Actuele thema’s in groen onderwijs
Agrarisch ondernemers en adviseurs kunnen vanaf september korte opleidingen volgen rond precisielandbouw, natuurinclusief ondernemen en stikstof. Aeres Hogeschool, HAS...
22 augustus 2022

Agrarisch ondernemers en adviseurs kunnen vanaf september korte opleidingen volgen rond precisielandbouw, natuurinclusief ondernemen en stikstof. Aeres Hogeschool, HAS...
22 augustus 2022
Sandra Gijmink, melkveehouder, volgde de verdiepingscursus stikstof in de landbouw: "Ik kan zélf verbeteracties bedenken en ben niet afhankelijk van een adviseur"
27 juli 2022
Andrea Bakker, adviseur transitie landbouw & milieu bij Natuur en Milieufederatie Limburg volgde de verdiepingscursus stikstof in de landbouw: "Meer inzicht gekregen i...
12 juli 2022
Hester Schilt is 4e jaars student Food Innovation aan HAS Hogeschool en momenteel aan het afstuderen met haar eigen consumentenmerk Onze Markt. Ze schreef er een bijzo...
11 juli 2022
Vier lectoren van HAS Hogeschool presenteerden op maandag 4 juli tijdens een uitzending vanuit het provinciehuis van de Provincie Noord-Brabant onderzoek uit de verand...
08 juli 2022
Minister Staghouwer van het ministerie van LNV was op 7 juli te gast bij HAS Hogeschool. De minister ging tijdens College Boer in gesprek met studenten over het ‘boere...
07 juli 2022
Om agrarisch ondernemers op weg te helpen bij de omslag naar kringlooplandbouw en een klimaatvriendelijke landbouw stelt de overheid voor het tweede jaar op rij kennis...
07 juli 2022
HAS Hogeschool neemt structureel deel aan internationale projecten waarin kennisoverdracht, ketendenken en onderwijsvernieuwing centraal staan. Regelmatig verkennen we...
21 juni 2022
Bekijk hier de presentaties Regeneratieve landbouw uit de Collegereeks What about Soil.
09 juni 2022
Het Zwamcijsje is het moderne saucijzenbroodje. De geur, kleur en smaak waarvan je gaat watertanden maar dan plantaardig en met een hoop minder vet. Mendelt Tillema be...
31 mei 2022
Kan natuurinclusieve landbouw van Nederland weer een GIDS-land maken? In het slot van deze blogserie gaat lector Daan Groot in op dit onderwerp.
30 mei 2022
HAS-studenten ontwikkelden voor Hutten catering een rekenmodel om de CO2 van rundvlees te reduceren en deden een mooie aanbeveling om nog duurzamer in te kopen. Een in...
25 mei 2022
Sinds maart 2019 werken de Provincie Zuid-Holland, Wageningen Universiteit, HAS Hogeschool en fritesproducent Farm Frites samen in de Groene Cirkel ‘Duurzame Fritesket...
23 mei 2022
Adviesbureau GetPact en HAS Hogeschool ontwikkelden een paar jaar geleden samen de cursus Packaging Manager. Beide partijen zagen dat projectmanagers die het ontwikkel...
23 mei 2022
“Je hebt een idee maar je weet helemaal niet of de wereld zo is als jij bedacht hebt. Om dat te ontdekken ga je de markt op, je gaat naar buiten op ontdekkingsreis.”
16 mei 2022
HAS Hogeschool heeft zich als educatiepartner aangesloten bij de Dutch Food Week die van 8 t/m 15 oktober 2022 gehouden wordt. Bestuursvoorzitter Reggy van der Wielen...
10 mei 2022
De cursisten van de avondcursus Vleestechnologie en Alternatieve Eiwitten werd, als onderdeel van de cursus, de Meattech Challenge voorgelegd. De challenge: ontwikkel...
03 mei 2022
De afgelopen 2 jaar heeft de overheid agrarisch ondernemerschap actief gestimuleerd en zette samen met het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) in op de ontwik...
03 mei 2022
Melkveehouderij Hoeve Boveneind in Herwijnen blijft ook de komende vijf jaar een belangrijke praktijkfaciliteit voor studenten, docenten en docentonderzoekers van HAS...
08 april 2022
Agrarische ondernemers en adviseurs kunnen vanaf 4 april een voucher aanvragen voor een tegemoetkoming in de kosten van een daarvoor geselecteerde cursus of opleiding...
04 april 2022
Boeren, proeftuinen, onderwijsinstellingen waaronder HAS Hogeschool en de overheid zijn samen gestart met het innovatieve project ‘Verbonden Peelproeftuinen voor Slimm...
