Micro-organismen ontrafeld
In de cursus Levensmiddelenmicrobiologie leer je de basis van micro-organismen. Je leert waarom producten kwetsbaar zijn voor bepaalde micro-organismen, hoe je microbi...
09 juni 2022

In de cursus Levensmiddelenmicrobiologie leer je de basis van micro-organismen. Je leert waarom producten kwetsbaar zijn voor bepaalde micro-organismen, hoe je microbi...
09 juni 2022
Het Zwamcijsje is het moderne saucijzenbroodje. De geur, kleur en smaak waarvan je gaat watertanden maar dan plantaardig en met een hoop minder vet. Mendelt Tillema be...
31 mei 2022
Kan natuurinclusieve landbouw van Nederland weer een GIDS-land maken? In het slot van deze blogserie gaat lector Daan Groot in op dit onderwerp.
30 mei 2022
Adviesbureau GetPact en HAS Hogeschool ontwikkelden een paar jaar geleden samen de cursus Packaging Manager. Beide partijen zagen dat projectmanagers die het ontwikkel...
23 mei 2022
“Je hebt een idee maar je weet helemaal niet of de wereld zo is als jij bedacht hebt. Om dat te ontdekken ga je de markt op, je gaat naar buiten op ontdekkingsreis.”
16 mei 2022
HAS Hogeschool heeft zich als educatiepartner aangesloten bij de Dutch Food Week die van 8 t/m 15 oktober 2022 gehouden wordt. Bestuursvoorzitter Reggy van der Wielen...
10 mei 2022
HAS Hogeschool heeft zich ten doel gesteld dat de voedselverspilling binnen haar eigen organisatie uiterlijk in 2030 met 50% verminderd is. 5 studenten deden onderzoek...
18 maart 2022
In de Food Technology Hal van HAS Hogeschool staat sinds kort een gloednieuwe sproeidroger. Het apparaat is het concrete resultaat van een intensieve samenwerking tuss...
18 maart 2022
Kan natuurinclusieve landbouw van Nederland weer een GIDS-land maken? Lees deel 4 van onze blogserie, geschreven door Dr. Martin Scholten.
02 maart 2022
Kan natuurinclusieve landbouw van Nederland weer een GIDS-land maken? In deel 3 van deze blogserie gaat oud-lector Roger Engelberts in op dit onderwerp.
17 februari 2022
Studenten Robbin van Arkel, Quincy Brouwer, Koen Schipperen van de opleiding Milieukunde en Naomi Vullers van de opleiding Healthy Living deden de afgelopen 20 weken v...
15 februari 2022
Pablo Schultz, student Food Innovation bij HAS Hogeschool, heeft met zijn concept Bakkie Bruis de Dutch Food Week KickStartShow 2022 gewonnen. Pablo ontwikkelde een sp...
15 februari 2022
Hybride worsten die de vleesconsumptie helpen reduceren. Maaltijdpakketten voor gezinnen met een lager inkomen en gezondheidsissues. Een fairtrade systeem voor Nederla...
01 februari 2022
Student Tim van Kuppeveld van de opleiding Healthy Living van HAS Hogeschool vergeleek namens het lectoraat Voeding & Gezondheid, het RIVM en het Voedingscentrum ruim...
20 december 2021
HAS Hogeschool heeft 6 nieuwe Engelstalige minors voor hbo-studenten ontwikkeld die inspelen op actuele maatschappelijke vraagstukken in de sector agro, food en leefom...
07 december 2021
Antien Zuidberg startte 3 jaar geleden bij HAS Hogeschool met haar lectoraat ‘Design methoden in Food’. Ze onderzocht in die periode allerlei design methoden op het ge...
22 oktober 2021
HAS docenten Gerlinde van Santen en Henk-Jan Meijer zijn al jaren jaar actief voor professionals in de Zuivelsector. In september van dit jaar gaan ze de cursus Zuivel...
25 juni 2021
Bedrijven maken allerlei afwegingen bij het maken van een keuze voor de manier waarop ze hun foodproduct op een duurzame manier verpakken. Dit keuzeproces wordt de kom...
24 juni 2021
In drinkwaterleidingen leven allerlei ongewervelde dieren, bijvoorbeeld waterpissebedden (1-10 mm), roeipootkreeftjes (ca 1 mm) en borstelwormen (1 – 100 mm). 3 studen...
14 juni 2021
De afgelopen maanden deed HAS Hogeschool met enkele andere partijen gezamenlijk praktijkonderzoek met 3D geprint voedsel gericht op het verbeteren van de eetbeleving v...
