Docenten vertellen over de cursus Business Concept en Sales
“Je hebt een idee maar je weet helemaal niet of de wereld zo is als jij bedacht hebt. Om dat te ontdekken ga je de markt op, je gaat naar buiten op ontdekkingsreis.”
16 mei 2022

“Je hebt een idee maar je weet helemaal niet of de wereld zo is als jij bedacht hebt. Om dat te ontdekken ga je de markt op, je gaat naar buiten op ontdekkingsreis.”
16 mei 2022
De afgelopen 2 jaar heeft de overheid agrarisch ondernemerschap actief gestimuleerd en zette samen met het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) in op de ontwik...
03 mei 2022
Melkveehouderij Hoeve Boveneind in Herwijnen blijft ook de komende vijf jaar een belangrijke praktijkfaciliteit voor studenten, docenten en docentonderzoekers van HAS...
08 april 2022
In verband met het vertrek van de huidige programmacoördinator zoekt Groenpact een algemeen programmacoördinator die ervoor zorgt dat Groenpact op koers blijft. De pro...
23 november 2021
IIn opdracht van de IUCN NL, De Vlinderstichting en NIOO-KNAW & Centrum voor Bodemecologie en in kader van het programma Onder het Maaiveld ontwikkelde HAS Hogeschool...
10 november 2021
In dit rapport Voedselbos Ecosysteemdiensten wordt duidelijk dat een voedselbos omvangrijke ecologische waarde kan hebben. Helaas uit zich dat nog niet vaak in daadwe...
01 oktober 2021
In dit verslag blijkt dat samenwerken op het gebied van Certificering, (oogst)machines, marketing, afzet en verwerking gebieden zijn waar een cooperatie waarde kan toe...
01 oktober 2021
In dit rapport wordt een opzet gedaan om deze data te kunnen verstrekken door een vergelijking te trekken tussen de voedselproductie via gangbare gewassen en de voedse...
01 oktober 2021
De akkerbouw staat voor grote uitdagingen: hoe werken we aan kringlooplandbouw? Kunnen we innoveren in bodem & water, productie, afzet of verwerking? Hoe vinden en bin...
22 september 2021
Het akkerbouwbedrijf BI-JOVIRA uit Ooltgensplaat in de Zuidwestelijke Delta wil in 2022 één van de duurzaamste vollegrondsgroentebedrijven van Nederland zijn. 4 studen...
09 juli 2021
“Het is geen opleiding met pasklare antwoorden. De ondernemers startten een gezamenlijke zoektocht naar hoe ze de omschakeling om een rendabele manier moeten maken," a...
Lectoraatgroep Future Food Systems van HAS Hogeschool ontwikkelt binnen het gesubsidieerde innovatieprogramma ‘Ruimte voor Landbouw- en Voedseltransitie’ een effectiev...
07 april 2021
HAS Hogeschool in Venlo heeft 7-8 januari 2021 een Hackathon of Hope gehouden. Tweedejaars HAS-studenten ontmoetten ieder uur van de hackaton online in totaal circa 80...
11 januari 2021
Als HAS Hogeschool nemen we normaal gesproken regelmatig deel aan internationale handelsmissies om te ontdekken welke kansen er in het buitenland liggen voor ons als k...
04 december 2020
Onder de vlag van de Nationale Wetenschapsagenda start een breed consortium van 30 wetenschappers uit het wo en hbo samen met een groot aantal bedrijven, NGO’s en inno...
24 november 2020
Permacultuur is voor al bijna een halve eeuw populair onder de idealisten. Ondanks deze populariteit worstelt permacultuur in een meer conventionele context. Deze pape...
01 oktober 2020
U hebt zojuist een voedselbos geplant. Hoe deelt u uw verhaal met de wereld? Dit onderzoek en bijbehorend werkboek richten zich op het delen van de meerwaarde van je v...
01 oktober 2020
In Nederland ontstaan nieuwe voedselbossen en er worden nog veel meer plannen gemaakt. Is het mogelijk om een kijkje te nemen in de winstgevendheid van een voedselbos?...
01 oktober 2020
Hoe laten we een voedselbos werken? Dit artikel richt zich op de vraag: “Welke variabelen bepalen de economische haalbaarheid van voedselbossen?”.
01 oktober 2020
Dit rapport toont aan dat voedselbossen op de lange termijn de conventionele voedselsys-temen kunnen verslaan, hoewel er nog enkele belangrijke uitdagingen zijn, zoals...
01 oktober 2020
Lees meer om de juiste mechanismen, belanghebbenden, strategieën en instrumenten te vinden om een aantrekkelijk bedrijfsmodel voor voedselbossen te creëren.