31 maart 2022
Natuurinclusieve landbouw. Iedereen heeft er de mond van vol. Maar wat is het eigenlijk? In deel 5 van deze blogserie geeft Ruben Burger, projectmanager Imagro en Food...
29 maart 2022
Op 24 maart heeft lector Dr. Ir. Olga Haenen van HAS Hogeschool tijdens een bijzondere SUM-UP meeting afscheid genomen. De bijeenkomst werd gehouden ter ere van de afr...
24 maart 2022
HAS Hogeschool heeft zich ten doel gesteld dat de voedselverspilling binnen haar eigen organisatie uiterlijk in 2030 met 50% verminderd is. 5 studenten deden onderzoek...
18 maart 2022
In de Food Technology Hal van HAS Hogeschool staat sinds kort een gloednieuwe sproeidroger. Het apparaat is het concrete resultaat van een intensieve samenwerking tuss...
18 maart 2022
Kan natuurinclusieve landbouw van Nederland weer een GIDS-land maken? Lees deel 4 van onze blogserie, geschreven door Dr. Martin Scholten.
02 maart 2022
Thijs Brooijmans (21), student aan HAS Hogeschool, is de eerste winnaar geworden van de Adri den Dekker Prijs. De prijs werd door groentefabrikant HAK in nauwe samenwe...
18 februari 2022
Kan natuurinclusieve landbouw van Nederland weer een GIDS-land maken? In deel 3 van deze blogserie gaat oud-lector Roger Engelberts in op dit onderwerp.
17 februari 2022
Studenten Robbin van Arkel, Quincy Brouwer, Koen Schipperen van de opleiding Milieukunde en Naomi Vullers van de opleiding Healthy Living deden de afgelopen 20 weken v...
15 februari 2022
Pablo Schultz, student Food Innovation bij HAS Hogeschool, heeft met zijn concept Bakkie Bruis de Dutch Food Week KickStartShow 2022 gewonnen. Pablo ontwikkelde een sp...
15 februari 2022
Rody van den Heuvel – student Food Innovation bij HAS Hogeschool – heeft de Voedselzuinigheidsaward gewonnen met het project Challenge Beefy Green. De award werd uitge...
08 februari 2022
Klimaatadaptatie in Brabant brengt verschillende uitdagingen met zich mee op het gebied van onder meer natuur, water, biodiversiteit en landbouw. Provincie Noord-Braba...
08 februari 2022
Hybride worsten die de vleesconsumptie helpen reduceren. Maaltijdpakketten voor gezinnen met een lager inkomen en gezondheidsissues. Een fairtrade systeem voor Nederla...
01 februari 2022
Natuurinclusieve landbouw. Iedereen heeft er de mond van vol. Maar wat is het eigenlijk? In deel 2 geeft Harry van Delft, oud-lector Agrofood Marketing zijn visie over...
27 januari 2022
Wat zijn potentiële afzetmarkten voor de oogst van Voedselbos ’t Mortelke en hoe kunnen deze samenwerkingen worden gerealiseerd? Het onderzoek geeft meer duidelijkheid...
24 januari 2022
Natuurinclusieve landbouw. Iedereen heeft er de mond van vol. Maar wat is het eigenlijk? En hoe belangrijk is natuurinclusieve landbouw in relatie tot het grote VN-doe...
17 januari 2022
Dr. ir. Ellen Weerman is op 1 januari 2022 gestart met het nieuwe lectoraat ‘Klimaatrobuuste Landschappen: verbinden van landbouw en natuur’ bij HAS Hogeschool en onde...
14 januari 2022
Lector Daan Groot van het inmiddels afgeronde lectoraat Innovatief Ondernemen met Natuur heeft een doorstart gemaakt als lector met een nieuw lectoraat: Verdienvermoge...
13 januari 2022
HAS Hogeschool heeft recent het meerjarige onderzoeksprogramma ‘EU Skills lab Natuurlijk Boeren’ afgerond. Dit programma richtte zich op innovatieve boeren en hun omsc...
21 december 2021
HAS Hogeschool heeft 6 nieuwe Engelstalige minors voor hbo-studenten ontwikkeld die inspelen op actuele maatschappelijke vraagstukken in de sector agro, food en leefom...
07 december 2021
Het lectoraat Innovatieve Biomonitoring van HAS Hogeschool participeert sinds kort in het project ‘Netwerkvorming, kennisuitwisseling en samenwerking rondom landbouw e...