10 juni 2021
Mary van Hoek-Hendriks is hogeschooldocent Food Innovation & Start ups aan HAS Hogeschool waar zij zich bezig houdt met het opleiden, coachen en klaarstomen van studen...
28 mei 2021
Lector Annet Roodenburg van HAS Hogeschool schrijft in een blogserie over voedselkeuzelogo's. In Nederland kregen we in 2006 een voedselkeuzelogo: Het Vinkje (Ik Kies...
20 mei 2021
Lector Annet Roodenburg van HAS Hogeschool schrijft in een blogserie over voedselkeuzelogo's. Maar wie zorgt ervoor dat zo’n voedselkeuzelogo een succes wordt? Hoe zit...
13 mei 2021
Delta Agrifood Business (DAB) heeft in samenwerking met Curio, HAS Hogeschool, REWIN en aangesloten bedrijven een Kennisloket geopend. Bedrijven, startups, studenten,...
10 mei 2021
Lector Annet Roodenburg van HAS Hogeschool schrijft in een blogserie over voedselkeuzelogo's. Maar wie zorgt ervoor dat zo’n voedselkeuzelogo een succes wordt? Hoe zit...
06 mei 2021
Enerzijds zou een voedselkeuzelogo consumenten moeten helpen met begrijpelijke informatie. Anderzijds motiveert het de voedingsmiddelensector tot productverbetering. M...
29 april 2021
Het voedselkeuzelogo Nutri-Score staat in de schijnwerpers. Wie zorgt ervoor dat zo’n voedselkeuzelogo een succes wordt? Is dat de levensmiddelenindustrie of de overheid?
22 april 2021
Gezonde keuzes maken is moeilijk omdat veel producten in de supermarkt ongezond zijn. Maar er wordt aan gewerkt: een Frans voedselkeuzelogo Nutri-Score moet gezond ki...
15 april 2021
Lector Annet Roodenburg van HAS Hogeschool schrijft in een blogserie over voedselkeuzelogo's. Nu we weten hoe het Nutri-Score algoritme werkt, hoe kan die aangepast wo...
08 april 2021
Lector Annet Roodenburg van HAS Hogeschool schrijft in een blogserie over voedselkeuzelogo's. Maar hoe werkt het Nutri-Score algoritme eigenlijk?
01 april 2021
Lector Annet Roodenburg van HAS Hogeschool schrijft in een blogserie over voedselkeuzelogo's. Maar waarom is een voedselkeuzelogo eigenlijk nodig?
25 maart 2021
De foodindustrie wordt geconfronteerd met grote uitdagingen. Meer dan ooit zijn innovaties nodig om de foodindustrie wendbaar en concurrerend te houden. Binnen de curs...
22 maart 2021
De HAS Food Experience 2021 zit erop. Het event vond dit jaar volledig online plaats van 1-5 Maart en werd vanmiddag traditioneel afgesloten met de uitreiking van de j...
05 maart 2021
Nederlanders eten veel te weinig groente. Omdat dit te veranderen is een nieuwe marktbenadering nodig, vindt Herman Peppelenbos, lector Groene Gezondheid van HAS Hoges...
02 maart 2021
Vaccineer eerst de oudere mannen met overgewicht. Dan stromen de ic’s vanzelf leeg.” Vorige week werd dit gezegd door Professor Peter van der Voort, hoofd van de inten...
10 februari 2021
De HAS Food Experience 2021 komt eraan! Het event vindt dit jaar volledig online plaats van 1-5 Maart 2021. Elke dag bieden we een inspirerend programma in het teken v...
02 februari 2021
In de tweede helft van 2020 heeft HAS Hogeschool een uitgebreide marktveldanalyse uitgevoerd in de food- en milieusector. In die analyse zijn, naast een desk- en field...
01 februari 2021
De opleiding Healthy Living van HAS Hogeschool in Venlo bestaat 1 jaar. Net als vorig jaar is de opleiding ook dit studiejaar weer met een volle klas gestart: 35 stude...
23 november 2020
Op de menukaart van restaurant The Green House in Utrecht staan momenteel 3 bijzondere gerechten, bedacht door 4 studenten van de opleiding Food Innovation van HAS Hog...
21 september 2020
HAS Hogeschool houdt op donderdag 4 maart 2021 voor de eerste keer in het Delta Agrifood Business in Bergen op Zoom de workshop Zout- en Suikerverlaging voor de foodse...
14 september 2020
‘Aanstormend talent en gevestigde leiders die zich dagelijks hard maken voor een beter en duurzamer voedselsysteem’. Zo omschrijven initiatiefnemers Slow Food Youth Ne...
