Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Interview: alumnus Trudy van Megen, directeur van Feed Design Lab

Alumni Trudy Van Megen HAS Hogeschool
  1. HAS Organisatie
  2. Actualiteit
  3. Interviews
  4. Interview: HAS-alumnus Trudy van Megen directeur van Feed Design Lab

“Hallo, kom verder”, hoor ik zodra ik Feed Design Lab binnenstap. Voordat ik de deur openduwde, ben ik even voor het imposante gebouw blijven staan om het te bewonderen. Het is hoog, vierkant, zilverachtig en lichtdoorschijnend.

Het blinkt je tegemoet, alsof het met zijn uiterlijk al duidelijk wil maken: alles wat bij mij binnen gebeurt, is nieuw, experimenteel, innovatief. En dat klopt ook. Het Feed Design Lab wil de diervoedersector vernieuwen en verduurzamen en het lab is een leer- én proeffabriek in een. HAS Hogeschool is een van de founding fathers van Feed Design Lab, dat inmiddels een netwerk van ruim 100 partners heeft.

Feed Design Lab

Bij binnenkomst val ik meteen het kantoor binnen van de 5 medewerkers van Feed Design Lab. Ook directeur Trudy van Megen – met wie ik vandaag een gesprek heb - is daar te vinden. Zij is alumnus van HAS Hogeschool: ze studeerde in 1984 af aan de opleiding Tuinbouw en akkerbouw en werkte voordat zij directeur van Feed Design Lab werd onder meer voor de paddenstoelensector en voor de veehouderij. Een bijzonder carrièrepad waar ik graag meer van wil weten.

Heb jij een agrarische achtergrond?

“Ik ben de dochter van een tankstationhouder. Mijn achtergrond is niet agrarisch, wel ondernemend. Als scholier in Horst ging ik als bijbaantje werken in de tuinbouw en zo kwam ik in aanraking met de agrarische sector. Ik deed vwo en overwoog biologie te gaan studeren, maar dat vond ik te wetenschappelijk. Ik wilde iets praktisch doen. Ik koos voor de toenmalige Rijks Hogere School voor Tuin- en Landschapsinrichting in Boskoop. Maar dat was het niet. Ik ben creatief van geest, maar niet creatief met mijn handen. En toen kwam ik bij HAS Hogeschool terecht en kon daar in het 2e jaar instromen.”

Hoe kijk je terug op je studietijd?

“Ik voelde me meteen thuis in Den Bosch, heb ook op kamers gezeten. In mijn jaar zaten 60 tuinbouwstudenten, maar het aantal meiden was laag: maar 4. Een mannenwereld, maar daar had ik geen moeite mee. Het lag me wel. Het kleinschalige karakter van de HAS sprak me aan. Dat is nu de HAS de laatste jaren zo gegroeid is wel wat veranderd. Wat ook anders is, is de manier van lesgeven. De HAS was vroeger heel schools en door het probleemgestuurd onderwijs leren studenten nu veel meer vind ik. En dat weet ik omdat een van mijn zoons ook de HAS heeft gedaan.”

Je hebt een kleine HAS-familie dus!

“Ja, maar het grappige is dat hij dat in eerste instantie helemaal niet wilde. Ik haalde hem over om toch naar een open dag te gaan. En zodra hij binnen was en bij de voorlichting zat, zag ik hem helemaal opleven. Hij keek me glimlachend aan en hoefde eigenlijk niets te zeggen. Ik zag meteen aan hem: dit is het. Hij zat bij de 1e lichting die Tuinbouw en akkerbouw volledig Engelstalig deed, was daar de enige Nederlander. Enorm goed voor zijn persoonlijke ontwikkeling. Hij studeerde daarna nog Consumerstudies aan Wageningen University en werkt nu in de productvernieuwing.”

Waar kwam jij na je studie terecht?

