Actuele thema’s in groen onderwijs
Agrarisch ondernemers en adviseurs kunnen vanaf september korte opleidingen volgen rond precisielandbouw, natuurinclusief ondernemen en stikstof. Aeres Hogeschool, HAS...
22 augustus 2022

Agrarisch ondernemers en adviseurs kunnen vanaf september korte opleidingen volgen rond precisielandbouw, natuurinclusief ondernemen en stikstof. Aeres Hogeschool, HAS...
22 augustus 2022
Sandra Gijmink, melkveehouder, volgde de verdiepingscursus stikstof in de landbouw: "Ik kan zélf verbeteracties bedenken en ben niet afhankelijk van een adviseur"
27 juli 2022
Andrea Bakker, adviseur transitie landbouw & milieu bij Natuur en Milieufederatie Limburg volgde de verdiepingscursus stikstof in de landbouw: "Meer inzicht gekregen i...
12 juli 2022
Vanaf 2023 wordt de Omgevingswet van kracht. De Omgevingswet zorgt voor een nieuwe aanpak, waarbij de leefomgeving centraal staat. Bij de vertaling naar de praktijk ro...
11 juli 2022
Hester Schilt is 4e jaars student Food Innovation aan HAS Hogeschool en momenteel aan het afstuderen met haar eigen consumentenmerk Onze Markt. Ze schreef er een bijzo...
11 juli 2022
Vier lectoren van HAS Hogeschool presenteerden op maandag 4 juli tijdens een uitzending vanuit het provinciehuis van de Provincie Noord-Brabant onderzoek uit de verand...
08 juli 2022
Minister Staghouwer van het ministerie van LNV was op 7 juli te gast bij HAS Hogeschool. De minister ging tijdens College Boer in gesprek met studenten over het ‘boere...
07 juli 2022
Om agrarisch ondernemers op weg te helpen bij de omslag naar kringlooplandbouw en een klimaatvriendelijke landbouw stelt de overheid voor het tweede jaar op rij kennis...
07 juli 2022
Ben jij benieuwd hoe collega-kwaliteitsmanagers omgaan met vraagstukken? En wil jij leren hoe kwaliteitsvraagstukken worden aangepakt binnen verwante sectoren? In de l...
05 juli 2022
Een terugblik op de dag: gastlezingen en ook presentaties door studenten van de opleiding Applied Geo-Information Science werden gegeven. Met als hoogtepunt: de openin...
04 juli 2022
Juist omdat er zoveel belanghebbenden zijn, vraagt de bodem om een integrale en systeemgerichte aanpak binnen het betreffende gebied, vanuit een centraal vraagstuk of...
28 juni 2022
Of het nu gaat om een golfbaan of een grasmat in een voetbalstadion waarop gespeeld wordt de kwaliteit moet voor al deze doeleinden hoog zijn. Of zoals Joep Cranenbroe...
22 juni 2022
Uit onderzoek blijkt dat therapie en coaching sessies met honden vaak positieve gevolgen hebben voor de mens. Maar wat is de impact op de hond?
21 juni 2022
HAS Hogeschool neemt structureel deel aan internationale projecten waarin kennisoverdracht, ketendenken en onderwijsvernieuwing centraal staan. Regelmatig verkennen we...
21 juni 2022
De HAS Expo 2022 De HAS Expo draait om wie wij HAS’ers zijn en waar we in geloven: Het creëren van een betere toekomst voor onszelf en de wereld door bij te dragen aan...
16 juni 2022
In de cursus Levensmiddelenmicrobiologie leer je de basis van micro-organismen. Je leert waarom producten kwetsbaar zijn voor bepaalde micro-organismen, hoe je microbi...
09 juni 2022
Het Zwamcijsje is het moderne saucijzenbroodje. De geur, kleur en smaak waarvan je gaat watertanden maar dan plantaardig en met een hoop minder vet. Mendelt Tillema be...
31 mei 2022
Kan natuurinclusieve landbouw van Nederland weer een GIDS-land maken? In het slot van deze blogserie gaat lector Daan Groot in op dit onderwerp.
30 mei 2022
HAS-studenten ontwikkelden voor Hutten catering een rekenmodel om de CO2 van rundvlees te reduceren en deden een mooie aanbeveling om nog duurzamer in te kopen. Een in...
25 mei 2022
Sinds maart 2019 werken de Provincie Zuid-Holland, Wageningen Universiteit, HAS Hogeschool en fritesproducent Farm Frites samen in de Groene Cirkel ‘Duurzame Fritesket...
23 mei 2022
Adviesbureau GetPact en HAS Hogeschool ontwikkelden een paar jaar geleden samen de cursus Packaging Manager. Beide partijen zagen dat projectmanagers die het ontwikkel...
23 mei 2022
Veel steden in Europa hebben te dealen met hittestress. De binnenstad van Tilburg behoort tot de heetste van Europa. Door vergroening wil de gemeente de binnenstad kli...
18 mei 2022
Ontwikkelingen als intensieve landbouw, urbanisatie en klimaatverandering hebben de verscheidenheid aan dier- en plantensoorten ongewenst snel doen afnemen met nadelig...
17 mei 2022
“Je hebt een idee maar je weet helemaal niet of de wereld zo is als jij bedacht hebt. Om dat te ontdekken ga je de markt op, je gaat naar buiten op ontdekkingsreis.”
16 mei 2022
HAS Hogeschool heeft zich als educatiepartner aangesloten bij de Dutch Food Week die van 8 t/m 15 oktober 2022 gehouden wordt. Bestuursvoorzitter Reggy van der Wielen...
10 mei 2022
De cursisten van de avondcursus Vleestechnologie en Alternatieve Eiwitten werd, als onderdeel van de cursus, de Meattech Challenge voorgelegd. De challenge: ontwikkel...
03 mei 2022
In september start de cursus Bakkerijtechnologie aan HAS Hogeschool in Den Bosch. Een cursus waarbij de praktijkgerichte doorvertaling naar het werkveld centraal staat...
03 mei 2022
De afgelopen 2 jaar heeft de overheid agrarisch ondernemerschap actief gestimuleerd en zette samen met het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) in op de ontwik...
03 mei 2022
De consument verwacht niet anders: zuivelproducten zijn veilig, houdbaar en natuurlijk lekker. Maar er komt wel wat kijken bij de bereiding van zuivel, want bederf lig...
02 mei 2022
Docentonderzoeker Leon van Kouwen van HAS Hogeschool is begin dit jaar via de Promotiebeurs voor Leraren van het NWO met een promotietraject gestart gericht op de wate...
28 april 2022
Bedrijven en brancheorganisaties die paardencoaching of therapeutisch paardrijden aanbieden, vinden het welzijn van hun paarden heel belangrijk en willen weten wat de...
08 april 2022
Melkveehouderij Hoeve Boveneind in Herwijnen blijft ook de komende vijf jaar een belangrijke praktijkfaciliteit voor studenten, docenten en docentonderzoekers van HAS...
08 april 2022
Agrarische ondernemers en adviseurs kunnen vanaf 4 april een voucher aanvragen voor een tegemoetkoming in de kosten van een daarvoor geselecteerde cursus of opleiding...
04 april 2022
Boeren, proeftuinen, onderwijsinstellingen waaronder HAS Hogeschool en de overheid zijn samen gestart met het innovatieve project ‘Verbonden Peelproeftuinen voor Slimm...
31 maart 2022
HAS Hogeschool neemt structureel deel aan internationale projecten waarin kennisoverdracht, ketendenken en onderwijsvernieuwing centraal staan. Momenteel participeren...
31 maart 2022
Natuurinclusieve landbouw. Iedereen heeft er de mond van vol. Maar wat is het eigenlijk? In deel 5 van deze blogserie geeft Ruben Burger, projectmanager Imagro en Food...
29 maart 2022
Op 24 maart heeft lector Dr. Ir. Olga Haenen van HAS Hogeschool tijdens een bijzondere SUM-UP meeting afscheid genomen. De bijeenkomst werd gehouden ter ere van de afr...
24 maart 2022
HAS Hogeschool heeft zich ten doel gesteld dat de voedselverspilling binnen haar eigen organisatie uiterlijk in 2030 met 50% verminderd is. 5 studenten deden onderzoek...
18 maart 2022
In de Food Technology Hal van HAS Hogeschool staat sinds kort een gloednieuwe sproeidroger. Het apparaat is het concrete resultaat van een intensieve samenwerking tuss...
18 maart 2022
Docentonderzoeker Martin Perescis van de opleiding Toegepaste Biologie is op 10 februari 2022 gepromoveerd aan de Radboud Universiteit Nijmegen met een onderzoek naar...
04 maart 2022
Kan natuurinclusieve landbouw van Nederland weer een GIDS-land maken? Lees deel 4 van onze blogserie, geschreven door Dr. Martin Scholten.
02 maart 2022
Als het aan de zeven Bossche onderwijsorganisaties en de gemeente ligt, gaan straks alle Bossche studenten, van mbo tot wo, met elkaar aan maatschappelijke vraagstukke...
22 februari 2022
Thijs Brooijmans (21), student aan HAS Hogeschool, is de eerste winnaar geworden van de Adri den Dekker Prijs. De prijs werd door groentefabrikant HAK in nauwe samenwe...
18 februari 2022
Kan natuurinclusieve landbouw van Nederland weer een GIDS-land maken? In deel 3 van deze blogserie gaat oud-lector Roger Engelberts in op dit onderwerp.
17 februari 2022
Studenten Robbin van Arkel, Quincy Brouwer, Koen Schipperen van de opleiding Milieukunde en Naomi Vullers van de opleiding Healthy Living deden de afgelopen 20 weken v...
15 februari 2022
Pablo Schultz, student Food Innovation bij HAS Hogeschool, heeft met zijn concept Bakkie Bruis de Dutch Food Week KickStartShow 2022 gewonnen. Pablo ontwikkelde een sp...
15 februari 2022
Rody van den Heuvel – student Food Innovation bij HAS Hogeschool – heeft de Voedselzuinigheidsaward gewonnen met het project Challenge Beefy Green. De award werd uitge...
08 februari 2022
Klimaatadaptatie in Brabant brengt verschillende uitdagingen met zich mee op het gebied van onder meer natuur, water, biodiversiteit en landbouw. Provincie Noord-Braba...
08 februari 2022
Hybride worsten die de vleesconsumptie helpen reduceren. Maaltijdpakketten voor gezinnen met een lager inkomen en gezondheidsissues. Een fairtrade systeem voor Nederla...
01 februari 2022
Natuurinclusieve landbouw. Iedereen heeft er de mond van vol. Maar wat is het eigenlijk? In deel 2 geeft Harry van Delft, oud-lector Agrofood Marketing zijn visie over...
27 januari 2022
Natuurinclusieve landbouw. Iedereen heeft er de mond van vol. Maar wat is het eigenlijk? En hoe belangrijk is natuurinclusieve landbouw in relatie tot het grote VN-doe...
17 januari 2022
Dr. ir. Ellen Weerman is op 1 januari 2022 gestart met het nieuwe lectoraat ‘Klimaatrobuuste Landschappen: verbinden van landbouw en natuur’ bij HAS Hogeschool en onde...