07 september 2020
Lars Orson de Jong, student Food Innovation, deed voor het lectoraat Voeding & Gezondheid een vervangende stageopdracht: een onderzoek naar de effecten van de coronacr...
16 juli 2020
HAS Hogeschool doet er alles aan om ervoor te zorgen dat studenten tijdens de coronacrisis zo min mogelijk studievertraging oplopen. Romy Baath werkt mee aan een onder...
07 juli 2020
Studenten van HAS Hogeschool gingen aan de slag met 3D-foodprinting. Centraal bij deze beroepsopdracht staat dan ook hoe de impact van 3D-geprint voedsel getest kan wo...
07 juli 2020
Tijdens de HAS Talkshow 2020 praten onze lectoren: Margje Voeten - lectoraat Innovatieve Biomonitoring, Lenny van Erp - lectoraat Precision Livestock Farming en Herman...
18 juni 2020
Binnen dit overzicht laten we afstudeeropdrachten van studenten van HAS Hogeschool zien die zich specifiek richten op het thema food.
18 juni 2020
Anne-Jeth de Groot, student Food Innovation aan HAS Hogeschool, heeft de Food Innovation Bachelors Award 2020 gewonnen. Dit deed zij met haar babyvoedingsconcept Uk &...
12 juni 2020
Het is inmiddels 4 maanden geleden dat de HAS Food Experience 2020 plaatsvond bij HAS Hogeschool en recent hebben we het jaarboek gelanceerd. Lees ook de speciale HAS...
28 mei 2020
In een brief aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat liet de branchevereniging voor cateraars weten dat cateraars sterker geraakt worden door het coronavir...
19 mei 2020
HAS Hogeschool doet er alles aan om ervoor te zorgen dat studenten tijdens de coronacrisis zo min mogelijk studievertraging oplopen. Zo werken veel studenten die hun s...
18 mei 2020
De nieuwe situatie waarin we leven roept veel vragen op. Ook over voeding. Het wordt langzaam duidelijk dat een gezonde levensstijl invloed heeft op het verloop van ee...
12 mei 2020
Lekker bezig zijn in het zonnetje, met anderen, maar op een veilige afstand. Precies waar veel mensen nu naar op zoek zijn. In de aflevering van Jinek van 20 april hoo...
07 mei 2020
Twee derdejaars HAS studenten werden - zoals vele medestudenten- getroffen door de Covid-19 maatregelen: hun buitenlandse stage kon niet doorgaan. Nu bloggen Maud Maas...
05 mei 2020
HAS-student en gastblogger Maud sprak met Pieter Helfferich van Agriprogress. "Iedereen heeft zich de afgelopen weken aan moeten passen aan het nieuwe normaal. Voor m...
30 april 2020
Plotseling stond de wereld stil. De straten leeg, de lucht strakblauw zonder strepen. 2 derdejaars HAS studenten werden –zoals vele mede studenten- getroffen door de C...
23 april 2020
De gemeente Bergen op Zoom krijgt ruim 7 ton regionale subsidie voor de ontwikkeling van het Dutch Agrifood Business (DAB), het voormalige Suikerlab waarin ook HAS Hog...
30 maart 2020
Een (digitaal) boek vol innovatieve en kansrijke foodprojecten van 4e jaars studenten van HAS Hogeschool. Studenten nemen je op bijzondere wijze mee in hun visie op de...
18 maart 2020
Het project Redhotintercrop – agroforestry chilli heeft tijdens de HAS Food Experience bij HAS Hogeschool de Buitencategorie van de FoodManShip Awards gewonnen. Studen...
04 februari 2020
In het lectoraat Voeding en Gezondheid staat een gezonde voedselomgeving – en dus gezonde voedselkeuzes maken - centraal. Een boeiende uitdaging in onze maatschappij w...
01 januari 2020
Lectoraatgroep Future Food Systems werkt aan interventiestrategieën en nieuwe businessmodellen die de transitie naar duurzame voedselsystemen versnellen. Zo draagt het...
01 januari 2020
Het lectoraat Groene Gezondheid heeft als doelstelling: kennisontwikkeling en kennisverspreiding rond het verhogen van groente- en fruitconsumptie en de gezondheid van...
01 januari 2020
Het lectoraat Eiwittransitie in voeding heeft als primair doel bij te dragen aan de eiwittransitie in Nederland met een focus op plantaardige eiwitten, maar kijkt ook...
01 januari 2020
Het lectoraat Gezonde plant op een vitale en duurzame bodem richt zich op de interactie tussen plant en bodem, waarbij de focus vooral ligt op de interactie tussen de...
01 januari 2020
De opleiding is in september meteen gestart met een volle klas: 32 studenten. Deze instroom laat zien dat gezond leven bij jonge mensen enorm leeft.
