Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Docenten vertellen over de cursus Business Concept en Sales

  1. HAS Organisatie
  2. Actualiteit
  3. Interviews
  4. Docenten vertellen over de cursus Business Concept en Sales

Je hebt een idee voor een product, concept of een onderneming en je onderbuikgevoel zegt dat het echt iets kan worden. Maar hoe pak je het aan? Dat leer je in de cursus Business Concept & Sales van HAS Hogeschool.

Docent Jos Koenders vertelt over de start van de cursus. “Je gaat eerst aan het de slag met het aanscherpen van je idee. Je hoeft dus niet een heel uitgewerkt plan te hebben bij aanvang van de cursus. In de cursus gaan we jouw idee uitwerken naar een businessplan. We gaan het idee steeds concreter maken. Je leert in oplossingen te denken, je scherpt je idee steeds verder aan. En uiteindelijk kom je tot de kern van je idee.”

Bij het uitwerken van je idee gaan we ook kijken hoe je extra waarde kunt creëren voor je product vertelt docent Peter van Gastel. “We zien in de cursus veel concepten die vallen binnen de thema’s verduurzaming van de keten of het verkorten van de keten. Bijvoorbeeld door als akkerbouwer niet alleen je producten te verkopen aan de handelaar maar ook gedeeltelijk rechtstreeks aan de consument. Of een student die schoenen ging ontwikkelen van uitsluitend duurzame materialen. In de cursus leer je op een professionele manier werken aan vernieuwing.”

De boer op met je idee

Op een pragmatische manier breng je je business concept tot ‘leven’. “Een goed plan maken en business concept ontwikkelen, dat doe je niet op de zolderkamer. Daar je heb je de buitenwereld voor nodig; je potentiële klanten en je concurrenten. In deze cursus ga je verbinding maken met de buitenwereld. We laten cursisten de juiste stakeholders vinden die van waarde kunnen zijn voor hun plan. Hoe leg je contact met de grote boze buitenwereld waar je in moet gaan opereren?”, aldus docent Peter Bouma. Er is veel aandacht voor hoe je je plan presenteert. Het concept moet in je haarvaten gaan zitten. We zorgen ervoor dat jij erover gaat dromen, vertelt Peter, omdat het je zo beheerst. Op die manier kun jij anderen echt enthousiast maken.

Jos Koenders ziet het als een ontdekkingsreis. “Je hebt een idee maar je weet helemaal niet of de wereld zo is als jij bedacht hebt. Om dat te ontdekken ga je de markt op, je gaat naar buiten op ontdekkingsreis.”

Persoonlijke ontwikkeling

Naast het werken aan het plan werk je in de cursus ook aan jezelf. “De vent (of de vrouw) maakt de tent!” zegt Peter van Gastel. “Je oefent in de cursus heel veel met ondernemerschap, innoveren, samenwerken, netwerken en verkopen. Je moet er echt op uit. Het heeft geen zin om in je eentje aan innovatie te werken.” Jos Koenders vindt de samenwerking tussen de cursisten ook een belangrijke onderdeel van de cursus. “De cursisten werken in groepen, ze gaan elkaar gebruiken als klankbord. Ze sparren met elkaar over de plannen, zodat het steeds verder verbeterd wordt.”

Cursus Business Concept & Sales

Na het volgen van de cursus Business Concept & Sales heb je een concreet plan liggen waar je de boer mee op kunt. De cursus Business Concept & Sales start 8 september aan HAS Hogeschool in Venlo. Maak gebruik van de STAP-subsidie en volg deze cursus gratis!

Deel deze pagina