1. Home
  2. Bedrijfsopleidingen
  3. Cursus Vleestechnologie en alternatieve eiwitten

Cursus Vleestechnologie en alternatieve eiwitten

In het kort

Van vleesverwerking tot hulpstoffen: alles komt tijdens deze cursus Vleestechnologie en alternatieve eiwitten aan bod. Je inspiratie haal je uit gastcolleges van experts uit de (vlees)industrie. Theorie en praktijk vormen de perfecte combinatie om je verder te ontwikkelen op dit gebied.
Start
29 augustus 2023
Duur
5 maanden
Taal
Nederlands
Investering
€ 2995
Locatie
Den Bosch

Over de cursus

Als professional wil je alles weten over verschillende producten op eiwitbasis. Van 100% dierlijk tot 100% plantaardig en alles wat er tussen in zit. Zo ontdek je de theoretische achtergrond en verbreed je jouw kennis binnen de voedingsmiddelenindustrie.

Wat kun je na de cursus Vleestechnologie en alternatieve eiwitten?

Na het volgen van de cursus Vleestechnologie en alternatieve eiwitten kan jij:

  • De productieprocessen beter herkennen.
  • Betere ingrediëntkeuzes maken en toepassen op basis van functionaliteit.
  • De laatste ontwikkelingen uit de industrie toepassen.

Over de cursus

Inhoud van de cursus

De volgende onderwerpen komen tijdens de cursus aan bod:

  • Grondstoffen (vlees, plantaardige eiwit)
  • De microbiologie en biochemie van de grondstoffen
  • De chemie van de eiwitten en vetten
  • Wet- en regelgeving
  • Kleur, structuur en binding
  • Roken en fermentatie
  • Coatings technologie
  • Alternatieve eiwitten
Voor wie

De cursus Vleestechnologie en alternatieve eiwitten is interessant voor iedereen die werkzaam is in de vlees-, vega- of snackindustrie. Of je nu meer verdieping wilt, jezelf wilt ontwikkelen of op zoek bent naar technische kennis.

Begeleiding

Frank Verkroost is HAS-docent en het vaste gezicht van deze cursus. Frank is docent van de opleiding Voedingsmiddelentechnologie. Daarnaast worden er regelmatig gastcolleges gegeven door experts uit het netwerk van HAS en Meattech. Ook ga je zelf aan de slag in praktijksessies. Dit alles met een ultieme afsluiting van een Meattech challenge waar alles samen komt in een eindopdracht waar een nieuw concept moet worden bedacht, ontwikkeld en gepresenteerd.

In de cursus kreeg ik meer theoretische achtergrond van de vleesindustrie en dat kwam na mijn MBO opleiding levensmiddelentechnologie en een aantal jaar werken goed van pas.
Renate Zumbrink
Applicatie technoloog bij Corbion / Purac

Cursisten & docenten over de cursus Vleestechnologie & Alternatieve Eiwitten

Praktische info

Wat heb je nodig om deze cursus te volgen en wat is nog meer handig om te weten?

Handig om te weten

Start- en cursusdata

De cursus Vleestechnologie en alternatieve eiwitten start op 29 augustus 2023. Je hebt 20 dinsdagavonden les van 17.30 tot 20.45 uur, hiervan zijn 6 avonden practicumavonden. De cursus duurt in totaal 5 maanden en vraagt naast de lesavonden om ongeveer 4,5 uur aan zelfstudie per week.

Toelatingseisen

Voor deze cursus op hbo-niveau heb je tenminste nodig:

  • Een havo- of vwo-diploma (scheikunde en wiskunde zijn een pre), of
  • Een afgeronde mbo-4 opleiding (scheikunde en wiskunde zijn een pre).
  • Werkervaring in de voedingsmiddelenindustrie.
Studiebelasting

De cursus vraagt om ongeveer 4,5 uur per week aan zelfstudie.

Afronding van de cursus

Je sluit de cursus Vleestechnologie en alternatieve eiwitten af met een examen en de presentatie van de Meattech Challenge. Als je een voldoende haalt en minimaal 80% van de lessen hebt gevolgd, ontvang je een certificaat.

Prijsspecificatie
Aanvangsdatum
29 augustus 2023
Investering
€ 2.995,00
excl. BTW

Prijsspecificatie

Cursusprijs
€ 2.950,00
Cateringarrangement
€ 45,00
Totaalprijs
€ 2.995,00
excl. BTW
  • Kosten voor boeken worden los gefactureerd. 
  • Indien een cateringarrangement van toepassing is, wordt dit benoemd. 
  • Opleidingskosten, waaronder lesmateriaal, zijn vrijgesteld van btw. 
  • Alle overige kosten, zoals studiemateriaal en cateringarrangement worden belast met 9% btw.
  • Prijzen zijn onder voorbehoud van indexering.

STAP-budget

Voor deze cursus kun je het STAP-budget aanvragen: een subsidie tot €1.000 van de overheid. 

Vragen? Neem contact met ons op!

Deze cursus wordt mogelijk gemaakt door

  • Logo MeatTech

Andere bekeken ook

Sustainable Development Goals

  • Sustainable Development Goal 2: Geen honger
  • Sustainable Development Goal 9: Industrie, innovatie en infrastructuur
  • Sustainable Development Goal 12: Verantwoorde consumptie en productie