1. Home
 2. Onderzoek
 3. Onderzoeksprojecten
 4. Voorkomen voedselverspilling in de voedingsindustrie

Voorkomen van voedsel- verspilling in de voedingsindustrie

Inzicht krijgen in de omvang en oorzaken van voedselverspilling op ketenniveau, met als doel deze verspilling te verminderen. Dit is waar het de afgelopen twee jaar tijdens het project Voorkomen Voedselverspilling in de keten om heeft gedraaid. Het lectoraat Design Methoden in Food heeft zich bezig gehouden met het voorkomen van voedselverspilling binnen de zuivel-, vlees- en AGF-keten.

De afgelopen twee jaar heeft het lectoraat samengewerkt met het lectoraat Voedselproductie in een circulaire economie (HAS green academy), Aeres Hogeschool, Inholland, HZ University of Applied Sciences en een consortium van 15 instanties.

Resultaten in het kort

In het project hebben we als eerste resultaat op basis van bestaande monitoringstools en in samenwerking met de praktijk een verbeterde monitoringstool met dashboard ontwikkeld. Deze tool is vanaf nu te downloaden en te gebruiken voor voedselproducenten en binnen voedselketens.

Daarnaast hebben we als tweede resultaat de voedselverspillingshotspots (plekken waar voedselverspilling ontstaat) van vier voedselketens in kaart gebracht. De inzichten zijn samengevat interactieve pdf's.

Op basis van de inzichten in de vier voedselketens is er een totaal overzicht van generieke voedselverspillingshotspots opgesteld. Dit overzicht kan gebruikt worden door bedrijven en ketens die graag starten met de analyse en alvast een eerste indicatie willen waar in hun proces mogelijk voedselverspilling plaatsvindt.

Als derde resultaat is een handreiking opgesteld voor partijen die willen werken aan keteninterventies. Deze handreiking biedt een overzicht met mogelijke interventies en tips hoe deze aan te pakken. Sommige interventies op bedrijfsniveau zijn al geïmplementeerd en als business case beschreven in de handreiking.

Tot slot is op basis van alle projectresultaten een docentenhandleiding ontwikkeld waarmee we handvaten bieden aan docenten in het hbo en mbo die deze kennis in hun lessen willen integreren. Alle genoemde resultaten zijn beschikbaar gesteld via Groen Kennisnet en daarnaast is er kennis verspreid tijdens de vele interactieve sessies gedurende het project.

Neem contact op

Verbonden lectoraten

 • design-methoden

  Lectoraat Design Methoden in Food

  Het lectoraat Design Methoden in Food doet onderzoek naar design methoden die binnen het hbo gebruikt kunnen worden en resulteren in nieuwe ontwerpen voor gezond en duurzaam voedselkeuzegedrag. Denk daarbij aan voedselproducten, verpakkingen en communicatieuitingen, maar ook aan compleet nieuwe voedselomgevingen en voedselsystemen.

 • voedselproductie

  Lectoraat Voedselproductie in een Circulaire Economie

  Het lectoraat Voedselproductie in een Circulaire Economie wil bedrijven in de agrofoodsector in staat te stellen te produceren met een minimale belasting van het milieu en een zo efficiënt mogelijk gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Dit gebeurt voornamelijk door het sluiten van kringlopen en het verduurzamen van productieprocessen.