01 oktober 2020
Hoe verhogen we de biodiversiteit in Nederland? Door samen te werken! Wat kunnen voedselbossen en restaurants voor elkaar betekenen? Dit verslag richt zich op die vragen.
01 oktober 2020
CRV heeft het veel gehanteerde handboek ‘Beslissen van kalf tot koe’ vernieuwd en opnieuw uitgebracht. Op 1 oktober presenteerde de coöperatie voor rundveeteelt het bo...
30 september 2020
HAS Hogeschool doet er alles aan om ervoor te zorgen dat studenten tijdens de coronacrisis zo min mogelijk studievertraging oplopen. Zo werken veel studenten die hun s...
20 augustus 2020
Tijdens de HAS Talkshow 2020 praten onze lectoren: Margje Voeten - lectoraat Innovatieve Biomonitoring, Lenny van Erp - lectoraat Precision Livestock Farming en Herman...
18 juni 2020
Binnen dit overzicht laten we afstudeeropdrachten van studenten van HAS Hogeschool zien die zich binnen de domeinen agro, food en leefomgeving specifiek richten op bus...
18 juni 2020
Onderzoek naar gedrag, gezondheid en welzijn van dieren met behulp van sensordata
18 juni 2020
Bij de overname van een familiebedrijf staan jonge boeren voor grote uitdagingen en dat vraagt om goede advisering en begeleiding. Een zevental hogescholen gaat onderz...
19 mei 2020
HAS Hogeschool doet er alles aan om ervoor te zorgen dat studenten tijdens de coronacrisis zo min mogelijk studievertraging oplopen. Zo werken veel studenten die hun s...
18 mei 2020
De gemeente Bergen op Zoom krijgt ruim 7 ton regionale subsidie voor de ontwikkeling van het Dutch Agrifood Business (DAB), het voormalige Suikerlab waarin ook HAS Hog...
30 maart 2020
HAS Hogeschool in Venlo hield donderdag 13 februari samen met Museum Van Bommel Van Dam een bijzonder diner: het Inspiratiediner. Een mix van studenten, docenten en pa...
06 maart 2020
Een gezonde bodem is een basisvoorwaarde voor het verbouwen van voedsel, het in stand houden van de biodiversiteit en het leveren van diensten zoals waterbuffering en...
06 maart 2020
HAS Hogeschool, ZLTO, het Nederlands Centrum voor Mestverwaarding (NCM) en provincie Noord-Brabant hebben recent het programma Brabant Bemest Beter gelanceerd. Dit pro...
06 maart 2020
Lectoraatgroep Future Food Systems werkt aan interventiestrategieën en nieuwe businessmodellen die de transitie naar duurzame voedselsystemen versnellen. Zo draagt het...
01 januari 2020
Het lectoraat Groene Gezondheid heeft als doelstelling: kennisontwikkeling en kennisverspreiding rond het verhogen van groente- en fruitconsumptie en de gezondheid van...
01 januari 2020
Het lectoraat Duurzaam Produceren in de agrifoodsector met lector Drs. Elies Lemkes-Straver legde primair de verbinding tussen het onderwijs, het werkveld en praktijkg...
01 januari 2020
Het lectoraat Nieuwe Teeltsystemen met lector Ir. Jasper den Besten richtte zich op de toepassing van innovaties in de hightech glastuinbouw en in gesloten systemen zo...
01 januari 2020
Het lectoraat Precision Livestock Farming heeft als doel efficiënter en slimmer te boeren (smart farming) en het preciezer kunnen sturen van de bedrijfsvoering met beh...
01 januari 2020
De varkenstractor. In een mobiele stal leven 2 varkens. Zij worden ingezet voor vleesproductie én bodembewerking. De bijzondere constructie wakkert gesprekken over voe...
12 december 2019
Halverwege 2019 ontwikkelden 2 studenten Dier- en veehouderij praktische tools, die melkveeklanten van Vitelia helpen bij het maken van goede keuzes ter verbetering va...
09 december 2019
Bij Elsevier 'Beste studies 2019' staan we dit jaar op de 6e plek bij de specialistische hogescholen.
05 november 2019
De veehouderij staat op dit moment vol in de aandacht en er liggen veel uitdagingen. HAS Hogeschool wil hierop inspelen door binnen de opleiding de focus volledig op v...
27 september 2019
Inmiddels zijn lectoren Lenny van Erp (Precision Livestock Farming) en Antien Zuidberg (Design Methoden in Food) van HAS Hogeschool gelinkt aan de Engelse professoren...