26 oktober 2021
HAS Hogeschool werkt al enkele jaren intensief samen met Agro Proeftuin de Peel aan meerjarig onderzoek rondom 2 grote thema’s: de verduurzaming van de bodem en voedse...
22 oktober 2021
In dit rapport Voedselbos Ecosysteemdiensten wordt duidelijk dat een voedselbos omvangrijke ecologische waarde kan hebben. Helaas uit zich dat nog niet vaak in daadwe...
01 oktober 2021
In dit verslag blijkt dat samenwerken op het gebied van Certificering, (oogst)machines, marketing, afzet en verwerking gebieden zijn waar een cooperatie waarde kan toe...
01 oktober 2021
In dit rapport wordt een opzet gedaan om deze data te kunnen verstrekken door een vergelijking te trekken tussen de voedselproductie via gangbare gewassen en de voedse...
01 oktober 2021
Rob Bakker is sinds 1 september 2021 lector van het nieuwe lectoraat Voedselproductie in een Circulaire Economie bij HAS Hogeschool. Het lectoraat vormt een van de dri...
01 oktober 2021
De akkerbouw staat voor grote uitdagingen: hoe werken we aan kringlooplandbouw? Kunnen we innoveren in bodem & water, productie, afzet of verwerking? Hoe vinden en bin...
22 september 2021
HAS Hogeschool start op 14 september 2021 in samenwerking met de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en de Rabobank de eerste Brabantse Hbo Voedselverspillingsch...
13 september 2021
HAS Hogeschool was voor haar studenten al enige tijd op zoek naar een bedrijf in de varkenshouderij waar studenten op studiebezoek kunnen gaan en praktijkonderzoek kun...
09 september 2021
Het lectoraat Voedselproductie in een Circulaire Economie heeft als doel bedrijven in de agrofoodsector in staat te stellen te produceren met een minimale belasting va...
02 september 2021
Het is niet niks: groenten en fruit zonder krassen of stoten importeren vanuit exotische landen. Wat te groot, te klein, of beschadigd is, voldoet niet langer aan de k...
02 september 2021
Als iemand het lef heeft om het verschil te maken in de branche, dan is het Youri Timmermans (25). De ondernemende student wint met trots de Frans van Leijden Award en...
02 september 2021
Managing a Vertical farm is een intensieve Engelstalige cursus waarin cursisten een week lang worden ondergedompeld in de wereld van indoor farming. De cursus wordt d...
26 juli 2021
Wist je dat de meeste wasabi die je eet geen echte wasabi is? Bijna alle wasabi die in Nederland wordt verkocht is een namaakproduct. Deze nepvariant is gemaakt van mi...
15 juli 2021
Studenten van de opleiding Veehouderij aan HAS Hogeschool hebben zich verdiept in hittestress bij melkkoeien. In dit afstudeeronderzoek, in opdracht van het lectoraat...
09 juli 2021
Bedrijven maken allerlei afwegingen bij het maken van een keuze voor de manier waarop ze hun foodproduct op een duurzame manier verpakken. Dit keuzeproces wordt de kom...
24 juni 2021
Met gepaste trots reikte HAS Hogeschool vandaag de allereerste Frans van Leijden Award uit aan Youri Timmermans, student Bedrijfskunde en agri-foodbusiness van HAS Hog...
10 juni 2021
Joost van den Borne is lector van het lectoraat Healthy Farming. Vanuit die rol is hij lid van de Taskforce Toekomstbestendige Stallen. Hij schreef er een blogpost over.
31 mei 2021
Mary van Hoek-Hendriks is hogeschooldocent Food Innovation & Start ups aan HAS Hogeschool waar zij zich bezig houdt met het opleiden, coachen en klaarstomen van studen...
28 mei 2021
HAS Hogeschool is vanuit het lectoraat Gezonde plant op een vitale en duurzame bodem betrokken bij het project: ‘Duurzaam bodembeheer’. Steeds meer agrariërs zien door...
14 mei 2021
Delta Agrifood Business (DAB) heeft in samenwerking met Curio, HAS Hogeschool, REWIN en aangesloten bedrijven een Kennisloket geopend. Bedrijven, startups, studenten,...
10 mei 2021
HAS Hogeschool bood de afgelopen maanden in samenwerking met Biodiversity in Business aan 15 agrarisch ondernemers de mogelijkheid deel te nemen aan de bedrijfsopleidi...
26 april 2021
Grodan uit Roermond is officieel benoemd tot partnerbedrijf van HAS Hogeschool in Venlo. Centraal in de samenwerking staat het elkaar versterken door het uitwisselen v...
