Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Interview: HAS Hogeschool weet wat nodig is om professionals future-fit te houden

Kas HAS Hogeschool
  1. HAS Organisatie
  2. Actualiteit
  3. Interviews
  4. Interview: HAS Hogeschool weet wat nodig is om professionals future-fit te houden

Goed opgeleide professionals zijn onmisbaar voor de innovatie en het succes in de groene sector. Een sector die zich weet uitgedaagd door grote maatschappelijke opgaven op het gebied van duurzame productie, klimaat en leefbaarheid. Hoe HAS Hogeschool daaraan bijdraagt? We spraken erover met Anouk van Rossum, business developer bedrijfsopleidingen.

Investeren in een groene toekomst begint met investeren in mensen met ‘groen DNA’. Dat doen we bij de HAS met ons voltijdonderwijs, maar zeker ook met onze bedrijfsopleidingen, cursussen, (in-company) training en coaching. Anouk vertelt: “Daarin zoeken we voortdurend naar aansluiting op ontwikkelingen en actuele vraagstukken in de sector. Goed voorbeeld is de stikstofproblematiek. Komend studiejaar komen we met een breed palet aan cursussen. En leiden we coaches op die boeren helpen bij het nemen van maatregelen om de stikstofemissie te reduceren.”

Wakker geschud
Ze vervolgt: “Ander voorbeeld is de coronacrisis. Met de horeca als enig afzetkanaal, zijn veel agrofoodbedrijven wakker geschud. Een crisissituatie als deze vraagt erom dat ondernemers hun risicoanalyse opnieuw tegen het licht houden. Met zo’n vraagstuk gaan we dan aan de slag. We onderzoeken of er cross-overs zijn met andere sectoren, zodat het aanbod dat we ontwikkelen breed toepasbaar is. In dit geval werken we aan nieuw aanbod op het gebied van risicomanagement.”

Future-fit medewerkers.
Functies in bedrijven veranderen en medewerkers hebben steeds weer nieuwe kennis en vaardigheden nodig. “Steeds meer bedrijven benaderen ons voor het opzetten en inrichten van een eigen bedrijfsacademie. Juist omdat we als HAS zo sterk geworteld zijn in de sector, weten wij wat er nodig is om medewerkers future-fit te houden. Dat geldt ook voor het bieden van (online) cursussen of in-company trainingen. Zo starten we na de zomer voor de 3e keer op rij met een in-company training plantfysiologie bij Dümmen Orange. Teeltspecialisten vanuit de hele wereld komen dan naar Nederland om hun kennis bij te spijkeren. Vanzelfsprekend maakt ons dat trots.”

Echte vernieuwing
Wendbaarheid en innovatie vraagt om een leven lang leren. Anouk stelt: “Daarbij geldt: wacht niet op veranderingen, maar verander zelf. Als deelnemers na een training weer overgaan op de orde van de dag, doen wij iets niet goed. Wij willen dat er een knop omgaat, dat zij ècht aan de slag gaan met de nieuw verkregen inzichten en ervaringen.”

Business developer

ir. A.M.L. (Anouk) van Rossum

Business developer bedrijfsopleidingen


E: A.Rossum@has.nl

foto Anouk van Rossum

Deel deze pagina