1. Home
 2. Bedrijfsopleidingen
 3. Opleiding Bedrijfscoach natuurinclusief ondernemen in de landbouw

Opleiding Bedrijfscoach natuurinclusief ondernemen in de landbouw

In het kort

De opleiding is specifiek gericht op agrarische adviseurs die als bedrijfscoach 'natuurinclusief ondernemen' in de landbouw aan de slag willen om ondernemers te helpen bij de transitie naar natuurinclusieve bedrijfsvoering. Met GLB-vouchers kun je deze opleiding nu met korting volgen. De opleiding kan ook worden opgenomen in het portfolio als voorbereiding van een assessment voor het BAS-register.
Start
5 november 2024
Duur
4 dagdelen
Taal
Nederlands
Locatie
Op locatie
Investering
Kostendetails

Opleiding in beeld

Scholingsprogramma Natuurinclusief ondernemen in de landbouw

De opleiding Bedrijfscoach natuurinclusief ondernemen in de landbouw is onderdeel van het scholingsprogramma Natuurinclusief ondernemen in de landbouw, een gezamenlijk programma van de vier groene hogescholen (Aeres Hogeschool, HAS green academy, Hogeschool van Hall Larenstein, Hogeschool Inholland) en Wageningen Universiteit & Research/Wageningen Academy.

Over de cursus

Tijdens de opleiding wordt theorie aan praktijk verbonden middels praktijkvoorbeelden (best practises). Ook zijn er excursies bij pilot- en demonstratiebedrijven, ondersteunend aan de theorielessen. Dit zorgt voor een diversiteit aan inzichten voor de cursisten.

Het resultaat

Na de opleiding:

 • heb je als adviseur concrete aanknopingspunten om het gesprek met ondernemers te voeren rondom de maatschappelijke vragen met betrekking tot natuurinclusief ondernemen;
 • heb je inzicht verkregen in de samenwerkingsmogelijkheden met diverse stakeholders om op deze manier een natuurinclusieve bedrijfsvoering mogelijk te maken;
 • heb je inzicht verkregen in mogelijke natuurinclusieve maatregelen en in het rendement ervan voor bodem, water, biodiversiteit en landschap;
 • heb je voorbeelden aangereikt gekregen van financieel-economische vormen van een natuurinclusieve onderneming gebaseerd op reeds beschikbaar onderzoek en/of best practices;
 • heb je een actueel overzicht van beleidsmatige ontwikkelingen en van bestaande en toekomstige beleidsinstrumenten voor de transitieopgave;
 • kun je met een agrarisch ondernemer een open verkenning uitvoeren met het oog op toekomstbestendig ondernemen. Dit kun je aan de hand van de intrinsieke motivatie en maatschappelijke uitdagingen;
 • kun je passend advies geven aan verschillende type ondernemers;
 • kun je aan de hand van het type ondernemer, type bedrijf en regio, de juiste handelingsperspectieven uiteenzetten en prioriteren voor het specifieke bedrijf;
 • ben je in staat ondernemers te adviseren bij het maken van een transitieplan.

Over de opleiding

Inhoud

Kennis (3 dagdelen)

Tijdens de opleiding wordt relevante kennis over ondernemen met natuur aangeboden in de vorm van drie algemene modules over natuurinclusief ondernemen in de landbouw.

Vaardigheden voor toepassing in de praktijk (5 dagdelen)

Daarnaast wordt er gewerkt aan het toepassen van de kennis in de advies- en coachpraktijk. De toepassing van de stof in een veilige leeromgeving met praktijkcasussen staat hier centraal. 

De opleiding wordt afgesloten met een examen over de theorie en een assessment van de adviesvaardigheden op basis van een schriftelijke opdracht. Dit is geen verplicht onderdeel.

