1. Home
  2. Bedrijfsopleidingen
  3. Cursus Levensmiddelenmicrobiologie

Cursus Levensmiddelen­microbiologie

In het kort

Als specialist in de foodbranche weet je als geen ander dat micro-organismen zowel goed als kwaad kunnen. In deze cursus leer je alles over micro-organismen. Van het begrijpen van processen van bederf, tot het vaststellen van het kiemgetal. Met de cursus Levensmiddelenmicrobiologie kun je straks verantwoord omgaan met voedingsmiddelen.
Start
2 september 2025
Duur
8 dagdelen
Taal
Nederlands
Locatie
Den Bosch
Investering
Kostendetails

Over de cursus

Micro-organismen zijn nuttig bij de productie en houdbaarheid van voedsel, maar zorgen ook voor bederf. Tijdens deze cursus leer je hoe producten kwetsbaar zijn voor bepaalde micro-organismen. Veiligheid staat tenslotte voorop!

Wat kun je na de cursus?

Na het volgen van de cursus Levensmiddelenmicrobiologie kun jij:

  • Uitleggen wat de meest voorkomende infectiebronnen bij de productie van voedingsmiddelen zijn.
  • Het verschil tussen microbiologisch bederf en voedselveiligheid uitleggen.
  • Bacteriën, schimmels en gisten onderverdelen en uitleggen welk gevolg deze hebben op houdbaarheid en voedselveiligheid.
  • Invloed van wateractiviteit, vochtgehalte, pH en gassamenstelling  op de groei van micro-organismen uitleggen.
  • Uitleggen welke bacteriën sporen kunnen vormen  en wat de gevolgen daarvan zijn voor de houdbaarheid.
  • Microbiologisch onderzoek uitvoeren.
  • Microbiologische criteria die in de wetgeving zijn vastgelegd interpreteren.

Over de cursus

Inhoud van de cursus

De volgende onderwerpen komen tijdens de cursus aan bod:

  • Indeling en naamgeving micro-organismen
  • Bederf en voedselveiligheid
  • Groeicurve
  • Milieufactoren pH, wateractiviteit en gassamenstelling
  • Microbiologisch onderzoek
  • Indicatororganismen
  • Microbiologische criteria
Voor wie

De cursus Levensmiddelenmicrobiologie is interessant voor iedereen die dagelijks met voedsel(bereiding) te maken heeft. Of je nu werkzaam bent als projectmanager of productontwikkelaar.

Begeleiding

De kennis krijg je van verschillende HAS-docenten:

  • Arianne van Velthoven - docente Voedingsmiddelentechnologie
  • Judith van Eijk - praktikumbegeleider Voedingsmiddelentechnologie
  • Angelique Epping - praktikumbegeleider Voedingsmiddelentechnologie
Door deze cursus heb ik duidelijke handvaten gekregen om verschillende vormen van bederf in de praktijk te herkennen en te voorkomen.
Jonathan Koelewijn
Managing Director Noordhoek Geraspte Kaas

Praktische info

Wat heb je nodig om deze cursus te volgen en wat is nog meer handig om te weten?

Handig om te weten

Start- en cursusdata

De cursus Levensmiddelenmicrobiologie start op 2 september 2025 op onze locatie in Den Bosch. Je hebt 8 dinsdagavonden les van 17.30 tot 20.45 uur. 

  • 4 avonden theorie
  • 4 avonden theorie/praktijk
  • 1 toetsavond

De cursus duurt in totaal 3 maanden. Alle bijeenkomsten zijn fysieke bijeenkomsten bij HAS green academy, locatie 's-Hertogenbosch. De cursus vraagt om ongeveer 4,5 uur per week aan zelfstudie.

Afronding van de cursus

Je sluit de cursus af met een examen. Als je een voldoende haalt en minimaal 80% van de lessen hebt gevolgd, ontvang je een certificaat.

Toelatingseisen

Voor deze cursus op hbo-niveau heb je tenminste nodig:

  • Een afgeronde, relevante havo 5 of mbo-niveau 4 opleiding.

Na afronding van deze cursus is de cursus Voedselveiligheid & houdbaarheid aan te raden.

Prijsspecificatie
Aanvangsdatum
02 september 2025
Investering
€ 2.302,95
excl. BTW

Prijsspecificatie

Cursusprijs
€ 2.010,00
Cateringarrangement
€ 188,00
Studiemateriaal
€ 104,95
Totaalprijs
€ 2.302,95
excl. BTW
  • Kosten voor boeken worden los gefactureerd. 
  • Indien een cateringarrangement van toepassing is, wordt dit benoemd. 
  • Opleidingskosten, waaronder lesmateriaal, zijn vrijgesteld van btw. 
  • Alle overige kosten, zoals het cateringarrangement worden belast met 9% btw.
  • Prijzen zijn onder voorbehoud van indexering.
Door de cursus weet ik nu veel meer over de verschillende soorten micro-organismen en wat de ideale omstandigheden zijn voor de verschillende soorten micro-organismen.
Linda Krijgsman
QA-medewerker bij ESA B.V. onderdeel van de Van Drie Group

Vragen? Neem contact met ons op!

Sustainable Development Goals

  • Sustainable Development Goal 2: Geen honger
  • Sustainable Development Goal 9: Industrie, innovatie en infrastructuur
  • Sustainable Development Goal 12: Verantwoorde consumptie en productie