Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Marjo Baeten is de nieuwe coördinator van HAS International Projects

Handen houden aardbol vast
  1. HAS Organisatie
  2. Actualiteit
  3. Interviews
  4. Interview: Marjo Baeten is de nieuwe coördinator van HAS International Projects

Zeven jaar geleden werd binnen HAS Hogeschool HAS International Projects (HIP) in het leven geroepen als centraal coördinatiepunt voor internationale projecten. Inmiddels is er een mooi portfolio opgebouwd en is het tijd voor verdere doorontwikkeling.

Het internationale projectenportfolio biedt docenten de kans om ervaring op te doen in het buitenland. Daarnaast geeft internationale samenwerking de ontwikkeling van kennis en expertise een boost én creëert het mogelijkheden voor studenten als het gaat om stage en studie. Marjo Baeten is sinds september de nieuwe coördinator van HIP en vertelt graag over de meerwaarde van het participeren in internationale projecten.

Buitenlandervaring opdoen

“Bij HAS Hogeschool vinden we het voor studenten heel belangrijk om internationale ervaring op te doen ”, vertelt Marjo. “Maar voor docenten is dat eigenlijk net zo belangrijk. Internationale ervaring zorgt voor verbreding van het blikveld. Docenten zien welke trends en ontwikkelingen er internationaal gezien op hun vakgebied zijn en deze kennis brengen ze vervolgens het onderwijs in. Daarnaast is een reis naar het buitenland ook een verrijking op persoonlijk gebied. HIP heeft als doel docenten actief te stimuleren om naar het buitenland te gaan. De business waarin de HAS opereert is super internationaal en biedt mooie kansen voor docenten om een kijkje buiten de eigen grenzen te nemen.”

Inhoudelijke bijdrage

Een ander doel van HIP is de inhoudelijke bijdrage die HAS Hogeschool aan internationale projecten levert. Marjo: “Binnen internationale projecten richt HAS Hogeschool zich vooral op kennisoverdracht, onderwijsvernieuwing en business development. We ‘verkopen’ vooral ons HAS-concept: PGO en samenwerken met het werkveld. Daarin zijn we immers sterk. Een voorbeeld hiervan is het project Fresh Academy in Vietnam. Daar hebben we met Nederlandse en Vietnamese partners een praktisch kennis- en trainingsinstituut opgezet dat de komende jaren haar bijdrage aan de ontwikkeling van de tuinbouwsector op verschillende locaties in Vietnam moet gaan bewijzen. Uit dergelijke projecten vloeien soms ook stages en afstudeeropdrachten voort.”

15 projecten

Ze vervolgt: “De huidige projecten richten zich nu nog vooral op de agrarische sector, maar we zijn druk bezig ons portfolio uit te breiden naar food en leefomgeving. Op dit moment lopen er zo’n 15 projecten. Veel van die projecten vallen onder het Orange Knowledge Program (OKP) van NUFFIC. Daarnaast werken we intensief samen met het Borderless Network. We richten ons vooral op Azië en Afrika, maar ook steeds meer op Oost-Europa.”

Marjo Baeten Kenia boom planten HAS Hogeschool_klein

Marjo Baeten bezocht in 2019 het project ePIVOT in Kenia.

Coronacrisis

Welke invloed heeft de coronacrisis op de projectenportfolio? “De lopende projecten draaien over het algemeen gewoon door”, concludeert Marjo. “Veel gebeurt online. Er loopt bijvoorbeeld het project ePIVOT in Kenia dat zich richt op het verbeteren van de aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven en het opzetten van een stageprogramma voor het middelbaar beroepsonderwijs. De partijen hebben elkaar eerder al ontmoet. Dat is fijn: we kennen elkaar en weten dus wat we aan elkaar hebben."

Begrip

"Moeilijker is het bij net gestarte projecten waarbij er nog geen verkennende eerste missie is geweest", meent Marjo, "bijvoorbeeld een project in Roemenië waarin we aan de slag gaan met het vergroenen en toekomstproof maken van steden. Daar is het echt aftasten en zoeken naar manieren om elkaar digitaal zo goed mogelijk op te zoeken. Best lastig, want eigenlijk wil je elkaar gewoon ontmoeten. Maar ook daar passen we wel een mouw aan. Het voordeel is: iedereen heeft met corona te maken, er is daardoor veel begrip voor elkaars situatie. En het virus heeft ons ook aan het denken gezet natuurlijk, wat een bewuster HIP heeft opgeleverd.”

Deel deze pagina