14 januari 2022
Lector Daan Groot van het inmiddels afgeronde lectoraat Innovatief Ondernemen met Natuur heeft een doorstart gemaakt als lector met een nieuw lectoraat: Verdienvermoge...
13 januari 2022
HAS Hogeschool heeft recent het meerjarige onderzoeksprogramma ‘EU Skills lab Natuurlijk Boeren’ afgerond. Dit programma richtte zich op innovatieve boeren en hun omsc...
21 december 2021
Inger de Bruijn studeert Voedingsmiddelentechnologie bij HAS Hogeschool en liep afgelopen voorjaar stage bij aardappelproducent Lamb Weston Meijer. Zij deed onderzoek...
20 december 2021
Student Tim van Kuppeveld van de opleiding Healthy Living van HAS Hogeschool vergeleek namens het lectoraat Voeding & Gezondheid, het RIVM en het Voedingscentrum ruim...
20 december 2021
HAS Hogeschool heeft 6 nieuwe Engelstalige minors voor hbo-studenten ontwikkeld die inspelen op actuele maatschappelijke vraagstukken in de sector agro, food en leefom...
07 december 2021
Duurzaamheid is een containerbegrip geworden en is voor velen een jungle. Praktische handvatten zijn daarom heel welkom bij duurzaamheidsvraagstukken. Om die reden ont...
06 december 2021
In verband met het vertrek van de huidige programmacoördinator zoekt Groenpact een algemeen programmacoördinator die ervoor zorgt dat Groenpact op koers blijft. De pro...
23 november 2021
IIn opdracht van de IUCN NL, De Vlinderstichting en NIOO-KNAW & Centrum voor Bodemecologie en in kader van het programma Onder het Maaiveld ontwikkelde HAS Hogeschool...
10 november 2021
Op vrijdag 29 oktober werd de samenwerkingsovereenkomst getekend tussen HAS Hogeschool en Holland Innovative. Hiermee bekrachtigen de organisaties elkaar te willen ver...
01 november 2021
De Hippische Monitor 2021 van HAS Hogeschool is uit. De 10e uitgave van het rapport verscheen afgelopen vrijdag en valt in de bus bij alle abonnees van De Hippische On...
01 november 2021
Het lectoraat Innovatieve Biomonitoring van HAS Hogeschool participeert sinds kort in het project ‘Netwerkvorming, kennisuitwisseling en samenwerking rondom landbouw e...
26 oktober 2021
Het verpakken van producten en de begeleiding van het verpakkingsproces hebben een nog prominentere rol in de gehele keten van een product gekregen. Dick Bais van GetP...
25 oktober 2021
Antien Zuidberg startte 3 jaar geleden bij HAS Hogeschool met haar lectoraat ‘Design methoden in Food’. Ze onderzocht in die periode allerlei design methoden op het ge...
22 oktober 2021
HAS Hogeschool werkt al enkele jaren intensief samen met Agro Proeftuin de Peel aan meerjarig onderzoek rondom 2 grote thema’s: de verduurzaming van de bodem en voedse...
22 oktober 2021
Visualiseren waar ter wereld HAS Hogeschool actief is als het gaat om internationale projecten en tevens informatie geven over de projecten zelf. Dat was de wens van h...
18 oktober 2021
De Keuzegids 2022 is uit en HAS Hogeschool stijgt van 3 naar 6 topopleidingen. Een resultaat waar we trots op mogen zijn! Daarnaast zijn we de beste groene hogeschool...
01 oktober 2021
Rob Bakker is sinds 1 september 2021 lector van het nieuwe lectoraat Voedselproductie in een Circulaire Economie bij HAS Hogeschool. Het lectoraat vormt een van de dri...
01 oktober 2021
De akkerbouw staat voor grote uitdagingen: hoe werken we aan kringlooplandbouw? Kunnen we innoveren in bodem & water, productie, afzet of verwerking? Hoe vinden en bin...
22 september 2021
HAS Hogeschool start op 14 september 2021 in samenwerking met de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en de Rabobank de eerste Brabantse Hbo Voedselverspillingsch...
13 september 2021
Het komt regelmatig voor dat een docentonderzoeker van HAS Hogeschool de Promotiebeurs voor Leraren van het NWO toegekend krijgt. De beurs stimuleert hen zichzelf verd...
09 september 2021
HAS Hogeschool was voor haar studenten al enige tijd op zoek naar een bedrijf in de varkenshouderij waar studenten op studiebezoek kunnen gaan en praktijkonderzoek kun...
09 september 2021
Het is niet niks: groenten en fruit zonder krassen of stoten importeren vanuit exotische landen. Wat te groot, te klein, of beschadigd is, voldoet niet langer aan de k...
02 september 2021
Als iemand het lef heeft om het verschil te maken in de branche, dan is het Youri Timmermans (25). De ondernemende student wint met trots de Frans van Leijden Award en...
02 september 2021
Bij het cluster Leefomgeving & Natuur van HAS Hogeschool liep de afgelopen maanden een experimenteel project gericht op studentenbinding. Binnen het project organiseer...
02 september 2021
Directeur Godfried Hijl heeft sinds 1 juni 2021 HAS Hogeschool verlaten, na een 40-jarige carrière bij onze mooie onderwijsinstelling. In dit interview blikt Godfried...
02 september 2021
Managing a Vertical farm is een intensieve Engelstalige cursus waarin cursisten een week lang worden ondergedompeld in de wereld van indoor farming. De cursus wordt d...
26 juli 2021
Wist je dat de meeste wasabi die je eet geen echte wasabi is? Bijna alle wasabi die in Nederland wordt verkocht is een namaakproduct. Deze nepvariant is gemaakt van mi...
15 juli 2021
De Pet Monitor is een rapport over huidige trends en ontwikkelingen binnen de gezelschapsdierensector. De Monitor is geschreven vanuit Trendpanel Gezelschapsdieren; ee...
13 juli 2021
Studenten van de opleiding Veehouderij aan HAS Hogeschool hebben zich verdiept in hittestress bij melkkoeien. In dit afstudeeronderzoek, in opdracht van het lectoraat...
09 juli 2021
Het akkerbouwbedrijf BI-JOVIRA uit Ooltgensplaat in de Zuidwestelijke Delta wil in 2022 één van de duurzaamste vollegrondsgroentebedrijven van Nederland zijn. 4 studen...
09 juli 2021
HAS Hogeschool is sinds afgelopen najaar samenwerkingspartner van het Green Proteïn Excellence Center (GPEC). Het GPEC is een open innovatieplatform gericht op de plan...
09 juli 2021
De projectmanagers die het ontwikkelproces van foodverpakkingen kunnen begeleiden, zijn dun gezaaid. Het zijn vaak grote en kostbare projecten. Dat was reden voor GetP...
28 juni 2021
HAS docenten Gerlinde van Santen en Henk-Jan Meijer zijn al jaren jaar actief voor professionals in de Zuivelsector. In september van dit jaar gaan ze de cursus Zuivel...
25 juni 2021
Interactie en van elkaar leren. Dat is de insteek van het train-de trainerprogramma dat HAS Hogeschool dit voorjaar is gestart met 2 Roemeense universiteiten en hun pa...
24 juni 2021
Bedrijven maken allerlei afwegingen bij het maken van een keuze voor de manier waarop ze hun foodproduct op een duurzame manier verpakken. Dit keuzeproces wordt de kom...
24 juni 2021
HAS Hogeschool scoort op alle kernthema’s bovengemiddeld ten opzichte van het landelijke hbo-gemiddelde. Dat blijkt uit de resultaten van de jaarlijkse Nationale Stude...
23 juni 2021
Bezoek de digitale HAS Expo vanaf nu! Er zijn bijna 170 posters gemaakt, verdeeld over de thema’s agro (dier en plant), food, leefomgeving & natuur en business & onder...
16 juni 2021
In drinkwaterleidingen leven allerlei ongewervelde dieren, bijvoorbeeld waterpissebedden (1-10 mm), roeipootkreeftjes (ca 1 mm) en borstelwormen (1 – 100 mm). 3 studen...
14 juni 2021
Met gepaste trots reikte HAS Hogeschool vandaag de allereerste Frans van Leijden Award uit aan Youri Timmermans, student Bedrijfskunde en agri-foodbusiness van HAS Hog...
10 juni 2021
De afgelopen maanden deed HAS Hogeschool met enkele andere partijen gezamenlijk praktijkonderzoek met 3D geprint voedsel gericht op het verbeteren van de eetbeleving v...
10 juni 2021
Op 21 en 23 september start HAS Hogeschool weer met de cursussen Expert Natuurgras, Hoofdgreenkeeper en Assistent Hoofdgreenkeeper. Cursusleider Sjaak Groen is vanaf d...
08 juni 2021
Onlangs rondde Nico van Eerden (48), adviseur en uitvoerder bij Gildebor in Hengelo, de opleiding Expert Natuurgras van HAS Bedrijfsopleidingen af. Na meerdere managem...
01 juni 2021
Joost van den Borne is lector van het lectoraat Healthy Farming. Vanuit die rol is hij lid van de Taskforce Toekomstbestendige Stallen. Hij schreef er een blogpost over.
31 mei 2021
Mary van Hoek-Hendriks is hogeschooldocent Food Innovation & Start ups aan HAS Hogeschool waar zij zich bezig houdt met het opleiden, coachen en klaarstomen van studen...
28 mei 2021
Het is een zeer interessante tijd voor mensen die betrokken zijn bij de inrichting en het beheer van de groene leefomgeving. Er komen uiteenlopende uitdagingen op hun...
26 mei 2021
HAS Hogeschool start op 31 augustus 2021 in samenwerking met technologisch platform Meattech de vernieuwde cursus Vleestechnologie. Het is een cursus die theorie en pr...
26 mei 2021
Lector Annet Roodenburg van HAS Hogeschool schrijft in een blogserie over voedselkeuzelogo's. In Nederland kregen we in 2006 een voedselkeuzelogo: Het Vinkje (Ik Kies...
20 mei 2021
HAS Hogeschool is vanuit het lectoraat Gezonde plant op een vitale en duurzame bodem betrokken bij het project: ‘Duurzaam bodembeheer’. Steeds meer agrariërs zien door...
14 mei 2021
Lector Annet Roodenburg van HAS Hogeschool schrijft in een blogserie over voedselkeuzelogo's. Maar wie zorgt ervoor dat zo’n voedselkeuzelogo een succes wordt? Hoe zit...
13 mei 2021
Op donderdag 10 juni 2021 – anderhalf jaar na het overlijden van onze dierbare en zeer gewaardeerde collega Frans van Leijden – wordt als eerbetoon aan hem de allereer...
10 mei 2021
Delta Agrifood Business (DAB) heeft in samenwerking met Curio, HAS Hogeschool, REWIN en aangesloten bedrijven een Kennisloket geopend. Bedrijven, startups, studenten,...
10 mei 2021
Lector Annet Roodenburg van HAS Hogeschool schrijft in een blogserie over voedselkeuzelogo's. Maar wie zorgt ervoor dat zo’n voedselkeuzelogo een succes wordt? Hoe zit...
