1. Home
  2. Onderzoek
  3. Lectoraten
  4. Lectoraat Voedselproductie in een Circulaire Economie

Lectoraat Voedselproductie in een Circulaire Economie

Het lectoraat Voedselproductie in een Circulaire Economie wil bedrijven in de agrofoodsector in staat te stellen te produceren met een minimale belasting van het milieu en een zo efficiënt mogelijk gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Dit gebeurt voornamelijk door het sluiten van kringlopen en het verduurzamen van productieprocessen.

voedselproductie

Over het lectoraat

Doel

Het doel van het lectoraat Voedselproductie in een Circulaire Economie is bedrijven in de agrofoodsector in staat te stellen te produceren met een minimale belasting van het milieu en een zo efficiënt mogelijk gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Het lectoraat wil niet zozeer zelf innovaties te ontwikkelen, maar inzetten op tools waarmee het verduurzamingsproces gemeten kan worden. 

Onderzoeksagenda

Het lectoraat wil oplossingen ontwikkelen die bijdragen aan de circulariteit van zowel de voedselproductie als de voedselverwerking. Doel is niet zozeer om zelf innovaties te ontwikkelen, maar in te zetten op tools waarmee het verduurzamingsproces gemeten kan worden.  

Met de bedrijven inventariseert het lectoraat praktisch realiseerbare mogelijkheden om de circulariteit van landbouw te verhogen. Het lectoraat vormt een herijking en uitbreiding van het lectoraat Duurzaam Produceren in de Agrifoodsector. 

Subsidieregeling 

Het lectoraat wordt mede gefinancierd vanuit de subsidieregeling Lectoren Kringlooplandbouw van het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA en het ministerie van LNV. De regeling stimuleert een sterkere verbinding tussen hogescholen en andere kennisinstellingen op het gebied van kringlooplandbouw. Onderzoek en innovatie op het gebied van kringlooplandbouw wordt zo versterkt en de beschikbaarheid van goed opgeleid (technisch) talent vergroot. 

Onderzoekslijnen

Het onderzoeksprogramma kent als belangrijkste onderzoekslijnen:  

  • tot waarde brengen van circulariteit 
  • het sluiten van kringlopen 
  • verduurzaming van productieprocessen
  • tegengaan van voedselverspilling in de keten 
Samenwerkingen en maatschappelijke rollen

Het lectoraat werkt onder meer samen met Delta Agrifood Business, Agroproeftuin de Peel, Food Tech Brainport en de Coöperatieve Rabobank. 

Experimenteerruimtes

Het lectoraat richt zich vooral op actuele duurzaamheidsvraagstukken die opgepakt worden in door verschillende experimenteerruimtes in Zuid-Nederland en werkt daarvoor samen met andere kennisinstellingen, bedrijven en overheden. Experimenteerruimtes zijn fysieke plaatsen waar verschillende partners elkaar ontmoeten, vraagstukken oppakken en proeven doen. Denk aan Agro Proeftuin de Peel, Foodtech Brainport en het Delta Agrifood Business. 

Publicaties, kennisproducten en mediaoptredens

Projecten

  • Eiwit van Columbus

    Peulvruchten, zoals veldbonen en lupine, zijn belangrijk voor de eiwittransitie en dragen bij aan duurzame landbouw. Een sterker businessmodel ontwikkelen voor de teelt van Nederlandse peulvruchten, is dan ook het doel van dit tweejarige onderzoeksproject van bedrijven en hogescholen.

  • koe

    Hoe verminder je emissies in de veehouderij?

    Het is van belang dat emissies in de veehouderij worden verminderd en dat groen gasproductie uit mest moet wordt verhoogd. Er is dus een dringende behoefte aan innovatieve oplossingen om dit mogelijk te maken. Biologisch aanzuren is zo’n innovatie, die bovendien snel in de praktijk kan worden gebracht.

  • Diervrije melkeiwitten

    Melkeiwitten produceren zonder koeien. Dat is het doel van dit onderzoeksprogramma. In plaats van melk gebruiken we gist om een duurzame en diervrije eiwitvervanger te creëren met dezelfde voedingswaarde en structuur als melk. We onderzoeken ook hoe deze nieuwe eiwitbron op een verantwoorde manier in de samenleving kan worden ingebed.

  • Fieldlab Circulaire Meststoffen in plantaardige teelten

    In dit tweejarig project werken de 4 groene hogescholen, onder leiding van de HAS, samen met partijen in hun regio om de productie en het gebruik van circulaire meststoffen in kaart te brengen en te stimuleren. Hiermee wordt zowel de huidige generatie ondernemers gestimuleerd, en de toekomstige generatie onderwezen in van rendabele landbouw in een gesloten kringloop.