16 december 2019
Een interview met Stefan Hermsen, afstudeercoördinator Packaging & Design over de hbo bachelor opleiding Food innovation, specialisatie Packaging & design.
19 november 2019
Lector Antien Zuidberg van het lectoraat Design Methoden in Food hield dinsdag 4 juni 2019 op HAS Hogeschool in Den Bosch haar inaugurele rede met als thema design thi...
12 juni 2019
Dr. Judith van de Mortel, lector Gezonde plant op een vitale en duurzame bodem bij HAS Hogeschool, heeft op 9 mei in Villa Flora in Venlo haar inaugurele rede gegeven....
09 mei 2019
In dit project werken ondernemers samen met kennisinstellingen aan een betere onderbouwing van het effect van nutriënten op het lichaam en de gezondheidswaarde van ver...
19 april 2019
Het lectoraat heeft een methode ontwikkeld om een systeemanalyse te maken die onderliggende oorzaken en structuren blootlegt en ze op al die niveaus aanpakt waardoor h...
05 april 2019
Farm Frites, HAS Hogeschool, Wageningen University & Research en provincie Zuid-Holland gaan gezamenlijk werken aan reductie van broeikasgassen, het stimuleren van duu...
18 maart 2019
Zowel binnen de samenwerking als met CRV als Vitacress Real staat de aansluiting tussen het onderwijs met de praktijk centraal.
11 maart 2019
Het printen van voedsel met een 3D-printer staat nog in de kinderschoenen. Op dit moment zijn het vooral culinaire toepassingen. Wereldwijd zijn echter ondernemers, zo...
08 februari 2019
Het was een spannende strijd dit jaar: de publieksprijs van de FoodManShip Awards tijdens de HAS Food Experience op 5 februari. Uiteindelijk waren er 2 winnaars:
07 februari 2019
Studenten specialisatie Bedrijfsontwikkeling en bedrijfsadvies: "Ze noemde ons de trots van de landbouwsector en gaf aan dat ze het volste vertrouwen heeft voor de inv...
01 februari 2019
Natuurinclusief denken en handelen - waarbij de natuur zo goed mogelijk benut wordt in en rondom het boerenbedrijf – wordt als vast onderdeel opgenomen in het lesprog...
01 februari 2019
Het project Hartstikke Gruun Groenteplakken van oud HAS Hogeschool student Chantal van der Noordt, heeft de Impactprijs Groen Onderwijs 2018 in de categorie hbo gewonnen.
15 januari 2019
Antien doet daarbij onder meer verdiepend onderzoek via afstudeeropdrachten van studenten. In februari start er een afstudeeropdracht met als doel een methode te ontwi...
12 december 2018
Herman Peppelenbos besloot een klas mbo’ers eens te laten uitzoeken hoe ze hun leeftijdsgenoten kunnen bereiken. Dit deed hij bij Helicon: HAS Hogeschool en Helicon zi...
22 november 2018
De focus van deze nieuwe opleiding ligt op het ontwikkelen van innovatieve concepten op het gebied van zowel voeding, leefstijl als leefomgeving om de gezondheid van m...
19 november 2018
Vanwege dit laatste: ‘te veel verzadigd vet’, leek het me interessant om ook eens wat over vet uit te gaan zoeken. Op bezoek dus bij MVO – de ketenorganisatie van de o...
01 november 2018
Het project ‘De Waarden van Groenten en Fruit’ moet ervoor gaan zorgen dat onze gezondheid op wetenschappelijke basis met natuurlijke producten kan worden ondersteund.
29 oktober 2018
De HAS Food Experience van HAS Hogeschool vertegenwoordigt Nederland tijdens de Europese finale van de Europese Awards voor Ondernemerschapsbevordering (EEPA) 2018.
22 oktober 2018
Cateraar Appèl serveerde op woensdag 10 oktober alléén vegetarische én veganistische gerechten. Waarom? Omdat het de Dag van de Duurzaamheid was, de jubileumeditie. Ov...
12 oktober 2018
ProefMei is een culinair en cultureel festival dat zich verbindt aan de streek Brabantse Wal. Het festival wordt sinds 2008 georganiseerd door vrijwilligers van de Sti...
11 oktober 2018
Judith van de Mortel is bij HAS Hogeschool gestart als lector ‘Gezonde plant op een vitale en duurzame bodem’. Dit nieuwe lectoraat richt zich op de interactie tussen...
06 juli 2018
De HAS Food Experience en Day for Change vertegenwoordigen Nederland tijdens de Europese finale van de Europese Awards voor Ondernemerschapsbevordering (EEPA) 2018.
