Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Partnerbedrijven
in Noord-Brabant

Naast de HAS Labs die in het gebouw beschikbaar zijn, maken we ook gebruik van gespecialiseerde externe praktijkfaciliteiten.

Hoeve Boveneind

Nabij Herwijnen bevindt zich Hoeve Boveneind: het bedrijf van Wilfred de Bruijn. Deze locatie is één van de twee praktijkfaciliteiten van HAS Hogeschool voor de melkveesector. Het bedrijf met ongeveer 110 stuks melkvee houdt haar koeien binnen en er wordt met een 2 stands melkrobot gemolken.

Automatiseringssystemen

De praktijkfaciliteit bestaat uit een leslokaal met 20 werkplekken waar tevens plaats is voor het doen van onderzoek. Het leslokaal zit geïntegreerd in het stallencomplex, waardoor de link met de agrarische ondernemer snel gemaakt is. Daarnaast zijn de modernste duurzame automatiseringssystemen voor de veeteelt geplaatst, geleverd door Nedap Livestock Management en MS Schippers. Deze apparatuur kan binnen het praktijkbedrijf worden getest.

Pels Melkvee

Het praktijkleerbedrijf bij Pels Melkvee heeft een carrouselmelkstal. De koeien krijgen weidegang. DeLaval levert voor Pels een zogenaamde bodyconditionscore-camera waarmee de conditie van de koeien gemonitord wordt. Studenten kunnen activiteit van de koeien meten zodat ze gezondheid en gedrag in kaart kunnen brengen en zijn naast gedrag de bodem (graslandbeheer) en de voeding van de koeien onderwerp van onderzoek.

Proeftuin

De praktijkfaciliteit is een proeftuin waar studenten met deze geavanceerde apparatuur allerlei onderzoek kunnen doen. De hbo-opleidingen Dier- en veehouderij, Toegepaste Biologie, Bedrijfskunde en agribusiness en Geo Media & Design werken in projecten samen aan het verzamelen, analyseren en visualiseren van de data.

Berkhout Varkens

Familie van den Berkmortel runt een gesloten varkenshouderij inclusief opfok van eigen moederdieren in Sint-Oedenrode. Berkhout Varkens houdt haar varkens volgens Varken van Morgen / Beter Leven en  beschikt over zichtruimtes en een boerderijbeleving met diverse activiteiten.

EU Pig Ambassadeur

In 2020 is het bedrijf verkozen tot EU Pig Ambassadeur voor de challenge varkenspromotie. Bij hen zijn studenten welkom voor excursies, maar ook voor onderzoeksprojecten. Van den Berkmortel profiteert op haar beurt van de resultaten van het onderzoek en van de frisse ideeën van de studenten.