06 mei 2021
Enerzijds zou een voedselkeuzelogo consumenten moeten helpen met begrijpelijke informatie. Anderzijds motiveert het de voedingsmiddelensector tot productverbetering. M...
29 april 2021
HAS Hogeschool bood de afgelopen maanden in samenwerking met Biodiversity in Business aan 15 agrarisch ondernemers de mogelijkheid deel te nemen aan de bedrijfsopleidi...
26 april 2021
Het voedselkeuzelogo Nutri-Score staat in de schijnwerpers. Wie zorgt ervoor dat zo’n voedselkeuzelogo een succes wordt? Is dat de levensmiddelenindustrie of de overheid?
22 april 2021
Bij HAS Hogeschool hebben we vorig studiejaar een onderzoek gedaan naar hoe we ons ondernemerschapsonderwijs kunnen verbeteren. Als vervolg op dit onderzoek brengen we...
20 april 2021
Zijn Virtual Reality (VR) en beleving als onderwijsinstrumenten tijdelijke gadgets of kunnen ze binnen HAS Hogeschool permanent toegevoegde waarde leveren aan onderwij...
19 april 2021
Gezonde keuzes maken is moeilijk omdat veel producten in de supermarkt ongezond zijn. Maar er wordt aan gewerkt: een Frans voedselkeuzelogo Nutri-Score moet gezond ki...
15 april 2021
Ben Flikweert & Miles Bühlmann, Hester Schilt en Youri Timmermans zijn genomineerd voor de Frans van Leijden Award 2021! Dat heeft de jury vandaag bekend gemaakt. Vana...
12 april 2021
Lector Annet Roodenburg van HAS Hogeschool schrijft in een blogserie over voedselkeuzelogo's. Nu we weten hoe het Nutri-Score algoritme werkt, hoe kan die aangepast wo...
08 april 2021
De Raad van Toezicht van HAS Hogeschool in Den Bosch heeft Reggy van der Wielen per 10 mei 2021 benoemd tot voorzitter van het College van Bestuur.
08 april 2021
Lectoraatgroep Future Food Systems van HAS Hogeschool ontwikkelt binnen het gesubsidieerde innovatieprogramma ‘Ruimte voor Landbouw- en Voedseltransitie’ een effectiev...
07 april 2021
Lector Annet Roodenburg van HAS Hogeschool schrijft in een blogserie over voedselkeuzelogo's. Maar hoe werkt het Nutri-Score algoritme eigenlijk?
01 april 2021
Lector Annet Roodenburg van HAS Hogeschool schrijft in een blogserie over voedselkeuzelogo's. Maar waarom is een voedselkeuzelogo eigenlijk nodig?
25 maart 2021
Op donderdag 10 juni 2021 wordt als eerbetoon aan hem de allereerste Frans van Leijden Award uitgereikt tijdens het evenement GROW. Vanaf vandaag gaat de aanmeldproced...
23 maart 2021
De foodindustrie wordt geconfronteerd met grote uitdagingen. Meer dan ooit zijn innovaties nodig om de foodindustrie wendbaar en concurrerend te houden. Binnen de curs...
22 maart 2021
Onze bedrijfsopleidingen en maatwerktrajecten scoren goed op klanttevredenheid. Zo goed zelfs, dat we een 9,8 gekregen hebben bij de recente Cedeo-erkenning.
22 maart 2021
Grodan uit Roermond is officieel benoemd tot partnerbedrijf van HAS Hogeschool in Venlo. Centraal in de samenwerking staat het elkaar versterken door het uitwisselen v...
22 maart 2021
Een projectteam van de hbo-opleiding Applied Geo-Information Science van HAS Hogeschool heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan de doorontwikkeling van de opleiding....
19 maart 2021
Bedwantsen: een plaag die menig hotel- of huiseigenaar doet wakker liggen. Immers, het ongedierte laat zich moeilijk bestrijden en heeft een afschrikwekkend effect op...
15 maart 2021
Eind augustus vorig jaar ging de Engelstalige minor ‘Data science in Agrifood’ voor het eerst van start met 37 grotendeels HAS- en Avans-studenten. Op 28 januari werd...
15 maart 2021
Het Centre of Expertise Groen (CoE Groen) krijgt de SPRONG Groen Subsidie toegekend. Het CoE Groen is erg blij met de toekenning, hiermee krijgt het praktijkgericht on...
08 maart 2021
De HAS Food Experience 2021 zit erop. Het event vond dit jaar volledig online plaats van 1-5 Maart en werd vanmiddag traditioneel afgesloten met de uitreiking van de j...
05 maart 2021
Afstudeerders Jelle Vermue en Jeroen Stegeman van de opleidingen Tuinbouw en Akkerbouw en Applied Geo-Information Science van HAS Hogeschool hebben een proefopzet ontw...
04 maart 2021
Nederlanders eten veel te weinig groente. Omdat dit te veranderen is een nieuwe marktbenadering nodig, vindt Herman Peppelenbos, lector Groene Gezondheid van HAS Hoges...
02 maart 2021
HAS Hogeschool start samen met Avans Hogeschool, het Koning Willem I College in Den Bosch, het Amphia Ziekenhuis in Breda en laboratorium Microvida een pilot om te ond...
12 februari 2021
HAS Hogeschool is vanuit het lectoraat Gezonde plant op een vitale en duurzame bodem betrokken bij het project Plants For Plants. Binnen dit project worden kennis en k...
11 februari 2021
HAS Hogeschool, gemeenten, aannemers, adviesbureaus en de provincie Noord-Brabant werken sinds 5 jaar binnen een Community of Practice (CoP) samen aan vraagstukken op...
11 februari 2021
Vaccineer eerst de oudere mannen met overgewicht. Dan stromen de ic’s vanzelf leeg.” Vorige week werd dit gezegd door Professor Peter van der Voort, hoofd van de inten...
10 februari 2021
Voor vanavond (8 februari 2021) en morgen (9 februari 2021) is door KNMI code geel afgekondigd. Het OV is echter nog behoorlijk ontregeld. Dat betekent dat we ook voor...
08 februari 2021
De HAS Food Experience 2021 komt eraan! Het event vindt dit jaar volledig online plaats van 1-5 Maart 2021. Elke dag bieden we een inspirerend programma in het teken v...
02 februari 2021
In de tweede helft van 2020 heeft HAS Hogeschool een uitgebreide marktveldanalyse uitgevoerd in de food- en milieusector. In die analyse zijn, naast een desk- en field...
01 februari 2021
HAS Hogeschool werkt inmiddels al behoorlijk wat jaren op allerlei vlakken samen met de Gemeente Oss. Eén van de recente projecten waarbinnen de HAS en de gemeente par...
29 januari 2021
Een parking pitch en een heuse Dragons’ Den. Dat waren twee hoogtepunten van de minor Ondernemen & Innoveren die afgelopen najaar plaatsvond bij HAS Hogeschool in Venl...
29 januari 2021
Op 10 januari 2020 overleed zeer onverwacht onze dierbare en zeer gewaardeerde collega Frans van Leijden. Uit dankbaarheid en ter nagedachtenis aan hem is de Frans van...
19 januari 2021
Het lectoraat Innovatieve Biomonitoring van HAS Hogeschool heeft een mooi project in de wacht gesleept met als doel het redden van de tijger aan de voet van de Himalay...
15 januari 2021
Ook in 2021 staat het innovatieve event GROW op de agenda. Op 10 juni 2021 zullen Limburgse studenten die een link met agrofood hebben zowel op de Brightlands Campus G...
15 januari 2021
HAS Hogeschool in Venlo heeft 7-8 januari 2021 een Hackathon of Hope gehouden. Tweedejaars HAS-studenten ontmoetten ieder uur van de hackaton online in totaal circa 80...
11 januari 2021
Stefan Scheeve is ruim een jaar geleden afgestudeerd aan de opleiding Management van de Leefomgeving bij HAS Hogeschool. Zijn afstudeeropdracht deed hij via de Communi...
08 januari 2021
Het bedrijfsleven én beroepsonderwijs gaan het Delta Agrifood Business (DAB) in Bergen op Zoom structureel ondersteunen om de agrofoodsector verder op de kaart te zett...
05 januari 2021
Voor HAS Hogeschool is de gezondheid van studenten, cursisten, medewerkers en bezoekers heel belangrijk. Daarom volgen we de ontwikkelingen rondom het coronavirus op d...
15 december 2020
"Zodra de schemering het wint van de dag kijk ik dan ook graag (met slechte ogen) naar de vleermuizen die bij mij de straat wat insecten-armer maken..."
07 december 2020
Jaap Willems is practicumbegeleider bij de opleiding Toegepaste Biologie. Regelmatig blogt hij over allerlei biologie-onderwerpen. In deze Biologieblog: De grootoorvle...
07 december 2020
Als HAS Hogeschool nemen we normaal gesproken regelmatig deel aan internationale handelsmissies om te ontdekken welke kansen er in het buitenland liggen voor ons als k...
04 december 2020
Vanuit onze rol als opleiders van de toekomstige generatie agrariërs zien wij het als onze taak om agrarische ondernemers te ondersteunen in de transitie naar een duur...
27 november 2020
Onlangs is de Waterschans van Bergen op Zoom, gelegen aan de oude havenmonding en onderdeel van de West-Brabantse waterlinie, helemaal opgeknapt. Bij de werkzaamheden...
26 november 2020
Onder de vlag van de Nationale Wetenschapsagenda start een breed consortium van 30 wetenschappers uit het wo en hbo samen met een groot aantal bedrijven, NGO’s en inno...
24 november 2020
De opleiding Healthy Living van HAS Hogeschool in Venlo bestaat 1 jaar. Net als vorig jaar is de opleiding ook dit studiejaar weer met een volle klas gestart: 35 stude...
23 november 2020
Zeven jaar geleden werd binnen HAS Hogeschool HAS International Projects (HIP) in het leven geroepen als centraal coördinatiepunt voor internationale projecten. Inmidd...
09 november 2020
Vandaag herdenken Franse scholen de moord op Samuel Paty. De vlaggen op de gebouwen van HAS Hogeschool hangen daarom halfstok. Hiermee staat de HAS stil bij het belang...
02 november 2020
De Hippische Monitor 2020 van HAS Hogeschool is uit. De 9e uitgave van het rapport verscheen op vrijdag 30 oktober 2020. In een jaar waarin alles anders is, geldt dat...
30 oktober 2020
HAS Hogeschool, Farm Frites, Wageningen University en de provincie Zuid-Holland werken samen aan de reductie van broeikasgassen, het stimuleren van duurzame energie en...
27 oktober 2020
HAS Hogeschool is volgens de Keuzegids Hbo 2021 de 3e beste middelgrote hogeschool van Nederland. Bij Elsevier 'Beste studies 2020' staan we dit jaar op de 6e plek bij...
12 oktober 2020
Studenten Luc van Dijk en Ruud van Olst van de opleiding Tuinbouw en akkerbouw onderzochten voor hun afstudeeropdracht onder begeleiding van docent Willem Jan van de K...
