Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Cursus Levensmiddelenchemie

Moleculen - Cursus Levensmiddelenchemie

Iedereen weet dat koolhydraten, eiwitten en vetten belangrijke voedingsstoffen zijn. Maar wie kent de chemische en fysische eigenschappen van deze stoffen? Dit is wat je, onder andere, leert in de cursus Levensmiddelenchemie. Wie met voedselproductie te maken heeft, moet namelijk weten hoe chemische processen een rol kunnen spelen en hoe je daar rekening mee houdt.

Inhoud

In de cursus Levensmiddelenchemie vergaar je kennis en inzicht in de structuur en de belangrijkste chemische en fysische eigenschappen van koolhydraten, eiwitten en vetten.

Voor wie?

De cursus is er voor iedereen die betrokken is bij (de kwaliteit van) voedselproductie.

Cursusprogramma

7 lesavonden (dinsdags van 17.30 - 20.45 uur) en 1 toetsavond in een periode van 3 maanden.

Na de cursus

Na afronding van de cursus Levensmiddelenchemie, kun je:

  • het smeltgedrag van vetten verklaren, uitleggen welke verschillende types vetbederf kunnen optreden en hoe je deze voorkomt;
  • van eiwitten het denaturatieproces beschrijven en uitleggen hoe je de oplosbaarheid beïnvloedt;
  • de functionele eigenschappen van melk-, vlees- en tarwe-eiwitten uitleggen in zuivel, vleesproducten en brood en de werking van enzymen verklaren;
  • verschillende bruinkleuringsreacties (caramellisatie, Maillardreacties, enzymatische bruinkleuring) in voedingsmiddelen verklaren;
  • en meer.

Na afronding van de cursus kun je de cursus Productontwikkeling & ingrediënten volgen om je verder te ontwikkelen.

Toelatingseisen

Kennis van scheikunde op havo 5 of mbo niveau 3 of mbo niveau 4. Heeft scheikunde niet in je vakkenpakket of opleiding gezeten, dan is het wenselijk de Deficiëntiecursus Scheikunde met een voldoende af te ronden.

Certificering

De cursus Levensmiddelenchemie wordt afgesloten met een examen, dit kan zijn een schriftelijk tentamen of het inleveren van een opdracht. Bij het behalen van voldoende resultaat en het bijwonen van minimaal 80% van de lessen ontvang je een certificaat.

Samenvatting

Aanvangsdatum
15 november 2022
Duur
3 maanden
Investering
€ 1.314,00
excl. btw*

Prijsspecificatie

Cursusprijs
€ 1.295,00
excl. BTW
Cateringarrangement
€ 19,00
excl. 9% BTW
Totaalprijs
€ 1.314,00
excl. btw*
btw-prijs
€ 273,66
Totaalprijs
€ 1.587,66
incl. BTW
Cursusprijs in inclusief cursusmateriaal en exclusief eventuele boeken. Deze worden indien van toepassing los gefactureerd. Het cateringarrangement is inclusief koffie/thee, exclusief avondmaaltijd.
Zet de stap!

De cursus interesseerde me om mijn persoonlijke ontwikkeling en de toevoeging op mijn CV met voedingsmiddelenkennis. De items die me aanspraken uit de cursus waren koolhydraten en eiwitten, het stuk zetmeel sprak heel erg tot de verbeelding, daar werk ik dagelijks mee bij Unilever. Het is geweldig om met allemaal mensen met werkervaring samen in een klas te zitten. Daar leer je heel veel van.

Tjerk Bouman

Productontwikkelaar bij Unilever

Deel deze pagina