08 juni 2018
Het agrarische voedselbos is een initiatief van de stichting Voedselbosbouw Nederland en wordt gerealiseerd op gronden van Groen Ontwikkelfonds Brabant. Studenten van...
01 juni 2018
Van der Breggen BV is een moderne en professionele onderneming, waar met de grootste zorg stroopwafels en stroopkoeken worden gebakken. Kwaliteit staat bij Van der Bre...
09 april 2018
Het versterkt je spieren, is goed voor huid en haar en het geeft langdurig een verzadigd gevoel: eiwitten hebben tal van gezondheidsvoordelen. Niet verwonderlijk dus d...
07 maart 2018
Bekijk hier voorgaande HAS Food Boek edities van de HAS Food Experience van HAS Hogeschool
28 februari 2018
Voor de HAS Food Experience was 2018 een jaar vol mijlpalen. Op 29-30 januari was de 10e editie van het evenement op HAS Hogeschool waarop vierdejaars studenten innova...
28 februari 2018
Stel: je bent achttien jaar en je studeert aan HAS Hogeschool. Je geniet van het studentenleven en of je wel voldoende fruit en groente eet, daar ben je eigenlijk niet...
10 november 2017
Recent werd het project PULSE goedgekeurd door SIA-RAAK: dit consortium richt zich op de ontwikkeling van hoogwaardige eiwitten-ingrediënten uit peulvruchten.
10 november 2017
Monsters neem je om de kwaliteit te monitoren. Hoe kun je de betrouwbaarheid van monsterresultaten van aardappelen verbeteren? Een onderzoek naar een nieuwe toetsingsm...
19 oktober 2017
Lizanne van Bladel vindt het leuk mensen te verwennen met gezond eten. Toen tijdens haar afstudeertraject Topklas Ondernemen de mogelijkheid voorbij kwam het restauran...
16 oktober 2017
Met een ondernemer een innovatie uitdaging aangaan waarbij de student al z’n talenten kan aanwenden en die getoetst wordt aan duurzame ontwikkeling. Het is een hele mo...
20 juni 2017
Bij VION Ingredients en Laru weten ze het al lang: oude tradities en nieuwe technieken kunnen elkaar prima versterken. En dus werd besloten om het traditionele product...
12 april 2017
Een befaamde Engelse uitspraak luidt: ‘We don’t wanna slice of cake, we want the whole bakery.’ Dat geldt ook voor kennis: die moet verder reiken dan kruimels. Toch sc...
15 februari 2017
Afgestudeerde Food Innovation Anne Lyskawa presenteerde in 2015 op de HAS Food Experience haar concept MeatGreen: een burger die voor de helft uit rundvlees en voor de...
01 september 2016
Henri is een bedrijf dat koelverse soepen, sauzen en maaltijdcomponenten ontwikkelt en produceert. Zij probeert daarbij extra toevoegingen zoals smaakversterkers en co...
07 juni 2016
Fishion Processing BV in Overloon verwerkt verse vis voor de retail. Na de overname van Walraven Visverwerking kreeg Fishion Processing de mogelijkheid om meervallen t...
19 mei 2016
De groenteconsumptie verhogen via producten waar de markt om vraagt. Dat willen Hannah vann Berge en Merel Maas, studenten van de opleiding Food Innovation van HAS Hog...
22 februari 2016
Michael Luesink was voor hij naar HAS Hogeschool kwam al professioneel bezig met eten: hij werkte als chef in verschillende sterrenrestaurants. Hij koos voor een hbo-o...
13 januari 2016
Algen zijn organismen die gebruik maken van fotosynthese voor het produceren van energie. Ze worden gebruikt voor de productie van biodiesel, maar ze produceren ook vo...
24 september 2015
Bayer CropScience Vegetable Seeds creëert op natuurlijke basis nieuwe rassen op groentegebied. Het bedrijf heeft sinds afgelopen najaar een laboratorium dat voor stude...
30 augustus 2015
Twee studenten van HAS Hogeschool maakten voor hun beroepsopdracht duurzaamheid meetbaar. Dit deden zij voor het pilotproject ‘Journey2Sustainability’ van het internat...
30 augustus 2015
Femke van de Klundert twijfelde wel even over haar studiekeuze. Werd het Food Innovation of toch liever Verpleegkunde? Het werd HAS Hogeschool. Toen zij stage liep bij...
30 augustus 2015
StreekSelecties richt zich op de ontwikkeling en distributie van smaakvolle producten van Nederlandse bodem. Ze verzamelen deze producten onder de merknaam GIJS en mak...
22 april 2015