Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Cursus Levensmiddelenmicrobiologie

Micro-organisme - Cursus Levensmiddelenmicrobiologie
  1. HAS Bedrijfsopleidingen
  2. Bedrijfsopleidingen
  3. Cursus Levensmiddelenmicrobiologie

Als specialist in de foodbranche weet je als geen ander dat micro-organismen zowel goed als kwaad kunnen. In deze cursus leer je alles over micro-organismen. Van het begrijpen van processen van bederf, tot het vaststellen van het kiemgetal. Met de cursus Levensmiddelenmicrobiologie kun je straks verantwoord omgaan met voedingsmiddelen.

Wat kun je na de cursus?

Na het volgen van de cursus Levensmiddelenmicrobiologie kun jij:

  • Uitleggen wat de meest voorkomende infectiebronnen bij de productie van voedingsmiddelen zijn.
  • Vertellen wat microbiologisch bederf en voedselveiligheid is.
  • Bacteriën, schimmels en gisten onderverdelen en uitleggen welk gevolg deze hebben op houdbaarheid en voedselveiligheid.
  • Wateractiviteit, vochtgehalte, pH en zuurtegraad uitleggen.
  • Microbiologisch onderzoek uitvoeren.

Micro-organismen ontrafeld

Micro-organismen zijn nuttig bij de productie en houdbaarheid van voedsel, maar zorgen ook voor bederf. Tijdens deze cursus leer je hoe producten kwetsbaar zijn voor bepaalde micro-organismen. Veiligheid staat tenslotte voorop!

Inhoud van de cursus

De volgende onderwerpen komen tijdens de cursus aan bod:

  • Inleiding en geschiedenis van microbiologie, besmetting micro-organismen naamgeving, virussen en bacteriofagen
  • Vermeerdering en energiestofwisseling van schimmels en gisten
  • Bouw en indeling van bacteriën en gramnegatieve bacteriën
  • Grampositieve bacteriën en bacteriesporen
  • Elekrodepotentiaal/ zuurstofvoorziening

Voor wie?

De cursus microbiologie is interessant voor iedereen die dagelijks met voedsel(bereiding) te maken heeft. Of je nu werkzaam bent als projectmanager of productontwikkelaar.

Begeleiding

De kennis krijg je van verschillende HAS-docenten:

  • Judith van Eijk
  • Arianne van Velthoven
  • Angelique Epping

Toelatingseisen

Voor deze cursus op hbo-niveau heb je tenminste nodig:

  • Een afgeronde, relevante havo 5 of mbo-niveau 4 opleiding

Na afronding van deze cursus is de cursus Voedselveiligheid & Houdbaarheid aan te raden.

Start- en cursusdata en duur van de cursus

De cursus Levensmiddelenmicrobiologie start op 30 augustus 2022 op onze locatie in Den Bosch. Je hebt 8 dinsdagavonden les van 17.30 tot 20.45 uur.

  • 4 avonden theorie
  • 4 avonden theorie/praktijk
  • 1 toetsavond

De cursus duurt in totaal 3 maanden.

Studiebelasting

De cursus vraagt om ongeveer 4,5 uur per week aan zelfstudie.

Certificering

Je sluit de cursus af met een examen. Als je een voldoende haalt en minimaal 80% van de lessen hebt gevolgd, ontvang je een certificaat.

Samenvatting

Aanvangsdatum
30 augustus 2022
Duur
3 maanden
Investering
€ 1.414,00
excl. btw*

Prijsspecificatie

Cursusprijs
€ 1.395,00
Cateringarrangement
€ 19,00
Totaalprijs
€ 1.414,00
excl. btw*
*Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. Opleidingskosten, waaronder lesmateriaal, zijn vrijgesteld van btw. Alle overige kosten worden belast met 9% btw.
De cursusprijs is inclusief cursusmateriaal en exclusief eventuele boeken. De kosten voor studieboeken voor deze cursus bedragen € 104,95 exclusief btw. Deze worden los gefactureerd. Het cateringarrangement is inclusief koffie/thee, exclusief avondmaaltijd.
Zet de stap!

Ik heb voor deze cursus gekozen om mijzelf te ontwikkelen tot een serieuze sparringspartner voor onze kwaliteitsafdeling. Regelmatig worden mij kwaliteitsvraagstukken voorgelegd waarvan verwacht wordt dat ik de knoop doorhak, dus kan ik een sterke basis goed gebruiken. Door deze cursus heb ik duidelijke handvaten gekregen om verschillende vormen van bederf in de praktijk te herkennen en te voorkomen. De cursus Levensmiddelenmicrobiologie had een goede afwisseling tussen de theorielessen en de praktijklessen in het laboratorium.

Logo Noordhoek
Jonathan Koelewijn

Managing Director Noordhoek Geraspte Kaas

Deel deze pagina