1. Home
  2. Bedrijfsopleidingen
  3. Cursus Productontwikkeling van voedingsmiddelen

Cursus Product- ontwikkeling van voedingsmiddelen

In het kort

Productontwikkeling en daarmee innovatie is belangrijk voor de groei en continuïteit van voedingsmiddelenbedrijven. Daarom wordt in bedrijven veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van nieuwe producten. Maar hoe kom je efficiënt tot succesvolle nieuwe producten? Dat leer je tijdens de cursus Productontwikkeling van voedingsmiddelen.
Start
18 november 2025
Duur
3 maanden
Taal
Nederlands
Locatie
Den Bosch
Investering
Kostendetails

Over de cursus

Hoe kom je tot een nieuw product volgens de fasen van het innovatieproces? Dat leer je tijdens de cursus Productontwikkeling van voedingsmiddelen. Deze cursus geeft jou als voedingsmiddelentechnoloog kennis en handvaten bij productontwikkeling aan de hand van de theorie van innovatie, verkenning, ideeën, concept, ontwikkeling, ondersteund met meerdere practica.

Wat kun je na de cursus Productontwikkeling van voedingsmiddelen?

Na het volgen van de cursus Productontwikkeling van voedingsmiddelen:

  • Kun je de opgedane kennis en vaardigheden direct toepassen in je eigen werksituatie.
  • Heb je je expertise op het gebied van productontwikkeling verdiept en verbreed.
  • Kun je effectiever en met meer succes innovatieve producten ontwikkelen.
  • Ben je een sterkere gesprekspartner voor klanten en collega’s binnen productontwikkeling.
  • Heb je je netwerk uitgebreid met experts van HAS green academy en professionals uit het werkveld.

Over de cursus

Inhoud van de cursus

Tijdens deze cursus combineer je theorie en praktijk. Je volgt tien theorielessen over innovatie en productontwikkeling en past deze kennis direct toe in een projectopdracht. Samen met je projectgroep ontwikkel je een nieuw product, rekening houdend met voedingswaarden, ingrediënten en kostprijs. Drie practica staan volledig in het teken van receptuurontwikkeling in de praktijkfaciliteiten van HAS green academy.

Tijdens de theorielessen komen verschillende fasen van productontwikkeling aan bod:

  • Verkenning: marktanalyse en marketingmethodieken.
  • Ideegeneratie: ideeën bedenken, selecteren en optimaliseren.
  • Conceptontwikkeling: vertaling van ideeën naar technologische en commerciële haalbaarheid.
  • Productontwikkeling: het omzetten van een idee naar een produceerbaar voedingsmiddel, met aandacht voor voedingswaarden, sensoriek, ingrediëntenfuncties, houdbaarheid en kostprijs.

Meer weten over de inhoud van het programma? Download dan hier de brochure.

Voor wie

Deze cursus is geschikt voor:

  • Productontwikkelaars die zich willen bijscholen.
  • Professionals die willen omscholen tot productontwikkelaar.
  • Iedereen die meer inzicht wil krijgen in productontwikkeling en verantwoorde keuzes wil maken bij het ontwikkelen van nieuwe voedingsmiddelen.
Begeleiding

De cursus wordt verzorgd door ervaren docenten van HAS green academy met expertise in productontwikkeling en voedingsmiddelentechnologie.

 

Abel Jan Brand – Docent Food Innovation

Lianne Janssen – Docent Food Innovation

Docent Voedingsmiddelentechnologie

Praktische info

Wat heb je nodig om deze cursus te volgen en wat is nog meer handig om te weten?

Handig om te weten

Start- en cursusdata

De startdatum van de cursus is 18 november 2025.

Deze cursus bestaat uit 10 bijeenkomsten op dinsdagavond van 17:30 uur tot 20:45 uur. De cursusdata zijn: 18, 25 november, 2, 9, 16 december 2025, 6, 13, 20, 27 januari, 3 februari 2026.

Daarnaast zijn er 3 practica op vrijdag, 19 december, 9 en 16 januari.

De cursus vraagt naast de lessen om ongeveer 4 uur per week aan zelfstudie. 

Afronding van de cursus

Je sluit de cursus af met een presentatie, waarin je het ontwikkelde product en het projectdossier presenteert. Bij een voldoende beoordeling en minimaal 80% aanwezigheid ontvang je een officieel certificaat van HAS green academy.

Toelatingseisen

Voor deze cursus heb je minimaal nodig:

  • Een havo 5- of mbo 4-diploma.
  • Enkele jaren werkervaring in de voedingsmiddelensector.

Wil jij je verdiepen in productontwikkeling en leren hoe je innovatieve voedingsmiddelen ontwikkelt? Schrijf je in voor deze cursus bij HAS green academy!

Twijfel je over het niveau van je voorkennis, neem dan contact met Anneloes Keijsper; A.Keijsper@has.nl / 0888903646.

Prijsspecificatie
Aanvangsdatum
18 november 2025
Investering
€ 2.977,00
excl. BTW

Prijsspecificatie

Cursusprijs
€ 2.695,00
Cateringarrangement
€ 282,00
Totaalprijs
€ 2.977,00
excl. BTW
  • Opleidingskosten, waaronder lesmateriaal, zijn vrijgesteld van btw. 
  • Alle overige kosten, zoals het cateringarrangement worden belast met 9% btw.
  • Prijzen zijn onder voorbehoud van indexering. 

Vragen? Neem contact met ons op!

Sustainable Development Goals

  • Sustainable Development Goal 2: Geen honger
  • Sustainable Development Goal 3: Goede gezondheid en welzijn
  • Sustainable Development Goal 4: Kwaliteitsonderwijs
  • Sustainable Development Goal 9: Industrie, innovatie en infrastructuur