2.500,00
excl. BTW

Prijsspecificatie

Cursusprijs
€ 2.500,00
Totaalprijs
€ 2.500,00
excl. BTW

 

 • Indien een cateringarrangement van toepassing is, wordt dit benoemd. 
 • Opleidingskosten, waaronder lesmateriaal, zijn vrijgesteld van btw. 
 • Alle overige kosten, zoals enen cateringarrangement, worden belast met 9% btw.

GLB-kennisvoucher

De aanvraagperiode voor de GLB-kennisvoucher (voorheen bekend als SABE-voucher) is per 1 september 2023 open. 

Indien je een voucher hebt aangevraagd, dan kun je hier voor deze cursus gebruik van maken. De voucher is te verzilveren binnen 1 jaar na het ontvangen van de voucher. 

Vragen? Neem contact met ons op!

Sustainable Development Goals

 • Sustainable Development Goal 2: Geen honger
 • Sustainable Development Goal 11: Duurzame steden en gemeenschappen
 • Sustainable Development Goal 12: Verantwoorde consumptie en productie
 • Sustainable Development Goal 13: Klimaatactie