Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Interview: Peter Korsten van Botany vertelt over het combineren van productontwikkeling en ondernemen

Peter Korsten Botany
  1. HAS Organisatie
  2. Actualiteit
  3. Interviews
  4. Interview: Peter Korsten van Botany vertelt over het combineren van productontwikkeling en ondernemen

Peter Korsten van Botany studeerde in 1993 af aan de opleiding Tuinbouw en akkerbouw bij HAS Hogeschool en richtte 15 jaar geleden Botany op, een bedrijf dat producten ontwikkelt in de tuinbouwsector. Het is een bedrijf met uitgebreide kennis en expertise in zowel teelt als onderzoek. Botany is gevestigd in Meterik en het is een partnerbedrijf van HAS Hogeschool in Venlo. Botany en de HAS doen onder meer samen met Signify onderzoek naar plantenrecepten in de Brightbox in Venlo. Ik kijk met Peter terug op zijn carrière en studietijd, maar wil natuurlijk ook alles weten over de activiteiten van Botany.

Hoe zag het begin van jouw carrière eruit?

Peter: “Ik ben opgegroeid op de tomatenkwekerij van mijn ouders in Panningen. Ik koos voor een opleiding aan HAS Hogeschool omdat ik het bedrijf wilde overnemen. Ik twijfelde nog even tussen de HAS en Wageningen University, maar ik dacht dat ik op de universiteit niet veel aan het kweken zelf zou toekomen en dus werd het de HAS. En het grappige was: op de HAS ontdekte ik juist dat er meer was dan kweken alleen. Na mijn afstuderen besloot ik tóch door te studeren aan de universiteit. Ik zag ondertussen een leuke vacature voorbijkomen bij WUR Glastuinbouw (toen nog PPO) en schreef een brief. En terwijl ik al aan de introweek begonnen was, werd ik aangenomen als onderzoeker bemesting. Aan die nieuwe voltijdstudie ben ik nooit begonnen.”

Hoe is Botany ontstaan?

“Dat is eigenlijk een toevalstreffer. Ik heb na die eerste baan verschillende functies gehad bij WUR Glastuinbouw, Eurofins (toen BLGG) en ICL (toen SCOTTS), waaronder het leiden van een team tuinbouwadviseurs en een onderzoekslab. Ook gaf ik zelf advies en hield me bezig met productontwikkeling. In 2003 werkte ik weer bij WUR Glastuinbouw waar ik in een reorganisatie terechtkwam. Ik werkte op dat moment voor 2 grote klanten: het Productschap Tuinbouw en de overheid. Zij wilden graag een omslag maken naar meer co-creatie met bedrijven in de glastuinbouw en ik ontwikkelde daar een plan voor. Door de reorganisatie kwam dit plan in de ijskast te staan. Met 2 collega’s, Huub en Geert, ontstond het idee om het plan alsnog uit te voeren, maar dan zélf binnen een nieuw op te richten bedrijf. We konden met WUR Glastuinbouw een deal sluiten en toen was Botany een feit.

Wat doet Botany precies?

“We richtten ons in eerste instantie op het faciliteren van research & development in de tuinbouwsector. Bedrijven konden bij ons ruimte huren om onderzoek uit te voeren. We teelden daarnaast ook groente, bloemen en potplanten om inkomsten te genereren. In 2008 kwam de expertisetak erbij en leverden we voortaan ook kennis en ervaring aan de bedrijven die bij ons kwamen. De teelt stootten we uiteindelijk af. We richten ons nu op 6 onderwerpen: plantfysiologie, zaadfysiologie, entomologie, fytopathologie, teelttechniek en teeltsystemen. We ontwikkelen proeven, doen onderzoek, maken prototypes, begeleiden het ontwikkelen van producten.”

Wat maakt Botany succesvol?

“We onderscheiden ons van andere bedrijven omdat we ons richten op de professionele tuinder en dan specifiek de research & developmentbedrijven: veredelaars/vermeerderaars, agrochemici en agrotechnici. Wij denken bijvoorbeeld mee over het ontwikkelen van een product en het bedrijf gaat er vervolgens zelf mee naar de markt. Dat we het bedrijf met z’n drieën begonnen, is de basis van het succes. We vulden elkaar echt aan. Nu doe ik het alleen: Huub is overleden en Geert is uit het bedrijf gestapt. Dat was wel wennen, maar ik heb een team van 30 mensen om me heen. Onder de Botany Groep vallen 5 bedrijven, Botany, Exploras, Innoveins, Innoveins Seed Solutions en BrightBox. Als ik terugkijk op ons oorspronkelijke plan, dan zijn we daar eigenlijk heel dichtbij gebleven. De visie is niet veranderd, wel aangepast op ontwikkelingen in de markt. Co-creatie is nog steeds de rode draad door alle werkzaamheden heen. En we hebben onderzoek betaalbaar gemaakt.”

Je bent dus inderdaad anders terechtgekomen als je gedacht had…

“Ik zag mezelf vroeger wel in de productontwikkeling werken, maar ik had niet verwacht dat ik dat zou combineren met ondernemen. Maar het is zo gelopen en het bevalt me nog steeds goed.”

Hoe kijk je terug op je opleiding?

“Het waren 4 vrolijke jaren waarin ik veel ontdekt en geleerd heb. Ik zat op kamers en ik ben blij dat ik daarvoor gekozen heb. Het heeft me zelfstandig gemaakt. En docent die mij altijd bij is gebleven is Jasper den Besten. Die was toen nog vrij jong en dat maakte wel indruk op mij. Nu werk ik binnen Brightbox veel samen met hem, hij is inmiddels lector Nieuwe Teeltsystemen. Dat vind ik nog steeds bijzonder.”

En je vrouw deed ook de HAS, toch?

“Ja, die deed Milieutechnologie (nu Milieukunde). Op school kwamen we elkaar nooit tegen, maar in het studentenleven wel. Nog een voordeel van op kamers zitten. We hebben 3 zoons, van 11, 12 en 14. Die hebben veel interesse in planten en mijn vak, maar allemaal vanuit hun eigen perspectief. De eerste werkt graag in de tuin, de tweede heeft meer interesse in de biologie achter de plant en de derde ziet er wel business in. Je ziet dat het beeld van de tuinbouw bij jonge mensen nu heel anders is dan toen ik opgroeide. In mijn jeugd heerste het idee dat de tuinbouw vies was en hard werken. Nu is het helemaal hip.”

Wat zou je studenten van nu meegeven?

“Duik goed in de inhoudelijke vakken. Als directeur richt ik mij veel minder dan vroeger op het plantenvak, veel meer op de bedrijfsmatige kant. Maar juist omdat ik veel plantenkennis heb, kan ik binnen het bedrijf de juiste koppelingen leggen, weet ik waar het écht om gaat. En dat is mijns inziens de meerwaarde van de HAS’er!”

Deel deze pagina