Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Netwerkbijeenkomsten duurzame bedrijfsovername

  1. HAS Onderzoek
  2. HAS in onderzoeksprogrammas
  3. Living Lab duurzame bedrijfsovername zuid

HAS Hogeschool organiseert samen met partners uit het Living Lab Zuid duurzame bedrijfsovername een aantal netwerkbijeenkomsten voor MBO en HBO studenten en pas afgestudeerden die op het punt staan, of interesse hebben om een agrarisch bedrijf over te nemen. In het Living Lab duurzame bedrijfsovername onderzoeken zeven hogescholen welke begeleiding nodig is om bedrijfsovernames succesvol te laten verlopen. Een belangrijk onderdeel in die begeleiding is het uitwisselen van ervaringen met andere ondernemers.

Bij de overname van een familiebedrijf sta je als jonge boer of tuinder voor een grote stap. Niet alleen financieel, maar ook emotioneel. En dan zijn er natuurlijk ook de vraagstukken over het agrarisch ondernemerschap in de huidige maatschappij, zoals de roep om verduurzaming van de landbouw. Hoe ga je hiermee om en hoe zorg je dat je jezelf goed voorbereidt op het maken van grote beslissingen als nieuwbakken ondernemer?

Netwerkbijeenkomsten voor en door agrarisch ondernemers

Samen met de partners uit het Living Lab duurzame bedrijfsovername organiseert HAS Hogeschool daarom netwerkbijeenkomsten over 'de zachte kant van een bedrijfsovername'. Het doel van deze bijeenkomsten is om studenten en pas afgestudeerden te helpen een goede basis te leggen voor een bedrijfsovername binnen de familie.

Tijdens de netwerkbijeenkomsten, georganiseerd op locatie bij HAS Hogeschool, vertellen agrarisch ondernemers en specialisten over hun ervaringen en hun uitdagingen. En is er ruimte om al je vragen te stellen over het aanstaande ondernemerschap.

Aanmelden voor de gratis netwerkbijeenkomsten kan aan de rechterkant op deze pagina.

Over Living Lab duurzame bedrijfsovername

Het doel van de onderzoeken binnen het Living Lab duurzame bedrijfsovername is om een vernieuwde infrastructuur van advisering bij bedrijfsovernames te ontwerpen, waarmee in 2023 80% van alle Nederlandse bedrijfsovernames wordt begeleid. Dat geldt voor overnames binnen de familie en door zij-instromers.

Deelnemende hogescholen en partners

Het onderzoek loopt van mei 2020 tot medio 2023 en wordt uitgevoerd door zeven hogescholen: HAS Hogeschool, Aeres, Van Hall Larenstein, Windesheim, NHL Stenden, Hogeschool Utrecht en Hogeschool Inholland. Het onderzoek bestaat uit vier regio-onderzoeken (Noord, Oost, Zuid en West), waarbij de onderzoekers van HAS Hogeschool zich richten op regio Zuid.

De onderzoekers werken samen met een groot aantal partners, waaronder het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK), MBO-onderwijsinstellingen, adviesbureau’s en tientallen agrarische bedrijven. De onderzoeken worden mogelijk gemaakt door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Regieorgaan SIA.

Meld je aan voor de gratis netwerkbijeenkomsten

Deel deze pagina