Lectoraten zijn kennisgroepen binnen hogescholen, die op maatschappelijk relevante terreinen de verbinding leggen tussen het onderwijs, de beroepspraktijk en praktijkgericht onderzoek.
Een lectoraat bestaat in de meeste gevallen uit een kenniskring, dat is een groep van docenten en docent-onderzoekers onder leiding van een lector.
Lectoraten hebben meerdere algemene doelen:
versterking van de externe oriëntatie
onderwijsvernieuwing
professionalisering van docenten
versterking van kennisontwikkeling en kenniscirculatie
Het lectoraat Design Methoden in Food richt zich op onderzoek naar design-methoden die ervoor zorgen dat meer food-innovaties met succes de markt halen.
Dit lectoraat legt primair de verbinding tussen het onderwijs, het werkveld en praktijkgericht onderzoek op het gebied van het duurzaam produceren van voedsel zowel nationaal als internationaal.
Het lectoraat Eiwittransitie in voeding heeft als primair doel bij te dragen aan de eiwittransitie in Nederland met een focus op plantaardige eiwitten, maar kijkt ook breder naar wereldwijde toepasbaarheid.
Het lectoraat Groene Gezondheid heeft als doelstelling: kennisontwikkeling en kennisverspreiding rond het verhogen van groente- en fruitconsumptie en de gezondheid van Nederlandse consumenten en de duurzaamheid van de Nederlandse samenleving.
Het lectoraat Gezonde plant op een vitale en duurzame bodem richt zich op de interactie tussen plant en bodem, waarbij de focus vooral ligt op de interactie tussen de bodembiologie en de plant en het gebruiken van deze interactie om de bodem vitaler en duurzamer te maken.
Het lectoraat Healthy Farming richt zich op het aanzwengelen van de dialoog tussen markt, onderzoeker en consument met als doel een nieuwe stap te zetten in de veehouderij van de toekomst.
Het lectoraat heeft tot doel om innovatieve technieken voor biomonitoring toe te passen op concrete maatschappelijke vraagstukken, te valideren én verder mee te ontwikkelen.
Het lectoraat INVIS (Nieuwe eiwitten, insecten en vis, gezond, duurzaam en veilig) werkt aan veterinair gezonde, duurzame en (voedsel)veilige kweeksectoren van insecten en vis.
Het lectoraat levert een bijdrage aan de opschaling van natuurvriendelijke landbouwsystemen. Ook reikt het nieuwe, aanvullende combinaties van landbouw en natuur aan.
Het lectoraat Precicion Livestock Farming richt zich op de dierlijke sector en besteedt vooral aandacht aan onderwerpen waarbij technologie en data in de veehouderij een centrale rol spelen.
Gezonde boodschappen staat centraal in het lectoraat Voeding en Gezondheid. Een boeiende uitdaging in onze maatschappij waarin de toename van overgewicht, obesitas en de hieraan gerelateerde chronische ziekten.
Lectoraatgroep Future Food Systems werkt aan interventiestrategieën en nieuwe businessmodellen die de transitie naar duurzame voedselsystemen versnellen. Zo dragen we bij aan impact op de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDGs) van de Verenigde Naties. We werken in Nederland én internationaal.