1. Home
  2. Meer HAS
  3. Faciliteit
  4. Digital innovation Lab

Digital Innovation Lab

Vestiging: Den Bosch

Wil jij werken in een omgeving waar andere studenten, docenten, onderzoekers en professionals op het gebied van Applied Geo-Information Science zitten? En wil jij gebruik maken van de nieuwste geo-tools, zoals VR, occulus rifts, drones en digital twins? Dan is het Digital Innovation Lab of DI-Lab in het kort op HAS green academy iets voor jou!

Werken aan innovatieve oplossingen

Ons lab is bedoeld voor langdurige vraagstukken. De vernieuwende en innovatieve oplossingen van onze HAS-studenten en professionals vraagt om een doorlopende betrokkenheid. Het is een lerend netwerk waarin aan bepaalde thema’s steeds doorgewerkt wordt.

In het DI-Lab staan 4 activiteiten centraal:

  1. Co-creatie
  2. Verkennen
  3. Experimenteren
  4. Evalueren

Al lerend en experimenterend geeft een lab de ruimte om tot innovatieve oplossingen te komen.

Voorbeelden van vraagstukken

Migratie en conflicten

Een vierde jaars studenten heeft een interactieve kaart over de relatie tussen conflicten en de migratie vanuit deze conflictgebieden naar Nederland. Ze heeft dit gedaan voor de periode van 1995 tot 2018. Door middel van een time-slider verandert de kaart over de loop van deze periode. De data zijn opgeslagen in een PostGIS database. Deze data is ontsloten via Geoserver. De interactieve kaart is gemaakt met behulp van Openlayers.

 

Meer zien? Check de interactieve kaart
Food4Bees

Tijdens hun afstuderen hebben 4 HAS-studenten een Food4Bees - voedselplekken voor bijen kaart gemaakt. 

Door de gebieden met voorkomende gewassen een score te geven en deze data te gebruiken om de pollen en nectar een score te geven zijn de beste voedselplekken voor bijen vastgesteld.  

Ze hebben gebruik gemaakt van de biotopenkaart voor Brabant, de gewaspercelen en de Top10NL (Topografische kaart 1 op 10.000 van Nederland). De queries om tot de data te maken zijn uitgevoerd in PostgeSQL/PostGIS. De data is ontsloten met Geoserver. De kaart is gemaakt met Openlayers.

De studenten kwamen van de opleiding Toegepaste Bioloige en Applied Geo Information Science. 

Meer weten? Check de interactieve kaart

DI-lab in cijfers

  • + 10
    Samenwerkingen
  • + 40
    Projecten per jaar
  • + 100
    Werkveldbezoeken

Samenwerken in het DI-lab

Diensten en Producten

Het DI-lab voorziet naast de hulp bij vraagstuken ook verschillende producten en diensten aan die gebruikt kunnen worden. 

Producten

Drone
Het DI-Lab beschikt over een drone met meerdere camera's. Tevens zijn er gecertificeerde dronepiloten werkzaam bij het DI-Lab.
Voor het vliegen met drones is een grondige voorbereiding nodig. De totale kosten zijn afhankelijk van de locatie en hoe lang gevlogen moet worden.
Ook is het mogelijk om de door de drone ingewonnen data na te bewerken zodat je er meteen mee aan de slag kan.
VR-bril
Het DI-Lab beschikt over een groot aantal VR-brillen. Deze kunnen gebruikt worden om een groep of individuën te laten ervaren hoe de (virtuele) werkelijkheid eruit zou kunnen zien. Het gebruik van ed VR-brillen vergt enige voorbererding. De medewerkers van het DI-Lab kunnen je hierbij helpen. Ook kunnen zij helpen om een groep de VR-brillen te laten gebruiken. 
GSP-ontvanger

Het DI-Lab beschikt over een groot aantal GPS-ontvangers. Deze kunnen gebruikt worden om in het veld GPS-informatie in te winnen. De GPS-onvanger zijn van het type Garmin.

Wij helpen je met de mogelijkheden. 

Sensoren

Het DI-Lab heeft veel ervaring met het plaatsen en uitlezen van sensoren. Het betreft sensoren voor het meten van vocht, temperatuur, luchtdruk enz. Het DI-Lab kan desgewenst sensoren leveren, maar beschikt ook over een infrastructuur om de data van sensoren op te slaan, te ontsluiten en visualiseren. 

Diensten

GIS-Expertise

De medewerkers van het DI-Lab hebben veel ervaring met GIS. Zowel het ESRI-platform als Open Source zoals QGIS zijn producten waar ze veel kennis van hebben. De medewerkers kunnen je ondersteunen bij het gebruik van deze tools. Ook is het mogelijk om trainingen op dit gebied te verzorgen.

GIS analyse

Naast het gebruiken van GIS kunnen de medewerkers van het DI-Lab je ook helpen bij (complexe) GIS-Analyses. Dit kan zijn met behulp van tools als ArcGIS en QGIS, maar bijvoorbeeld ook met behulp van SQL in een database. Informeer bij het DI-Lab naar de mogelijkheden.

Interesse in onze producten en diensten? Neem contact met ons op.

  • Maurits Dorlandt

    Hogeschooldocent Applied Geo-Information Science en teamlid HAS International Projects

    m.dorlandt@has.nl
    m.dorlandt@has.nl
    Linkedin
    Linkedin
  • Avatar Man met baard

    Coen van Dongen

    Docent Applied Geo-Information Science - Trailblazer DI-Lab

    c.vandongen@has.nl
    c.vandongen@has.nl

Samenwerken

Het DI-lab werkt samen met verschillende partijen, zoals: 

  • Groendakcoach
  • Idverde
  • Ruimteschepper
  • Smarticipatie
  • Imagem
  • Geon
  • Provincie Noord-Brabant
  • The Greenland
  • Tygron
  • QGIS

Research waar het DI-lab bij betrokken is

  • Tablets en koeien

    Lectoraat Precision Livestock Farming

    Het lectoraat Precision Livestock Farming richt zich op smart farming en het preciezer kunnen sturen van de bedrijfsvoering met behulp van data. Het lectoraat laat zich daarbij inspireren door sectoren binnen en buiten de landbouw.

