Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Interview: Het team HAS Zuidwestelijke Delta is compleet en staat in de startblokken

zuid westelijke delta
  1. HAS Organisatie
  2. Actualiteit
  3. Interviews
  4. Interview: Het team HAS Zuidwestelijke Delta is compleet en staat in de startblokken

De Bossche Bol, de Limburgse Vlaai en nu ook de Bergse Puddingkoek. Het team dat de derde- en vierdejaars activiteiten van HAS Hogeschool in de Zuidwestelijke Delta verder gaat ontplooien is compleet. Suzanne Wierckx, Marie-Jeanne Groffen, Marjet Overmars, Godfried Hijl, Rob Bakker en Jeroen Oomen staan in de startblokken om de positie van de HAS in West-Brabant en Zeeland te versterken en stappen te zetten op de kernthema’s Food/Keten en consument, Biobased economy, Bodem & water, Hightech agro en Ondernemerschap.

Pionieren

Aan Suzanne en Marie-Jeanne de eer om het team in dit artikel voor te stellen en hun missie te verwoorden. Suzanne woont in Bergen op Zoom en werkt al 8 jaar bij als docent bij Dier- en veehouderij. Ze zag de oproep voor teamleden als een uitgelezen kans om eens iets heel anders te gaan doen en gaat zich inzetten voor het thema Food/Keten en consument. “Dat is echt nieuw voor me”, zegt ze erover, “en ik heb er heel veel zin in.” Marie-Jeanne Groffen is een oude rot in het vak en werd door Petruschka Claassens gevraagd te solliciteren voor een plek in het team. Ze richt zich op het thema Bodem & water. “Ze dacht dat ik daar perfect zou passen”, vertelt ze. “Ik ben namelijk een echte pionier. En het is leuke klus om te klaren de laatste 5 jaar voor mijn pensioen.”

V.l.n.r. Godfried Hijl, Suzanne Wierckx, Jeroen Oomen, Marjet Overmars, Marie-Jeanne Groffen en Rob Bakker.

Bekendheid krijgen

De activiteiten in de Zuidwestelijke Delta concreet maken en draagvlak creëren binnen de HAS, daar draait het volgens de dames om de komende maanden. “We willen in regio meer bekendheid krijgen”, leggen ze uit. “Een aanzienlijk aantal van de huidige HAS-studenten komt uit de Zuidwestelijke Delta. Het bedrijfsleven ziet ze vertrekken om te gaan studeren, maar ze komen niet terug als ze hun diploma hebben. Dat is zonde, want er liggen in de agrofoodsector zoveel carrièrekansen voor afgestudeerde HAS’ers.”

Duurzame samenwerkingen

Door er activiteiten als excursies, stages, minors en beroepsopdrachten te ontplooien hoopt het team studenten met het regionale bedrijfsleven in contact te brengen en die carrièrekansen bloot te leggen. “Bedrijven hebben hier nadrukkelijk om gevraagd. We gaan daarom niet voor vluchtige contacten, maar voor duurzame samenwerkingen met werkveld zoals met bedrijven als Cosun, Rijk Zwaan, de Rusthoeve en CZAV. We zullen naar volwaardige partnerschappen toegroeien.” Enkele voorbeelden van huidige projecten: het ontwikkelen van een storymap over zilte teelt voor Schouwen-Duiveland, verschillende stages en afstudeerprojecten rondom groenbemesters voor CZAV en een langdurig project sensoriek in de akkerbouw voor Delphy op de Rusthoeve.

Landingsplek

Naast samenwerking met externe partijen zoekt het team ook de samenwerking met medewerkers in alle geledingen van de HAS. Het team hoopt beiden aan elkaar te verbinden. Er komt geen vestiging in Bergen in Zoom, benadrukken Marie-Jeanne en Suzanne nogmaals, maar wel een landingsplek. “Willen we de activiteiten goed kunnen uitvoeren, dan hebben we wel een plek nodig die we als uitvalsbasis kunnen gebruiken, met werkplekken, een lab en een vergaderruimte. Voor het 1e en 2e jaar blijven studenten aangewezen op de vestigingen in Den Bosch en Venlo. Daar doen ze hun basiskennis op. Als ze zich in het 3e en 4e jaar gaan verdiepen kunnen ze vervolgens in de Zuidwestelijke Delta terecht.”

Deel deze pagina