05 oktober 2020
Dick Pouwels (1969), vertrekt per 1 januari 2021 als voorzitter van het College van Bestuur van HAS Hogeschool. Dick Pouwels wordt voorzitter van het College van Bestu...
01 oktober 2020
CRV heeft het veel gehanteerde handboek ‘Beslissen van kalf tot koe’ vernieuwd en opnieuw uitgebracht. Op 1 oktober presenteerde de coöperatie voor rundveeteelt het bo...
30 september 2020
De hbo-opleiding Geo Media & Design van HAS Hogeschool wordt Applied Geo-Information Science. Het is een logisch gevolg van de doorontwikkeling van de opleiding die si...
24 september 2020
Op de menukaart van restaurant The Green House in Utrecht staan momenteel 3 bijzondere gerechten, bedacht door 4 studenten van de opleiding Food Innovation van HAS Hog...
21 september 2020
HAS Hogeschool houdt op donderdag 4 maart 2021 voor de eerste keer in het Delta Agrifood Business in Bergen op Zoom de workshop Zout- en Suikerverlaging voor de foodse...
14 september 2020
Jaap Willems is practicumbegeleider bij de opleiding Toegepaste Biologie. Regelmatig blogt hij over allerlei biologie-onderwerpen. Deze keer: De gierzwaluw.
07 september 2020
‘Aanstormend talent en gevestigde leiders die zich dagelijks hard maken voor een beter en duurzamer voedselsysteem’. Zo omschrijven initiatiefnemers Slow Food Youth Ne...
07 september 2020
Bij HAS Hogeschool wordt op 7 en 8 september het studiejaar 2020-2021 officieel geopend. Ondanks de coronamaatregelen die het begin van dit studiejaar zo anders maken...
04 september 2020
HAS Hogeschool doet er alles aan om ervoor te zorgen dat studenten tijdens de coronacrisis zo min mogelijk studievertraging oplopen. Zo werken veel studenten die hun s...
20 augustus 2020
Activiteiten van Stichting HAS Kennistransfer worden vanaf 1 juni aangestuurd door Stichting HAS Opleidingen. Zowel leveranciers als klanten merken hier in de praktijk...
16 juli 2020
De Provincie Limburg en de Regio Noord-Limburg hebben met het Rijk een akkoord bereikt over de Regio Deal Noord-Limburg. HAS Hogeschool is betrokken bij het thema ‘tal...
16 juli 2020
Lars Orson de Jong, student Food Innovation, deed voor het lectoraat Voeding & Gezondheid een vervangende stageopdracht: een onderzoek naar de effecten van de coronacr...
16 juli 2020
Eind april kregen 13 agrarisch ondernemers hun certificaat voor de cursus Zelfstandig professioneel natuurondernemer niveau 3. De cursus is onderdeel van het cursuspro...
14 juli 2020
In februari startten bij HAS Hogeschool 210 beroepsopdrachten (BO’s), het grootste aantal dat ooit tegelijk begon. Toen de coronacrisis uitbrak, werd ál het onderwijs...
13 juli 2020
De cursus Zuiveltechnologie wordt al jaren met veel succes door tientalen cursisten doorlopen. Wat is nu de toegevoegde waarde van deze cursus voor iemand werkzaam in...
13 juli 2020
De nieuwe website van het living lab Schouwen-Duiveland is live. De website is hét digitale trefpunt waar agrariërs, kennisinstellingen en overheid elkaar vragen kunne...
10 juli 2020
Bioplastics worden gezien als duurzame oplossing voor plastics gemaakt van fossiele brandstoffen. Maar wat zijn eigenlijk bioplastics? Moeten ze bij het plastic afval...
10 juli 2020
Op donderdag 18 juni 2020 vond de derde editie van het eindevenement voor afstuderende student-ondernemers van HAS Hogeschool plaats: HAS Bloeiend. Vanwege corona was...
10 juli 2020
De eerste blog van Jaap Willems gaat over het vinden, beschrijven en benoemen van levende dingen, zoals de zwarte roodstaart.
09 juli 2020
Goed opgeleide professionals zijn onmisbaar voor de innovatie en het succes in de groene sector. Hoe HAS Hogeschool daaraan bijdraagt? We spraken erover met Anouk van...
07 juli 2020
Toen begin maart de coronacrisis uitbrak, zijn we als HAS Hogeschool volledig overgestapt van fysiek naar online onderwijs. De enorme inzet en flexibiliteit van alle H...
07 juli 2020
HAS Hogeschool doet er alles aan om ervoor te zorgen dat studenten tijdens de coronacrisis zo min mogelijk studievertraging oplopen. Romy Baath werkt mee aan een onder...
07 juli 2020
Studenten van HAS Hogeschool gingen aan de slag met 3D-foodprinting. Centraal bij deze beroepsopdracht staat dan ook hoe de impact van 3D-geprint voedsel getest kan wo...
07 juli 2020
Jaap Willems is practicumbegeleider bij de opleiding Toegepaste Biologie. Regelmatig blogt hij over allerlei biologie-onderwerpen. In deze 1ste Biologieblog: De zwarte...
26 juni 2020
Op 18 juni hielden we de 1ste editie van de HAS Expo, een kennisexpositie waarmee wij aan alle HAS’ers en het werkveld lieten zien wat we in huis hebben aan kennis en...
23 juni 2020
Hoe is het om te werken of te studeren bij HAS Hogeschool in coronatijd? We namen afgelopen mei onder zowel medewerkers als studenten een enquête af. De resultaten van...
22 juni 2020
HAS Hogeschool is toegetreden tot een uniek netwerk van boerenorganisaties, bedrijven, kennisinstellingen, natuur- en milieuorganisaties en overheden. Dit netwerk, ge...
19 juni 2020
Anne-Jeth de Groot, student Food Innovation aan HAS Hogeschool, heeft de Food Innovation Bachelors Award 2020 gewonnen. Dit deed zij met haar babyvoedingsconcept Uk &...
12 juni 2020
HAS Hogeschool staat dit jaar op de 8e plek in de duurzaamheidsranking Sustainabul. Het project 'HAS Kas volledig energieneutraal' uitgevoerd door studenten Milieukund...
29 mei 2020
Het is inmiddels 4 maanden geleden dat de HAS Food Experience 2020 plaatsvond bij HAS Hogeschool en recent hebben we het jaarboek gelanceerd. Lees ook de speciale HAS...
28 mei 2020
De HAS Food Experience is niet het enige evenement waar onze studenten te zien zijn. Vanwege de coronacrisis zijn er momenteel geen ‘live’ evenementen, maar we hopen d...
28 mei 2020
Aan media-aandacht geen gebrek voor de HAS Food Experience. Verschillende vakbladen en regionale media schreven over onze studenten en/of brachten ze prachtig in beeld.
27 mei 2020
Ten tijde van de HAS Food Experience ontdekken veel studenten dat hun concept of project de aandacht trekt van de foodsector. Soms is er zoveel belangstelling dat stud...
27 mei 2020
De eiwittransitie, ofwel de overstap van dierlijk naar plantaardig eiwit, is al een tijdje gaande. Ook de coronacrisis wakkert de discussie over vlees weer flink aan....
26 mei 2020
Overal op de wereld waar je komt zijn ze wel te vinden. De producten van The Coca-Cola Company. Kirsten van Zandwijk is werkzaam bij Coca-Cola Nederland. Zij is onder...
21 mei 2020
In een brief aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat liet de branchevereniging voor cateraars weten dat cateraars sterker geraakt worden door het coronavir...
19 mei 2020
Bij de overname van een familiebedrijf staan jonge boeren voor grote uitdagingen en dat vraagt om goede advisering en begeleiding. Een zevental hogescholen gaat onderz...
19 mei 2020
HAS Hogeschool doet er alles aan om ervoor te zorgen dat studenten tijdens de coronacrisis zo min mogelijk studievertraging oplopen. Zo werken veel studenten die hun s...
18 mei 2020
De nieuwe situatie waarin we leven roept veel vragen op. Ook over voeding. Het wordt langzaam duidelijk dat een gezonde levensstijl invloed heeft op het verloop van ee...
12 mei 2020
Lekker bezig zijn in het zonnetje, met anderen, maar op een veilige afstand. Precies waar veel mensen nu naar op zoek zijn. In de aflevering van Jinek van 20 april hoo...
07 mei 2020
Twee derdejaars HAS studenten werden - zoals vele medestudenten- getroffen door de Covid-19 maatregelen: hun buitenlandse stage kon niet doorgaan. Nu bloggen Maud Maas...
05 mei 2020
HAS Hogeschool onderzoekt hoe wij ons ondernemersonderwijs kunnen verbeteren. Uitgangspunt daarbij is de ‘leefwereld’ van de student: tegen welke vraagstukken loopt hi...
04 mei 2020
HAS Hogeschool is afgelopen najaar een onderzoek gestart om te kijken hoe wij ons ondernemersonderwijs kunnen verbeteren. Uitgangspunt daarbij is de ‘leefwereld’ van d...
04 mei 2020
Student Toegepaste Biologie Manon Verijdt en begeleidend docent René Quinten vertellen in dit interview uitgebreid over het vierdejaars traject Betekenisvol Ondernemen.
04 mei 2020
HAS-student en gastblogger Maud sprak met Pieter Helfferich van Agriprogress. "Iedereen heeft zich de afgelopen weken aan moeten passen aan het nieuwe normaal. Voor m...
30 april 2020
Plotseling stond de wereld stil. De straten leeg, de lucht strakblauw zonder strepen. 2 derdejaars HAS studenten werden –zoals vele mede studenten- getroffen door de C...
23 april 2020
In samenwerking met de HAS in ’s-Hertogenbosch organiseerde de Rabobank (kring Midden-Brabant) de afgelopen maanden een speciale training voor met name jonge tuinders.
06 april 2020
HAS Hogeschool houdt op 15 april 2020 van 15.00-21.00 uur een online open dag voor scholieren. Vanwege het coronavirus zijn de fysieke open dagen van 21 en 25 maart ko...
06 april 2020
De gemeente Bergen op Zoom krijgt ruim 7 ton regionale subsidie voor de ontwikkeling van het Dutch Agrifood Business (DAB), het voormalige Suikerlab waarin ook HAS Hog...
30 maart 2020
Het College van Bestuur heeft met ingang van 14 maart 2020 de reisinstructies voor studenten die naar het buitenland willen afreizen aangepast.
14 maart 2020
HAS Hogeschool in Venlo hield donderdag 13 februari samen met Museum Van Bommel Van Dam een bijzonder diner: het Inspiratiediner. Een mix van studenten, docenten en pa...
06 maart 2020
Een gezonde bodem is een basisvoorwaarde voor het verbouwen van voedsel, het in stand houden van de biodiversiteit en het leveren van diensten zoals waterbuffering en...
06 maart 2020
HAS Hogeschool, ZLTO, het Nederlands Centrum voor Mestverwaarding (NCM) en provincie Noord-Brabant hebben recent het programma Brabant Bemest Beter gelanceerd. Dit pro...
06 maart 2020
De astronaut André Kuipers ziet zichzelf als ambassadeur van de aarde en kwam daarover vertellen als collegetourgast tijdens de uitreiking van de Impactprijs Groen Ond...