  • insecten

    Safe insects

    Het lectoraat Voedselproductie in een Circulaire Economie verzamelt met dit project gegevens over voedselveiligheid om de toepassing van wettelijk verboden organische reststromen als substraat voor insectenkweek mogelijk te maken.

  • Voorkomen van voedsel- verspilling in de voedingsindustrie

    Inzicht krijgen in de omvang en oorzaken van voedselverspilling op ketenniveau, met als doel deze verspilling te verminderen. Dit is waar het de afgelopen twee jaar tijdens het project Voorkomen Voedselverspilling in de keten om heeft gedraaid. Het lectoraat Design Methoden in Food heeft zich bezig gehouden met het voorkomen van voedselverspilling binnen de zuivel-, vlees- en AGF-keten.

  • food waste

    ZERO Food Waste Challenge

    Het lectoraat Design Methoden in Food is aanjager van de ZERO Food Waste Challenge dat als doel heeft hbo-studenten bewustmaken van voedselverspilling in scholen, instellingen en in de voedingsindustrie. De live kick-off van de editie van 2023 vond plaats op 12 september 2023 om 18.45 uur.

Afleveringen van Onderzoekspodcast Hart voor Groen over voedselproductie in een circulaire economie

#25 Een carrière in praktijkgericht onderzoek – met Maartje van der Sloot en Jan Meiresonne

We hebben inmiddels al behoorlijk wat lectoren en docentonderzoekers aan de podcasttafel gehad. Allemaal bevlogen experts die op een bepaald moment kozen voor een carrière in onderzoeksland. We zoomen hier graag eens op in.

Wat drijft jonge onderzoekers? Wat maakt onderzoek doen zo leuk? Hoe ervaren ze hun werk tot nu toe? En: hoe zien ze de rest van hun carrière voor zich?

Aan tafel zitten Jan Meiresonne en Maartje van der Sloot, beiden onderzoeker bij HAS green academy.  

#16 De juiste mest op de juiste plek - met Rob Bakker en Daan Adank

Mest is in Nederland al jaren een veelbesproken onderwerp. In deze aflevering zoomen we in op het thema duurzame mestverwerking en toepassing. Aan tafel zitten lector Rob Bakker en docentonderzoeker Daan Adank van het lectoraat Voedselproductie in een Circulaire Economie. Centraal in hun onderzoek op het gebied van mest staat ‘de juiste mest op de juiste plek’.

We hebben het onder meer over de onderzoeksprojecten Fieldlab Circulaire Meststoffen in plantaardige teelten en de Wiki Mest.

Lector

Lectoraatsteam

Gerelateerde lectoraten

  • Lectoraat Eiwittransitie in voeding

    Lectoraat Eiwittransitie in Voeding

    Het lectoraat Eiwittransitie in Voeding wil bijdragen aan de eiwittransitie in Nederland en daarbuiten. Het lectoraat heeft een focus op toepassing van plantaardige eiwitten en verkenning van alternatieve eiwitten zoals cellulaire agricultuur en insecten.

  • toekomstige voedselsystemen

    Lectoraat Future Food Systems

    Het lectoraat Future Food Systems werkt aan interventiestrategieën en nieuwe businessmodellen die de transitie naar duurzame voedselsystemen versnellen. Zo draagt het lectoraat bij aan impact op de Sustainable Development Goals (SDGs) van de Verenigde Naties, zowel nationaal als internationaal.

  • Lectoraat Dierenwelzijn en Technologie

    Het lectoraat Dierenwelzijn en Technologie richt zich op het meten en monitoren van gezondheid, gedrag en welzijn van dieren met behulp van technologie. We werken aan toepassingen van data en sensoren voor verschillende diersoorten en sectoren.

  • Lectoraat Horticulture Technologies

    Lectoraat Horticulture Technologies

    Het lectoraat Horticulture Technologies geeft een boost aan de expertise van HAS green academy rondom hightech tuinbouw. Het bouwt voort op de kennis die is ontwikkeld in het afgeronde lectoraat Innovatieve Teelttechnieken.

  • design-methoden

    Lectoraat Design Methoden in Food

    Het lectoraat Design Methoden in Food doet onderzoek naar design methoden die binnen het hbo gebruikt kunnen worden en resulteren in nieuwe ontwerpen voor gezond en duurzaam voedselkeuzegedrag. Denk daarbij aan voedselproducten, verpakkingen en communicatieuitingen, maar ook aan compleet nieuwe voedselomgevingen en voedselsystemen.