22 maart 2021
De HAS Food Experience 2021 zit erop. Het event vond dit jaar volledig online plaats van 1-5 Maart en werd vanmiddag traditioneel afgesloten met de uitreiking van de j...
05 maart 2021
Afstudeerders Jelle Vermue en Jeroen Stegeman van de opleidingen Tuinbouw en Akkerbouw en Applied Geo-Information Science van HAS Hogeschool hebben een proefopzet ontw...
04 maart 2021
HAS Hogeschool werkt inmiddels al behoorlijk wat jaren op allerlei vlakken samen met de Gemeente Oss. Eén van de recente projecten waarbinnen de HAS en de gemeente par...
29 januari 2021
HAS Hogeschool in Venlo heeft 7-8 januari 2021 een Hackathon of Hope gehouden. Tweedejaars HAS-studenten ontmoetten ieder uur van de hackaton online in totaal circa 80...
11 januari 2021
Het lectoraat Klimaatrobuuste Landschappen: verbinden van landbouw en natuur richt zich op de vraag hoe andere vormen van landbouw kunnen bijdragen aan het verbeteren...
10 januari 2021
Het bedrijfsleven én beroepsonderwijs gaan het Delta Agrifood Business (DAB) in Bergen op Zoom structureel ondersteunen om de agrofoodsector verder op de kaart te zett...
05 januari 2021
Bekijk hier de Webinar What about Soil College 17 over de 'Levende bodem' terug met Ad van Haperen, onderzoeker akkerbouw bij WUR Open Teelten, Ceel Oele, projectleide...
24 december 2020
Als HAS Hogeschool nemen we normaal gesproken regelmatig deel aan internationale handelsmissies om te ontdekken welke kansen er in het buitenland liggen voor ons als k...
04 december 2020
Onlangs is de Waterschans van Bergen op Zoom, gelegen aan de oude havenmonding en onderdeel van de West-Brabantse waterlinie, helemaal opgeknapt. Bij de werkzaamheden...
26 november 2020
Onder de vlag van de Nationale Wetenschapsagenda start een breed consortium van 30 wetenschappers uit het wo en hbo samen met een groot aantal bedrijven, NGO’s en inno...
24 november 2020
HAS Hogeschool, Farm Frites, Wageningen University en de provincie Zuid-Holland werken samen aan de reductie van broeikasgassen, het stimuleren van duurzame energie en...
27 oktober 2020
Studenten Luc van Dijk en Ruud van Olst van de opleiding Tuinbouw en akkerbouw onderzochten voor hun afstudeeropdracht onder begeleiding van docent Willem Jan van de K...
05 oktober 2020
Bekijk hier de Webinar What about Soil College 16 over Weerbare planten telen is het nieuwe normaal terug met Pius Floris is directeur en adviseur bij Plant Health Cur...
01 oktober 2020
Permacultuur is voor al bijna een halve eeuw populair onder de idealisten. Ondanks deze populariteit worstelt permacultuur in een meer conventionele context. Deze pape...
01 oktober 2020
U hebt zojuist een voedselbos geplant. Hoe deelt u uw verhaal met de wereld? Dit onderzoek en bijbehorend werkboek richten zich op het delen van de meerwaarde van je v...
01 oktober 2020
In Nederland ontstaan nieuwe voedselbossen en er worden nog veel meer plannen gemaakt. Is het mogelijk om een kijkje te nemen in de winstgevendheid van een voedselbos?...
01 oktober 2020
Hoe laten we een voedselbos werken? Dit artikel richt zich op de vraag: “Welke variabelen bepalen de economische haalbaarheid van voedselbossen?”.
01 oktober 2020
Dit rapport toont aan dat voedselbossen op de lange termijn de conventionele voedselsys-temen kunnen verslaan, hoewel er nog enkele belangrijke uitdagingen zijn, zoals...
01 oktober 2020
Lees meer om de juiste mechanismen, belanghebbenden, strategieën en instrumenten te vinden om een aantrekkelijk bedrijfsmodel voor voedselbossen te creëren.
01 oktober 2020
Hoe verhogen we de biodiversiteit in Nederland? Door samen te werken! Wat kunnen voedselbossen en restaurants voor elkaar betekenen? Dit verslag richt zich op die vragen.
01 oktober 2020
CRV heeft het veel gehanteerde handboek ‘Beslissen van kalf tot koe’ vernieuwd en opnieuw uitgebracht. Op 1 oktober presenteerde de coöperatie voor rundveeteelt het bo...
30 september 2020
Op de menukaart van restaurant The Green House in Utrecht staan momenteel 3 bijzondere gerechten, bedacht door 4 studenten van de opleiding Food Innovation van HAS Hog...