  • Lectoraat Innovatieve Biomonitoring

    Lectoraat Innovatieve Biomonitoring

    Het lectoraat Innovatieve Biomonitoring heeft tot doel om biodiversiteit in beeld te brengen en over de tijd te monitoren, gebruikmakend van innovatieve technieken die toepasbaar gemaakt worden voor vragen uit de praktijk. Op deze manier draagt het lectoraat bij aan het behoud en de bescherming van biodiversiteit.

  • zandloper-ellenweerman

    Lectoraat Klimaatrobuuste landschappen

    Het lectoraat Klimaatrobuuste Landschappen: 'verbinden van landbouw en natuur' richt zich op de vraag hoe andere vormen van landbouw kunnen bijdragen aan het verbeteren van waterkwaliteit en biodiversiteit door op een slimme manier gebruik te maken van het landschap.

Onderwijs waar DI-lab bij betrokken is

  • Applied Geo-Information Science

    Diploma
    Bachelor of Science
    Locatie
    Den Bosch
    Studieduur
    4 jaar

    Wil jij weten hoe je een app ontwikkelt die de kortste route berekent naar een laadpaal voor elektrische auto's? Dan ben je bij de opleiding Applied Geo-Information Science aan het juiste adres! Je leert met behulp van (geo) data science maatschappelijke thema's op te lossen.

  • Management van de Leefomgeving

    Diploma
    Bachelor of Science
    Locatie
    Den Bosch
    Studieduur
    4 jaar

    Ben jij graag in de natuur en houd je van aardrijkskunde of biologie? Dan is de hbo-opleiding Management van de Leefomgeving iets voor jou!

  • Milieukunde

    Diploma
    Bachelor of Science
    Locatie
    Den Bosch
    Studieduur
    4 jaar

    Ben jij gek op scheikunde en biologie? Bij de hbo-opleiding Milieukunde ga je met deze vakken aan de slag om oplossingen te vinden voor een beter milieu en een leefbare aarde.

  • Toegepaste Biologie

    Diploma
    Bachelor of Science
    Locatie
    Den Bosch en Venlo
    Studieduur
    4 jaar

    Ben jij nieuwsgierig en geïnteresseerd in biologie? Bij Toegepaste Biologie leer je om met onderzoek een bijdrage te leveren aan gezonder eten, een beter milieu en een goed leven voor de dieren.

  • Opleiding GIS-specialist

    Locatie
    Op locatie
    Studieduur
    5 maanden

    Gegevens zijn er in overvloed. Maar hoe zorg je ervoor dat je deze op een snelle en efficiënte manier inzet? De waan van de dag en de diversiteit aan vragen die je gesteld worden zorgen er dikwijls voor dat je voor (korte termijn) snelheid kiest in plaats van (lange termijn) structuur. Je maakt bijvoorbeeld snel een kaart voor je collega, terwijl je met kaartlagen in een viewer meer collega’s kunt helpen. In samenwerking met Geon biedt HAS green academy de 10e editie van de opleiding GIS-specialist aan, waar jij leert om sneller en efficiënter met je data om te gaan. Na het succesvol afronden van de opleiding ontvang je een microcredential, officiële HBO-certificering en kun je een microcredential in de vorm van een EduBadge aanvragen. 

  • Workshop Datagedreven Hittestress Strategie

    Locatie
    Wageningen
    Studieduur
    1 dagen

    In deze workshop leer je hoe overheden en andere beleidsmakers effectief aan de slag kunnen met de gegevens die beschikbaar zijn over hittestress. Je krijgt inzicht in hoe deze data helpen de gezondheid en het welzijn van burgers en de leefomgeving te verbeteren.

  • Cursus Data-ethiek - verantwoord omgaan met data

    Locatie
    The Green Land Utrecht
    Studieduur
    2 dagen

    Wat is data-ethiek? Wanneer doe je het goed? En hoe veranker je data-ethiek in jouw organisatie? Volg de cursus data-ethiek en leer verantwoord omgaan met data.

  • Cursus Van GIS-data naar een digital twin

    Locatie
    Den Bosch
    Studieduur
    2 dagen

    In de wereld van vandaag is de beschikbaarheid van data exponentieel groeiende. Echter, de cruciale vraag blijft: zet je deze data effectief in? En hoe krijg je controle over deze data?

  • Man en vrouw achter computers

    Incompany Datagedreven werken bij maatschappelijke opgaven

    Locatie
    Den Bosch
    Studieduur
    3 dagen

    De Incompany Datagedreven werken bij maatschappelijke opgaven leert je als data- of informatiespecialist om een opdrachtgever beter te begeleiden en adviseren bij een dataproject rondom maatschappelijke thema's. Zoals de energietransitie, biodiversiteit en wateroverlast, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Neem contact met ons op

  • Maurits Dorlandt

    Hogeschooldocent Applied Geo-Information Science en teamlid HAS International Projects

    m.dorlandt@has.nl
    m.dorlandt@has.nl
    Linkedin
    Linkedin
  • Avatar Man met baard

    Coen van Dongen

    Docent Applied Geo-Information Science - Trailblazer DI-Lab

    c.vandongen@has.nl
    c.vandongen@has.nl