03 september 2019
Suze van Paassen en Remie Sturme – beiden net afgestudeerd aan de Engelstalige opleiding Business Management in Agriculture & Food – werkten afgelopen half jaar aan ee...
17 juli 2019
HAS Hogeschool docent Maarten van Eeuwijk gaat halfjaarlijks een week naar de Egerton University in Kenia om docenten/coaches daar te trainen in ondernemerschaps- en c...
07 mei 2019
De excursie was onderdeel van een internationale uitwisseling binnen het HAS onderzoeksprogramma Skills Lab Natuurlijk Boeren.
25 april 2019
HAS Hogeschool werkt nauw samen met verschillende partners in de Zuidwestelijke Delta. CZAV is er daar een van. Vorig jaar onderzochten 2 studenten Tuinbouw en Akkerbo...
17 april 2019
Ondernemers kunnen in het kader van het programma LimburgAgrofood een kennistraject volgen en zich tijdens een korte cursus in een bepaald onderwerp verdiepen, hun ken...
16 april 2019
Het lectoraat heeft een methode ontwikkeld om een systeemanalyse te maken die onderliggende oorzaken en structuren blootlegt en ze op al die niveaus aanpakt waardoor h...
05 april 2019
Farm Frites, HAS Hogeschool, Wageningen University & Research en provincie Zuid-Holland gaan gezamenlijk werken aan reductie van broeikasgassen, het stimuleren van duu...
18 maart 2019
Zowel binnen de samenwerking als met CRV als Vitacress Real staat de aansluiting tussen het onderwijs met de praktijk centraal.
11 maart 2019
Op woensdag 13 februari werden voor de uitbreiding de percelen op de proeflocatie uitgemeten. Marnix Bakermans, namens de regio bestuurlijk trekker van de transitie va...
07 maart 2019
HAS Hogeschool en Hogeschool Zeeland werken samen in het Living Lab Schouwen-Duiveland aan vraagstukken rondom zout, zoute en zilte teelten. Tijdens de excursie kregen...
06 maart 2019
Frans van Leijden (HAS Hogeschool), Michel Bouts (Waterschap Limburg), Judith van de Mortel (HAS Hogeschool) en Har Frenken (Waterschap Limburg) ondertekenden deze wee...
28 februari 2019
Het printen van voedsel met een 3D-printer staat nog in de kinderschoenen. Op dit moment zijn het vooral culinaire toepassingen. Wereldwijd zijn echter ondernemers, zo...
08 februari 2019
Studenten specialisatie Bedrijfsontwikkeling en bedrijfsadvies: "Ze noemde ons de trots van de landbouwsector en gaf aan dat ze het volste vertrouwen heeft voor de inv...
01 februari 2019
Natuurinclusief denken en handelen - waarbij de natuur zo goed mogelijk benut wordt in en rondom het boerenbedrijf – wordt als vast onderdeel opgenomen in het lesprog...
01 februari 2019
Het was afgelopen zomer een van de 16 winnaars van de ontwerpprijsvraag Brood en Spelen: het project De Natuurakker. 2 studenten van HAS Hogeschool deden hun afstudeer...
17 januari 2019
Antien doet daarbij onder meer verdiepend onderzoek via afstudeeropdrachten van studenten. In februari start er een afstudeeropdracht met als doel een methode te ontwi...
12 december 2018
Naast studiereizen naar Polen en Brussel, waar een bezoek wordt gebracht aan het Europees Parlement, gaan studenten aan de slag met het maken van een exportplan.
04 december 2018
De HAS-minor Biobased Economy richtte zich inhoudelijk op het vervangen van fossiele grondstoffen door plantaardige grondstoffen en dan met een focus op de agrofoodsec...
04 december 2018
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brachten dinsdag 16 oktober 2018 een streekbezoek aan Schouwen-Duiveland en Tholen. Onze 3e jaars studenten Geo Media & Desi...
06 november 2018
HAS Alumnus Zef Soogelee heeft zijn eigen bedrijf in vleesrunderen, kerstbomen en accommodatieverhuur op natuurlijke wijze laten groeien op basis van afzet.
10 september 2018
Studenten van alle leerjaren en van verschillende opleidingen van HAS Hogeschool doen onderzoek op weidevarkenshouderij Den Elshorst. Dit is het eerste bedrijf in Nede...
18 juni 2018
Het agrarische voedselbos is een initiatief van de stichting Voedselbosbouw Nederland en wordt gerealiseerd op gronden van Groen Ontwikkelfonds Brabant. Studenten van...