21 september 2020
HAS Hogeschool houdt op donderdag 4 maart 2021 voor de eerste keer in het Delta Agrifood Business in Bergen op Zoom de workshop Zout- en Suikerverlaging voor de foodse...
14 september 2020
‘Aanstormend talent en gevestigde leiders die zich dagelijks hard maken voor een beter en duurzamer voedselsysteem’. Zo omschrijven initiatiefnemers Slow Food Youth Ne...
07 september 2020
HAS Hogeschool doet er alles aan om ervoor te zorgen dat studenten tijdens de coronacrisis zo min mogelijk studievertraging oplopen. Zo werken veel studenten die hun s...
20 augustus 2020
Eind april kregen 13 agrarisch ondernemers hun certificaat voor de cursus Zelfstandig professioneel natuurondernemer niveau 3. De cursus is onderdeel van het cursuspro...
14 juli 2020
De nieuwe website van het living lab Schouwen-Duiveland is live. De website is hét digitale trefpunt waar agrariërs, kennisinstellingen en overheid elkaar vragen kunne...
10 juli 2020
Bioplastics worden gezien als duurzame oplossing voor plastics gemaakt van fossiele brandstoffen. Maar wat zijn eigenlijk bioplastics? Moeten ze bij het plastic afval...
10 juli 2020
HAS Hogeschool doet er alles aan om ervoor te zorgen dat studenten tijdens de coronacrisis zo min mogelijk studievertraging oplopen. Romy Baath werkt mee aan een onder...
07 juli 2020
Studenten van HAS Hogeschool gingen aan de slag met 3D-foodprinting. Centraal bij deze beroepsopdracht staat dan ook hoe de impact van 3D-geprint voedsel getest kan wo...
07 juli 2020
HAS Hogeschool staat dit jaar op de 8e plek in de duurzaamheidsranking Sustainabul. Het project 'HAS Kas volledig energieneutraal' uitgevoerd door studenten Milieukund...
29 mei 2020
Het is inmiddels 4 maanden geleden dat de HAS Food Experience 2020 plaatsvond bij HAS Hogeschool en recent hebben we het jaarboek gelanceerd. Lees ook de speciale HAS...
28 mei 2020
HAS Hogeschool doet er alles aan om ervoor te zorgen dat studenten tijdens de coronacrisis zo min mogelijk studievertraging oplopen. Zo werken veel studenten die hun s...
18 mei 2020
De nieuwe situatie waarin we leven roept veel vragen op. Ook over voeding. Het wordt langzaam duidelijk dat een gezonde levensstijl invloed heeft op het verloop van ee...
12 mei 2020
De gemeente Bergen op Zoom krijgt ruim 7 ton regionale subsidie voor de ontwikkeling van het Dutch Agrifood Business (DAB), het voormalige Suikerlab waarin ook HAS Hog...
30 maart 2020
HAS Hogeschool in Venlo hield donderdag 13 februari samen met Museum Van Bommel Van Dam een bijzonder diner: het Inspiratiediner. Een mix van studenten, docenten en pa...
06 maart 2020
Een gezonde bodem is een basisvoorwaarde voor het verbouwen van voedsel, het in stand houden van de biodiversiteit en het leveren van diensten zoals waterbuffering en...
06 maart 2020
HAS Hogeschool, ZLTO, het Nederlands Centrum voor Mestverwaarding (NCM) en provincie Noord-Brabant hebben recent het programma Brabant Bemest Beter gelanceerd. Dit pro...
06 maart 2020
De astronaut André Kuipers ziet zichzelf als ambassadeur van de aarde en kwam daarover vertellen als collegetourgast tijdens de uitreiking van de Impactprijs Groen Ond...
17 februari 2020
Patricia de Cocq (HAS Hogeschool), Peter van Kemenade (Vebego) en Bas Wijbenga (Vebego) bekrachtigen de samenwerking tussen HAS Hogeschool en Vebego.
11 februari 2020
Het project Redhotintercrop – agroforestry chilli heeft tijdens de HAS Food Experience bij HAS Hogeschool de Buitencategorie van de FoodManShip Awards gewonnen. Studen...
04 februari 2020
De cursus is bedoeld voor professionals die werkzaam zijn in de voedingsmiddelen- of toeleverende industrie en die willen begrijpen hoe de voedingsproducten op industr...
09 januari 2020
Lectoraatgroep Future Food Systems werkt aan interventiestrategieën en nieuwe businessmodellen die de transitie naar duurzame voedselsystemen versnellen. Zo draagt het...