17 februari 2020
Patricia de Cocq (HAS Hogeschool), Peter van Kemenade (Vebego) en Bas Wijbenga (Vebego) bekrachtigen de samenwerking tussen HAS Hogeschool en Vebego.
11 februari 2020
Het project Redhotintercrop – agroforestry chilli heeft tijdens de HAS Food Experience bij HAS Hogeschool de Buitencategorie van de FoodManShip Awards gewonnen. Studen...
04 februari 2020
De leden voelen zich nauw verbonden met HAS Hogeschool, maar een gepaste afstand is noodzakelijk om de toezichthoudende taak goed te kunnen uitoefenen.
23 januari 2020
Om Frans te eren reiken wij vanaf nu jaarlijks de Frans van Leijden Award uit aan een HAS-student die zich onderscheidt door durf, vindingrijkheid, ondernemerschap en...
17 januari 2020
Het project HNT: Gas erop! is bedoeld om telers een nieuwe impuls te geven op weg naar Het Nieuwe Telen (HNT) en de mindset op basis van kennis en kunde bij te stellen.
09 januari 2020
De cursus is bedoeld voor professionals die werkzaam zijn in de voedingsmiddelen- of toeleverende industrie en die willen begrijpen hoe de voedingsproducten op industr...
09 januari 2020
De opleiding is in september meteen gestart met een volle klas: 32 studenten. Deze instroom laat zien dat gezond leven bij jonge mensen enorm leeft.
16 december 2019
De varkenstractor. In een mobiele stal leven 2 varkens. Zij worden ingezet voor vleesproductie én bodembewerking. De bijzondere constructie wakkert gesprekken over voe...
12 december 2019
Halverwege 2019 ontwikkelden 2 studenten Dier- en veehouderij praktische tools, die melkveeklanten van Vitelia helpen bij het maken van goede keuzes ter verbetering va...
09 december 2019
Afgestudeerde Pim Vingerhoets heeft een soort knipperlichtrelatie met HAS Hogeschool. In 2015 studeerde hij af aan de opleiding Toegepaste Biologie en deed vervolgens...
03 december 2019
Janina Panning is 24 jaar oud, Duitse en net afgestudeerd aan de opleiding International Food & Agribusiness (IFA) op HAS Hogeschool. En sinds 1 oktober is ze gestart...
02 december 2019
Studenten van HAS Hogeschool ’s-Hertogenbosch hebben in opdracht van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (kinderafdeling) haalbaarheidsonderzoek gedaan naar de mogelijkheden v...
21 november 2019
Een interview met Stefan Hermsen, afstudeercoördinator Packaging & Design over de hbo bachelor opleiding Food innovation, specialisatie Packaging & design.
19 november 2019
Albert Vermuë heeft een brede ervaring in de agrofood- en leefomgevingssector en is goed verbonden met een belangrijk deel van het werkgebied van de HAS: de Zuidwestel...
14 november 2019
Via een online videoplatform verspreidt Food Tech Brainport regelmatig video’s gericht op de laatste trends met betrekking tot de wereld van food en technologie. Ook d...
14 november 2019
Volgens de Dean van Meru University of science and technology (MUST) Professor Romanus, zijn de gevolgen van klimaatverandering zeer zichtbaar in Kenya. Daarom laat hi...
11 november 2019
Paletti Growers is officieel benoemd tot partnerbedrijf van HAS Hogeschool in Venlo.
05 november 2019
Bij Elsevier 'Beste studies 2019' staan we dit jaar op de 6e plek bij de specialistische hogescholen.
05 november 2019
HAS Hogeschool was op 10 oktober één van de 34 ondertekenaars van het convenant Gebiedsgericht samenwerken in Waterpoort 2020-2023 in het Cosun Innovation Center in Di...
22 oktober 2019
Het team van HAS Hogeschool dat zich richt op de Zuidwestelijke Delta zetelt in het Suikerlab in Bergen op Zoom, dat sinds kort de officiële naam Delta Agrifood Busine...
22 oktober 2019
ABAB Accountants en Adviseurs heeft een speciaal HAS CarrièrePad voor startende werknemers die hun opleiding volgden bij HAS Hogeschool.
21 oktober 2019
Judith van de Mortel, Lector Gezonde plant op een vitale en duurzame bodem van HAS Hogeschool: “Het is goed dat kinderen zich bewust worden dat een gezonde bodem van b...
21 oktober 2019
Eerder vandaag ontvingen wij enorm veel reacties naar aanleiding van de ‘eet-geen-vlees’ actie van onze cateraar die zij van Wakker Dier hebben overgenomen. Hier wille...
04 oktober 2019
De veehouderij staat op dit moment vol in de aandacht en er liggen veel uitdagingen. HAS Hogeschool wil hierop inspelen door binnen de opleiding de focus volledig op v...
27 september 2019
De focus ligt dit jaar op een onderzoek naar de publieke opinie. Daaruit blijkt dat Nederland Paardenland kan leunen op een groot draagvlak onder Nederlanders.
13 september 2019
Bij HAS Hogeschool vond op woensdag 11 september2019 de inspirerende startbijeenkomst plaats van de nieuwe minor bij de opleiding ‘Management van de Leefomgeving’. In...
11 september 2019
Aan de hand van het thema Verwondering riep ze alle studenten op ambassadeur te worden van de kringlooplandbouw. “Diep oude kennis op”, zei ze. “Bedenk nieuwe methoden...
10 september 2019
Inmiddels zijn lectoren Lenny van Erp (Precision Livestock Farming) en Antien Zuidberg (Design Methoden in Food) van HAS Hogeschool gelinkt aan de Engelse professoren...
03 september 2019
De vier Nederlandse groene hogescholen (Aeres Hogeschool, Hogeschool Van Hall Larenstein, Inholland en HAS Hogeschool) gaan de komende 4 jaar gezamenlijk praktijkgeric...
27 augustus 2019
Suze van Paassen en Remie Sturme – beiden net afgestudeerd aan de Engelstalige opleiding Business Management in Agriculture & Food – werkten afgelopen half jaar aan ee...
17 juli 2019
Margje Voeten is sinds 1 juli 2019 de lector van het nieuwe lectoraat Innovatieve Biomonitoring.
09 juli 2019
Als partner van HAS Hogeschool fungeert het centrum op het gebied van duurzaamheid en innovatie in de paardensport en hippische sector.
08 juli 2019
Marien de Bakker is docent bij HAS Hogeschool en is daarnaast gedetacheerd bij de GrowCampus als programmamanager bij het Datalab Agri-food. In die laatste functie ric...
04 juli 2019
Deze cursus start in september 2019 en vindt plaats in de omgeving Dodewaard/Opheusden. In dit gebied zitten veel grote boomkwekers: vaak grote bedrijven met jonge, am...
04 juli 2019
Voor de 8e keer werd op 20 juni bij HAS Hogeschool het jaarlijkse HAS Year Event gehouden mét de uitreiking van de HAS Awards in 4 categorieën: Jong & Ondernemend, Duu...
20 juni 2019
Hoe ziet de toekomst van de Brabantse agrofood eruit? Een brandende vraag waar geen pasklaar antwoord op is. Want we kunnen nu eenmaal niet in de toekomst kijken en de...
17 juni 2019
Een groep van 6 vierdejaars studenten van de opleiding Management van de Leefomgeving van HAS Hogeschool deed afgelopen voorjaar voor de Stichting Schone Polder onderz...
17 juni 2019
De studenten Margriet, Roel, Laury en Lisa ontwikkelden een keuzemenu, waarbij een klant kiest voor een wafel verrijkt met 195 gram groenten, 21 gram eiwitten, 12 gram...
13 juni 2019
Lector Antien Zuidberg van het lectoraat Design Methoden in Food hield dinsdag 4 juni 2019 op HAS Hogeschool in Den Bosch haar inaugurele rede met als thema design thi...
12 juni 2019
Studenten van de opleidingen Toegepaste Biologie en Dier- en veehouderij deden vorig jaar voor Arla Foods Nederland een afstudeeronderzoek naar het behoud en het verde...
07 juni 2019
Hij start op 15 augustus 2019 en daarmee is het college, dat naast Erwin bestaat uit Liz Chermin (lid) en Dick Pouwels (voorzitter), weer voltallig en klaar voor de to...
03 juni 2019
De SustainaBul is een studenteninitiatief dat duurzaamheid binnen onderwijs bekroont en waar jaarlijks een duurzaamheidsranglijst uitrolt.
27 mei 2019
GROW is een ontmoetingsplaats voor onderwijs en arbeidsmarkt in de agro & foodsector. HAS-studenten wonnen met hun concept Local Hieros een prijs.
24 mei 2019
De netwerksite voor HAS-relaties is een platform voor alumni, medewerkers en 2e t/m 4e jaars-studenten. Je kunt er terecht voor het vinden of plaatsen van stages, vaca...
21 mei 2019
Studenten van de opleidingen Toegepaste Biologie en Tuinbouw en akkerbouw werken het komende jaar binnen verschillende afstudeeropdrachten aan een onderzoek met als do...
17 mei 2019
Het eerste echte Vital Forest is een feit. Het Vital Forest is een ruimte waar medewerkers én studenten even tot zichzelf kunnen komen met als doel stressreductie.
13 mei 2019
Dit deed ze op een bijzondere manier: alle genodigden gingen met een denkbeeldige tijdmachine vooruit naar het jaar 2030 waar ze Judith ontmoetten.
10 mei 2019
HAS Hogeschool docent Maarten van Eeuwijk gaat halfjaarlijks een week naar de Egerton University in Kenia om docenten/coaches daar te trainen in ondernemerschaps- en c...
07 mei 2019
De Europese aanbesteding voor het nieuwe SIS werd recent afgerond. De opdracht is gegund aan het bedrijf CACI, het nieuwe systeem heet OSIRIS. Op 15 april 2019 tekende...
25 april 2019
De excursie was onderdeel van een internationale uitwisseling binnen het HAS onderzoeksprogramma Skills Lab Natuurlijk Boeren.
25 april 2019
Het is stil op het erf van Hendrikx van de Laak in Lottum, een dorp vlakbij Venlo. Er staan enkele auto’s, dus gewerkt wordt er zeker, maar er is geen mens of dier te...
24 april 2019
Drie studenten van de opleidingen Geo, Media & Design en Management van de Leefomgeving van HAS Hogeschool werken momenteel binnen hun afstudeeropdracht voor de Provin...
24 april 2019
In dit project werken ondernemers samen met kennisinstellingen aan een betere onderbouwing van het effect van nutriënten op het lichaam en de gezondheidswaarde van ver...
19 april 2019
Er wordt volop gezocht naar alternatieven voor in de grond telen. Een van die alternatieven is het telen op water. In het kader van het programma ‘Teelt de grond uit’...
17 april 2019
HAS Hogeschool werkt nauw samen met verschillende partners in de Zuidwestelijke Delta. CZAV is er daar een van. Vorig jaar onderzochten 2 studenten Tuinbouw en Akkerbo...
