Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Interview: Student Ivo Damen trof op stage in Saba 2 orkanen én het koningspaar

  1. HAS Organisatie
  2. Actualiteit
  3. Interviews
  4. Interview: Student Ivo Damen trof op stage in Saba 2 orkanen én het koningspaar

2 orkanen waarvan er een tot de zwaarste ooit in de Atlantische oceaan behoort. En vervolgens zomaar ineens oog in oog staan met het koningspaar en een presentatie aan ze geven. Dat is het resultaat van de stage van Ivo Damen van de opleiding Toegepaste Biologie op het eiland Saba. Het was een spannend avontuur waar Ivo in terechtkwam. Ivo is pas een paar weken terug in Nederland en heeft nog net even tijd om verslag te doen van de gebeurtenissen voordat hij naar zijn volgende stage bij Burgers’ Zoo vertrekt.

Vertel eens Ivo, 2 orkanen én een ontmoeting met koning Willem-Alexander en koningin Máxima?

“Ik was pas net op Saba, waar ik 5 maanden stage zou lopen bij een visserijmonitoringsproject van Wageningen University, toen de waarschuwing kwam dat orkaan Irma recht op ons afkwam. Dat was even schrikken natuurlijk, maar gelukkig hadden we 3 dagen de tijd om ons voor te bereiden. Ons gebouw was stevig en zat verankerd in een berg. Zelfs toen het oog bijna over ons heen kwam, was er toch relatief weinig schade. We wachtten de storm af in een schuilkelder, niet 1 maar 2 keer. Een week na Irma kwam ook Maria langs, al lag het oog van deze storm verder van ons af. Oh ja, en José trouwens ook nog, maar die had geen orkaankracht meer.”

Was je bang?

“Nee, wat dat betreft zoek ik graag grenzen op. Ik ben zelfs even buiten gaan kijken. Ik voelde me veilig genoeg in de schuilplaats. Er was wel veel schade op het eiland, toch is Saba in vergelijking met Sint-Maarten redelijk in tact gebleven. Ik en mijn mede-stagiaires en collega’s zijn druk geweest met opruimacties, ons project heeft een behoorlijke tijd stilgelegen. Ook de natuur had veel schade: ik denk dat zo’n 80% kapot was. Maar het herstelde zich ook weer snel: toen na 5 maanden vertrok, was het eiland alweer groen. Na de orkanen werd vanuit Nederland een negatief reisadvies uitgegeven voor Saba en eigenlijk is het protocol van de HAS dat je naar huis moet. Maar dat ging gewoonweg niet. Je vliegt naar Saba via Sint-Maarten en daar was geen vliegverkeer mogelijk. Dus bleef ik.”

En toen kreeg je de kans de koning en koningin te ontmoeten…

“Ja inderdaad. Het koningspaar kwam de schade bekijken, maar maakte ook een duik op de Sababank, een koraaleiland onder water. Hiermee wilden ze aandacht vragen voor het belang van de koraalriffen. Veel koraal is al verdwenen en ook de Sababank wordt bedreigd onder meer door vervuiling en niet-duurzame visserij. Mijn baas vroeg of ik een presentatie wilde houden over het visserijmonitoringsproject dat zich richt op de regulering van de visserij in dit gebied. Daar zei ik geen nee tegen natuurlijk.”

Hoe waren ze, de koning en koningin?

“Ik was behoorlijk zenuwachtig, ook omdat ik mijn verhaal in het Engels moest doen. Er waren namelijk verschillende hoogwaardigheidsbekleders aanwezig, naast het koningspaar ook mensen van de overheid en het WNF. Toen ik net begonnen was, verloor ik even mijn verhaal. En toen ontdekte ik dat de koning en koningin ook maar gewoon mensen zijn. ‘Take your time’, zeiden ze en ‘Become zen’. Dat hielp enorm. Na afloop heb ik ze even de hand mogen schudden en ook was ik bij de duik aanwezig.”

Wat hield het visserijmonitoringsproject in?

“Voor het project heb ik lokale vissers gemonitord. Ik was veel op de kade en hield bij wat ze gevangen hadden. Ook ging ik regelmatig met ze mee op de boot. Er staat bij de Sababank een stevige stroming en dus heb je een sterke maag nodig. Maar dat was niet mijn grootste uitdaging: de vissers zijn stugge mensen en je moet behoorlijk wat communicatievaardigheden hebben om met ze in contact te komen. Ik ben er trots op dat mij dit is gelukt. De vissers vissen op spiney lobsters en red fish (snappers). Het doel van het project is overbevissing tegen te gaan door regels op te stellen en deze te handhaven.”

Hoe kijk je terug op je stage?

“Er waren hoogtepunten én dieptepunten, maar ik zou het zo weer doen. Ik had ook zo gauw als het kon naar huis kunnen gaan. Maar ik wilde er het beste van maken. En dat is gelukt.”

Deel deze pagina