01 juni 2018
De eerste fase is net afgerond en de tweede fase is alweer van start: de partners van het initiatief ‘Korte Keten 2.0 – Lokaal en Digitaal’ stomen gestaag door met op...
18 mei 2018
De chrysantenteelt heeft behoefte aan grootschalige innovatie. De ontwikkeling naar hogere belichting en intensiever telen heeft de sector afhankelijk gemaakt van ener...
19 april 2018
Voor de HAS Food Experience was 2018 een jaar vol mijlpalen. Op 29-30 januari was de 10e editie van het evenement op HAS Hogeschool waarop vierdejaars studenten innova...
28 februari 2018
In de week dat ze hun afstudeeropdracht moeten presenteren, willen Cas Wilting en Luuk Coopmans ook nog best even tijd maken om voor een artikel wat te vertellen over...
23 februari 2018
Recent werd het project PULSE goedgekeurd door SIA-RAAK: dit consortium richt zich op de ontwikkeling van hoogwaardige eiwitten-ingrediënten uit peulvruchten.
10 november 2017
Met een ondernemer een innovatie uitdaging aangaan waarbij de student al z’n talenten kan aanwenden en die getoetst wordt aan duurzame ontwikkeling. Het is een hele mo...
20 juni 2017
HAS Hogeschool voert samen met ZLTO een reeks beroepsopdrachten uit waarvan de resultaten moeten leiden tot een bodempaspoort als hulpmiddel om te werken aan het behou...
15 december 2016
Joshua van Wersch woont met zijn ouders in een voormalige boerderij in het Zuid-Limburgse Mechelen. En hoewel hij niet direct een agrarische achtergrond heeft in de zi...
01 december 2016
De verduurzaming van wereldwijde agrofoodketens, dat is waar de opleiding International Food & Agribusiness in een notendop om draait. Dit studiejaar levert de opleidi...
06 juli 2016
Vasteplantenkwekerij Lucassen is een partnerbedrijf van HAS Hogeschool, locatie Venlo. Het bedrijf is al 3 generaties in de familie en werd door de broers Pieter en Ma...
27 juni 2016
Fishion Processing BV in Overloon verwerkt verse vis voor de retail. Na de overname van Walraven Visverwerking kreeg Fishion Processing de mogelijkheid om meervallen t...
19 mei 2016
HAS Hogeschool heeft de afgelopen jaren een aantal beroepsopdrachten uitgevoerd voor Nedap, een Nederlands technologiebedrijf dat elektronische systemen ontwikkelt voo...
31 maart 2016
HAS Hogeschool werkt sinds de start van het Centre of Expertise Open Teelten samen met OCI Nitrogen, marktleider in minerale stikstof meststoffen. OCI ontsluit veel ke...
22 februari 2016
Sinds begin 2015 doen HAS Hogeschool, Botany en Philips Horticulture LED Solutions samen onderzoek naar meerlagenteelt in een hypermoderne tuinbouwfaciliteit: BrightBo...
19 oktober 2015
Bierbrouwer Bavaria is het op een na oudste familiebedrijf in Nederland. In totaal werken er ongeveer 1000 mensen voor Bavaria, in binnen- en buitenland. Onder leiding...
24 september 2015
HAS Hogeschool heeft begin 2015 samen met melkveehouder Wilfred de Bruijn nieuwe praktijkfaciliteiten voor studenten op ‘Hoeve Boveneind’ in Herwijnen gebouwd, het m...
08 september 2015
De gemeente Oss is een stedelijke kern met veel industrie waar de hele agrofoodketen aanwezig is. Continu zoekt de gemeente naar nieuwe manieren om haar regio te vers...
30 augustus 2015
Om de internationale handelspositie te verbeteren, wil de Keniaanse regering investeren in onderwijsprogramma’s voor kleine boeren. Met financiële ondersteuning van...
30 augustus 2015
Courage is de innovatieorganisatie van LTO Nederland en zet zich in voor een gezonde Nederlandse melkveehouderij waar toekomst in zit. De organisatie focust zich op he...
20 augustus 2015
Rowie Rooth, studente Dier- en veehouderij, studeerde af als Kennismaker Paard. “Dat betekent dat ik voor een periode van een half jaar een belangrijke schakel was tus...
11 augustus 2015
StreekSelecties richt zich op de ontwikkeling en distributie van smaakvolle producten van Nederlandse bodem. Ze verzamelen deze producten onder de merknaam GIJS en mak...
22 april 2015
Op donderdag 2 juni 2022 sluiten we het project HNT: Gas erop! feestelijk met elkaar af in het World Horti Center in Naaldwijk. Tijdens dit event willen we met elkaar...
02 juni 2022