Je leert om het gesprek aan te gaan met ondernemers, hoe je ondernemers kunt helpen bij de eerste stappen/het maken van een transitieplan, hoe je ondernemers handelingsperspectieven kunt bieden, hoe je een bedrijf kunt analyseren en hoe je de intrinsieke motivatie van de ondernemer kunt ontdekken/aanwakkeren.

Voor wie

De opleiding Bedrijfscoach natuurinclusief ondernemen in de landbouw is bedoeld voor adviseurs in de agrarische sector met een minimale denk- en werkniveau op hbo-niveau.

Begeleiding

De theorie wordt onder leiding van docenten behandeld en er wordt ingegaan op mogelijke (regionale) toepassingsmogelijkheden voor agrarische bedrijven, gebaseerd op best practices en inzichten uit literatuur/onderzoek.

Tijdens de opleiding wordt ruimschoots tijd besteed aan intervisie en is er gelegenheid om kennis en ervaringen uit te wisselen met medecursisten. Dat zorgt voor waardevolle inzichten en verruimt je blik. Dit traject omvat naast klassikale bijeenkomsten en excursies ook individuele begeleiding en coaching.

Handig om te weten

Start- en opleidingsdata

De opleiding bestaat uit 4 bijeenkomsten (en een - optioneel - examen dagdeel).
De bijeenkomsten vinden plaats van 13.00 uur tot 20.00 uur.

Dag 1: Dinsdag 05 november 2024
Dag 2: Dinsdag 19 november 2024
Dag 3: Dinsdag 03 december 2024
Dag 4: Dinsdag 14 januari 2025

Assessment (optioneel): Dinsdag 11 februari 2025

Studiebelasting

Alle indicaties die wij hieronder doen zijn afhankelijk van reeds aanwezige voorkennis en/of vooropleiding.

Naast de bijeenkomsten dien je:

 • literatuur te bestuderen ( +/- 2 uur per dagdeel).

Examen doen is niet verplicht. Indien je wel examen wil doen dan komt daar bij:

 • Studeren voor het examen, zowel schriftelijk als mondeling
 • Het maken van een praktijkopdracht (+/- 16 uur)
Toelatingseisen

Voor deze opleiding gelden geen specifieke toelatingseisen.

Certificering

Na succesvolle afronding van het traject ontvang je een certificaat van de kennisinstellingen.

Indien je niet wilt deelnemen aan het examen, kan een bewijs van deelname afgegeven worden. De voucher vanuit de SABE-regeling kan dan alsnog ingezet worden. De totale investering blijft gelijk.

Als adviseur heb je mogelijk de wens om jezelf te registreren in het BAS-register. Inschrijving in het BAS-register valt niet onder de verantwoordelijkheid van de groene kennisinstellingen. Een succesvol afgeronde opleiding biedt geen garantie op inschrijving in het BAS-register.

Prijsspecificatie
Aanvangsdatum
05 november 2024
Investering
€ 2.500,00
excl. BTW

Prijsspecificatie

Cursusprijs
€ 2.500,00
Totaalprijs
€ 2.500,00
excl. BTW
 • Kosten voor boeken worden los gefactureerd. 
 • Indien een cateringarrangement van toepassing is, wordt dit benoemd. 
 • Opleidingskosten, waaronder lesmateriaal, zijn vrijgesteld van btw. 
 • Alle overige kosten, zoals een cateringarrangement, worden belast met 9% btw.

GLB-kennisvoucher

De aanvraagperiode voor de GLB-kennisvoucher (voorheen bekend als SABE-voucher) is per 1 september 2023 open. 

Indien je een voucher hebt aangevraagd, dan kun je hier voor deze cursus gebruik van maken. De voucher is te verzilveren binnen 1 jaar na het ontvangen van de voucher. 

Vragen? Neem contact met ons op!

Sustainable Development Goals

 • Sustainable Development Goal 2: Geen honger
 • Sustainable Development Goal 11: Duurzame steden en gemeenschappen
 • Sustainable Development Goal 12: Verantwoorde consumptie en productie
 • Sustainable Development Goal 13: Klimaatactie