01 januari 2020
Het lectoraat Innovatief ondernemen met natuur levert een bijdrage aan de opschaling van natuurvriendelijke landbouwsystemen. Ook reikt het nieuwe, aanvullende combina...
01 januari 2020
Het lectoraat Groene Gezondheid heeft als doelstelling: kennisontwikkeling en kennisverspreiding rond het verhogen van groente- en fruitconsumptie en de gezondheid van...
01 januari 2020
Het lectoraat Eiwittransitie in voeding heeft als primair doel bij te dragen aan de eiwittransitie in Nederland met een focus op plantaardige eiwitten, maar kijkt ook...
01 januari 2020
Het lectoraat Duurzaam Produceren in de agrifoodsector met lector Drs. Elies Lemkes-Straver legde primair de verbinding tussen het onderwijs, het werkveld en praktijkg...
01 januari 2020
Het lectoraat INVIS (Nieuwe eiwitten, insecten en vis, gezond, duurzaam en veilig) met lector Dr. Ir. Olga Haenen had als doel bij te dragen aan de reductie van de kli...
01 januari 2020
Het lectoraat Gezonde plant op een vitale en duurzame bodem richt zich op de interactie tussen plant en bodem, waarbij de focus vooral ligt op de interactie tussen de...
01 januari 2020
Het lectoraat Verdienvermogen voor Natuurinclusieve Landbouw richt zich op de vraag hoe er in een ander samenspel tussen boeren, maatschappij en overheid nieuwe kansen...
01 januari 2020
De varkenstractor. In een mobiele stal leven 2 varkens. Zij worden ingezet voor vleesproductie én bodembewerking. De bijzondere constructie wakkert gesprekken over voe...
12 december 2019
Inmiddels zijn lectoren Lenny van Erp (Precision Livestock Farming) en Antien Zuidberg (Design Methoden in Food) van HAS Hogeschool gelinkt aan de Engelse professoren...
03 september 2019
De vier Nederlandse groene hogescholen (Aeres Hogeschool, Hogeschool Van Hall Larenstein, Inholland en HAS Hogeschool) gaan de komende 4 jaar gezamenlijk praktijkgeric...
27 augustus 2019
De SustainaBul is een studenteninitiatief dat duurzaamheid binnen onderwijs bekroont en waar jaarlijks een duurzaamheidsranglijst uitrolt.
27 mei 2019
GROW is een ontmoetingsplaats voor onderwijs en arbeidsmarkt in de agro & foodsector. HAS-studenten wonnen met hun concept Local Hieros een prijs.
24 mei 2019
Dr. Judith van de Mortel, lector Gezonde plant op een vitale en duurzame bodem bij HAS Hogeschool, heeft op 9 mei in Villa Flora in Venlo haar inaugurele rede gegeven....
09 mei 2019
HAS Hogeschool docent Maarten van Eeuwijk gaat halfjaarlijks een week naar de Egerton University in Kenia om docenten/coaches daar te trainen in ondernemerschaps- en c...
07 mei 2019
In dit project werken ondernemers samen met kennisinstellingen aan een betere onderbouwing van het effect van nutriënten op het lichaam en de gezondheidswaarde van ver...
19 april 2019
Het lectoraat heeft een methode ontwikkeld om een systeemanalyse te maken die onderliggende oorzaken en structuren blootlegt en ze op al die niveaus aanpakt waardoor h...
05 april 2019
Farm Frites, HAS Hogeschool, Wageningen University & Research en provincie Zuid-Holland gaan gezamenlijk werken aan reductie van broeikasgassen, het stimuleren van duu...
18 maart 2019
Zowel binnen de samenwerking als met CRV als Vitacress Real staat de aansluiting tussen het onderwijs met de praktijk centraal.
11 maart 2019
Op woensdag 13 februari werden voor de uitbreiding de percelen op de proeflocatie uitgemeten. Marnix Bakermans, namens de regio bestuurlijk trekker van de transitie va...
07 maart 2019
HAS Hogeschool en Hogeschool Zeeland werken samen in het Living Lab Schouwen-Duiveland aan vraagstukken rondom zout, zoute en zilte teelten. Tijdens de excursie kregen...
06 maart 2019
Frans van Leijden (HAS Hogeschool), Michel Bouts (Waterschap Limburg), Judith van de Mortel (HAS Hogeschool) en Har Frenken (Waterschap Limburg) ondertekenden deze wee...
28 februari 2019
De blauwdruk kalveropfok is een overzicht van zogenaamde succesfactoren op het gebied van bijvoorbeeld huisvesting, hygiëne, werkwijze en organisatie. Met elkaar staan...
