Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

HAS studenten testen GROW! sensoren in teeltproeven

HAS Studenten Toegepaste Biologie - HAS Hogeschool
  1. HAS Onderzoek
  2. HAS in onderzoeksprogrammas
  3. Project GROW
  4. Actualiteit
  5. HAS studenten testen GROW! sensoren in teeltproeven

Suze Neggers, Chiel Holtermans en Akshay van Klaveren, studenten Toegepaste Biologie aan HAS Hogeschool kregen voor hun afstuderen de opdracht om de GROW!-sensoren te testen op praktische toepasbaarheid. Dit gebeurde aan de hand van twee teeltproeven: één met tomaten in de kas van HAS Hogeschool en één met sla in BrightBox Venlo, een gesloten klimaatsysteem voor lagenteelt. Wat hebben de studenten van de opdracht geleerd? En hoe denken ze over de hightech ontwikkelingen in de tuinbouw? Tijdens een kort interview blikken ze terug op hun opdracht.

“Onze eerste kennismaking met het project was de proef met tomaten in de kas van HAS Hogeschool. De proefopstelling met de GROW!-sensoren was al gemaakt, dus ons werk bestond in eerste instantie uit oogsten, wegen, meten, tellen en inspectie op ziekten en plagen. Ook hielden we de resultaten van de Kalium en Calcium-sensor bij,” vertelt Suze. “Het was vooral uitvoerend werk, maar wel een goede manier om het project te leren kennen en ons plan van aanpak voor te bereiden.”

BrightBox

Bij de tweede proef, die plaatsvond in een gesloten klimaatkamer van BrightBox in Venlo, mochten de studenten zelf de proefopzet maken. Askhay: “Een gesloten klimaatsysteem heeft als voordeel dat bijna alles kan worden ingeregeld. Voor onze proef hebben we het dag-nacht ritme, de temperatuur en de relatieve luchtvochtigheid zelf kunnen bepalen. De hoeveelheid CO₂ was steeds gelijk en we hebben geëxperimenteerd met verschillende lichtrecepten. Er werden 7 rassen sla ingezaaid. Tijdens een eerste proef op 2 lagen, tijdens een tweede proef op 1 laag.”

Verder ontwikkeld

Bij de proef werden GROW!-boxen geplaatst die de temperatuur en luchtvochtigheid maten. Ook werden er sensorstrips en ion-selectieve sensoren geplaatst. Op de vraag wat de belangrijkste bevindingen voor project GROW! waren, antwoordt Chiel: “Tijdens de proeven bleek dat de stripsensoren niet altijd betrouwbaar zijn. De technologie lijkt wel erg geschikt voor teeltsystemen, als deze verder wordt ontwikkeld. De ion-selectieve sensoren zijn nog kwetsbaar.”

Afstuderen

Zelf vonden de studenten het vooral leerzaam om samen te werken met zoveel verschillende partners. Ook het maken van de proefopzet in BrightBox vonden ze interessant. Na haar afstuderen wil Suze zich verder specialiseren in de veredeling  Ook Akshay wil doorstuderen, in Wageningen of Utrecht. Chiel vervolgt zijn pad in de richting van hightech agrosystems en mechanisatie voor de tuin- en akkerbouw.

HAS Studenten Toegepaste Biologie - HAS Hogeschool

Deel deze pagina