1. Home
  2. Bedrijfsopleidingen
  3. Cursus Bakkerijtechnologie

Cursus Bakkerijtechnologie

In het kort

Als bakker kun je goed brood bakken, maar heb je ook een flinke dosis technische kennis nodig. Tijdens de cursus Bakkerijtechnologie ontdek je waarom een bepaalde combinatie van ingrediënten leidt tot een smakelijk resultaat. Je leert op de bakkerij opleiding alles over brood, banket en zoetwaren.
Start
7 september 2023
Duur
5 maanden
Taal
Nederlands
Investering
€ 2734
Locatie
Den Bosch

Over de cursus

Als ambitieuze professional leer je alles over de eigenschappen van grond- en hulpstoffen, processing en de feitelijke bereiding. Na de theorie is het tijd om je kennis in de praktijk te brengen. Bakkers klaar? Bakken maar!

Wat kun je na de cursus bakkerijtechnologie?

Na het volgen van de cursus Bakkerijtechnologie kun jij:

  • Eigenschappen van producten verklaren.
  • Het proces bijsturen door middel van de receptuur.
  • De belangrijkste bereidingsprocessen noemen.

Over de cursus

Inhoud van de cursus

De volgende onderwerpen komen tijdens de cursus aan bod:

  • Bereidingsprocessen van brood.
  • Kneden, rijzen, bakken en bewaren.
  • Banket.
  • Chocolade, cacaoboter alternatieven, suikerwerk.
  • Beschuit, roggebrood en zuurdesembrood.
  • Eigenschappen en functies van grond- en hulpstoffen.
  • De relatie tussen grond - en hulpstoffen en het eindproduct.
Voor wie

De cursus Bakkerijtechnologie is interessant voor iedereen die dagelijks met brood te maken heeft en wil groeien in het vak.

Begeleiding

De lessen krijg je van verschillende HAS-docenten:

  • Wenda Hendrickx - docent Voedingsmiddelentechnologie
  • Mathieu van Son - docent Voedingsmiddelentechnologie
Hoewel ik in de banket werk, vind ik de theorie van het broodproces het meest interessant, omdat er zoveel bij komt kijken.
Kathleen Termorshuizen
-

Praktische info

Wat heb je nodig om deze cursus te volgen en wat is nog meer handig om te weten?

Handig om te weten

Start- en cursusdata

De cursus Bakkerijtechnologie start op 7 september 2023. Je hebt 14 donderdagavonden les van 17.30 tot 20.45 uur:

  • 14 lesavonden
  • 2 practicumdagen
  • 1 toets (op 26 januari 2023)

De cursus duurt in totaal 5 maanden en vraagt naast de lessen om ongeveer 4,5 aan zelfstudie per week.

Data van de lessen:

  • donderdagavond 8, 15, 22 en 29 september 2022
  • donderdagavond 6, 13 en 20 oktober 2022
  • donderdagavond 17 en 24 november 2022
  • donderdagavond 1, 8 en 15 december 2022
  • donderdagavond 12 en 19 januari 2023

Practicumdagen:

  • vrijdag 14 oktober 2022
  • vrijdag 13 januari 2023
Studiebelasting

De cursus vraagt om ongeveer 4,5 uur per week aan zelfstudie.

Afronding van de cursus

Je sluit de cursus Bakkerijtechnologie af met een individuele opdracht en presentatie. Als je een voldoende haalt en minimaal 80% van de lessen hebt gevolgd, ontvang je een certificaat.

Toelatingseisen

Voor deze cursus op hbo-niveau heb je tenminste nodig:

  • Een afgeronde mbo-4 opleiding.
  • Werkervaring in de voedingsmiddelenindustrie.
Prijsspecificatie
Aanvangsdatum
07 september 2023
Investering
€ 2.734,00
excl. BTW

Prijsspecificatie

Cursusprijs
€ 2.696,00
Cateringarrangement
€ 38,00
Totaalprijs
€ 2.734,00
excl. BTW
  • Kosten voor boeken worden los gefactureerd. 
  • Indien een cateringarrangement van toepassing is, wordt dit benoemd. 
  • Opleidingskosten, waaronder lesmateriaal, zijn vrijgesteld van btw. 
  • Alle overige kosten, zoals studiemateriaal en cateringarrangement worden belast met 9% btw.
  • Prijzen zijn onder voorbehoud van indexering.

STAP-budget

Voor deze cursus kun je het STAP-budget aanvragen: een subsidie tot €1.000 van de overheid. 

De cursus geeft je meer inzicht in wat een grondstof doet in de eindproducten.
Wijnand Segers
Productontwikkelaar bij Daelmans Banket B.V.

Vragen? Neem contact met ons op!

Andere bekeken ook

  • Zuiveltechnologie

    Cursus Zuiveltechnologie

    Tijdens de cursus Zuiveltechnologie is de relatie tussen melkcomponent, zuivelproduct en verwerking een belangrijk thema. Daarnaast leg je verbanden en maak je keuzes over de productie van zuivelproducten.

  • Hand vinkt takenlijst af - Cursus Kwaliteit in Bedrijf

    Cursus Kwaliteit in bedrijf

    Natuurlijk leer je tijdens de cursus Kwaliteit in bedrijf welke controles wanneer en op welke producten moeten worden toegepast. Maar we vertellen je ook hoe je de kwaliteit van tussen- en eindproducten kunt verbeteren.

  • Moleculen - Cursus Levensmiddelenchemie

    Cursus Levensmiddelen-chemie

    Tijdens de cursus Levensmiddelenchemie krijg je inzicht in de belangrijke eigenschappen van voedingsstoffen zoals koolhydraten, eiwitten en vetten.

Sustainable Development Goals

  • Sustainable Development Goal 2: Geen honger
  • Sustainable Development Goal 9: Industrie, innovatie en infrastructuur
  • Sustainable Development Goal 12: Verantwoorde consumptie en productie