17 april 2019
Ondernemers kunnen in het kader van het programma LimburgAgrofood een kennistraject volgen en zich tijdens een korte cursus in een bepaald onderwerp verdiepen, hun ken...
16 april 2019
Het lectoraat heeft een methode ontwikkeld om een systeemanalyse te maken die onderliggende oorzaken en structuren blootlegt en ze op al die niveaus aanpakt waardoor h...
05 april 2019
Op donderdag 28 maart 2019 had bij HAS Hogeschool in ‘s-Hertogenbosch de diploma uitreiking van de opleiding Assistent Hoofdgreenkeeper plaats. Maar liefst 10 cursiste...
29 maart 2019
HAS Hogeschool en verschillende lokale Rabobanken hebben recent hun samenwerking vernieuwd én geïntensiveerd. Niet alleen banken uit heel Brabant maar ook uit Limburg...
26 maart 2019
Farm Frites, HAS Hogeschool, Wageningen University & Research en provincie Zuid-Holland gaan gezamenlijk werken aan reductie van broeikasgassen, het stimuleren van duu...
18 maart 2019
Na een spannende strijd is tijdens op 15 maart tijdens de Dutch Masters 2019 de Dutch Masters Innovation Award uitgereikt aan Camarillo Oko. De jury roemde de beleving...
18 maart 2019
Zowel binnen de samenwerking als met CRV als Vitacress Real staat de aansluiting tussen het onderwijs met de praktijk centraal.
11 maart 2019
Op woensdag 13 februari werden voor de uitbreiding de percelen op de proeflocatie uitgemeten. Marnix Bakermans, namens de regio bestuurlijk trekker van de transitie va...
07 maart 2019
HAS Hogeschool en Hogeschool Zeeland werken samen in het Living Lab Schouwen-Duiveland aan vraagstukken rondom zout, zoute en zilte teelten. Tijdens de excursie kregen...
06 maart 2019
Frans van Leijden (HAS Hogeschool), Michel Bouts (Waterschap Limburg), Judith van de Mortel (HAS Hogeschool) en Har Frenken (Waterschap Limburg) ondertekenden deze wee...
28 februari 2019
Afgelopen najaar werd bekend dat lector Daan Groot op nummer 75 staat in de 10e editie van de Duurzame 100 van Trouw. Hij stond al enkele jaren op de longlist en nu he...
14 februari 2019
Kalveren zijn de melkkoeien van de toekomst. Een succesvolle kalveropfok levert veel voordelen op: minder milieubelasting, lagere kosten en een meer duurzame melkkoe....
14 februari 2019
Het printen van voedsel met een 3D-printer staat nog in de kinderschoenen. Op dit moment zijn het vooral culinaire toepassingen. Wereldwijd zijn echter ondernemers, zo...
08 februari 2019
Het was een spannende strijd dit jaar: de publieksprijs van de FoodManShip Awards tijdens de HAS Food Experience op 5 februari. Uiteindelijk waren er 2 winnaars:
07 februari 2019
September 2008. Maar liefst 66 studenten en 10 medewerkers starten met de nieuwe opleiding Toegepaste Biologie. Ze weten waar ze aan beginnen, zijn flexibel en durven...
01 februari 2019
Studenten specialisatie Bedrijfsontwikkeling en bedrijfsadvies: "Ze noemde ons de trots van de landbouwsector en gaf aan dat ze het volste vertrouwen heeft voor de inv...
01 februari 2019
Natuurinclusief denken en handelen - waarbij de natuur zo goed mogelijk benut wordt in en rondom het boerenbedrijf – wordt als vast onderdeel opgenomen in het lesprog...
01 februari 2019
Etensrestenfeestjes, zero waste apps, voedseldeelinitiatieven, korte en lange documentaires, eindeloze media- en sociale mediacampagnes - het lijkt erop dat de wereld...
31 januari 2019
Nederland is 2e geworden op de ranglijst buitenlands studieland in Europa en 7e ter wereld, volgens de nieuwe ranglijst die door het zoekportaal voor hoger onderwijs,...
29 januari 2019
Peter Korsten van Botany studeerde in 1993 af aan de opleiding Tuinbouw en akkerbouw bij HAS Hogeschool en richtte 15 jaar geleden Botany op, een bedrijf dat producten...
25 januari 2019
Het was afgelopen zomer een van de 16 winnaars van de ontwerpprijsvraag Brood en Spelen: het project De Natuurakker. 2 studenten van HAS Hogeschool deden hun afstudeer...
17 januari 2019
Het project Hartstikke Gruun Groenteplakken van oud HAS Hogeschool student Chantal van der Noordt, heeft de Impactprijs Groen Onderwijs 2018 in de categorie hbo gewonnen.
15 januari 2019
Het is niet voor niets dat de richting wordt gekoppeld aan Bedrijfskunde en agri-foodbusiness in Venlo. De paardensector is van groot economisch belang in Limburg: de...
15 januari 2019
HAS Hogeschool, Heijs Food Products, Wageningen UR en Marks & Spencer werkten sinds 2015 in een groot 3-jarig Europees onderzoek samen aan de ontwikkeling van een inno...
11 januari 2019
De Hippische Innovatie Award is onderdeel van het Dutch Masters Innovation Seminar, een initiatief van HAS Hogeschool, Ondernemerslift+ en The Dutch Masters. Deze awar...
27 december 2018
Een groep van zes 70-plussers uit de omgeving van ’s-Hertogenbosch kwamen naar de HAS Hogeschool vestiging in Den Bosch om samen met onze studenten hun gezamenlijke pa...
17 december 2018
Antien doet daarbij onder meer verdiepend onderzoek via afstudeeropdrachten van studenten. In februari start er een afstudeeropdracht met als doel een methode te ontwi...
12 december 2018
Voor gemeenten bestaat niet echt een structureel platform om kennis en ervaringen op het gebied van beheer openbare ruimte te delen. Ze werken binnen dit thema wel vee...
07 december 2018
Naast studiereizen naar Polen en Brussel, waar een bezoek wordt gebracht aan het Europees Parlement, gaan studenten aan de slag met het maken van een exportplan.
04 december 2018
Tijdens de Dutch Pet Conference op 12 november is de Pet Monitor 2018 gepresenteerd. Dit is een rapport dat ingaat op de huidige trends en ontwikkelingen binnen de gez...
04 december 2018
De HAS-minor Biobased Economy richtte zich inhoudelijk op het vervangen van fossiele grondstoffen door plantaardige grondstoffen en dan met een focus op de agrofoodsec...
04 december 2018
Na de indrukwekkende TED Talk van inmiddels oud-student Dominique Troisfontaine (Bedrijfskunde en agri-foodbusiness) 2 jaar geleden op TEDx Venlo en Martine van der Me...
27 november 2018
Met de Certhon Spectrometer zal de HAS in de indoor farms niet meer sturen op percentages, maar op het daadwerkelijke lichtniveau (gemeten in micromol per vierkante me...
22 november 2018
Herman Peppelenbos besloot een klas mbo’ers eens te laten uitzoeken hoe ze hun leeftijdsgenoten kunnen bereiken. Dit deed hij bij Helicon: HAS Hogeschool en Helicon zi...
22 november 2018
HAS Hogeschool krijgt subsidie van het Regieorgaan SIA voor het project ‘Smart vangkooien voor beverratbestrijding’. Vierdejaars studenten Toegepaste Biologie gaan kom...
22 november 2018
De focus van deze nieuwe opleiding ligt op het ontwikkelen van innovatieve concepten op het gebied van zowel voeding, leefstijl als leefomgeving om de gezondheid van m...
19 november 2018
HAS Hogeschool houdt jaarlijks meerdere open dagen en dit jaar komt daar voor het eerst een Online Open Day bij: op 3 december om 12.00 uur. Deze online open dag is En...
09 november 2018
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brachten dinsdag 16 oktober 2018 een streekbezoek aan Schouwen-Duiveland en Tholen. Onze 3e jaars studenten Geo Media & Desi...
06 november 2018
Vanwege dit laatste: ‘te veel verzadigd vet’, leek het me interessant om ook eens wat over vet uit te gaan zoeken. Op bezoek dus bij MVO – de ketenorganisatie van de o...
01 november 2018
Welke werkwijzen en concepten kunnen natuurinclusieve landbouw stimuleren? Deze vraag legden Museum van Bommel van Dam, Gemeente Venlo, HAS Hogeschool, Natuur en Milie...
30 oktober 2018
Het project ‘De Waarden van Groenten en Fruit’ moet ervoor gaan zorgen dat onze gezondheid op wetenschappelijke basis met natuurlijke producten kan worden ondersteund.
29 oktober 2018
Bij de hbo-opleiding Toegepaste Biologie van HAS Hogeschool geldt voor het studiejaar 2019-2020 een numerus fixus van maximaal 240 studenten voor de vestigingen Venlo...
22 oktober 2018
De HAS Food Experience van HAS Hogeschool vertegenwoordigt Nederland tijdens de Europese finale van de Europese Awards voor Ondernemerschapsbevordering (EEPA) 2018.
22 oktober 2018
Egerton University (Kenia) en HAS Hogeschool tekenden op 28 september een Memorandum of Understanding (MoU) voor verdere samenwerking tussen Egerton University en HAS...
12 oktober 2018
Cateraar Appèl serveerde op woensdag 10 oktober alléén vegetarische én veganistische gerechten. Waarom? Omdat het de Dag van de Duurzaamheid was, de jubileumeditie. Ov...
12 oktober 2018
Bart Faassen Tegelen en Faassen-Hekkens starten een samenwerking met HAS Hogeschool in Venlo. De beide bedrijven zijn in 90 jaar tijd uitgegroeid van kleine specialist...
12 oktober 2018
ProefMei is een culinair en cultureel festival dat zich verbindt aan de streek Brabantse Wal. Het festival wordt sinds 2008 georganiseerd door vrijwilligers van de Sti...
11 oktober 2018
Het rapport is samengesteld uit verschillende onderzoeken die HAS Hogeschool jaarlijks in samenwerking met het Trendpanel Paard uitvoert en bijeenbrengt. De focus lag...
11 oktober 2018
HAS Hogeschool staat evenals in 2016 en 2017 ook dit jaar in de top 2 bij Elsevier en de Keuzegids als het gaat om studenttevredenheid en onderwijskwaliteit.
08 oktober 2018
Boerenkool. Is er een Nederlandser product in het groenteschap? Misschien komt het door onze wisselende seizoenen dat wij Nederlanders er zo dol op zijn.
25 september 2018
Praktijkonderzoek in stallen is leuk en interessant, maar er gaat veel mis. Dat lees je niet in de tijdschriften, maar alle onderzoekers weten het: ‘anything that can...
20 september 2018
Het Open Datalab AgriFood op de Bossche Grow Campus gaat van start. Deze week maakte het EU-programma OPZuid bekend dat dit project de beoogde subsidie ontvangt. Partn...
20 september 2018
Sinds 10 januari 2012 heeft de gemeente Amersfoort een nieuw bomenbeleid. Om invulling te geven aan dit beleid zijn twee studenten van HAS Hogeschool gevraagd om een i...
