Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Interview: Alumnus Janina Panning werkt bij FoodQloud aan cloudoplossingen voor foodbedrijven

Alumnus Janina Panning
  1. HAS Organisatie
  2. Actualiteit
  3. Interviews
  4. Interview: Alumnus Janina Panning werkt bij FoodQloud aan cloudoplossingen voor foodbedrijven

Janina Panning is 24 jaar oud, Duitse en net afgestudeerd aan de opleiding International Food & Agribusiness (IFA) op HAS Hogeschool. En sinds 1 oktober is ze gestart als Junior Implementation Consultant bij FoodQloud. Een bijzondere functie voor een IFA-student waar we heel benieuwd naar zijn. We zochten haar en Anton Goosen, een van de initiators van FoodQloud, op in Bergen op Zoom. FoodQloud is een onderdeel van Quistor Enterprises dat binnenkort een van de kantoren in het kennis- en expertisecentrum Delta Agrifood Business betrekt. FoodQloud wordt daarmee een nieuwe buur voor HAS Hogeschool, dat ook in dit gebouw zetelt en vanuit daar regionale activiteiten aanjaagt.

Communiceren op afstand

Janina sprak tijdens haar studie voornamelijk Engels, maar leerde in korte tijd ook goed Nederlands en dat is de taal waarin we het interview houden. “Ik heb mijn collega’s gevraagd zoveel mogelijk Nederlands te spreken, zo kan ik het veel oefenen”, vertelt ze. “Dat lukt echter niet altijd, want ik werk in een internationaal team met Nederlanders, Spanjaarden en een Griek. We communiceren veel op afstand, maar de bedoeling is dat ik ook regelmatig op reis ga naar klanten. Dan kan ik mijn collega’s ook in real-life ontmoeten. Ik moet het nog een beetje ontdekken, want ik ben natuurlijk pas net begonnen.”

De cloud is de toekomst

Anton Goosen vertelt iets meer over FoodQloud. “Je kunt FoodQloud zien als een soort startup binnen het grote bedrijf Quistor. Quistor is gespecialiseerd in de implementatie en support van ERP-softwareoplossingen van Oracle. Bedrijven gebruiken Oracle ERP voor hun financiële administratie, logistieke planning, productieplanning, managementrapportages, relatiemanagement en e-commerce in één volledig geïntegreerd systeem. Normaliter koopt een bedrijf een ERP-licentie en draait dit systeem op eigen servers. Sinds enkele jaren biedt Oracle ERP-softwareoplossingen die volledig in de cloud draaien. Dit is de toekomst. Met ons FoodQloud-team spelen we hierop in: we richten ons hiermee op kleine tot middelgrote foodbedrijven op de Europese markt en bieden een volledige cloudoplossing aan.”

Voordelen

Hij vervolgt: “Dit biedt veel voordelen. Niet alleen kunnen we met de cloud ERP-oplossing veel snellere implementaties doen, zowel lokaal als internationaal, ook hoeven bedrijven geen eigen servers en databases meer te beheren. Bovendien doen we twee keer per jaar een upgrade zodat klanten altijd beschikken over de meest recente functionaliteiten en technieken. Een ander voordeel is geen dure licentiekosten vooraf te betalen, want klanten betalen per maand. Zo ontzorgen we onze klanten volledig.”

Foodindustrie in beeld krijgen

Maar wat maakt een softwarebedrijf interessant voor een afgestudeerde aan International Food & Agribusiness? Janina: “De vacature kwam eigenlijk bij toeval op mijn pad via docenten van de HAS. Ik had niet verwacht dat mijn eerste baan bij een IT-bedrijf zou zijn. Ik was op het moment dat ik op gesprek ging nog aan het overwegen door te gaan studeren aan de universiteit. Maar FoodQloud geeft me de kans de hele foodindustrie in beeld te krijgen door de verscheidenheid aan klanten en veel te reizen omdat zij zich op de Europese markt richten. Een kans die ik wilde grijpen. Ik heb inmiddels een Nederlandse vriend en hier een heel leven hier opgebouwd. Door bij FoodQloud aan de slag te gaan kan ik werkervaring opdoen in de foodsector én mijn Nederlands verbeteren. Ik wil vooral heel veel zien en leren.”

Diplomering Janina Panning

IFA-family

Janina kijkt me een positief gevoel terug op de opleiding International Food & Agribusiness. “Ik kom oorspronkelijk uit een dorp vlakbij Hamburg. Ik wilde graag in het Engels studeren en in Duitsland zijn de mogelijkheden daarvoor niet groot. Daarnaast ben ik dol op koken. Ik deed in Hamburg vrijwilligerswerk waarbij ik kinderen meer leerde over het klimaat en gezonde voeding. Zo ontstond mijn verlangen om iets bij te dragen aan de verbetering van ons voedselsysteem. En zo kwam ik op de HAS terecht. Wat ik vooral leuk vond is het samen studeren met al die nationaliteiten, we hadden echt een IFA-family. Ik vind het leuk dat ik dit binnen het team bij FoodQloud kan voortzetten.”

Deel deze pagina