19 februari 2019
Afgelopen najaar werd bekend dat lector Daan Groot op nummer 75 staat in de 10e editie van de Duurzame 100 van Trouw. Hij stond al enkele jaren op de longlist en nu he...
14 februari 2019
Het printen van voedsel met een 3D-printer staat nog in de kinderschoenen. Op dit moment zijn het vooral culinaire toepassingen. Wereldwijd zijn echter ondernemers, zo...
08 februari 2019
Het was een spannende strijd dit jaar: de publieksprijs van de FoodManShip Awards tijdens de HAS Food Experience op 5 februari. Uiteindelijk waren er 2 winnaars:
07 februari 2019
Studenten specialisatie Bedrijfsontwikkeling en bedrijfsadvies: "Ze noemde ons de trots van de landbouwsector en gaf aan dat ze het volste vertrouwen heeft voor de inv...
01 februari 2019
Natuurinclusief denken en handelen - waarbij de natuur zo goed mogelijk benut wordt in en rondom het boerenbedrijf – wordt als vast onderdeel opgenomen in het lesprog...
01 februari 2019
HAS Hogeschool, Heijs Food Products, Wageningen UR en Marks & Spencer werkten sinds 2015 in een groot 3-jarig Europees onderzoek samen aan de ontwikkeling van een inno...
11 januari 2019
Naast studiereizen naar Polen en Brussel, waar een bezoek wordt gebracht aan het Europees Parlement, gaan studenten aan de slag met het maken van een exportplan.
04 december 2018
De HAS-minor Biobased Economy richtte zich inhoudelijk op het vervangen van fossiele grondstoffen door plantaardige grondstoffen en dan met een focus op de agrofoodsec...
04 december 2018
Met de Certhon Spectrometer zal de HAS in de indoor farms niet meer sturen op percentages, maar op het daadwerkelijke lichtniveau (gemeten in micromol per vierkante me...
22 november 2018
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brachten dinsdag 16 oktober 2018 een streekbezoek aan Schouwen-Duiveland en Tholen. Onze 3e jaars studenten Geo Media & Desi...
06 november 2018
Bij de hbo-opleiding Toegepaste Biologie van HAS Hogeschool geldt voor het studiejaar 2019-2020 een numerus fixus van maximaal 240 studenten voor de vestigingen Venlo...
22 oktober 2018
Boerenkool. Is er een Nederlandser product in het groenteschap? Misschien komt het door onze wisselende seizoenen dat wij Nederlanders er zo dol op zijn.
25 september 2018
HAS Alumnus Zef Soogelee heeft zijn eigen bedrijf in vleesrunderen, kerstbomen en accommodatieverhuur op natuurlijke wijze laten groeien op basis van afzet.
10 september 2018
Judith van de Mortel is bij HAS Hogeschool gestart als lector ‘Gezonde plant op een vitale en duurzame bodem’. Dit nieuwe lectoraat richt zich op de interactie tussen...
06 juli 2018
Het agrarische voedselbos is een initiatief van de stichting Voedselbosbouw Nederland en wordt gerealiseerd op gronden van Groen Ontwikkelfonds Brabant. Studenten van...
01 juni 2018
HAS-Alumnus Voedingsmiddelentechnologie Kitty Smeeten startte haar eigen bedrijf induurzame chocolade: Hands Off My Chocolate.
08 maart 2018
Bekijk hier voorgaande HAS Food Boek edities van de HAS Food Experience van HAS Hogeschool
28 februari 2018
Voor de HAS Food Experience was 2018 een jaar vol mijlpalen. Op 29-30 januari was de 10e editie van het evenement op HAS Hogeschool waarop vierdejaars studenten innova...
28 februari 2018
In de week dat ze hun afstudeeropdracht moeten presenteren, willen Cas Wilting en Luuk Coopmans ook nog best even tijd maken om voor een artikel wat te vertellen over...
23 februari 2018
De Fresh Academy in Vietnam is officieel van start gegaan. Nederlandse én Vietnamese partners zijn de afgelopen 3 jaar druk geweest met het opzetten van dit praktische...
12 januari 2018
Recent werd het project PULSE goedgekeurd door SIA-RAAK: dit consortium richt zich op de ontwikkeling van hoogwaardige eiwitten-ingrediënten uit peulvruchten.
10 november 2017
Binnen het project SCOUT (Sensoric data Catching Of highly Useful Terabytes) gaan verschillende hogescholen met vragen over sensortechnologie in de plantenteelt aan de...
