Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Interview: entomoloog Anas Shoureh sluit succesvolle werkervaringsplek af met nieuwe baan

biologielab
  1. HAS Organisatie
  2. Actualiteit
  3. Interviews
  4. Interview: entomoloog Anas Shoureh sluit succesvolle werkervaringsplek af met nieuwe baan

Als je afgelopen jaar bij het biologielab in de kas van HAS Hogeschool binnenliep, was er een grote kans dat je hem tegenkwam. Bioloog Anas Shoureh uit Syrië had namelijk een werkervaringsplek bij de opleiding Toegepaste Biologie. Eind januari nam hij afscheid, want inmiddels heeft Anas een baan gevonden als insectenverzorger bij het bedrijf Protix. Een baan met volop doorgroeimogelijkheden die hij niet had gekregen zonder deze werkervaringsplek: dit is een tijdelijke onbetaalde baan die mensen als Anas de kans geeft Nederlandse werkervaring op te doen om zo een sterkere positie te krijgen op de arbeidsmarkt.

Werkervaring opdoen

Want aan werkervaring op zich lag het niet bij Anas: hij studeerde biologie en biochemie aan de Universiteit in zijn thuisland en werkte daarna als docent en laborant. Alleen die ervaring telt in Nederland niet echt. Zijn diploma werd gewaardeerd op hbo-niveau en hij kreeg van de gemeente te horen dat hij het beste éérst werkervaring op kon gaan doen en Nederlands te leren alvorens écht te gaan solliciteren. Dat loonde voor Anas, die in 2014 uit Syrië vluchtte en nu met vrouw en dochter van 4 maanden in Vught woont.

Leven opbouwen

Zijn vrouw kent Anas nog van de universiteit, ook zij studeerde biologie richting genetica. Terug naar Syrië kunnen ze voorlopig niet en Anas is daarom druk in Nederland een leven op te bouwen. Bij het lab op de HAS gaan ze Anas missen. Want al kwam er een wat schuchtere jongeman binnen, een zelfverzekerde man met een eigenwijze visie gaat weg.

Contact met studenten

“Toen ik mijn diploma had laten waarderen”, legt Anas uit, “kwam ik in contact met een mevrouw van de Rotary. Met haar hulp onderzocht ik of ik het beste een werkervaringsplek kon zoeken in een laboratorium of in het onderwijs. Het werd het laatste en zo kwam ik bij de HAS terecht.” Anas ging aan de slag als practicum-assistent en leerde ondertussen Nederlands. “Ik vond het contact met de studenten best spannend in het begin omdat ik de taal nog niet vloeiend sprak. Maar het ging het me al snel beter af.” Inmiddels spreekt Anas zo goed als vloeiend Nederlands.

V.l.n.r. Sander van der Heijden, Anas Shoureh en Jaap Willems.

Bevlogen bioloog

Anas kon het ook met zijn collega’s Jaap Willems en Sander van der Heijden goed vinden. “Anas kreeg snel meer zelfvertrouwen”, vertelt Jaap. “En we hadden onder elkaar een goede klik, mede doordat we ongeveer dezelfde leeftijd hebben. Anas bleek een bevlogen bioloog die de dingen ziet op zijn eigen manier. Hij ontwikkelde zich goed in de lessen en assisteerde ook bij enkele projecten in het Insectlab.”

Dol op insecten

Die insecten, daar heeft Anas wel wat mee. Vanuit thuis eigenlijk al. Anas: “Ik heb insecten altijd ontzettend interessant gevonden en specialiseerde me op de universiteit al in de entomologie. Deze expertise kon ik nu in het Insectlab inzetten. Insecten zijn geweldige beestjes, elke soort heeft andere eigenschappen die me steeds weer verbazen. In vergelijking met Syrië is het in Nederland wel een beetje saai op insectgebied, dat komt door het klimaat. Maar er is genoeg te doen!”

Slimme beestjes

Anas is ook iemand die de beestjes van top tot teen onderzoekt, tot op detailniveau. “Zo hadden we een practicum met krekels”, vertelt Jaap. “Anas legde er een onder de binoculair en liet de studenten zien dat er kammetjes op de vleugels zitten. Anas laat ons over grenzen kijken.” Anas: “Insecten zijn ook zulke slimme beestjes, ze weten precies wat ze doen.” Anas straalt helemaal als hij over ze praat.

Carrière starten

Nu Anas aan zijn CV gebouwd heeft en Nederlands spreekt, staat niets hem in de weg hier in Nederland een carrière te starten. In de insecten dus. Zijn HAS-collega’s zullen hem wel missen. “We willen heel graag iemand anders nog eens zo’n kans geven, maar het zal moeilijk worden Anas te vervangen”, lacht Jaap. “Maar we gunnen hem een mooie carrière en misschien zien we hem nog wel eens terug, als gastdocent bijvoorbeeld.”

Deel deze pagina