1. Home
  2. Bedrijfsopleidingen
  3. Cursus Levensmiddelenchemie

Cursus Levensmiddelen-chemie

In het kort

Tijdens de cursus Levensmiddelenchemie krijg je inzicht in de belangrijke eigenschappen van voedingsstoffen zoals koolhydraten, eiwitten en vetten. Wil je nog meer kennis op doen op dit gebied? De cursus Productontwikkeling & ingrediënten is dan een mooie vervolgstap.
Start
15 november 2022
Duur
3 maanden
Taal
Nederlands
Investering
€ 1314
Locatie
Den Bosch

Over de cursus

De chemische en fysische eigenschappen van voedingsstoffen spelen een grote rol binnen voedselproductie. Tijdens de cursus leer je hoe je deze eigenschappen kunt verklaren én inzetten. Dat maakt jou als foodprofessional een volwaardig gesprekspartner.

Wat kun je na de cursus?

Na het volgen van de cursus Levensmiddelenchemie kun jij:

  • Het smeltgedrag van vetten verklaren.
  • Uitleggen welke typen vetbederf kunnen optreden en hoe je deze voorkomt.
  • Het denaturatieproces van eiwitten beschrijven en uitleggen hoe je de oplosbaarheid beïnvloedt.
  • De functionele eigenschappen van melk-, vlees- en tarwe-eiwitten uitleggen in zuivel, vleesproducten en brood.
  • De verschillende bruinkleuringsreacties in voedingsmiddelen verklaren.

Over de cursus

Inhoud van de cursus

De volgende onderwerpen komen tijdens de cursus aan bod:

  • De structuur en de belangrijkste chemische en fysische eigenschappen van koolhydraten, eiwitten en vetten.
  • De wering van anti-oxidanten en enzymen.
  • Het smeltgedrag van vetten en typen vetbederf.
  • De werking en verklaring van caramellisatie.
Voor wie

De cursus is er voor iedereen die betrokken is bij (de kwaliteit van) voedselproductie.

Begeleiding

De lessen krijgen je van verschillende HAS-docenten:

  • Aukje Steensma - docent Voedingsmiddelentechnologie
  • Anne-Marie van der Meulen - docent Voedingsmiddelentechnologie
Het is geweldig om met allemaal mensen met werkervaring samen in een klas te zitten. Daar leer je heel veel van.
Tjerk Bouman
Productontwikkelaar bij Unilever

Praktische info

Wat heb je nodig om deze cursus te volgen en wat is nog meer handig om te weten?

Handig om te weten

Start- en cursusdata

De cursus Levensmiddelenchemie start op 15 november 2022. Je hebt 7 dinsdagavonden les van 17.30 - 20.4 uur. Na de 7 lesavonden volgt een toetsavond op 24 januari 2023. De cursus duurt in totaal 3 maanden. 

Studiebelasting

De cursus vraagt om ongeveer 4,5 uur per week aan zelfstudie.

Afronding van de cursus

Je sluit de cursus Levensmiddelenchemie af met een examen. Als je een voldoende haalt en minimaal 80% van de lessen hebt gevolgd, ontvang je een certificaat.

Toelatingseisen

Voor deze cursus op hbo-niveau heb je tenminste nodig:

  • Een afgeronde havo of mbo-niveau 3 of 4 opleiding met scheikunde.

Heeft scheikunde niet in je vakkenpakket of opleiding gezeten? Dan adviseren we eerste de Deficiëntiecursus Scheikunde met een voldoende af te ronden.

Prijsspecificatie
Aanvangsdatum
15 november 2022
Investering
€ 1.314,00
excl. BTW

Prijsspecificatie

Cursusprijs
€ 1.295,00
Cateringarrangement
€ 19,00
Totaalprijs
€ 1.314,00
excl. BTW
  • Kosten voor boeken worden los gefactureerd. 
  • Indien een cateringarrangement van toepassing is, wordt dit benoemd. 
  • Opleidingskosten, waaronder lesmateriaal, zijn vrijgesteld van btw. 
  • Alle overige kosten, zoals studiemateriaal en cateringarrangement worden belast met 9% btw.

STAP-budget

Voor deze cursus kun je het STAP-budget aanvragen: een subsidie tot €1.000 van de overheid. 

Vragen? Neem contact met ons op!

Anderen bekeken ook

Sustainable Development Goals

  • Sustainable Development Goal 2: Geen honger
  • Sustainable Development Goal 9: Industrie, innovatie en infrastructuur
  • Sustainable Development Goal 12: Verantwoorde consumptie en productie