“Tijdens mijn studie al heb ik me gespecialiseerd in de champignonteelt. Ik liep stage bij een champignonteler en daar ontstond bij mij het champignonvirus. Ik deed een afstudeervak in die richting en na mijn afstuderen ging ik bij een composteringsbedrijf in de paddenstoelensector werken. Ik kreeg daar de kans een lab op te zetten. Dat zorgde voor een positief leereffect, want ik mocht heel veel zelf bepalen. Daarna ging ik aan de slag bij de champignonvakopleiding, nu onderdeel van Aeres. Die school was toen wereldberoemd, we hadden een prachtige kwekerij. Als docent leerde ik mensen hoe ze champignonteler moesten worden en in de daarop volgende jaren groeide ik door tot locatiedirecteur. Het kunnen overdragen van kennis, sprak me meteen aan.”

Logo Feed Design Lab

En toen?

“Halverwege de jaren ’90 begon de overheid zich terug te trekken en het bedrijfsleven moest een grotere bijdrage gaan leveren aan het onderwijs. Dat waren ze niet gewend, want tot die tijd bemoeiden ze zich eigenlijk nauwelijks met het onderwijs. En onderwijsinstellingen zaten daar helemaal niet op te wachten. Voor beide partijen enorm wennen en dit nieuwe bedrijfsinclusieve concept kwam niet van de grond. Uiteindelijk ontstond er een samenwerking tussen DLV en PTC+ zoals de praktijkschool inmiddels heette onder de naam C Point (nu Delphy). Dit was een moeilijke omslag, maar het is wel gelukt om deze nieuwe organisatie succesvol neer te zetten. Toen vond ik het tijd voor iets anders.”

Maakte je toen de switch naar de veehouderij?

“Ja, ik wilde heel graag breed in de landbouw bezig zijn. Ik kwam in contact met de initiator van Know House, een samenwerkingsverband van bedrijven en Wageningen University dat innovatie in de land- en tuinbouw in Zuid-Nederland stimuleert. Ik was onder meer als projectleider betrokken bij het project ‘Nieuw Gemengd Bedrijf’ in Grubbenvorst. De bedrijven Houbensteyn en Kuipers Kip werkten in de project samen aan een grootschalige zeer duurzame veehouderij en het sluiten van kringlopen. Ik heb hier de veehouderij leren kennen, maar ook leren omgaan met weerstand. We startten het project namelijk midden in de tijd van de megastaldiscussie en voor milieuorganisaties was dit nieuwe gemengde bedrijf álles wat niet goed was. Ik ben er trots op dat we ondanks alle weerstand toch onze weg hebben weten te vinden met het project. Het Nieuw Gemengd Bedrijf gaat er nu echt komen, vanaf de zijlijn ben ik het project altijd blijven volgen. En Houbensteyn was begin dit jaar precies de 100e partner van het Feed Design Lab.”

Hoe kwam je bij Feed Design Lab terecht?

“Na Know House werkte ik 4 jaar bij de ZLTO aan vernieuwingsprojecten en ook was ik als kwartiermaker betrokken bij de reorganisatie enkele jaren terug. Kort daarna belde Jan Janssen – toen als directeur van Vitelia betrokken bij Know House en nu programmamanager bij Mushroom Valley – of ik geïnteresseerd was in iets helemaal nieuws. Hij was een van de initiatiefnemers van Feed Design Lab en vroeg mij of ik het lab naar een volgende fase wilde helpen. Ik heb nog nooit ergens zo kort over hoeven nadenken. Alles viel hier op zijn plek: een nieuw bedrijf, innovatie, onderzoek, samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven… ik ben nu 4 jaar directeur en ik ben nog steeds even enthousiast als in het begin.”

Wat voor toekomst zie jij voor Feed Design Lab?

“Sinds ik voor de veehouderij werk, is mijn respect voor veehouders alleen maar gegroeid: ze blijven vernieuwen, leren anders denken, zijn geduldig, proberen goed om te gaan met weerstand. Ik zie daarom een kansrijke toekomst voor de veehouderij. Maar er moet wel wat veranderen: we moeten naar een duurzame veehouderij met een verantwoord verdienmodel. En dat kunnen we! Sterker nog: ik geloof dat Nederland een proeftuin kan zijn voor nieuwe ontwikkelingen, als we maar durven afstappen van het idee dat we in West Europa steeds goedkoper moeten produceren. Met Feed Design Lab willen wij en al onze partners bijdragen aan het maken van die omslag.”

Deel deze pagina