19 september 2018
Donderdag 20 september start bij de Rabobank in Zaltbommel de incompanytraining Bedrijfskunde voor de Tuinbouw Bommelerwaard. 18 ondernemers nemen deel aan de bedrijfs...
18 september 2018
Een vernieuwde, duurzame en daardoor toekomstbestendige legpluimveesector waar ondernemers een goede boterham kunnen verdienen. Dat is het doel van het meerjarige proj...
17 september 2018
Ook in Nederland hadden we er afgelopen zomer last van. Door de extreme droogte en de zeer lage waterstand op de grote rivieren nam de verzilting van de bodem en het w...
13 september 2018
HAS Alumnus Zef Soogelee heeft zijn eigen bedrijf in vleesrunderen, kerstbomen en accommodatieverhuur op natuurlijke wijze laten groeien op basis van afzet.
10 september 2018
Reinier Stoutjesdijk en Frank Vermue zitten beiden in het 4e en tevens laatste jaar van de opleiding Tuinbouw en akkerbouw aan HAS Hogeschool in Den Bosch. Die interes...
26 augustus 2018
HAS Hogeschool biedt voor het eerst de online Engelstalige cursus ‘Meat technology in the Netherlands’ aan voor professionals uit de wereldwijde vleessector. De online...
13 juli 2018
De Taskforce Gezond Eten met Ouderen presenteerde begin deze maand de resultaten van haar werkzaamheden aan staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS). De opdracht van de Ta...
11 juli 2018
Op dinsdag 19 juni j.l. organiseerde Aeres Hogeschool Almere in samenwerking met HAS Hogeschool alweer de 5e editie van het symposium Geotrends in Almere. Daar present...
09 juli 2018
Judith van de Mortel is bij HAS Hogeschool gestart als lector ‘Gezonde plant op een vitale en duurzame bodem’. Dit nieuwe lectoraat richt zich op de interactie tussen...
06 juli 2018
De Bossche Bol, de Limburgse Vlaai en nu ook de Bergse Puddingkoek. Het team dat de derde- en vierdejaars activiteiten van HAS Hogeschool in de Zuidwestelijke Delta ve...
03 juli 2018
De glastuinbouwsector in de grensregio Vlaanderen - Nederland heeft een zeer hoge productiviteit, is innovatief en neemt de tweede plaats in als exporterende regio ter...
03 juli 2018
Studenten van alle leerjaren en van verschillende opleidingen van HAS Hogeschool doen onderzoek op weidevarkenshouderij Den Elshorst. Dit is het eerste bedrijf in Nede...
18 juni 2018
Voor de 7e keer werd op 14 juni bij HAS Hogeschool het jaarlijkse HAS Year Event gehouden mét de uitreiking van de HAS Awards in 4 categorieën: Jong & Ondernemend, Duu...
14 juni 2018
De HAS Food Experience en Day for Change vertegenwoordigen Nederland tijdens de Europese finale van de Europese Awards voor Ondernemerschapsbevordering (EEPA) 2018.
08 juni 2018
Als lector Precision Livestock Farming bij HAS Hogeschool doe ik veel onderzoek naar het gebruik van sensoren in de veehouderij en op het moment ben ik samen met stude...
07 juni 2018
Het agrarische voedselbos is een initiatief van de stichting Voedselbosbouw Nederland en wordt gerealiseerd op gronden van Groen Ontwikkelfonds Brabant. Studenten van...
01 juni 2018
De eerste fase is net afgerond en de tweede fase is alweer van start: de partners van het initiatief ‘Korte Keten 2.0 – Lokaal en Digitaal’ stomen gestaag door met op...
18 mei 2018
RIVM heeft een rapport uitgebracht waarin de onafhankelijke Commissie Criteria Productverbetering adviseert om de verschillende systemen die de samenstelling van leven...
26 april 2018
Lekker een potje voetballen op het sportveld. Of een balletje slaan op de golfbaan. Dan heb je goed gras nodig dat ook goed blíjft. Een uitdaging voor beheerders. Chem...
24 april 2018
Studenten inspireren om met creatieve oplossingen te komen voor actuele problemen. Dat was de insteek tijdens de inspiratiedagen van de opleiding Management van de Lee...
24 april 2018
Stel je eens even een citroen voor: het is een zonnige, opvallende, vrolijke vrucht, glanzend met kleine ronde puntjes. De citroen trekt meteen alle aandacht naar zich...
23 april 2018
De chrysantenteelt heeft behoefte aan grootschalige innovatie. De ontwikkeling naar hogere belichting en intensiever telen heeft de sector afhankelijk gemaakt van ener...
19 april 2018
Het Feed Design Lab wil de diervoedersector vernieuwen en verduurzamen en het lab is een leer- én proeffabriek in een. HAS Hogeschool is een van de founding fathers va...
12 april 2018
Van der Breggen BV is een moderne en professionele onderneming, waar met de grootste zorg stroopwafels en stroopkoeken worden gebakken. Kwaliteit staat bij Van der Bre...
09 april 2018
Het gebied de Nieuwe Warande is gesitueerd ten noordoosten van Tilburg tussen de kernen Udenhout en Berkel-Enschot. In het gebied bevinden zich 25 volwaardige agrarisc...
03 april 2018
Het bedrijf Nova Lignum is opgericht om duurzame innovaties binnen het productieproces en de teelt van gewassen te ontwikkelen, rendabel te krijgen en te vermarkten. H...
03 april 2018
Indoor Brabant, HAS Hogeschool en Ondernemerslift+ hebben tijdens Indoor Brabant het Innovatie & Acceleratie Platform gelanceerd. Dit platform brengt hippische onderne...
12 maart 2018
HAS-Alumnus Voedingsmiddelentechnologie Kitty Smeeten startte haar eigen bedrijf induurzame chocolade: Hands Off My Chocolate.
08 maart 2018
Het versterkt je spieren, is goed voor huid en haar en het geeft langdurig een verzadigd gevoel: eiwitten hebben tal van gezondheidsvoordelen. Niet verwonderlijk dus d...
07 maart 2018
Voor de HAS Food Experience was 2018 een jaar vol mijlpalen. Op 29-30 januari was de 10e editie van het evenement op HAS Hogeschool waarop vierdejaars studenten innova...
28 februari 2018
Als je afgelopen jaar bij het biologielab in de kas van HAS Hogeschool binnenliep, was er een grote kans dat je hem tegenkwam. Bioloog Anas Shoureh uit Syrië had namel...
26 februari 2018
In de week dat ze hun afstudeeropdracht moeten presenteren, willen Cas Wilting en Luuk Coopmans ook nog best even tijd maken om voor een artikel wat te vertellen over...
23 februari 2018
Ze gingen in 2015 voor eerst en inmiddels is het een jaarlijkse traditie in januari: de excursie van tweedejaars studenten Bedrijfskunde en agri-foodbusiness en Busine...
23 februari 2018
2 orkanen waarvan er een tot de zwaarste ooit in de Atlantische oceaan behoort. En vervolgens zomaar ineens oog in oog staan met het koningspaar en een presentatie aan...
20 februari 2018
Peter heeft samen met zijn 2 broers een rozenkwekerij in Ethiopië. De kassen in Nederland verhuren ze. Wel gebruiken ze nog een loods voor het logistieke proces en daa...
19 februari 2018
De gebroeders Van de Hoeven hebben een methode ontwikkeld om kaas te verwerken tot een krokant product. Dit product – Kicks genaamd – is te gebruiken als snack of als...
14 februari 2018
Nederland heeft veel kennis over de paddenstoelenteelt. De internationale markt kijkt naar ons als het gaat om expertise op het gebied van teelt, gewasbescherming, oog...
06 februari 2018
Collegevoorzitter Dick Pouwels van HAS Hogeschool en vice chancellor David Llewellyn van Harper Adams University uit Edgmond in Groot-Brittannië ondertekenden dinsdag...
01 februari 2018
Op dinsdag 30 januari 2018 opende HAS Hogeschool voor de 10e keer haar deuren voor de HAS Food Experience. Tijdens deze 10e editie presenteerden 4e-jaars HAS-studenten...
31 januari 2018
Olga Haenen, senior onderzoeker bij Wageningen Bioveterinary Research in Lelystad, is sinds 1 januari 2018 de lector van het nieuwe lectoraat Nieuwe eiwitten, insecte...
22 januari 2018
Er wordt op dit moment door studenten volop aan gesleuteld: de Slimme Pluimvee Assistent voor vleeskuikenstallen. Hoe de kippenrobot er uiteindelijk uit gaat zien, is...
18 januari 2018
Antien Zuidberg, hogeschooldocent en coördinator opleidingsprogramma Food Innovation is vanaf 1 maart 2018 de lector van het nieuwe lectoraat Design Methoden in Food....
15 januari 2018
De Fresh Academy in Vietnam is officieel van start gegaan. Nederlandse én Vietnamese partners zijn de afgelopen 3 jaar druk geweest met het opzetten van dit praktische...
12 januari 2018
Provimi B.V. is een internationale leverancier van dierenvoeding. De historie gaat ruim 85 jaar terug en kenmerkt zich door een sterke focus op kwaliteit. Des te meer...
09 januari 2018
HAS Hogeschooldocent Voedingsmiddelentechnologie Thieu Gubbels blikt terug op 40 jaar dienstverband.
10 november 2017
Aanloop van jeugd naar een manege is, met name in landelijke provincies, niet vanzelfsprekend. Ondernemers doen er goed aan zich te verdiepen in andere doelgroepen, bi...
10 november 2017
Stel: je bent achttien jaar en je studeert aan HAS Hogeschool. Je geniet van het studentenleven en of je wel voldoende fruit en groente eet, daar ben je eigenlijk niet...
10 november 2017
Recent werd het project PULSE goedgekeurd door SIA-RAAK: dit consortium richt zich op de ontwikkeling van hoogwaardige eiwitten-ingrediënten uit peulvruchten.
10 november 2017
Binnen het project SCOUT (Sensoric data Catching Of highly Useful Terabytes) gaan verschillende hogescholen met vragen over sensortechnologie in de plantenteelt aan de...
10 november 2017
Monsters neem je om de kwaliteit te monitoren. Hoe kun je de betrouwbaarheid van monsterresultaten van aardappelen verbeteren? Een onderzoek naar een nieuwe toetsingsm...
19 oktober 2017
Lizanne van Bladel vindt het leuk mensen te verwennen met gezond eten. Toen tijdens haar afstudeertraject Topklas Ondernemen de mogelijkheid voorbij kwam het restauran...
16 oktober 2017
HAS Hogeschool is in de Keuzegids Hbo 2018 net als vorig jaar uitgeroepen tot 2e beste middelgrote hogeschool van Nederland als het gaat om studenttevredenheid en onde...
26 september 2017
Met een ondernemer een innovatie uitdaging aangaan waarbij de student al z’n talenten kan aanwenden en die getoetst wordt aan duurzame ontwikkeling. Het is een hele mo...
20 juni 2017
Het is rustig op de parkeerplaats van Royal Cosun Biobased Products in Roosendaal. Het bedrijf van Cosun zit op de derde verdieping van een kantoorgebouw naast het nat...