10 november 2017
Met een ondernemer een innovatie uitdaging aangaan waarbij de student al z’n talenten kan aanwenden en die getoetst wordt aan duurzame ontwikkeling. Het is een hele mo...
20 juni 2017
Dalco Food B.V. vervaardigt vlees- en vegetarische producten. Een struikelblok is de lozing van eiwitten en vetten. De afvalwaterkosten zijn immers aanzienlijk. Bovend...
14 maart 2017
HAS Hogeschool start in mei 2017 met een gloednieuwe cursus over insectenproductie voor food en feed.
19 januari 2017
HAS Hogeschool voert samen met ZLTO een reeks beroepsopdrachten uit waarvan de resultaten moeten leiden tot een bodempaspoort als hulpmiddel om te werken aan het behou...
15 december 2016
Joshua van Wersch woont met zijn ouders in een voormalige boerderij in het Zuid-Limburgse Mechelen. En hoewel hij niet direct een agrarische achtergrond heeft in de zi...
01 december 2016
Afgestudeerde Food Innovation Anne Lyskawa presenteerde in 2015 op de HAS Food Experience haar concept MeatGreen: een burger die voor de helft uit rundvlees en voor de...
01 september 2016
De verduurzaming van wereldwijde agrofoodketens, dat is waar de opleiding International Food & Agribusiness in een notendop om draait. Dit studiejaar levert de opleidi...
06 juli 2016
HAS Hogeschool, Heijs Food Products, Wageningen UR Livestock Research en Wageningen UR Food & Biobased Research en Marks & Spencer werken sinds februari 2015 samen aan...
30 juni 2016
Vasteplantenkwekerij Lucassen is een partnerbedrijf van HAS Hogeschool, locatie Venlo. Het bedrijf is al 3 generaties in de familie en werd door de broers Pieter en Ma...
27 juni 2016
HAS Hogeschool heeft de afgelopen jaren een aantal beroepsopdrachten uitgevoerd voor Nedap, een Nederlands technologiebedrijf dat elektronische systemen ontwikkelt voo...
31 maart 2016
HAS Hogeschool werkt sinds de start van het Centre of Expertise Open Teelten samen met OCI Nitrogen, marktleider in minerale stikstof meststoffen. OCI ontsluit veel ke...
22 februari 2016
Duurzaamheid staat in de spotlights. Wat ooit het terrein was van pioniers, wordt steeds meer gemeengoed. Dat brengt nieuwe eisen en verwachtingen met zich mee, zowel...
17 februari 2016
De diervoedersector vernieuwen en verduurzamen. Dat is de ambitie van Feed Design Lab in Wanssum. Dit doet het lab via samenwerken met partners in haar netwerk, door h...
15 december 2015
Sinds begin 2015 doen HAS Hogeschool, Botany en Philips Horticulture LED Solutions samen onderzoek naar meerlagenteelt in een hypermoderne tuinbouwfaciliteit: BrightBo...
19 oktober 2015
Bierbrouwer Bavaria is het op een na oudste familiebedrijf in Nederland. In totaal werken er ongeveer 1000 mensen voor Bavaria, in binnen- en buitenland. Onder leiding...
24 september 2015
Algen zijn organismen die gebruik maken van fotosynthese voor het produceren van energie. Ze worden gebruikt voor de productie van biodiesel, maar ze produceren ook vo...
24 september 2015
Bayer CropScience Vegetable Seeds creëert op natuurlijke basis nieuwe rassen op groentegebied. Het bedrijf heeft sinds afgelopen najaar een laboratorium dat voor stude...
30 augustus 2015
De gemeente Oss is een stedelijke kern met veel industrie waar de hele agrofoodketen aanwezig is. Continu zoekt de gemeente naar nieuwe manieren om haar regio te vers...
30 augustus 2015
Twee studenten van HAS Hogeschool maakten voor hun beroepsopdracht duurzaamheid meetbaar. Dit deden zij voor het pilotproject ‘Journey2Sustainability’ van het internat...
30 augustus 2015
Om de internationale handelspositie te verbeteren, wil de Keniaanse regering investeren in onderwijsprogramma’s voor kleine boeren. Met financiële ondersteuning van...
30 augustus 2015
Courage is de innovatieorganisatie van LTO Nederland en zet zich in voor een gezonde Nederlandse melkveehouderij waar toekomst in zit. De organisatie focust zich op he...
20 augustus 2015
Jasper den Besten sluit op 20 september een periode van meer dan 40 jaar bij HAS hogeschool af. Meld je aan om hierbij te zijn!
20 september 2022