Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Interview: Alumni HAS Hogeschool volgen bij ABAB een speciaal HAS CarrièrePad

HAS-alumni bij ABAB Accountants en Adviseurs
  1. HAS Organisatie
  2. Actualiteit
  3. Interviews
  4. Interview: Alumni HAS Hogeschool volgen bij ABAB een speciaal HAS CarrièrePad

In Tilburg zetelt het hoofdkantoor van de 15 vestigingen van ABAB Accountants en Adviseurs, een kantoor waar behoorlijk wat afgestudeerde HAS’ers werken. Ze hebben zelfs een speciaal HAS CarrièrePad voor startende werknemers en die naam alleen al prikkelde mij er eens op bezoek te gaan. Ik ben benieuwd wat zo’n carrièrepad inhoudt en praat erover met trainer Michel van de Pas en deelnemers Ethy de Haas, Karlijn Neve en Jeanine François.

Ondernemersvraagstukken

Michel van de Pas is bij ABAB manager van de klantadviseurs en daarnaast trainer bij verschillende opleidingen die ABAB intern aanbiedt aan de medewerkers. Vandaag geeft hij een training klantcommunicatie. Hij vertelt dat ABAB meer is dan alleen een accountantskantoor. “Een accountant helpt ondernemers bij hun boekhouding, het maken van rapporten en het doen van de belastingaangifte. ABAB onderscheidt zich van andere accountantskantoren doordat wij de ondernemer helpen met ál zijn ondernemersvraagstukken en doelstellingen. We willen zowel sparringpartner als vertrouwenspersoon zijn, professioneel én persoonlijk.”

Soft skills

Hij vervolgt: “Onze medewerkers hebben daarom niet alleen veel kennis van hun vakgebied, maar ontwikkelen ook belangrijke soft skills gericht op communicatie, het onderhouden van de relatie met klanten en proactief acteren. Een uitdaging voor mensen die zich vooral bezig houden met cijfers en voor wie klantcontact helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Hier bieden we onder meer een traject gericht op young professionals voor aan.”

Vaktechnische kennis

Maar waar komt de HAS’er dan in beeld? De HAS levert immers geen accountants af. Michel: “ABAB heeft 2 grote klantgroepen: mkb’ers en agrarisch ondernemers. Voor die laatste groep nemen we graag HAS’ers in dienst. Zij zijn anders opgeleid dan afgestudeerden die accountancy hebben gedaan. En daar bewijzen ze hun waarde: HAS’ers hebben veel vaktechnische kennis als het gaat om agrofood. De vaardigheden op het gebied van accountancy en soft skills leren ze als ze bij ons aan het werk gaan. Omdat we behoorlijk wat HAS’ers aannemen, zijn we in 2018 gestart met het HAS CarrièrePad waarin beide onderdelen besloten liggen.”

Training klantcommunicatie via HAS CarrièrePAD van ABAB

Michel van de Pas geeft een training klantcommunicatie aan HAS-alumni Ethy de Haas en Karlijn Neve en WUR-alumnus Jeanine François.

Ervaringen

Ik ben benieuwd wat de HAS’ers zelf van het HAS CarrièrePad vinden. Ik spreek er twee: Ethy de Haas (in 2013 afgestudeerd aan Bedrijfskunde en agri-foodbusiness) en Karlijn Neve (in 2016 afgestudeerd aan de opleiding Veehouderij). Ook Jeanine François sluit aan. Zij is in 2017 afgestudeerd aan Wageningen University. Er zijn dus ook niet-HAS’ers die het HAS CarrièrePad volgen. De jonge vrouwen komen alle drie van een boerenbedrijf: Ethy van een pluimveebedrijf, Karlijn van een vleesveebedrijf en Janine van een akkerbouwbedrijf. Ze hebben ook alle drie toekomstplannen als het gaat om het overnemen van het bedrijf, Ethy zit in een overnametraject, Karlijn en Janine zitten al in de maatschap.

Bij bedrijven binnenkijken

De dames vervullen bij ABAB de functie van assistent-accountant. Hun motivatie om naast een eigen onderneming een baan te hebben is unaniem: om buiten het bedrijf ervaring op te doen. Bij ABAB krijgen ze die kans. Ze kunnen via hun functie bij heel veel bedrijven binnen kijken en een groot netwerk opbouwen. Ze zijn allemaal goed met cijfers, maar misten toen ze bij ABAB begonnen wel specifieke kennis op het gebied van accountancy. Jeanine besloot daarom een opleiding in die richting te volgen, Ethy en Karlijn volgden interne trainingen. En daarnaast participeren ze dus in het HAS CarrièrePad. Ze vertellen enthousiast over het traject, hun ervaringen met elkaar verwevend en – omdat ze niet allemaal op hetzelfde kantoor werken – ondertussen ook vragen stellend aan elkaar.

Op maat

De meerwaarde van het HAS CarrièrePad is volgens hen vooral dat het echt op maat is. De cursussen die Ethy en Karlijn eerder deden waren vrij standaard. Dat geldt ook voor de accountancy-opleiding die Jeanine volgt. Nu leren ze écht over accountancy en soft skills toegepast op agrarisch ondernemers. Daarnaast geven ze aan dat het fijn is om ervaringen uit te wisselen met elkaar. Er is veel saamhorigheid in de groep en omdat ze allemaal een agrarische achtergrond hebben, begrijpen ze elkaar snel. Omdat de HAS’ers op verschillende kantoren werken, kwamen ze voorheen niet zo makkelijk met elkaar in contact. Nu wel. En dat helpt ze zich verder ontwikkelen. Goed voor zichzelf, ABAB én hun klanten.
Meer weten over het HAS CarrièrePad? Neem een kijkje op werkenbijabab.nl. Je vindt daar verhalen van medewerkers, filmpjes en een speciale pagina over het HCP.

Deel deze pagina