1. Home
  2. Bedrijfsopleidingen
  3. Cursus Kennismaking met voedingsmiddelentechnologie

Cursus Kennismaking met voedingsmiddelen­technologie

In het kort

De cursus Kennismaking met voedingsmiddelentechnologie biedt jou de essentiële basis om de technologische kant van voedselproductie te doorgronden. Je leert hoe processen als verwerking, verpakking en opslag bijdragen aan houdbaarheid en voedselveiligheid en hoe je deze kennis direct toepast in je werk.
Start
2 maart 2026
Duur
9 dagdelen
Taal
Nederlands
Locatie
Den Bosch
Investering
Kostendetails

Wat kun je na de cursus?

Na afronding van de cursus:

  • Begrijp je de basisprincipes van voedingsmiddelentechnologie.
  • Kun je technologische termen en processen in de voedingsindustrie correct interpreteren.
  • Heb je inzicht in verpakking, opslag en hun invloed op houdbaarheid.
  • Weet je hoe voedselveiligheid, kwaliteit en wetgeving met elkaar samenhangen.
  • Kun je effectiever communiceren met technologische afdelingen zoals QA, R&D en productie.

Met deze kennis leg je een stevige basis voor verdere ontwikkeling binnen de foodsector.

Over de cursus

Inhoud van de cursus

Tijdens de cursus komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

  • Basisprincipes van voedselproductie en processen
  • Chemische en fysische processen in voeding
  • Verpakking, opslag en houdbaarheid
  • Voedselveiligheid, kwaliteitszorg en relevante wetgeving

De combinatie van theorie en praktijkvoorbeelden zorgt voor directe toepasbaarheid in je werkomgeving.

Voor wie

Deze cursus is geschikt voor:

  • Professionals in de foodsector, van procesoperator tot productontwikkelaar
  • Medewerkers in commerciële functies die samenwerken met QA, R&D of productie
  • Foodprofessionals die hun technische kennis willen opfrissen of verbreden.
  • Iedereen die wil begrijpen wat er technologisch gebeurt in het productieproces van voedingsmiddelen
Begeleiding

De cursus wordt verzorgd door ervaren docenten van HAS green academy met uitgebreide expertise in voedingsmiddelentechnologie. Zij helpen je om de theorie te vertalen naar de dagelijkse praktijk van jouw organisatie.

  • Anouk van Stratum – docent Food Technology
  • Wenda Hendrickx – docent Food Technology
Mijn doel was om vanuit het gezichtsveld van voedingsmiddelentechnologen, de aanpak van fabricage te begrijpen. De cursus heeft mij ondersteund met begripsvorming en achtergronden in deze.
Marien van Kalmthout
Manager Kathabar Systems Europa CFF Consultancy

Praktische info

Wat heb je nodig om deze cursus te volgen en wat is nog meer handig om te weten?

Handig om te weten

Start- en cursusdata

De cursus Kennismaking met voedingsmiddelentechnologie start op 2 maart 2026. 

De cursus duurt in totaal 4 maanden. Je hebt 9 middagen les van 13.00 tot 16.30 uur:

  • 2 maart 2026
  • 9 maart 2026
  • 16 maart 2026
  • 23 maart 2026
  • 30 maart 2026(practicum)
  • 11 mei 2026
  • 18 mei 2026 
  • 1 juni 2026 (practicum)
  • 8 juni 2026
Afronding van de cursus

Je sluit de cursus Kennismaking met voedingsmiddelentechnologie af met een examen. Als je een voldoende haalt, ontvang je een certificaat.

Toelatingseisen

Voor deze cursus heb je tenminste nodig:

  • Mbo werk- en denkniveau.
Prijsspecificatie
Aanvangsdatum
02 maart 2026
Investering
€ 2.153,55
excl. BTW

Prijsspecificatie

Cursusprijs
€ 1.990,00
Cateringarrangement
€ 116,55
Studiemateriaal
€ 47,00
Totaalprijs
€ 2.153,55
excl. BTW
  • Kosten voor boeken worden los gefactureerd. 
  • Indien een cateringarrangement van toepassing is, wordt dit benoemd. 
  • Opleidingskosten, waaronder lesmateriaal, zijn vrijgesteld van btw. 
  • Alle overige kosten, zoals het cateringarrangement worden belast met 9% btw.

Vragen? Neem contact met ons op!

In het nieuws

  • Een leven lang ontwikkelen in de voedings-middelenindustrie

    pubDate
    13-11-2023

    De wereld om ons heen verandert snel. Ook het werken in de voedingsmiddelenindustrie verandert, door technologie, dataficering en robotisering. Dit leidt ertoe dat de behoefte aan technische basiskennis in de industrie toeneemt. Niet alleen om een betere gesprekpartner te zijn voor collega’s, klanten of toeleveranciers, maar ook om effectiever en efficiënter doelen te realiseren. Hoe spelen we bij HAS green academy in op deze veranderingen?

Sustainable Development Goals

  • Sustainable Development Goal 2: Geen honger
  • Sustainable Development Goal 9: Industrie, innovatie en infrastructuur
  • Sustainable Development Goal 12: Verantwoorde consumptie en productie