Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Agrifood ontmoet datascience in nieuwe minor van HAS en Avans

Vrouw bij een beeld van een kip
  1. HAS Onderzoek
  2. HAS in onderzoeksprogrammas
  3. DataLab AgriFood
  4. Actualiteit
  5. Agrifood ontmoet datascience in nieuwe minor van HAS en Avans

Eén van de nieuwe onderwijsprogramma’s in het project DataLab AgriFood is de minor ‘Data Science in Agrofood’, die momenteel wordt ontwikkeld door HAS Hogeschool en Avans Hogeschool. De inhoud is een mix van datascience, technologie en praktijktoepassingen in de agrifoodsector en gaat van start bij aanvang van het schooljaar 2020-2021. HAS Lector Precision Livestock Farming Lenny van Erp is samen met collega’s van Avans Hogeschool druk met de invulling van het programma.

“Het is een minor van 20 weken, waarin studenten zich kunnen verdiepen in datatoepassingen voor de agrifoodsector. Het lijkt inhoudelijk wat op 10-weekse minor SMART farming, alleen gaan we nu nog dieper op de data science in. Dankzij de samenwerking met Avans kunnen we onderwerpen als data opslag, governance, programmeren (Python), machine learning en visualisatie ook goed neerzetten,” vertelt Lenny.

Gastsprekers

Het programma van de minor bestaat voor 50% uit lessen en excursies en voor 50% uit een project, waarin de studenten de theorie gaan toepassen in de praktijk. Lenny: “We hebben een uitgebreid netwerk in het werkveld van bedrijven en professionals die ons interessante projecten aanleveren of die we kunnen benaderen voor gastsprekers en excursies. Van drone-ontwikkelaars, tot bouwers van slimme landbouwmachines tot veehouders die met behulp van sensoren en data hun veestapel managen.”

Pats! Drones

Een nieuwe aanwinst onder de gastsprekers is de innovatieve Delftse start-up Pats! Drones. Zij ontwikkelden een kleine drone, die motten in een kas uitschakelt door er tegenaan te vliegen. Het contact ontstond dankzij een student. Lenny: “Veel studenten hebben contacten in het werkveld. De laatste jaren maken we hier actiever gebruik van. Zo krijgen zij de kans om mede vorm te geven aan de inhoud en kunnen wij ons netwerk uitbreiden met nieuwe bedrijven.”

Perfecte aanvulling

Over de samenwerking, die zich nu vooral richt op programmaontwikkeling, is Lenny nu al erg te spreken. “HAS en Avans vullen elkaar perfect aan. Bij Avans hebben ze veel kennis over datascience en informatica. Wij hebben de domeinkennis en een netwerk dat schreeuwt om innovatieve technologische en data-oplossingen. Dankzij de samenwerking brengen we die sector nu onder de aandacht van een nieuwe groep studenten, die ook het leuk vindt om mee te denken over oplossingen voor duurzamere voedselvoorziening.”

Deel deze pagina