19 juni 2017
Giel van der Leest, Tijmen Vink en Thomas Groot zijn in 2016 afgestudeerd aan de opleiding Geo Media & Design. Samen met nog 11 andere studenten vormen zij de eerste l...
02 mei 2017
Sinds 1 mei 2016 is Lenny van Erp lector van het lectoraat Precision Livestock Farming bij de HAS Hogeschool. Met een brede lach, twinkelende ogen en vol enthousiasme...
24 april 2017
Bij VION Ingredients en Laru weten ze het al lang: oude tradities en nieuwe technieken kunnen elkaar prima versterken. En dus werd besloten om het traditionele product...
12 april 2017
Henri B.V. is een producent van hoogwaardige kant-en-klare soepen, sauzen en maaltijden. Het in Drunen gevestigde familiebedrijf besteedt veel aandacht aan duurzame pr...
12 april 2017
In opdracht van Revalidatiecentrum De Tolbrug heeft HAS Kennistransfer een ontwerp, beheerplan en directiebegroting gemaakt voor een revalidatietuin, sportveld en oefe...
05 april 2017
18% van de Nederlandse huishoudens heeft een hond, staat in de monitor Feiten & Cijfers Gezelschapsdierensector 2015. Dat is ruim 1,5 miljoen honden. Tegenwoordig word...
27 maart 2017
Dalco Food B.V. vervaardigt vlees- en vegetarische producten. Een struikelblok is de lozing van eiwitten en vetten. De afvalwaterkosten zijn immers aanzienlijk. Bovend...
14 maart 2017
Een befaamde Engelse uitspraak luidt: ‘We don’t wanna slice of cake, we want the whole bakery.’ Dat geldt ook voor kennis: die moet verder reiken dan kruimels. Toch sc...
15 februari 2017
HAS Hogeschool start in mei 2017 met een gloednieuwe cursus over insectenproductie voor food en feed.
19 januari 2017
HAS Hogeschool voert samen met ZLTO een reeks beroepsopdrachten uit waarvan de resultaten moeten leiden tot een bodempaspoort als hulpmiddel om te werken aan het behou...
15 december 2016
Joshua van Wersch woont met zijn ouders in een voormalige boerderij in het Zuid-Limburgse Mechelen. En hoewel hij niet direct een agrarische achtergrond heeft in de zi...
01 december 2016
Student Ken Arts van de opleiding Geo Media & Design van HAS Hogeschool heeft de Esri Young Scholars Award 2016 van Nederland gewonnen. De award is een initiatief van...
12 september 2016
Afgestudeerde Food Innovation Anne Lyskawa presenteerde in 2015 op de HAS Food Experience haar concept MeatGreen: een burger die voor de helft uit rundvlees en voor de...
01 september 2016
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bevordert de publieke gezondheid en een schoon en veilig leefmilieu. De samenwerking met HAS Hogeschool kwam e...
01 september 2016
Wat de impact van een beroepsopdracht kan zijn op de strategie van een bedrijf bewijst Veromatic. Het bedrijf maakte na afloop van de opdracht een transitie door van k...
01 september 2016
De verduurzaming van wereldwijde agrofoodketens, dat is waar de opleiding International Food & Agribusiness in een notendop om draait. Dit studiejaar levert de opleidi...
06 juli 2016
Texplor Benelux is een bedrijf gespecialiseerd in lekdetectie op 3 gebieden: milieu, bouw en civiel. Ook voeren ze geofysische onderzoeken uit om de bodemopbouw in te...
06 juli 2016
HAS Hogeschool, Heijs Food Products, Wageningen UR Livestock Research en Wageningen UR Food & Biobased Research en Marks & Spencer werken sinds februari 2015 samen aan...
30 juni 2016
Vasteplantenkwekerij Lucassen is een partnerbedrijf van HAS Hogeschool, locatie Venlo. Het bedrijf is al 3 generaties in de familie en werd door de broers Pieter en Ma...
27 juni 2016
Een live webcast om op afstand een kijkje te kunnen nemen op een boerenbedrijf en een app waarmee kinderen spelenderwijs kennismaken met verschillende dieren uit de ve...
09 juni 2016
Henri is een bedrijf dat koelverse soepen, sauzen en maaltijdcomponenten ontwikkelt en produceert. Zij probeert daarbij extra toevoegingen zoals smaakversterkers en co...
07 juni 2016
Fishion Processing BV in Overloon verwerkt verse vis voor de retail. Na de overname van Walraven Visverwerking kreeg Fishion Processing de mogelijkheid om meervallen t...
19 mei 2016
Een vrouw die brouwt. Dat is afgestudeerde Food Innovation Janneke Pieters. En dat niet alleen. Samen met vriendin Mary-jane Snelders begint zij een brewpub op een uni...
18 april 2016
Friet is tijdloos populair bij grote groepen mensen. Het wordt veel gebruikt in restaurants en cafetaria’s. Maar wie friet gaat afhalen, wordt geregeld geconfronteerd...
12 april 2016
Stadslandbouw kent verschillende maatschappelijke baten. Zo verhoogt het de sociale cohesie en het woongenot in een buurt. De openbare ruimte wordt aantrekkelijker en...
06 april 2016
HAS Hogeschool heeft de afgelopen jaren een aantal beroepsopdrachten uitgevoerd voor Nedap, een Nederlands technologiebedrijf dat elektronische systemen ontwikkelt voo...
31 maart 2016
De groenteconsumptie verhogen via producten waar de markt om vraagt. Dat willen Hannah vann Berge en Merel Maas, studenten van de opleiding Food Innovation van HAS Hog...
22 februari 2016
HAS Hogeschool werkt sinds de start van het Centre of Expertise Open Teelten samen met OCI Nitrogen, marktleider in minerale stikstof meststoffen. OCI ontsluit veel ke...
22 februari 2016
Duurzaamheid staat in de spotlights. Wat ooit het terrein was van pioniers, wordt steeds meer gemeengoed. Dat brengt nieuwe eisen en verwachtingen met zich mee, zowel...
17 februari 2016
Studenten van de opleiding Management van de Leefomgeving van HAS Hogeschool waren vorig jaar voor hun afstuderen betrokken bij de herinrichting van het schoolplein va...
29 januari 2016
Michael Luesink was voor hij naar HAS Hogeschool kwam al professioneel bezig met eten: hij werkte als chef in verschillende sterrenrestaurants. Hij koos voor een hbo-o...
13 januari 2016
Sinds februari 2014 werkt HAS Hogeschool samen met de NSFO (Nederlandse schapen- en geitenfokkersorganisatie) aan de bestrijding van rotkreupel bij schapen en voorlich...
16 december 2015
In opdracht van de gemeente ’s-Hertogenbosch kregen 3 studenten van de opleiding Toegepaste Biologie voor hun afstuderen de opdracht een ecologische stadsvisie te ontw...
16 december 2015
De diervoedersector vernieuwen en verduurzamen. Dat is de ambitie van Feed Design Lab in Wanssum. Dit doet het lab via samenwerken met partners in haar netwerk, door h...
15 december 2015
Als eerste stadion ter wereld zet de Amsterdam ArenA geavanceerde technologie in om de conditie van de grasmat te meten. Via geavanceerde meettechnieken, zoals inzet v...
19 oktober 2015
Sinds begin 2015 doen HAS Hogeschool, Botany en Philips Horticulture LED Solutions samen onderzoek naar meerlagenteelt in een hypermoderne tuinbouwfaciliteit: BrightBo...
19 oktober 2015
Bierbrouwer Bavaria is het op een na oudste familiebedrijf in Nederland. In totaal werken er ongeveer 1000 mensen voor Bavaria, in binnen- en buitenland. Onder leiding...
24 september 2015
Algen zijn organismen die gebruik maken van fotosynthese voor het produceren van energie. Ze worden gebruikt voor de productie van biodiesel, maar ze produceren ook vo...
24 september 2015
Kaas maken. Wie weet nog hoe dat moet in Nederland? Ondanks het feit dat Nederland een echt kaasland is, zijn er niet veel mensen die nog weten hoe het proces van kaas...
08 september 2015
HAS Hogeschool heeft begin 2015 samen met melkveehouder Wilfred de Bruijn nieuwe praktijkfaciliteiten voor studenten op ‘Hoeve Boveneind’ in Herwijnen gebouwd, het m...
08 september 2015
Bayer CropScience Vegetable Seeds creëert op natuurlijke basis nieuwe rassen op groentegebied. Het bedrijf heeft sinds afgelopen najaar een laboratorium dat voor stude...
30 augustus 2015
De gemeente Oss is een stedelijke kern met veel industrie waar de hele agrofoodketen aanwezig is. Continu zoekt de gemeente naar nieuwe manieren om haar regio te vers...
30 augustus 2015
Lamb Weston is een wereldspeler op het gebied van friet- en aardappelspecialiteiten en al jaren een goede samenwerkingspartner van HAS Hogeschool. Vorig jaar was het b...
30 augustus 2015
Begin 2014 nam een aantal Brabantse organisaties het initiatief om de Peelrandbreuk in de gemeente Gemert-Bakel zichtbaar te maken. De Peelrandbreuk is een geologisch...
30 augustus 2015
Twee studenten van HAS Hogeschool maakten voor hun beroepsopdracht duurzaamheid meetbaar. Dit deden zij voor het pilotproject ‘Journey2Sustainability’ van het internat...
30 augustus 2015
Om de internationale handelspositie te verbeteren, wil de Keniaanse regering investeren in onderwijsprogramma’s voor kleine boeren. Met financiële ondersteuning van...
30 augustus 2015
Femke van de Klundert twijfelde wel even over haar studiekeuze. Werd het Food Innovation of toch liever Verpleegkunde? Het werd HAS Hogeschool. Toen zij stage liep bij...
30 augustus 2015
Courage is de innovatieorganisatie van LTO Nederland en zet zich in voor een gezonde Nederlandse melkveehouderij waar toekomst in zit. De organisatie focust zich op he...
20 augustus 2015
Rowie Rooth, studente Dier- en veehouderij, studeerde af als Kennismaker Paard. “Dat betekent dat ik voor een periode van een half jaar een belangrijke schakel was tus...
11 augustus 2015
StreekSelecties richt zich op de ontwikkeling en distributie van smaakvolle producten van Nederlandse bodem. Ze verzamelen deze producten onder de merknaam GIJS en mak...
22 april 2015
Staatsbosbeheer heeft in 2012 aan de Zoogdiervereniging opdracht gegeven om de beverterritoria in kaart te brengen. De Zoogdiervereniging heeft op haar beurt deze opdr...
15 april 2015
‘Plezier, een voldaan gevoel, ontspanning en nieuwe sociale contacten.’ Dit is de uitkomst van een grote enquête onder 180 Brabantse vrijwilligersgroepen in opdracht v...
01 april 2015
Jasper den Besten sluit op 20 september een periode van meer dan 40 jaar bij HAS hogeschool af. Meld je aan om hierbij te zijn!
20 september 2022
Op woensdagochtend 28 september 2022 presenteert HAS Hogeschool de resultaten van het afstudeeronderzoek van twee studenten van de opleiding Applied Geo-Information Sc...
28 september 2022